TESTISSÄ : AKG K872

Tumma nautinto

AKG K872:n basso soi muhevasti, ja kevyttehoiset kuulokkeet sopivat matkoillekin. Täydelliset ne eivät kuitenkaan ole.

 itemprop
AKG K872

Ääni & Kuva kiteyttää

Mahtava basso, lämmin soundi ja hyvin eristävä rakenne. Vaatii vähemmän tehoja kuin useimmat highend-kuulokkeet.
Hieman tummaan kallistuva äänenväri. Keikkuva ja liian löysä istuvuus.
  • Tyyppi: Suljettu, over-ear
  • Periaate: Dynaaminen
  • Kokoontaittuva: Ei
  • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
  • Johto: 3,5 mm + 6,3 mm adapteri (3 m)
  • Elementit: 53 mm
  • Impedanssi/herkkyys: 36 ohmia/112 dB
  • Paino: 390 g (ilman johtoa)
  • Väri: Musta
  • Verkkosivusto: fi.akg.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 1500 €

AKG:n suljettu huippumalli on suunnattu muusikoille ja ääniteknikoille. Eivät ne hylji musiikkiharrastajiakaan, sillä tavoitehan on kaikilla sama: saada levytys kuulostamaan mahdollisimman alkuperäiseltä ja elävältä. Useimpien studiokuulokkeiden impedanssi on korkea, 200 tai 300 ohmia, mutta K872:ssa on kevyet 36 ohmia. Niinpä jopa tavallinen kännykkä jaksaa soittaa näitä kuulokkeita, joskin kunnollinen vahvistin on tietysti suositeltavin vaihtoehto.

AKG K872:n mukana tulee kovakuorinen kotelo, jossa säilyvät myös johto ja 6,3-millinen adapteri. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Pehmusteet ympäröivät korvat kokonaan ja eristävät ääntä paremmin kuin useimmat testaamamme. Hyvässä ja pahassa – kun kuulokkeita painaa päätä vasten, syntyy korvan ympärille kova paine, jolloin basso muuttuu latteammaksi kunnes paine tasaantuu.  K872-malli vielä ajaa tyrkkimään kuulokkeita useammin päätä vasten, sillä ne istuvat löysästi ja lähtevät liukumaan aina, kun päätä vähän kääntää tai kallistaa. Basson taso riippuu todellakin siitä, missä asennossa kupit ovat päähän nähden. Ei siis mitään hytkyttelymusiikkia näihin, sillä kuulokkeet tipahtavat päästä, jos kovasti nyökyttelee.

Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaadusta

Muuten kuulokkeet istuvat ihan mukavasti. Soundi on lämmin ja bassoa muhkeasti. Lily Allenin Trigger Bang saa puhtia isona soivasta bassorummusta ja koko bassorekisterin sävyssä on lämpöä ja täyteläisyyttä, johon jää helposti koukkuun.

Kupeista ei vuoda ääntä juuri lainkaan, eikä ylikuulumistakaan tapahdu. Laura Marlingin Soothing soi melkein liian oikealle sijoittuvalla kontrabassolla. Soundi on lämmin, pulska ja poikkeuksellisen herkkä.

K872:sta uupuu ilmaa ja vivahteita rekisterin yläpäästä. Jopa kontrabassolla on ylä-ääniä, mutta jouset eivät kuulosta tarpeeksi hyvältä ylhäällä. Virvelin kantit jäävät hissuttelemaan, eikä Lauran laulu pääse kunnolla loistamaan.

Yläpää soi liian tummasti. AKG:n oma Q701 on paljon ilmavampi soinniltaan – se on toki avoin malli, mutta olemme kuulleet ennenkin todisteita siitä, ettei suljettujen kuulokkeiden ole pakko kuulostaa sulkeutuneilta. Esimerkkinä MrSpeakersin Æon Flow Closed, joka on K872-mallia edullisempikin.

AKG K872:n taajuusvaste, miniDSP:n kompensaatiokäyrällä kuvattuna. Alhaalla näkyvät kummankin kanavan kymmenen mittausta, yhteensä 20, jotka on mitattu hieman eri paikoista. Ylhäällä on oikean ja vasemman kanavan keskimääräinen vaste. Bassosta lasku on tasainen, kokonaisuudessaan noin 10 dB 100 Hz:stä 2 kHz:iin. Voimakas hyppäys 8 kHz:n kohdalla osoittaa, miksi soundi tuntuu tummalta. Mittaus on tehty käyttäen Hegel HD20-DAC:ia, Auralic Taurus -kuulokevahvistinta, miniDSP E.A.R.S.-mittausmikrofonia ja REW-ohjelmaa.

Johtopäätökset

AKG K872 eristää ulkopuolista ääntä tehokkaasti. Basso on melkeinpä koukuttavan täyteläinen, joten elektronisen musiikin kuuntelu on todella mukaansatempaavaa. Soundi on pulska, kova ja tenhoava. Ikävä kyllä viehätys ei jatku ylempiin kerroksiin, joten diskantti jää sulkeutuneeksi. Kitarat kuulostavat olevan kieltenvaihdon tarpeessa ja laulusta puuttuu kaunis kirkkaus ylärekisterissä.

mainos

Istuvuus ei ihastuta – kuulokkeet tuntuvat löysiltä, ja 400-grammaisina ne keikkuvat päässä pienestäkin liikkeestä.

mainos
Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
Lisää
Keskustelu

Lue myös

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

Vieritä ylös