TESTISSÄ : Sennheiser IE 800 S

Lähes kaikin tavoin loistava

Kun kuulokkeet maksavat melkein tuhat euroa, niiltä on syytäkin odottaa täydellisyyttä. Sennheiser IE 800 S ei jää kauaksi, mutta jäimme kaipaamaan jotakin ihan oleellista.

 itemprop
Sennheiser IE 800 S

Ääni & Kuva kiteyttää

Loistava äänenlaatu, mahtava resoluutio ja iso äänikuva. Laulu erottuu ilmavasti.
Vahvistin vaaditaan, jotta ääni herää eloon, mutta silti jäimme kaipaamaan dynamiikkaa – soundi on hitusen lattea.
  • Periaate: Dynaaminen
  • Elementit: 7 mm Extra Wide Band
  • Taajuusalue: 8 Hz – 41 kHz (- 3 dB)
  • Impedanssi: 16 ohmia
  • Herkkyys: 125 dB
  • Vastamelu: –26 dB (passiivinen)
  • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
  • Verkkosivusto: sennheiser.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 999 €

Olipa ostamassa nappikuulokkeita tai sankakuulokkeista melkein missä hintaluokassa vain, on yleensä tarjolla ainakin yksi Sennheiserin vaihtoehto. Eikä ihme, sillä saksalaisvalmistaja teki maailman ensimmäiset avoimet kuulokkeet jo 1968, HD 414. Sen jälkeen merkki onkin aina kuulunut maailman kärkeen. Sennheiser tunnetaan järkevistä tuotteistaan, jotka eivät ole kalliita vain huvin vuoksi. Kun siis tarjolla on tuhannen euron nappikuulokkeet, ovat odotuksetkin luonnollisesti korkealla.

Ylelliset Sennheiser IE 800 S -nappikuulokkeet on pakattu yhtä ylelliseen nahkakoteloon. Kuva: Sennheiser

Miksi maksaa nappikuulokkeista?

Jos ihmettelet, mitä järkeä näin kalliissa nappikuulokkeissa on, et varmaankaan ole ainoa. Johdossa ei ole mikrofonia eikä kaukosäädintä, sillä kyseessä on musiikkikuulokkeet, joissa äänenlaatu on tietysti ykkösasia. Toisaalta olisi helppo kuvitella, että 7-millisten elementtien dynaamisuus olisi aika rajallinen esimerkiksi 5-senttiseen verrattuna, jollaisia täysikokoisista sankakuulokkeista helposti löytyy. Samasta syystä isot kuulokkeet hallitsevat tämän hintaluokan malleja.

Universaalimalli

Tilanne ei välttämättä ole niin suoraviivainen elementtien koon suhteen, sillä olen kuullut joitakin uskomattoman hyviä nappikuulokkeita. Napit mahtuvat kätevästi taskuun ja ne on helppo ottaa mukaan mihin vain. IE 800 S on universaalimalli, josta on löydettävä omaan korvaan sopiva pehmuste ja tyydyttävä siihen – toisin kuin kustomoitavissa malleissa, jossa pehmuste tehdään muotilla omaan korvaan sopivaksi. Tiedän millaisen eron täydellisesti istuvat napit tekevät äänenlaatuun, joten sillä on todella väliä.

Päivän aikana nappikuulokkeet kuitenkin riisutaan ja puetaan moneen kertaan, jolloin kustomoitujen tyynyjen miinuspuoli tulee ilmi: niitä on ikävä väännellä korvista ja taas tunkea takaisin, se voi olla melkeinpä kivuliasta. Useimmiten universaalit vaihtoehdot ovat paljon käytännöllisempiä. Pitäisikö käytännöllisyys muka uhrata äänenlaadun alttarilla? Ei tietystikään.

Rakenne

IE 800 S on pakattu pieneen tilaan, mutta niiden sisältä löytyy silti pieni ihme. Niissä on kaksoiskammiorakenne, joka on suunniteltu vaimentamaan vahvan basson peittävyyttä. Usein basso nimittäin jyrää kevyemmät sävyt alleen, mutta Sennheiserin rakenteen ansiosta myös vivahteiden pitäisi erottua mukavasti.

Edeltävässä IE 800 -mallissa ei ollut vaihdettavaa johtoa, mutta tässäpä on. 3,5-millisen lisäksi mukana tulee kaksi muutakin johtoa, 2,5 mm:n ja 4,4 mm:n liittimillä, ja molemmat on balansoituja puhtaamman äänen saamiseksi yhteensopivista soittimista.

Johdon voi vaihtaa, ja pakkauksessa tulee mukana myös kaksi balansoitua johtoa. Kuva: Sennheiser

Kallis ääni

Käytin IE 800 S -kuulokkeita ensimmäisen kerran lentomatkalla. Yksi Comply-vaahtomuovinen pehmuke istui mukavasti korvaani ja toimi hyvin myös melko hälyisässä lentokoneessa. Puhelimeni (iPhone X) joutui koville, kun melkein täydellä volyymilläkin kuulokkeista alkoi vasta kuulua jotakin. Klassisen musiikin kanssa äänenvoimakkuus ei millään riittänyt, mutta tuntui, että äänessä on potentiaalia.

mainos

Soundi on avoin ja ilmava, ja symbaalit ja laulu loistivat suuren äänikuvan keskellä. Alice Sara Ottin romanttisen ja rauhallisen Nightfallin piano sai tilaa kasvaa ja muhevan perustan soinnilleen.

mainos

Sennheiserin napit toistavat musiikkia tavalla, johon vain todella kalliit nappikuulokkeet pystyvät. Odotan jo mielenkiinnolla, mitä tapahtuu, kun nämä kytkee tehokkaampaan vahvistimeen…

Vahvistimen kanssa

Hieno ja kannettava kuulokevahvistin RHA Dacamp L1 on itse asiassa pienoinen pettymys. Ääni kyllä kasvaa ja saa keskirekisteriin enemmän vivahteita. Volyymiä riittää huomattavasti enemmän kuin puhelimesta soittaessa. David Bowien Lazarus kuulostaa mahtavalta. Mutta sen ei kuulu kuulostaa vain kivalta – sehän on traaginen ja melankolinen teos, jonka pitäisi välittää myös aggressiota. Miksi sitä ei kuulu? Dynamiikka ei riitä. IE 800 S pysyy kyllä rytmeissä hyvin mukana, mutta rumpujen iskiessä kovaa suoritus ei yllä kuulijalle asti.

Sama juttu Nine Inch Nailsin Just Like You Imagined -instrumentaalin kanssa. Se on liian kiltti. Kaikki muu on kohdillaan paitsi eläväisyys, ja kun volyymiä nostaa, vähäinenkin eloisuus kuulostaa purkitetulta.

Kilpailijat

Jos budjetin puolittaa ja päätyy Audiofly AF180 -kuulokkeisiin, saa huomattavasti paremmat dynamiikat. Sama ACS Evolve Studio Universal -mallilla. Syväbasso on vähän enemmän edessä kuin Sennheiserilla, mutta mielestäni se ei riitä erottamaan näitä eri liigoihin.

mainos

AKG N5005 on samassa hintaluokassa kuin Sennheiser IE 800 S, ja niissä dynamiikka ja energiaa on enemmän.

Olen kuullut valituksia, että Sennheiser IE 800 S:n johto aiheuttaa raapivaa ääntä kuuntelukokemukseen. Minusta Comply-pehmukkeiden kanssa ongelmaa ei ollut, mutta silikonityynyjen kanssa se kuului. Sennheiserin kuulokkeet eivät aiheuta minusta sen enempää sivuääntä kuin muutkaan langalliset kuulokkeet.

Johtopäätökset

Sennheiser IE 800 S on erittäin hyvä nappikuulokemalli, ja jos ne saisi 500 eurolla, suosittelisimme niitä heti. Mutta hintaa on tuplasti, ja silloin niiltä haluaisi täydellisyyttä. Erottelevuus on upeaa ja basso täyteläinen mutta dynaamisuus jää uupumaan. Eikä ongelma esiinny vain kännykältä soittaessa vaan myös vahvistimen kanssa. Puute ei ole vakava, mutta tarjolla on eloisampiakin nappikuulokkeita. Siihen nähden IE 800 S tuntuu ylihintaiselta.

Erittäin hyvä, mutta ei täydellinen, siis. Hyviä kilpailijoita löytyy jopa puolet halvemmalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
Lisää
Keskustelu

Lue myös

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

Vieritä ylös