Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Audio-Technica ATH-ADX5000

Höyhenenkevyttä ääntä

Audio-Technican huippumalli on maailman parhaita kuulokemalli – ja paljon kevyempi kuin kilpailijansa.

Julkaistu 24.03.2020 - 18:18
Audio-Technica ATH-ADX5000
Geir Gråbein Nordby

Työskenneltyään yli vuosikymmenen uupumatta levysoittimen rasioiden valmistajana hiffasi Audio-Technica, että tarkkuustyön osaamista voisi hyödyntää myös kuulokepuolella. Ensimmäiset mallit julkaistiin 1974, ja neljä vuotta myöhemmin alkoi tippua palkintoja. Siitä lähtien Audio-Technica on tunnettu sekä hifimaailmassa että ammattilaispiireissä luotettavana ja laadukkaana merkkinä. On vaikea kuvitella sellaista studiota, josta ei valmistajan kuulokkeita tai mikrofonia löytyisi.

Audio-Technica tekee kuulokkeita kaikissa hintaluokissa ja onnistuu yleensä kaikessa. Joten missäpä luulette odotustemme olevan, kun testiin tulee huippumalli – Japanissa käsintehty ja 2 200 euron hintalapulla varustettu?

Pelkkä vilkaisu riittää vakuuttamaan Audio-Technica ATH-ADX5000-kuulokkeiden erinomaisuudesta. Saman valmistajan muiden avointen kuulokkeiden tapaan kaiutinelementit on suojattu ulkokuorena toimivalla metalliverkolla. Elementit on päällystetty volframilla kestävyyden ja jäykkyyden lisäämiseksi, mikä tarjoaa myös paremmat dynamiikat soundiin. Elementit ovat halkaisijaltaan 58 mm, mutta koska ne myötäilevät kuppien reunoja, ovat kuulokkeet melko kompaktit siihen nähden, miten suuret ne voisivat olla. Vaikka onhan kyseessä edelleen melko iso malli.

Mainos

Istuvuudesta

Runko on magnesiumia, mikä tekee kuulokkeista sekä vahvat että kevyet – 270 grammaa tässä laatuluokassa on höyhenenkevyt. Veluurityynyt istuvat korville unelmanpehmeästi, ja sanka on tukeva. Istuvuus on samaa vankkaa laatua kuin Sennheiser HD 800 ja HD 800 S -malleissa, mutta Audio-Technican etuna on edellisiä kevyempi paino.

ATH ADX5000 front 32232
270-grammaiset kuulokkeet ovat tässä laatuluokassa harvinaisuus. Kuva: Audio-Technica

Kuulokkeiden mukana tulee yksi 6,3 mm:n liittimellä varustettu ja 3 metriä pitkä johto. Johto on irrotettavissa, joten tilalle voi halutessaan vaihtaa balansoidun XLR-johdon.

Tehosyöppö

On olemassa highend-kuulokkeita, jotka eivät vaadi kovaa tehoa, mutta sillä on hintansa. Tässä impedanssi on 420 ohmia, joten on turha kuvitella soittavansa kuulokkeita kovalla volyymilla kännykkää tai peruskuulokeulostuloa käyttäen. Siinä on toinenkin haitta. Mallille ei ole tehty kuulokevahvistinta, joten basso on lattea ja ylärekisteri analyyttisempi. Aloitin testaamisen noin tonnin hintaisella Questyle CMA 400i -vahvistimella, joka saa soundista vivahteikkaan mutta jäin kaipaamaan energiaa Pink Floydin Hey Youn rumpuihin. Myös Wargasmin Ministry-industrialmetallibiisi jää laimeaksi. Soundi on kyllä hifiä, mutta viihdyttävyys, lämpö ja meininki puuttuvat.

ATH ADX5000 in case 32233
ATH-ADX5000 on hintaansa sopiva kotelo. Kuva: Audio-Technica

Onneksi sain lainaan AT-HA5050H-vahvistimen. Se on kylläkin kallis (yli 5 000 euroa!), mutta tarjoaa mahdollisuuden valita ulostuloon erilaisia impedansseja, joista matalin (0,1 ohmia) vaimentaa ääntä tehokkaammin kuin korkein (120 ohmia).

Taikuutta tapahtuu, kun ulostulon impedanssia pykältää muutaman napsun ylemmäs. Kyse on tasapainon hakemisesta, eli siitä, että löytää ylärekisteristä erottuvimmat dynamiikat ja bassoon täyteläisimmän tason.

Tällä pienellä säädöllä äänikuva kasvaa hyvin. Soundi on pyöreä, lämmin ja kaunis. Lady Gagan pianoversio countrykappalestaan Joanne soi isosti ja pianossa on upeaa ilmavuutta, ja laulu tulee kauniisti esiin.

Kaipaatko mieluummin rajumpaa menoa? Kokeillaanpa countryrockia. Jos Son Voltin Sinking Down ei saa kuulokkeista tihkumaan kunnon meininkiä, niin ei sitten mikään. Steel-kitaraa, bluesia ja bisseä alkaakin heti tehdä mieli, kun Jay Farrarin laulu asettuu äänikuvan keskelle – olen näin harvoin kuullut näin musikaalista ja dynaamista versiota kappaleesta.

ATH ADX5000 balansert kabel 32231
Balansoidun kappaleen voi ostaa lisävarusteena. Kuva: Audio-Technica

 

Kilpailijat

Audio-Technican kuulokkeet toistavat musiikkia lineaarisesti ja neutraalisti, samaan tapaan kuin Sennheiser HD 800 S. Edullisempi Sennheiser onkin Audio-Technican luontainen vihollinen, mutta omaan makuuni ADX5000:n energisempi basso, lämpimämpi sointi ja mukavuus pidemmän päälle vievät voiton.

Audio-Technica sopii musiikin kuuntelun lisäksi myös omaan miksailuun. Toisin kuin Sonyn suljetut MDR-Z1R-kuulokkeet, ei ADX5000 kärsi bassorekisterin vääristymästä, joka naamioisi äänityksen puutteita ääniteknikolta. Jos verrataan tuplasti kalliimpaan Focal Utopiaan, pitäydyn yhä kannassani ja sanon, että ne ovat maailman parhaat kuulokkeet hifi-kuunteluun, mutta ne eivät ehkä ole aivan yhtä lineaariset ja neutraalit kuin Audio-Technica.

Voisin kuunnella musiikkia tuntikausien ajan myös ja miksata musiikkia Beyerdynamicin suljetulla DT 1770 Pro -mallilla. Vain 500 euron hintaisena se tarjoaa rahoille vastinetta mutta ADX5000 on selvästi parempi kuulokemalli. Pääsemme taas painoon: 270 grammallaan Audio-Technica on kevyempi kuin Sonyn reissukuulokkeet WH-1000XM2. Lähes kaikki muut painavat tässä luokassa ainakin 100 grammaa enemmän.

ATH ADX5000 side 32235 scaled
Kaiutinelementit ovat 58 mm:n kokoiset ja ulottuvat kehykseen asti, mikä tekee ATH-ADX5000-mallista odotettua kompaktin. Kuva: Audio-Technica

Johtopäätökset

Audio-Technica on suosikkejamme kuulokevalmistajista. Huippumalli ATH-ADX5000 on insinöörien taidonnäyte: pienintäkin yksityiskohtaa myöten harkittu ja mielettömän mukava – parhaimpia highend-kuulokkeita, joita olen kokeillut.

Ääni on neutraali ja erittäin erotteleva. Ylä-äänet soljuvat vapaasti ja kauniin dynaamisesti. Samalla soundi on sen verran lämmin, että soitinten ydin pääsee upeasti esiin.

Kunhan ei käytä vääränlaista vahvistinta. En suosittele kovin analyyttistä vahvistinta, vaan täyteläisempää sointia tarjoilevan.

Karakter
Audio-Technica ATH-ADX5000
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Musiikki toistuu ihmeellisellä tarkkuudella, sekä transienttien että koko äänikuvan suhteen. Erittäin kevyet pitää päässä. Yksi suosikeistamme! Korkea impedanssi voi saada kuulokkeet soimaan ohuella ja elottomalla soundilla, jos kuulokkeiden kanssa käyttää vääränlaista vahvistinta.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top