TESTISSÄ

Beats Solo Pro

 itemprop
TESTISSÄBeats Solo Pro
Beats Solo Pro

Beats yllättää

Kukapa olisi uskonut, että bassoräyhänä tunnettu Beats onnistuisi luomaan näin neutraalin soundin?

Kirkas ja luonnollinen soundi, miellyttävä istuvuus ja loistava langaton yhteys. Vastamelu toimii hyvin.
Beats-fanit saattavat ikävöidä tutun tymäkkää bassoa. Paksuista tyynyistä huolimatta pienet korvien päälle tulevat kupit voivat alkaa painaa pitkään käytettäessä.

Kun ensimmäinen Beats-malli Studio näki päivänvalon vuonna 2008, kuulokemarkkinat räjähtivät ja kasvu on vain jatkunut siitä saakka. Yhtäkkiä kaikkialla näkyi nuorisoa jättikuulokkeet päässään niiden pikkuruisten korvanappien sijaan, jotka musiikkisoitinten mukana tulivat.

Hifi-intoilijat saattavt nyrpistellä nenäänsä Beatsille, mutta sillä ei ole mitään väliä. Olemme valmistajalle kiitoksen velkaa siitä, nuorta sukupolvea kiinnostaa äänenlaatu ylipäätään – muu hifiteollisuus ei ole onnistunut houkuttelemaan uusia audiofiilejä alalle. Beats teki kuulokkeille saman mitä Cerwin-Vegas teki bilekaiuttimille: toi ison ja jyhkyvän basson, joka jyräsi analyyttisen soundin alleen ja korosti hauskanpitoa.

Henkilökohtaisesti makuni ei ole suosinut Beatsin tyyliä. Minulle basso on ollut liian rohkea ja päällekäyvä, ja kuulisin mielelläni enemmän ylärekisterin vivahteita. Kuulokkeiden design on ollut niin ikään kaukana omasta tyylistäni kiiltävine muoveineen ja kullanvärisine yksityiskohtineen. Ymmärrän silti hyvin, miksi ne vetoavat nuorisoon.

Beats Solo Pro -mallista on tarjolla kuusi värivaihtoehtoa. Kuva: Beats

Hienostuneempaa menoa

Beats on pysynyt uskollisena tyylilleen aina siitä saakka, kun Monster valmisti sitä alun perin ja sen jälkeenkin, kun Apple osti merkin 2014. Viime aikoina olemme nähneet pieniä poikkeuksiakin – olin esimerkiksi vallan vaikuttunut täysin langattomista Powerbeats Pro -kuulokkeista, jotka soivat erittäin intensiivisesti, kun muhkeaa Beats-bassoa oli vaimennettu ja joiden langaton yhteys pysyi ihailtavan vakaana.

Uutta ja parempaa

Uusin Pro-malliston tulokas on nimeltään Solo Pro. Se on hienostuneempi versio kompaktista Solo-on-ear-mallista, jonka viimeisin versio on Solo3. Pro-malli on mattapintainen kiiltävän sijaan, ja muutenkin materiaalit tuntuvat laadukkaammilta kuin aiemmissa malleissa – etenkin tyynyt, jotka ovat entistä paksummat. Tärkeimpänä uutuutena on aktiivinen vastamelu, joten Beats Solo Pro kilpailee nyt Bosen ja Sonyn eli alan suurimpien vastamelukuulokevalmistajien kanssa. Tosin Beatsin kuulokkeet lepäävät korvien päällä eikä niiden ympärillä, kuten suuremmat kuulokemallit.

mainos
Kokoontaitettuna Solo Pro vie hyvin vähän tilaa. Kuva: Beats

Yhteydet

mainos

Koska Beats kuuluu nyt Applelle, on sanomattakin selvää, että kuulokkeisiin kuuluu joitakin Apple-erikoisuuksia. Ensinnäkin USB-latauksen sijaan kuulokkeet käyttävät Lightning-latauspiuhaa. Sen pitäisi toimia hyvin myös niille, jotka eivät käytä iPhonea ja joilla siten ei loju Lightning-johtoja siellä täällä. On vain pidettävä huoli siitä, ettei latausjohto huku.

iPhonen ja iPadin käyttäjät voivat muodostaa langattoman yhteyden laittamalla kuulokkeisiin virrat päälle ja tuomalla ne mobiililaitteensa lähelle. Näytölle ilmestyy Solo Pro, ja kun vahvistaa haluavansa kuunnella musiikkia, alkaa soitto saman tien. Androidin käyttäjien pitää nähdä hieman enemmän vaivaa, mutta yhdistäminen ei silti ole hankalaa. Kuulokkeet etsitään Bluetooth-laitteiden listasta ja valitaan yhdistettäväksi.

Vastamelun aktivoiminen

Kuten sanottua, Solo Prossa on vastameluominaisuus. Vastamelu on valmiiksi päällä. Jos painaa vasemman kupin alla olevaa nappia, kuulokkeet alkavat vastaanottaa myös ympäristön ääntä, jolloin kuulee paremmin liikenteen äänet tai vieruskaverin puheen. Painamalla kahdesti samaa nappia saa vastamelun kokonaan pois päältä. Silloin akunkesto pitenee 22 tunnista 40 tuntiin! Pikalataus tarjoaa kolme tuntia soittoaikaa 10 minuutin latauksella.

mainos
Solo Pro i vitt (”Ivory”). Foto: Beats

Istuvuus

Mukavuuden suhteen Solo Pro osuu hyvin maaliin. Paksummat tyynyt tuntuvat pehmeämmiltä kuin Solo3-mallissa. Panta istuu napakasti päähän, mikä tietysti pitää kuulokkeet hyvin paikallaan mutta voi pidemmän päälle puristaa. Istuvuus ei siis ole yhtä hyvä kuin Bose NCH 700- ja Sony WH-1000XM3-kuulokkeissa.

Käyttäjäystävällisyys on parempi. Yhdistäminen iPhoneen on supernäppärää, ja oikean kupin volyyminsäätönapit on helppo löytää. Mukavaa vaihtelua niihin kuulokemalleihin, joissa pyyhkäistään valintoja ja jotka usein tekevät sitten ihan mitä sattuu!

Jos haluaa vaihtaa kappaletta, voi iPhonen omistaja vain sanoa Sirille ”Hei Siri, soita seuraava” tai ”soita edellinen”. Android-käyttäjät joutuvat kaivamaan kännykän esiin biisiä vaihtaakseen.

Langaton yhteys toimii erinomaisesti, aivan kuten AirPods Prolla ja Powerbeats Prolla. Kännykän vierestä voi vaellella 50 metrin päähän ennen kuin yhteys katkeaa.

Äänenlaatu

Nyt tähän yllätysosioon eli ääneen. Odotin kovaa bassojyrää, joka peittää melkein alleen laulun, muut soittimet ja diskanttirekisterin ilmavuuden.

Mutta siinä missä Solo3 soi lämpimästi ja täyteläisesti (joskin paremmalla äänenlaadulla kuin odotin), on Pro-mallin basso paljon hillitympi. Tästä ei bilebassoa löydy, vaan sen sijaan saa nauttia musiikista, josta eri soittimet erottaa selkeästi.

Klassisen musiikin ystäville

Solo Pro on läpi rekisterin selkeä ja puhdas, ja avaa äänimaisemaa ja luo tilaa klassiselle musiikille. Viulut saavat kaunista ilmavuutta ja soivat uskottavasti. Maurizio Pollinin flyygeli Chopinin Sonata op. 58 -teoksessa soi jopa kauniimmin kuin suosikkivastamelukuulokkeissani, Sony WH-1000XM3. Sonyn kuulokkeissa on tummempi sävy ja kapeampi, vähemmän ilmavampi sointiala. Toisaalta niissä alempi rekisteri soi täyteläisemmin kuin Beats, joka tuntuu jopa ehkä vähän ohuelta. Kukapa olisi uskonut?

Jabra Elite 85h on toinen kiinnostava vastamelukuuloke, etenkin koska sen äänenlaatu toimii erinomaisesti puheen kanssa. Musiikki toimii sillä myös erinomaisesti, ja se hakkaa Beatsin klassisen musiikin suhteen. Jabran keskirekisteri on laajempi ja lämpimämpi, joten viulut saavat tarvitsemaansa lämpöä. Siinä mielessä pidän Powerbeats Pro -nappikuulokeista enemmän kuin Solo Prosta.

Popmusiikki kovempine rytmeineen on taas eri tarina. Solo Pro saa Emma Steinbakkenin Pretty Little Secret -kappaleen kertosäkeen esiin hienommin kuin Jabra. Sony puolestaan onnistuu molemmissa ja tekee sen hieroen samalla bassorytmejä kalloon miellyttävästi. Se ei ole Solo Pron pointti, joten jos bassomuhinaa kaipaa, kannattaa tsekata Solo3-malli.

Vastamelu

Sony WH-1000XM3 on vastamelukuulokkeiden referenssi, johon vertaamme kaikkia muita kuulokkeita. Solo Pro ei voita Sonya, joka vaimentaa tehokkaasti etenkin matalataajuuksiset äänet kuten moottorin hurinan lentokoneessa. Koneessa kuuluu toki muitakin ääniä, esimerkiksi ilman kiertämisestä syntyvää korkeampaa vinkunaa. Tässä Beats toimii erinomaisesti ja kisaa parhaimpien tasolla. Beatsin kanssa ei synny samanlaista vakuumissa elämisen vaikutelmaa kuin Sonylla.

Sonyn tapa välittää puhetta ulkopuolelta on tyylikkäämpi – riittää, että laittaa käden kupin päälle. Solo Prossa pitää painaa peukalolla nappia, joka on vasemman kupin pohjassa. Kyseessä ei ole mikään iso juttu, mutta valitanpahan nyt pikkumaisuuttani.

Solo Pron (musta) ja Solo3:n taajuusvaste. Solo3 on selvästi bassovoittoisempi. Koko bassorekisteriä on vahvistettu korostamaan rytmejä, mikä syö tilaa hillitymmiltä ylä-ääniltä. Solo Pro sen sijaan pidättelee bassoa ja korostaa ilmavuutta. Voisi sanoa, että sen sointi on varovaista, mutta ainakin allekirjoittaneesta soundi on viihdyttävämpi kuin miltä se käyrällä näyttää. Kuva: Kuvakaappaus Room EQ Wizard -sovelluksesta, mittaus tehty miniDSP EARS -välineistöllä.

Johtopäätökset

Mitä enemmän käytän Beats Solo Prota, sitä enemmän niistä pidän. Se on hyvä merkki, etenkin kuin odotin, että en tykkäisi niistä niin kovin. Raskaan soundin sijaan ne soivat avoimesti ja tasapainoisesti, mutta silti mukavan rytmikkäästi. Myös vastamelu toimii hyvin.

Napisemisen aihettakin on. Basso on jopa hiukan liian ohut – bassorumpu saisi iskeä kovemmin. Alemman diskanttirekisterin sointi on vähän turhan hiljainen, joten laulu ja puhe eivät erotu niin selkeästi kuin mielelläni kuulisin. Sointi on paljon parempi kuin odotin, mutta juuri tällä saralla Powerbeats Pro toimii paremmin.

Solo Pro on over-ear-malli, jossa kupit lepäävät korvalehtiä vasten. Niinpä kuulokkeet voivat pidemmän päälle alkaa painaa. Over-ear-malli toimii paremmin pitkässä käytössä. Muutoin annan Beats Solo Pro -kuulokkeille lämpimät suositukseni!

Kuva: Beats

Faktat

 • Tyyppi: On-ear, suljettu, langaton, vastamelu
 • Elementit: 50 mm, paperikuitua
 • Langaton yhteys: Bluetooth 5 (SBC, AAC)
 • Taajuusalue: Ei ilmoitettu
 • Impedanssi: Ei ilmoitettu
 • Herkkyys: Ei ilmoitettu
 • Mikrofoni/kaukosäädin: On/On
 • Akunkesto: 22 h vastamelu päällä
 • Äänijohto: Lisävaruste
 • Latausjohto: Lisävaruste
 • Paino: 325 g
 • Väri: Musta, vaaleansininen, tummansininen, harmaa, punainen tai valkoinen
 • Verkkosivusto: beatsbydre.com
 • Hinta: 299 €

Hinta

299 €

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös