TESTISSÄ : Hifiman Sundara

Avoimen luokan testivoittaja

Hifiman Sundara ei ole vain hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, se on myös äänenlaadultaan luokkansa paras.

Hifiman Sundara

Ääni & Kuva kiteyttää

Täydellisen tasapainoinen ääni, jossa vahva basso ja yksityiskohtia erottuu runsaasti. Todella erotteleva äänikuva lähes täydellisin ominaisuuksin.
Paino ja koko voivat karkottaa joitakin ostajia.
 • Tyyppi: Avoin, over-ear
 • Periaate: Planaarinen
 • Taittuu kokoon: Ei
 • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
 • Johto: 3,5-metrinen (6,3 mm + 3,5 mm:n adapteri) + 1,5-metrinen vaihdettava
 • Elementit: n. 80 mm
 • Impedanssi/herkkyys: 37 ohmia/94 dB
 • Taajuusvaste: 6–75 000 Hz
 • Paino: 372 g (ilman johtoa)
 • Väri: Musta
 • Verkkosivusto: hifiman.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 399 €

Useimmissa kuulokkeissa on dynaaminen elementti, mutta on myös valmistajia, jotka rakentavat elementit omien periaatteidensa mukaan. Hifiman Sundara on yksi esimerkki tällaisesta, ja sen kalvopinta-ala on suurempi kuin yleensä. Sundara käyttää litteitä magneettisia elementtejä avoimissa kupeissa, missä on etunsa – mutta myös muutama miinus.

Sundaran kupit ovat testin suurimmat, ja ne yhdistyvät toisiinsa johdolla, joka on helposti vaihdettavissa. Mukana tulee 1,5-metrinen johto, mutta alhaisesta impedanssista huolimatta kuulokkeet eivät kovin hyvin toimi puhelimen kanssa. Balansoitu johto niihin menee, kunhan löytyy kuulokevahvistin sopivalla liitännällä.

Hifiman Sundara käytössä

Alhaisen impedanssin ja herkkyyden vuoksi Sundaraa voi käyttää Audioquest Cobaltin kanssa kännykkään liitettynä, vaikkakaan kuulokkeiden suuri koko ei tee niistä varteenotettavaa reissukumppania. Paremmin ne sopivat kotona käytettäväksi, jolloin nojatuolista voi kytkeä kuulokkeet mukavasti vahvistimeen – me kokeilimme Hegel H190:a ja edullista Shiit Magni 3+ -kuulokevahvistinta.

Painoa kompensoivat suuret kupit ja leveä panta. Verkkojen läpi vuotaa paljon ääntä, mutta vähemmän tyynyjen kohdalta. Tyynyt on ulkoa vuorattu tekonahalla ja sisäpuolelta kankaalla. Sundara on selvästi testin jäykimpiä malleja; säätö voi onnistua hellästi metallia taivuttamalla, jos on pakko – mutta minusta ne istuivat tiukasti päässä ilman muokkaamistakin.

 

Planaarirakenne tarkoittaa vähemmän liikuteltavaa massaa. Niin kutsuttu Neo Supernano -kalvo on 1-2 mikronia ohut ja kevyempi kuin dynaaminen kalvo, joten teoriassa sen pitäisi tuottaa tarkempi ja nopeampi transienttivaste.

mainos

Ja näin se näyttää Sundarassa toimivan! Loistavan dynaamisen vasteen lisäksi niissä on itse asiassa varsin vakuuttava bassontoisto. Basso on samaan aikaan tiukka ja vahva, ja se antaa musiikille esimerkillisen pohjan. Tässäkään basso ei ole erityisen syvä, mutta kuitenkin tarkka ja sietää painetta.

mainos

Se mikä todella erottaa Sundaran massasta, on resoluutio, transienttivaste ja vivahteikkuus. Ääni toistuu neutraalisti, avoimesti ja upeiden sävyjen saattelemana. Jouset kuulostavat uskottavammilta kuin muissa tämän hintaluokan avoimissa kuulokkeissa, ja piano toistuu ehdottomasti soinnikkaimman Sundarassa.

Johtopäätökset

Hifiman Sundara on luokkansa paras hifiostos. Ääni on erottelevampi, ilmavampi ja dynaamisempi kuin kilpailijoilla. Diskantti on silkkinen, basso muhkea ja keskirekisteri kristallinkirkas ja neutraali. Äänikuva on suuri ja avoin, ja kuulokkeet ovat yhtä hyvin kotonaan Brockhamptonin kuin Beethovenin kanssa. Sundara on yksinkertaisesti loistava löytö kotikäyttöön, mutta ei kovin mobiiliystävällinen.

Hifiman Sundara mitattuna miniDSP EARS:ia ja REW:tä käyttäen. Todella nätti taajuuskäyrä. Vain kerran mikrofoni notkahtaa hieman 4 kHz:n kohdalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä

Lue myös

Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Monen toivelistalta löytyvät pelaamiseen sopivat kuulokkeet – älä osta mitä sattuu, vaan tutustu ensin 12 testaamaamme malliin!
Lisää
Keskustelu

TESTISSÄ : HiFiMAN Sundara

Uusi suosikki

Avointen kuulokkeiden kategoriassa meillä on uusi suosikki alle 500 euron luokassa. Saammeko esitellä: HiFiMAN Sundara.

HiFiMAN Sundara

Ääni & Kuva kiteyttää

Äänikuva pysyy kauniin yhtenäisenä ja on avoin ja musikaalinen. Ja mikä basso!
Keskirekisteri ei ole ihan niin esillä kuin toivoisi. Naurettavan lyhyt johto!
 • Tyyppi: Over-ear, avoin
 • Periaate: Planaarinen
 • Kokoontaitettava: Ei ole
 • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
 • Johto: 3,5 mm + 6,3 mm-adapteri (1,5 m, vaihdettava)
 • Elementit: 80 mm
 • Impedanssi/herkkyys: 37 ohmia/94 dB
 • Paino: 372 g
 • Värivaihtoehdot: Musta
 • Verkkosivusto: hifiman.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 499 €

Vaikka HiFiMAN ei ole ihan tyypillisin testipöydältämme löytyvä kuulokebrändi, olemme pitäneet useimmista kokeilemistamme tuotteista. Kiinalaisvalmistajan valikoima on laaja.

Viimeisin tuttavuus oli HiFiMAN HE-400i, joka pyyhki pöytää vuonna 2016 testissämme, jossa vertailukumppaneina oli sellaisia merkkejä kuin Sennheiser, Beyerdynamic, Audio-Technica ja Shure. Yksikään ei yltänyt HiFiMANin ylivertaiselle tasapainolle lämmön ja dynaamisuuden välillä. Musikaaliset kuulokkeet olisivat kelvanneet studiotyöhönkin.

Reilu vuosi sitten HE-400i ja sisarmalli HE-400s ovat saaneet korvaajan Sundarasta. HiFiMAN on kyllästynyt numero- ja kirjainyhdistelmiin ja päätynyt hauskempiin nimiin. Sundara on sanskriittia ja tarkoittaa kaunista, ja minusta se on parannus 400i-malliin. 400i:ssä oli jokseenkin kulmikas panta, joka ulkoni päästä, mutta Sundaran muotoilu on pyöreämpi ja harmonisempi. Kupit ovat suuret, jotta 80 mm:n magnetostaattiset elementit mahtuvat niihin.

Magnetostaattinen

HiFiMAN ei ole perinteinen dynaaminen kuulokemalli, vaan jotakin sellaisen ja sähköstaattisen väliltä. Sähköstaattisen periaatteen mukaan niissä on ohut, värähtelevä muovikalvo kahden metallilevyn välissä. Erona on, että sähköstaattisessa virta johtuu levyjen läpi, mutta magnetostaattisessa eli planaarimallissa levyt ovat magneettiset.

Etuna on, ettei ulkopuolista virtaa tarvita, joten tavallinen kuulokejohto riittää. Magneetit ovat myös halvempia, samaa luokkaa parhaiden dynaamisten elementtien kanssa.

Istuvuus

Sundaran kuulokekuppien tyynyt ovat tekonahkaa, mutta päätä vasten olevat osat ovat miellyttävän tuntuista veluuria. Sundara istuu hiukan tiukemmin päähän kuin 400i. En tiedä liittyykö se siihen, että vaakasaranat on poistettu, mutta Sundara on mielestäni jämäkämpi. Se on hyvä asia, ja kuulokkeet tuntuvat mukavammilta kuin monet Audio-TEchnican mallit, joissa säätövaraa on sivusuunnassa mutta ei pystysuunnassa. Kiinteä istuvuus on paikallaan myös silloin, jos ei istu paikallaan kuuntelemassa musiikkia – Sundara ei valahda helposti pois paikoiltaan.

Tekonahkainen sanka myötäilee mukavasti päätä. Kuva: Geir Gråbein Nordby
HiFiMAN Sundaran tyynyt ovat tekonahkaa mutta päätä vasten tulevat osat on päällystetty pehmeällä veluurilla. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ei mikään reissukuuloke

Avoimina kuulokkeina Sundara ei erityisesti sovi liikkeellä käytettäväksi. Kuulokkeet päästävät liikaa ääntä sisään ja ulkopuolelle. Toinen syy heikkoon kannettavuuteen on matala 94 dB:n herkkyys. Kännykän volyymi ei yksinkertaisesti riitä.

mainos

Miksi siis HiFiMAN leikkii tämän olevan kannettava malli ja tarjoaa mukana vain 1,5 metriä pitkän tynkäjohdon? Edeltäjässä oli kaksi kertaa pidempi johto, mikä on tarpeen, kun istuu nojatuolissa ja haluaa kytkeä kuulokkeet jonkin matkan päässä olevaan vahvistimeen.

mainos

Johto on onneksi vaihdettavissa, ja kummassakin kupissa on tavallinen 3,5 mm:n liitäntä. Olisi kuitenkin ollut suotavaa, että HiFiMAN olisi tarjonnut jo valmiiksi riittävän pitkän johdon ja adapterin 3,5 mm:n ja 6,3 mm:n johdon välille. Minusta Sundara ei ole missään määrin kannettava kuulokemalli.

Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

Puhelimeeni (Motorola Moto G6 Plus) yhdistettynä täydelläkin volyymilla on kiusallinen kokemus. Cardi B:n Please Me jää bassoltaan löyhäksi ja laihaksi. Mahdollisuudet kuulee mutta ne eivät toteudu. Kun taas kytkee kannettavan Chord Mojo -vahvistimen mukaan, muuttuu ääni täysin.

Integroidun McIntosh MA7000 -vahvistimen kuulokeliitäntä tarjoilee lämpimän ja runsaan basson ja miellyttävän ja musikaalisen äänikuvan. Basso voi tuntua liioitellulta, kunnes liitän uuden Auralic Taurus -kuulokevahvistimen päälle. Silloin ääni asettuu ja pam! Basso muuttuu tiukemmaksi ja istuu luontevammin kokonaisuuteen. Musiikissa on enemmän energiaa alarekisterissään ja Cardi B:n laulu erottuu taustasta hyvin.

Björkin Blissing Me -kappaleen harppu soi kauniisti, Björkin laulu on kirkasta ja avointa ja matalammat äänet soivat täyteläisemmin kuin Sennheiserin parin tonnin suljetuilla HD 820 S -kuulokkeilla.

mainos

Alexis Frenchin piano Bluebird-kappaleessa soi isosti ja miellyttävästi. Syvemmät äänet ovat täyteläisempiä kuin Sennheiser HD 800 S:llä mutta eivät liioittele kuten Audeze LCD-2C -kuulokkeilla.

Sundaran matalimmat bassoäänet ovat mielestäni energisemmät kuin HE-400i-mallissa, ja silti ääni on tarpeeksi analyyttinen sopiakseen myös ääniteknikoille. Kuulokkeet ovat yhtä aikaa viihdyttävät ja uskolliset alkuperäisäänityksille.

En jää kaipaamaan juuri mitään. HiFiMAN Sundara on ehkä ylemmässä keskirekisterissä (2-3 kHz) hivenen varovainen, joten jonkinlainen terävyys puuttuu mutta toisaalta keveimmistä rintaäänistä jää uupumaan painetta ja säihkettä. Tilantuntu, vivahteet ja dynamiikka ovat kuitenkin kohdillaan. Vauhtia ei ole kuten sähköstaattisissa kuulokkeissa mutta paremmin kuin monissa dynaamisissa malleissa. Hintansa huomioiden Sundara on löytö!

Taajuusvaste. Oikean ja vasemman kanavan keskiarvo ylhäällä, kummankin kanavan viisi mittaustulosta alla. Hieman laskeva taajuuskäyrä bassosta diskanttiin noin 5 kHz:n kohdalla viittaa lämpimään äänikaraktääriin. Se voisi kääntyä tummaksi, ellei kuulokkeissa olisi niin salamannopeaa transienttivastetta. Noin 8 kHz:n kohdalla on vahvistus, joka kuitenkin pysyy ilmavana, joten ääni ei käy pakotetuksi tai värity. Päinvastoin: mielestämme HiFiMAN Sundara sopii myös ääniteknikon työvälineeksi, kunhan tämän vahvistuksen huomioi. Mittaukset tehty MiniDSP EARS -kuulokemikrofonilla ja Room EQ Wizard -ohjelmalla.

Johtopäätökset

HiFiMAN Sundara yhdistää musikaalisen ja neutraalin soundin tavalla, johon harva pystyy. Sointi on höyhenenkevyttä, transientit tarjoillaan salamannopeasti ja basso soi täyteläisesti. Laulussa rintaäänet soivat komeasti ja harvinaisen ilmavasti.

Dynaamisilla kuulokkeilla tällaiseen soundiin ei pääse. Mutta äänenlaatuun yltää vain, jos Sundaran yhdistää kunnolliseen kuulokemikrofoniin. Unohda kannettavat soittimet, paitsi ihan tätä varten suunnitellut. Mieluiten HiFiMAN-kuulokkeita kannattaa kuunnella oikean vahvistimen kanssa, mutta siihen 1,5 metrin johto on naurettavan lyhyt.

picture2 picture6 picture7 picture9
<
>
Gråbein on harvoin kokenut tällaista ääntä tämän hintaluokan kuulokkeista - HiFiMAN Sundara on löytö! Kuva: Geir Gråbein Nordby
Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä

Lue myös

Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Monen toivelistalta löytyvät pelaamiseen sopivat kuulokkeet – älä osta mitä sattuu, vaan tutustu ensin 12 testaamaamme malliin!
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös