TESTISSÄ: Bang & Olufsen Beoplay HX

Tasaista keskilaatua

Bang & Olufsenin uusi vastamelukuuloke on edullisempi vaihtoehto H95-mallille.
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay HX
Ääni & Kuva kiteyttää
Hyvä istuvuus, tyylikäs design. Mukautuva vastamelu. Hipaisukytkimet.
Vastamelu on herkkä tuulelle ja vaikuttaa äänenlaatuun melko paljon. Ei puheohjausta.
Faktat
 • Tyyppi: Over-ear, suljettu, langaton, vastamelu
 • Elementit: 40 mm neodyymimagneeteilla
 • Taajuusalue: 20–22 000 Hz
 • Aktiivinen vastamelu: On, mukautuva
 • Mikrofonit: 6 (2 jaettua, 2 puheelle, 2 vastamelulle)
 • Impedanssi (passiivinen): 24 ohmia
 • Herkkyys (passiivinen): 95 dB
 • Akunkesto: 35 h vastamelu ja Bluetooth päällä, 40 h pelkällä Bluetoothilla
 • Puheohjaus: Ei ole
 • Sovellus: Bang & Olufsen
 • Liitännät: USB-C, 3,5 mm stereoplugi, Bluetooth 5.1 (AptX Adaptive, AAC, SBC)
 • Paino: 360 g
 • Johdot: USB-A/USB-C-adapteri, 1,25 m, 3,5 mm stereoplugi, 1,25 m
 • Verkkosivusto: bang-olufsen.com
Mainos
Mainos
forfatter

Vuoden 2020 lopusta saakka Bang & Olufsenin parhaat kuulokkeet ovat olleet Beoplay H95. Ne ovat loistavat mutta myös huikeasti kalliimmat kuin edeltäjänsä Beoplay H9.

Uusi Beoplay HX edustaa valmistajan premium-valikoiman yläpäätä eli täyttää ainakin hinnaltaan H9:n jättämän aukon. HX-nimen ”X” tulee lukea roomalaisena numerona 10.

Ulkoisesti Beoplay HX näyttää Beoplay Portal -peli- ja musiikkikuulokkeilta, jotka testasimme äskettäin. Ainoat näkyvät erot ovat kuppien kuvioinnissa sekä kahdessa pitkänmallisessa volyymia ja pelichattia ohjailevassa hipaisukytkimessä, jotka löytyvät vain Beoplay Portalista. Muutoin nämä kaksi kuuloketta näyttävät ja tuntuvat samalta, ja ne myös maksavat saman verran.

Beoplay HX on Bang & Olufsenin uusi tulokas suositussa vastamelukuulokkeiden premium-kategoriassa. Kuva: Bang & Olufsen

Kuulokkeiden yksityiskohdat ovat kuten tämänhintaiselta luksuslaitteelta sopii odottaakin – etenkin, kun kyseessä on Bang & Olufsen. Kuulokekupit on pehmustettu memory foamilla ja päällystetty lampaannahalla, sanka on hengittävällä kankaalla pehmustettua alumiinia.

Myös teknisiltä ominaisuuksiltaan HX on kuin Portal, eikä siinä mitään pahaa olekaan, sillä Portal on loistava. Ominaisuuksiin kuuluvat mukautuva vastamelu ja hifiystävällinen Bluetooth-protokolla aptX Adaptive.

Annons

Vastmelun määrää voi säätää portaattomasti sovelluksesta tai kuulokekupista sormea liu’uttamalla. Säätövaraa on täydestä vastamelusta nollan kautta kaikki äänet mikrofonien avulla läpipäästävään toimintoon (Transparency Mode).

Ohjaus tapahtuu oikean kupin hipaisukytkimellä. Kuva: Bang & Olufsen

Ei puheohjausta

Useimpiin muihin kuulokkeisiin, myös Bang & Olufsenin omiin, verrattuna Beoplay HX:ssä ei ole puheohjausmahdollisuutta. Ehkäpä tarkoituksena on korostaa eroa luksusmalli Beoplay H95:n ja edullisemman HX:n välillä. On kuitenkin hassua, että samanhintainen Beoplay Portal kyllä tottelee sekä Google Assistantia että Amazon Alexa.

Muiden Bang & Olufsenin kuulokkeiden tapaan kuulokkeita ohjataan oikeasta kupista. Hipaisukytkimestä saa aloitettua ja pysäytettyä soiton, vaihdettua kappaletta sekä säädettyä volyymia. Ohjailu tapahtuu erilaisin paineluin ja pyyhkäyksin. Käytössä on opeteltava sekin, ettei metallipintaa saa kosketella silloin, kun haluaa vain kohentaa kuulokkeiden asentoa, tai saattaa tehdä tahattomia valintoja soiton suhteen. Kuulokkeissa on myös kaksi painettavaa nappia, joista kuulokkeet saa päälle ja pois ja aktivoitua vastamelun.

Lue myös: 12 vastamelukuuloketta – Vastamelun valtaistuinpeli

Tuulen kohinaa

Testatessamme Beoplay Portalia moitimme niiden herkkyyttä tuulelle, mikä tekee kuulokkeiden ulkokäytöstä hankalaa. Ikävä kyllä Beoplay HX:llä on sama vaiva. Liikenteen melu vaimenee mukavasti, mutta mikrofonit vahvistavat tuulen kohinaa tehden siitä oikeaa ääntään häiritsevämmän.

Annons

Bussissa, junassa tai toimistolla ongelmia ei ole, vaan sisätiloissa Beoplay HX vaimentaa kanssamatkustajien ja kollegoiden äänet erittäin tehokkaasti.

Lue myös: 10 kuuloketta kotitoimistoon

Beoplay HX:n ääni

Beoplay HX:n äänikuva on samankaltainen kuin Beoplay Portalillakin (olisin yllättynyt, jos näissä lähes identtisissä kuulokkeissa ei olisi käytetty myös samoja elementtejä). Ääni on lämmin, miellyttävä ja vailla ikävää terävyyttä. Basso on pyöreä ja täyteläinen eikä hallitse liikaa. Laulu toistuu selkeästi ja melko värittymättömästi. Kuoron laulajien määrää on turha veikkailla Koyaanisqatsia kuunnellessa, mutta laulu on tasapainoinen ja ääni muutenkin niin miellyttävä, että kuulokkeita jaksaa kuunnella tuntikausia väsymättä. Ja se onkin tärkeää kuulokemallissa, jonka on tarkoitus mielenrauhaa koko työpäiväksi hälyssä.

Beoplay HX on tyylikkään näköinen, mukavan tuntuinen ja miellyttävän kuuloinen kuulokemalli. Kuva: Bang & Olufsen

Vaikka äänenlaatu onkin peruskäytössä kohdillaan, muuttaa vastamelu kaiken. On tavallista, että vastamelu vaikuttaa musiikin soittoon jonkin verran, mutta Beoplay HX:llä se runnoo musiikkia rajusti, olipa vastamelu täysillä tai ei. Maksimiasetuksella ylä-äänet ja tilantuntu korostuvat niin, että tuntuu kuin olisi paksuilla matoilla vuoratussa huoneessa. Hillitymmällä vastamelun määrällä osa ilmavuudesta palautuu, mutta keskirekisteri jää melko ontoksi.

Automaattisen vastamelun sivuvaikutuksia ei huomaa, jos istuu hälyisässä bussissa ja kuuntelee railakasta poppia. Vähän hiljaisemmassa ympäristössä ja vaikkapa podcastia tai äänikirjaa kuunnellessa eron huomaa kuitenkin selvästi.

Annons
Bang & Olufsen Beoplay HX white
Ääni on hyvä, mutta vastamelu vaikuttaa ääneen enemmän kuin toivoisi. Kuva: Bang & Olufsen

Johtopäätökset

Beoplay HX on uusi vaihtoehto premium-tason vastamelukuulokkeissa. Ne ovat kevyet ja mukavat, ja innokkaille Bang & Olufsenin faneille varmasti mieleen. Tässä hintaluokassa kilpailua kuitenkin piisaa ja äänenlaadun ja ominaisuuksien osalta HX kohtaa tiukan kisan. Herkkyys tuulen kohinalle on ongelma, kun yhtenä suosittuna käyttötarkoituksena olisi varmastikin pitää kuulokkeita työmatkoilla eli myös ulkona. Vastamelu vaikuttaa äänenlaatuun enemmän kuin olisi toivottavaa, ja esimerkiksi Sony WH-1000XM4 ja JBL Club One suoriutuvat tästä paljon paremmin. Puheohjauksen puuttuminenkin tuntuu hiukan erikoiselta.

[ratemypost]

Vastaa

Lue myös

Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Asus PA32UCX on Mini-LED-tekniikkaa käyttävä näyttö ammattilaiskäyttöön – ja paras näkemäni! Täydellinen sekään ei ole.
Työskenteletkö kotona? Katsotko televisiota kotona? Tältä näytöllä onnistuu kaikki!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
Philips TAT8505 tarjoaa hyvää äänenlaatua musiikkiin ja puheluihin sekä hyvää vastamelua. Mikä edes voisi olla paremmin?
Bang & Olufsen yrittää iskeä kaksi kärpästä kerralla tekemällä kuulokkeet, jotka toimivat myös peliluureina.
Designistaan tunnettu Bang & Olufsen onnistuu jälleen: Beolit 20 on tyylikäs kaiutin, joka kulkee mukana ja kuulostaa hyvältä.
Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Asus ROG Flow X13 on tarpeeksi höyhensarjalainen kulkeakseen mukana, ja sitä voi käyttää myös tablettina. Sen graafinen suorituskyky on kuitenkin raskasta sarjaa.
Focal on ylittänyt käsityksemme siitä, mikä on tämän hintaluokan suljetuille kuulokkeille mahdollista.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.