: 7 langatonta stereota

Ehtaa hifiä ilman johtoja

Testasimme parhaat langattomat soittimet ja kaiuttimet, jotka eivät rasita kukkaroa liiaksi.

Lompakon paksuudella ei ole tekemistä musiikista nauttimisen kanssa. Voit yhtä hyvin hassata kymppitonnin huonolta kuulostaviin stereoihin tai sitten tehdä kunnon löydön edullisemmistakin komponenteista. Kyse on vain oikeista valinnoista.

Supersoundi ei vielä auta, jos stereot eivät vastaa nykypäivän käyttäjän tarpeita. Musiikin langaton suoratoisto kännykästä on välttämättömyys. Tämän testin laitteissa striimaus on ratkaistu erilaisin tavoin. Kaikki voidaan yhdistää kotiverkkoon ja suoratoistaa musiikkia verkkoreitittimen kautta. Joissakin on Bluetooth, jonka avulla striimaus on vielä helpompaa.

Asetimme hintaluokan noin tuhanteen euroon. Etsimme komponentteja, jotka pystyvät toistamaan musiikin mahdollisimman luonnollisesti. Hyvin soiva keskirekisteri on ehdoton, jotta kaikki soittimet toistuvat energisesti. Diskantti on tärkeä, jotta harmonia ja musiikin ilmavuus säilyvät. Saavuttaakseen nämä mahdollisimman hyvin, on kompromisseja tehtävä bassorekisterin suhteen. Jätimme lattiakaiuttimet pois testistä ja keskityimme kompakteihin malleihin. Jalustakaiutinten basso on usein puhtaampi kuin lattiamalleissa, sillä alin oktaavi puuttuu. Bonuksena jalustakaiuttimet on paljon helpompi sijoittaa oikein.

Valinnanvaraa riittää

Kyselimme ammattilaisilta, mitkä heidän mielestään ovat parhaita laitteita, joita tonnilla saa. Testiin päätyneet laitteet ovat tämän kyselyn tulos. Osa tulee samoilta valmistajilta, osa on koottu eri valmistajien laitteista. Useimmat järjestelmät löytyvät saman jälleenmyyjän valikoimista, mutta poikkeuksiakin on. Ääni & Kuva kirjoittaa koko Skandinaviassa, joten samat jälleenmyyjät eivät päde kaikilla markkinoilla. Voi olla, että joudut asioimaan kahdessa eri liikkeessä saadaksesi kasaamiemme kokonaisuuksien osat.

Onnistunut yhdistelmä

Marantz/KEF-kombo näyttää hyvältä ja on helppo käyttää – ja soundi osuu hermoon!

Ääni & Kuva kiteyttää

Tarkka ja viihdyttävä soundi, mehukas basso ja erottuvat vivahteet.
Marantzin sovellus tuntuu vähän vanhanaikaiselta.
Langattomasti: AirPlay, Bluetooth, DLNA Suoratoisto: Spotify Connect

Liitännät: USB, analoginen RCA, ethernet, subwoofer ulos, optinen Toslink

Teho: 2 x 60 wattia (1 kHz, 6 ohmia)

Muuta: Kaukosäädin, ohjaus sovelluksella, CD-soitin, FM/DAB-radio. Musta tai hopea.

Verkkosivusto: audiokauppa.fi, kruunuradio.fi

Hinta: 1 300 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Marantz ja KEF tunnetaan molemmat ehkä parhaiten kalliista high-end-tuotteistaan, mutta valmistajat osaavat kyllä tehdä huokeampiakin ratkaisuja.

Tämän kokonaisuuden sydän kompakti ja elegantti Marantz M-CR611 -vahvistin, jossa on runsaasti ominaisuuksia. CD-soitin, FM/DAB-radio, internetradio ja langattomia liitäntöjä, kuten Bluetooth, AirPlay ja Spotify Connect. Kaikkea ohjataan Marantzin omalla sovelluksella. Vahvistimessa riittää tehoja 2 x 60 wattia, ja halutessaan siihen saa ulkoisen subwooferin.

Kombon kaiuttimet ovat KEF:n tänä vuonna lanseeratun Q-sarjan pienin malli Q150. Kaiuttimet eroavat joukosta ulkonäöllään: edessä on vain yksi näkyvä elementti. Puuttuuko siis jotain? Ehei, vaan kyseessä on KEF:n oma Uni-Q-koaksiaalielementti, jossa diskantti on upotettu basso/keskireksiterielementin keskelle. Takaa löytyy bassorefleksiportti ja singlewire-kaiutinterminaalit. Viimeistely on hintaan nähden erinomainen ja magneeteille kiinnitetty verkko tekee designista tyylikkään oman näkyviä kiinnikkeitä.

Marantz/KEF-kombo on helppo yhdistää ja sitä on helppo käyttää, mutta sovelluksessa olisi päivityksen paikka. Valikot eivät ole järin intuitiiviset tai kätevät, kaikki on esitetty vain listoina siistien grafiikoiden sijaan. Vaikka sovelluksella voikin hallita useimpia ominaisuuksia, mutta me suosimme mieluummin kaukosäädintä.

Äänenlaatu

Mutta soundi sen sijaan – voi pojat! Marantz ja KEF antavat muille testin laitteille pureksittavaa raikkaalla soundillaan, joka saa jalat heti naputtamaan. Äänimaisema on laaja ja samalla selkeä ja tarkka antaen kauan kaivatun kokemuksen läsnäolosta.

”Tonight i wanna give it all to you – in the darkness, there’s so much I wanna do”, laulaa Maria Mena ja lumoudumme hänen äänestään välittömästi. Myös Jason Isbell toistuu selkeästi ja tähän mennessä parhaiten. Bassokitaran liittyessä joukkoon kappale kasvaa suureksi ja miellyttäväksi. Ja kitaroiden sointi on ihan omaa luokkaansa!

KEF-kaiuttimet ovat varmastikin tämän järjestelmän helmi eläväisellä ja erittäin tarkalla tyylillään, mutta Marantzin vahvistin pitää kokonaisuuden hallinnassa. Siinä missä kilpailijat ovat onnistuneet vain raapaisemaan pintaa, sukeltavat Marantz ja KEF syvälle vivahteiden maailmaan. Aivan ”killer combo” testin ylivoimaisesti parhaalla soundilla!

mainos
KEF:n UniQ-elementissä on diskantti sijoitettu keskelle basso/keskirekisterielementtiä, mikä tuottaa erityisen erottuvan äänikuvan.

mainos

Kunnon stereot!

Yamahan kokonaisuus on lähes täydellinen ja soi erinomaisesti.

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs soundi ja viettelevät dynamiikat. Järjestelmä sisältää kaiken tarvittavan.
Ainoa, mikä puuttuu, on levysoitinliitäntä.
Langattomasti: AirPlay, Bluetooth, MusicCast, DLNA

Suoratoisto: Spotify Connect, Tidal, Napster, vTuner

Liitännät: Analoginen RCA, ethernet, subwoofer ulos, optinen Toslink

Teho: 70 wattia (1 kHz, 6 ohmia)

Muuta: Kaukosäädin, ohjaus sovelluksella, CD-soitin, FM/DAB-radio. Musta tai hopea.

Verkkosivusto: fi.yamaha.com

Hinta: 995 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Useimmissa pienissä stereojärjestelmissä on pitänyt tehdä kompromisseja, mutta Yamaha on nähnyt vaivaa saadakseen kaiken kuntoon. MCR-N870D on Yamahan valikoiman huippua ja parhaiten varusteltu mikrohifijärjestelmä.

Oikeastaan ainoa puute on levysoitinliitännän uupuminen. Muuten kaikki löytyy: suoratoisto wifin tai Bluetoothin kautta, FM/DAB- ja internetradio, Spotify Connect, Tidal ja CD-soitin. Se toimii myös osana monihuonejärjestelmää.

Yamahan kokonaisuus muodostuu kahdesta pienestä kaiuttimesta, vahvistimesta ja langattomasta CD-soittimesta, ja koko systeemi mahtuu kirjahyllyyn. Kaiuttimet ovat 31 cm korkeat ja lakattu kiiltävän mustiksi. 13 cm:n bassoelementti ja 25 mm:n diskantti noudattelevat minijärjestelmien standardikokoja.

Vahvistimessa on vain yksi sisääntulo analogisia äänilähteitä varten, ja sitä käyttää CD-soitin. Subwoofer- ja kuulokeulostulojen lisäksi laitteessa on digitaalinen audiosisääntulo takapuolelta löytyvän USB-portin kautta. Siihen saa kiinni läppärin. Sisäänrakennettu digitaalinen muunnin (DAC) tukee korkearesoluutioista ääntä high-end-laitteiden tasoisesti (DSD128 ja PCM 383 kHz).

CD-soitin on langaton, ja se toimii vastaanottajana striimatulle musiikille Bluetoothin tai AirPlayn kautta. Siinä on myös DLNA-tuki, joten muutkin kuin Apple-laitteiden omistajat voivat suoratoistaa musiikkia. Yamahan oma monihuonejärjestelmä on nimeltään MusicCast, ja testikaiuttimet saa liitettyä muissa huoneissa oleviin MusicCast-laitteisiin.

Ohjaus onnistuu kaukosäätimellä tai sovelluksella, joka toimii hyvin. Sovelluksessa pääsee käsiksi soittolistoihin, musiikkia voi lajitella mielensä mukaan ja sieltä löytyvät audiosäädöt ja volyyminsäätö.

Äänenlaatu

Yamahan järjestelmän soundi on hyvin avoin ja tasapainoinen. Vivahteet erottuvat ja sointi on täyteläinen. Jason Isbellin kitarasoundit erottuvat hyvin ja tarkemmin kuin muilla testilaitteilla. Lauluissa on lämmin ja täyteläinen sointi ja piano soi kauniin ilmavasti. Klassisten kappaleiden jousisoittimet ovat tarkkoja, ja niissä kuuluu enemmän syvyyttä ja kolmiulotteisuutta kuin useimmilla testin kilpailijoilla.

mainos

Basso ei yllä todella syvälle, mutta Maria Menan laulu osoittaa, että kaiuttimet toistavta bassokitarat uskottavalla syvyydellä ja dynamiikalla. Marian ääni soi hienostuneemmin kuin Pioneerilla, ja MCR-N870D:n äänenlaatu menee myös paria napsua yli Sonosin.

mainos

Yamahan stereosysteemi ei ole vain hyvin varusteltu vaan myös parhaita pieniä settejä, joita olemme testanneet – ja erinomainen ostos.

 

Lisää tehoja!

Klipschin kaiuttimet yhdistettynä Onkyon elektroniikkaan on yleensä varma valinta, mutta tässä kombossa jotakin jää puuttumaan.

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvät liitäntävaihtoehdot. Tyylikkäät kaiuttimet.
Yllättävän kesy ääni, jota vahvistimesta kuuluva rahina häiritsee.
Langattomasti: AirPlay, Bluetooth, DLNA

Suoratoisto: Chromecast, Spotify Connect, Tidal

Liitännät: USB, analoginen RCA, ethernet, subwoofer ulostulo, optinen Toslink

Teho: 2 x 60 wattia (1 kHz, 6 ohmia)

Muuta: Kaukosäädin, ohjaus sovelluksella, FM/DAB-radio

Verkkosivusto:

Hinta: 1 500 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Klipsch ja Onkyo kuuluvat testin todellisiin hifi-veteraaneihin, joiden valikoimiin kuuluu laaja valikoima tuotteita monessa hintaluokassa. Usein näitä kahta näkee yhdistettynä suurissa kotiteatterijärjestelmissä, mutta nyt kyseessä on kompakti stereojärjestelmä.

Onkyo on onnistunut varustamaan R-N855-vahvistimensa varsin vaikuttavasti ja etenkin langattomuutta tokevasti: siinä on Chromecast, Fireconnect, DTS Play:Fi ja DLNA ja sen voi liittää osaksi erimerkkisten kaiuttimien monihuonejärjestelmiä. FM- ja internetradio löytyvät toki myös, ja lisäksi laitteessa on phono-sisääntulo levysoitinta varten. Kun tuki on vielä Spotifylle ja Tidalille, täytyy sanoa, että musiikkilähteistä kuuntelu ei ainakaan jää kiinni.

Kompaktinkokoiset RP-150M-kaiuttimet ovat suositun Referens Premiere -sarjan pienin malli. Niissä on Klipschin kuulu torvidiskantti titaanikalvolla ja 5,25-tuumainen bassoelementti jämäkässä bassorefleksikaapissa. Herkkyys 93 dB mahdollistaa soittamisen kovilla volyymeilla pienelläkin teholla. Testikaiuttimemme oli viimeistelty kauniisti peilimäisen kiiltävällä pianolakalla.

Onkyo/Klipsch-setti on helppo asentaa ja myös helppo käyttää Onkyon oman sovelluksen kautta. Kaiutinten takaosan bassorefleksiportti mahdollistaa niiden sijoittamisen hyllylle, mutta mieluiten kuitenkin jalustalle.

Äänenlaatu

Klipschin kaiuttimilla on kaikki mahdollisuudet soittaa energisesti ja ilmavasti. Olemme aiemmin testanneet suuremman mallin RP-160M:n hyvin tuloksin.

Kun musiikki lähtee soimaan Onkyon ja Klipschin yhdistelmästä, on soundi kuitenkin jotakin muuta kuin odottaisi. Maria Menan laulu on aivan liian ohutta ja kirkasta, ja kuulostaa kuin keskirekisteristä puuttuisi jotain. Basso on täyteläinen mutta ei erityisen tarkka – ihan kuin basisti soittaisi tumput kädessä! Olemme tottuneet kappaleen soivan dynaamisesti, mikä ei tällä kertaa välity. Soundissa on terävyyttä, ja ääni on kokonaisuudessaan lattea ja eloton.

Havainnot ovat ristiriidassa aiempien Klipsch-kokemuksiemme kanssa, ja kun vaihdamme vahvistinta, osoittautuu Onkyo syypääksi. Huolimatta sen monista ääntä parantavista ominaisuuksista (kuten bassoa vahvistavasta PM Bassista) ei Onkyo R-N855 onnistu puhaltamaan eloa muuten erinomaisiin Klipschin kaiuttimiin. Marantzin vahvistin saa kaiuttimista enemmän vauhtia ja ennen kaikkea selkeämmän keskirekisterin. Klipsch RP-150M on erinomainen kaiutin, joka vaatii vain sopivamman vahvistimen!

mainos

 

mainos
Onkyo R-N855 -vahvistin näyttää hyvältä mutta oli tämän yhdistelmän heikoin lenkki.

Unelma joka lässähti

Epäonnistumisen pitäisi olla mahdotonta, kun kyseessä ovat NAD ja Bowers & Wilkins.

Ääni & Kuva kiteyttää

Helppokäyttöinen ja kaunis kokonaisuus, jossa basso erottuu hyvin ja soundi on homogeeninen.
Kallis yhdistelmä, joka ei kuitenkaan soi kunnolla.
Langattomasti: Bluetooth, Chromecast

Suoratoisto: Sovelluksen kautta

Liitännät: 2 x analoginen RCA, levysoitin (MM), subwoofer ulos, 2 x optinen/koaksiaali

Teho: 50 wattia (20–20 000 Hz, 8 ohmia)

Muuta: Kaukosäädin, ohjaus sovelluksella. Kaiutin saatavana mustana tai valkoisena.

Verkkosivusto: nadelectronics.com, bwgroup.fi

Hinta: 1 350 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Hifientusiastit saattavat alkaa kuolaamaan nähdessään NAD-vahvistimen ja Bower & Wilkinsin kaiuttimet. Nyt nämä kaksi on yhdistetty tämän testin kalleimmiksi kokonaisuuksiksi.

Olemme aiemmin testanneet sekä vahvistimen että kaiuttimet, joten odotukset yhdistelmälle ovat korkealla. Tässä saa paljon vastinetta rahoille. Puhutaan ensin kaiuttimista. B & W:n kompakteissa 2-tiekaiuttimissa on keltainen kevlar-kalvo bassossa ja alumiinidiskantti.

Jaksaakseen soittaa näitä suhteellisen tehottomia kaiuttimia (87 dB:n herkkyys) tarvitsee NAD jokaista 50 wattiaan. Mutta kun puhutaan NAD-vahvistimesta, ei wattien määrällä ole niinkään väliä, vaan ääni ratkaisee.

Vahvistin on klassisen NAD 3020:n uudistettu versio. Siinä on analogiset liitännät ja jopa sisääntulo levysoittimelle, mutta laite toimii silti langattomasti Bluetoothin, Chromecastin tai wifin avulla. NAD:n Bluetooth-sovelluksela vahvistinta voi ohjata kännykästä.

Antenni töröttää laitteen takapuolelta. Siellä on myös kaksi RCA-sisääntuloa, aiemmin mainittu levysoitinsisääntulo MM-pickupeille, subwoofer-ulostulo sekä kaksi optista ja kaksi digitaalista koaksiaalisisääntuloa.

Korkearesoluutioista ääntä tukevaa USB DAC -sisääntuloa ei ole. Sellaisen halutessaan voi valita kalliimman NAD C368 -vahvistimen, jossa on vaihdettavat moduulit lisäsisääntuloilla.

Asennus ja tavallinen käyttö sujuvat kuin lastenleikki. Ennen kuuntelua ei tarvitse juurikaan tehdä säätöjä. Edestä löytyy Bass EQ -nappi, josta voi kompensoida pienten kaiutinten vähäistä bassoa. Ominaisuudelle ei ole tarvetta B&W 685 S2 -kaiutinten kanssa.

mainos

Äänenlaatu

Yhdistelmä NAD ja B&W tarjoaa koherentin äänimaiseman, mutta kovin intensiivinen sointi ei ole. Kuiva, lähes neutraali, erittäin tiukka ja hyvin erottuva basso on iso plussa. Keskirekisteri on kuitenkin liian aneeminen ja löysä vakuuttaakseen. Soundi tuntuu myös hiukan sulkeutuneelta, sillä vivahteet eivät erotu järin hyvin tällä kombolla. Odotamme musiikin vievän meidät mukanaan, mutta sitä ei vain tapahdu.

mainos

Tässä on havaittavissa potentiaalia, joka ehkä pääsisi oikeuksiinsa jollakin toisella laiteyhdistelmällä. Niinpä kokeilimme kaiuttimia KEF Q150 -vahvistimen kanssa. Se avasi äänimaisemaa ja antoi tarkemman soundin, selkeämmät vivahteet ja läpinäkyvämmän äänikuvan.

EC Living Tana SL-1 ja L-1
EC Living Tana soi kauniin täyteläisesti ja lämpimästi.
Pioneer X-HM86
Kompakti ja ominaisuuksiltaan fiksu laitteisto kompastuu h-hetkellä.
Sonos Play:5 II (x 2)
Kukapa ylittäisi Sonosin monihuonejärjestelmien tekijänä - mutta onko Play:5 oikeaa hifiä?
Kommentera

Vastaa

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös