: 10 langatonta kuuloketta

Langatonta musiikkia kesäkorville

Testasimme parhaat langattomat kuulokkeet, joista osasta löytyy myös aktiivinen vastamelutoiminto.

 itemprop

Kesäkeleistä sopii toki nauttia muutenkin, mutta kyllä musiikki kruunaa lämpimät vapaahetket. Helppoa sen kuitenkin olla pitää, joten joka paikkaan takertuvat johdot voi unohtaa. Tässä siis kattaus langattomia kuulokkeita, olkaa hyvä!

Bluetooth pakkaa äänen eikä yllä samoihin volyymeihin kuin johdon kanssa kuunnellessa, mutta langattoman iloja on toisaalta se, että kuulokkeiden ja kännykän yhteensopivuudesta liittimen suhteen ei tarvitse huolehtia. Kännykässä voi olla huonokin vahvistin, mutta sillä ei väliä, kun musiikki siirtyy Bluetoothilla. Joskus perinteisillä kuulokkeilla kuunnellessa musiikkikokemusta voi häiritä sekin, että liikkuva johto hankaa vaatteita, mikä kuuluu mekaanisena rapinana. Vaiva on tavallinen etenkin suljetuilla kuulokkeilla. Toisin sanoen: mukavuus ei välttämättä tarkoita äänenlaadusta tinkimistä.

Korvan päällä vai ympärillä? Vastamelu vai ei?

Olet siis päättänyt hankkia langattomat kuulokkeet. Mutta millaiset? On malleja, joissa kuulokekupit lepäävät korvalehden päällä (on-ear) ja malleja, joissa kupit tulevat korvien ympärille (over-ear). Ja on kuulokkeita, joissa on aktiivinen vastamelu. Itselle sopivien kuulokkeiden valinta voi tuntua melkoiselta viidakolta.

Käydään ensin läpi kuppien tyyppi. Korvan päälle tulevien on-ear-mallien etu on se, että ne ovat pienemmät ja voivat tuntua kesän kuumuudessa mukavammilta, sillä korvat saavat enemmän tuuletusta. Haittana on pienen koon mukanaan tuomat pienemmät kaiutinelementit, joten basson dynamiikka ja energia jää suurempia laitteita vaimeammaksi.

Suuremmissa over-ear-malleissa kupit istuvat miellyttävästi päässä, ja niihin mahtuu parempaa äänenlaatua tarjoavat suuremmat elementit. Niiden huono puoli on se, että ne voivat ajan mittaan alkaa tuntua hikisiltä. Enemmän tilaakin ne vievät.

Sitten on kuulokkeita, joissa on aktiivinen vastamelutoiminto. Se on käytännöllinen ominaisuus, jos viettää aikaa hälyisissä ympäristöissä. Lento- tai junamatkustajalle vastamelu on miellyttävä, samoin avokonttoreissa työskenteleville. Voi olla houkuttava ajatus käyttää vastamelua myös kaupungin liikenteen blokkaamiseksi, mutta siihen liittyy riskinsä.

Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu voi olla erittäin hyvä ja musiikki saattaa kuulostaa paremmalta kuin ilman vastamelua, jos kuuntelee musiikkia meluisassa paikassa. Tavallisessa käytössä äänenlaatu ei ole yleensä anna rahoille eniten vastinetta, joten kannattaa harkita omia tarpeitaan tarkkaan ennen ostoksille lähtemistä.

mainos

Parhaista parhaat kuulokkeet

Esittelemme tässä testissä eri kategorioiden parhaat kuulokkeet. Hintaluokaksi olemme asettaneet noin 150-200 euroa kuulokkeille, joissa ei ole vastamelua. Tähän hintaan hinta-laatusuhde on yleensä paras. Hyvin toimiva vastamelu maksaa enemmän, joten vastamelumalleille olemme asettaneet rajaksi noin 300-400 euroa.

mainos

Vertailussa esitellään kahdeksan kuuloketta, jotka olemme testanneet jo aiemmin ja niiden lisäksi kaksi uutta haastajaa: Monster Clarity HD On-Ear ja Onkyo H500BTB ovat langattomia, korvan päällä lepääviä malleja, joissa ei kummassakaan ole vastamelua. Pystyvätkö ne viemään kruunun jo hyviksi havaituilta malleilta?

 data-srcset

Luksusääntä langattomasti

Tanskalaiset ovat tehneet markkinoiden parhaat langattomat kuulokkeet, joiden ainoa miinus lienee hinta.

Ääni & Kuva kiteyttää

Upea ulkonäkö. Istuu mukavasti pidempäänkin. Uskomattoman hyvä äänenlaatu.
Korkea hinta voi karkottaa osan ostajista.
Tyyppi: Over-ear, langaton, suljettu

Liitännät: 3,5 mm, BT 4.0 apX

Aktiivinen vastamelu: On

Kokoontaittuvuus: Kyllä

Mikrofoni ja kauko-ohjain: On

Elementit: 40 mm

Akunkesto: 20 tuntia

Paino: 275 g

Hinta: 500 €

Verkkosivusto: beoplay.com

lisää
vähemmän

Vejl.pris 500 €

H9 -kuulokkeiden alumiinipanta ja kupit on päällystetty aidolla nahalla. Ylellisen vaikutelman lisäksi materiaalivalinnoilla on käytännöllisempikin puolensa. Vaikkapa Bosenkin käyttämään tekonahkaan verrattuna oikea nahka kestää käytössä pidempään ja tuntuu todella mukavalta.

H9:n aktiivinen vastamelu ei toimi samalla teholla kuin Bose QC35, jotka sulkevat kuuntelijan omaan sisäiseen maailmansa. H9 päästää hitusen matalaa ääntä läpi, ja on makuasia häiritseekö se vai ei. Jos tavoitteena on täydellinen hiljaisuus, on Bose tai Sony parempi valinta.

Harvinaisen hyvä äänenlaatu

H9 ei tuota pettymystä siinä kaikkein tärkeimmässä eli äänenlaadussa. Jos olet kuunnellut aiempia Beoplayn malleja, tulet huomaamaan parantuneen äänenlaadun selvästi. Soundi on aivan uskomattoman hyvä. Äänimaisema on laaja ja ilmava. Bassoa ja painetta löytyy, mutta soundi ei uhkaa muuttua korviasärkeväksi. Pienimmätkin vivahteet erottuvat selkeästi.

Bosen kuulokkeissa on enemmän painetta keskirekisterissä, kun taas H9:llä on enemmän voimaa syvissä bassotaajuuksissa. Niinpä kappaleet, joissa ei ole paljon bassoa, kuuostavat Beoplayllä ohuemmilta. Bassovoittoiset kappaleet taas pääsevät oikeuksiinsa todella coolisti.

H9 suosii kuitenkin vivahteita ja avointa äänimaisemaa rytmin kustannuksella. Dynaamisuus ei ole samaa luokkaa kuin Sony MDR-1000X:ssä, ja Sonyn vastamelu menee ohi H9:n. Jos kuitenkin haluaa verhoilla korvansa luksukseen, ei ole syytä olla valitsematta Beoplay H9 -kuulokkeita. Akunkesti voisi olla parempikin, mutta siinäpä se.

Johtopäätökset

Beoplay H9 ei voita kisaa parhaasta vastamelusta. Äänenlaatu on uskomattoman hyvä, mistä lämpimät suosituksemme. H9 on lisäksi mukava pitkässäkin käytössä ja vastamelu toimii hyvin matkoilla. Materiaalit ovat huippulaatua, joten on odotettavissa, että H9 seuraa matkassa pitkään. Hinta on korkea, mutta laatu maksaa. Me toimituksessa emme päässeet yksimielisyyteen siitä, onko testin paras malli Beoplay H9 vai Bose QC35, mikä kertonee paljon.

 

mainos
Kuva: B&O Play

mainos
 data-srcset

Kustomoitua vastamelua

Sony tarjoaa huippuluokan äänenlaatua ja oman korvan mukaisen vastamelun, joka toimii hyvin kunhan ei liikuskele kuunnellessaan.

Ääni & Kuva kiteyttää

Ylivoimaisen hyvä soundi. Vastamelu toimii parhaimmillaan paremmin kuin kellään, ja vastamelun voimakkuutta voi säätää.
Vastamelu ei toimi niin hyvin, jos kävelee kuulokkeet päässä: omat askeleet kuuluvat silloin bassomaisena sykkeenä häiriten musiikkia.
Tyyppi: Over-ear, langaton, suljettu

Liitännät: 3,5 mm, BT 4.0 apX

Aktiivinen vastamelu: On

Kokoontaittuvuus: Kyllä

Mikrofoni ja kauko-ohjain: On

Elementit: 40 mm

Akunkesto: 20 tuntia (langattomasti ja vastamelulla)

Paino: 275 g

Hinta: 400 €

Verkkosivusto: sony.fi

lisää
vähemmän

Vejl.pris 400 €

Bluetoothin kaista on rajallinen ja sen yli lähetetty musiikki vaatii pakkaamista, mistä syystä sen avulla välitetty musiikki ei koskaan kuulosta yhtä hyvältä kuin MP3- ja AAC-tiedostot. Niinpä Sony on päätynyt kehittämään oman äänenlaatua parantavan LDAC-tekniikan, jonka luvataan tarjoavan tavallista Bluetoothia kolme kertaa leveämmän kaistan tiedostonsiirtoon, jolloin audiotiedostosta ei pitäisi jäädä mitään taajuuksia uupumaan. LDACin hyödyntäminen vaatii sitä tukevia laitteita, joten käytännössä kuulokkeet toimivat ihanteellisesti vain Sonyn omien Xperia -kännyköiden ja Walkman-soittimien kanssa.

Vastamelu räätälöidään kuulijan oman kallon ja korvakäytävien mukaan. Kuulostaa scifiltä, mutta homma hoituu lähettämällä testisignaali kuulokkeista korvaan ja takaisin. Sitten signaali analysoidaan ja vastamelu muokataan tuloksen mukaan. Tekniikka toimii tehokkaasti, ja lisäksi vastamelua voi säätää pienemmälle itse, jos haluaa osan ympäristön äänistä pääsevän kuulokkeiden läpi. Voice-toiminto suodattaa kaiken muun taustaäänen paitsi puheäänten taajuuksia. Näin voi istua kaikessa rauhassa lentokentällä tai juna-asemalla ja kuulla vastamelun läpi tärkeät kuulutukset.

Istuvuus

MDR-1000X istuu päässä mukavasti. Malli on Bosea ja Sennheiseria painavampi eikä purista päätä yhtä lujasti. Bosen kuulokkeet istuvat vielä paremmin etenkin, kun kuulokkeita käyttää pitkään, vaikka ei Sonykään kauaksi jää.

Äänenlaatu

Soundi on erinomainen. Basso on voimakkuudeltaan Bosen jymyluokkaa, ja hitusen sitä hienostuneempi ja luonnollisempi. Laulun suhteen Sonyn toistaa ääntä paremmin kuin kukaan muu testatuista.

Liikkuessa Sonyn kuulokkeet eivät ole parhaimmillaan. Omien askeleiden ääni kimpoaa kuulokkeisiin, mikä kuulostaa bassomaiselta naputukselta. MDR-1000X toimii ihanteellisesti, kun käyttäjä istuu ja seiso paikoillaan.

Johtopäätökset

Sony MDR-1000X kuulostaa erinomaiselta, basso on täyteläinen ja soundi erotteleva. Lisäksi se tarjoaa markkinoiden parasta vastamelua, joka räätälöityy omiin korviin sopiviksi. Se toimii erittäin hyvin, kunhan kuulija pysyy paikoillaan. Kävellessä askelten kaiku nimittäin naputtaa korvissa häiritsevästi. Sony sinetöi äänen kuulokkeisiin Sennheiserin tavoin paljon paremmin kuin Bose. Tämä on ennen kaikkea hyöty, mutta haittana on korvien hikistyminen tiiviissä tilassa.

 

mainos
Kuva: Sony

mainos
 data-srcset
Bose QuietComfort 35
Bose ei ehkä hallitse kaikkia kruunuja, mutta matkakuulokkeiksi QC35 on ehdoton. Monet onnistumiset tekevät siitä voittajan.
 data-srcset
Sennheiser PXC 550 Wireless
Sennheiser on panostanut äänenlaatuun ja vastameluun, mutta matkaa täydellisyyteen on hiukan.
 data-srcset
Denon AH-GC20
Vahva alumiinirakenne ja toimiva vastamelu tekevät Denonista luotettavan kumppanin matkoille.
 data-srcset
Onkyo H500BT
Etenkin akustinen musiikki soi kauniisti kuulokkeista, joiden kupit istuvat valitettavan huonosti.
 data-srcset
Audio-Technica ATH-SR5BT
Audio-Technican hitusen epäkäytännöllisissä kuulokkeissa on yllättävän hienostunut soundi.
 data-srcset
AKG Y50BT
AKG:n kuulokkeet tuntuvat laadukkaalta ja kuulostavat erinomaiselta.
 data-srcset
Monster Clarity HD On-Ear
Bassovoittoisimmat ja viihdyttävimmät kuulokkeet tulevat tässä!
 data-srcset
Pioneer SE-MS7BT
Langattomatkin kuulokkeet pystyvät toistamaan musiikin pienimmät vivahteet, todistaa Pioneer.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös