Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus Zenbook S13(UX5304VA-PURE15)

Asuksen kannettavin kannettava

Asus Zenbook S13 on kevyimpiä ja kompakteimpia näkemiämme kannettavia. Kompromisseja on tehty ilahduttavan vähän, eikä hinta silti ole älytön.

Julkaistu 03.08.2023 - 12:45
Asus Zenbook S13(UX5304VA-PURE15)
John Hvidlykke

Ultrabook on kannettavista kannettavin eli tietokone, jota on helppo kuljettaa mukana ja joka vie niin vähän tilaa, että laukussa sitä tuskin huomaa. Suorituskyky ei silti saisi kärsiä.

Asus Zenbook S13 täyttää kaikki ultrabookiin kohdistuvat toiveet: se on aanelosen kokoinen, sentin paksuinen ja painaa kilon. Kokonsa puolesta se kuuluu siis ultrabookien luksuskategoriaan. Olemme testanneet vasta kourallisen koneita, jotka olisivat kevyempiä tai pienempiä kuin Asus – mutta yksikään ei ole merkittävästi kevyempi tai pienempi.

Mainio näyttö

Kun ulkopuolen suhteen on ollut niin kovat vaatimukset, voisi kuvitella, että Asus on joutunut tinkimään raudasta. Näin ei näytä olevan. Näyttö esimerkiksi on 2 880 x 1 800 pikselin resoluutiolla varustettu OLED. Vaikka oikea 4K olisi kivempi, on 2,8K enemmän kuin tarpeeksi 13,3-tuumaiselle näytölle. Kosketusnäyttö se ei ole, mikä on vähän harmi. Ei vain hauskuutensa vuoksi, vaan siitä olisi oikeasti apua kapeiden taulukoiden, etätapaamistilojen ja lentokoneen istuinkarttojen kanssa.

Mainos

Aiempien Zenbook-mallien tapaan näyttö on saranoitu kuoren pohjaan. Niinpä PC:n takaosa nousee ilmaan, kun kannen avaa. Se on fiksua, sillä sen ansiosta jäähdytys toimii paremmin ja kirjoitusasento on parempi.

Zenbook S 13 OLED UX5304 Basalt Gray Basic 18
Näyttö on saranoitu koneen pohjaan, joten takaosa nousee hieman tasolta, kun kannen avaa. Kuva: Asus

Hyvä näppäimistö

Näppäimistö on leveyssuunnassa tietenkin tavallista pienempi. Sen vuoksi uloimpia näppäimiä on kavennettu, mikä ei haittaa ergonomiaa. Itse asiassa Zenbook S13:n näppäimistö on mukavimpia ja responsiivisimpia ultrabookin näppäimistöjä, joita olen pitkään aikaan kokeillut.

Jos näppäimistö olisi leveämpi ja näppäimet ulottuisivat aivan reunoille asti, ei koneeseen olisi jäänyt tilaa kaikille siinä oleville porteille.

Olemme aiemmin kritisoineet Asusta porttien kanssa pihnuilusta – ihan kuin liitäntöjen puuttuminen olisi jokin erityinen luksusominaisuus! Zenbook S13 tarjoaa vihdoin kaiken tarvittavan: kaksi USB-C-porttia, HDMI-ulostulon ja vanhanaikaisen USB-A-portin. Kannettava sopii siis useimpiin arjen tarpeisiin ilman adaptereita.

Zenbook S 13 OLED UX5304 Basalt Gray Basic 13
Näppäimistö on hieman tavallista kapeampi. Kuva: Asus

Rasvanäpeistä viis, vihdoin!

Asuksen ylelliset Zenbook-kannettavat ovat aiemmin olleet laivastonsinisellä alumiinikuorella viimeisteltyjä, mikä on tehnyt koneista tyylikkäitä mutta hetken päästä myös erittäin lähmäisen näköisiä kiiltävän pinnan imaistessa kaikki sormenjäljet. Uudessa koneessa pinnan materiaali on nimeltään ”plasma ceramic aluminium”, joka on immuuni sormenjäljille.

Äänestä vastaa Harman/Kardon. Kone tukee Dolby Atmos -ääntä – ja näyttö Dolby Vision -kuvaa – mutta pienten kaiuttimien sointi on silti melko ohutta. Ääni on kuitenkin puhdas, joten kahvitauoilla tai töiden jälkeen voi viihdyttää itseään elokuvaa katselemalla.

Zenbook S 13 OLED UX5304 Basalt Gray Basic 08
Kuori on uutta materiaalia nimeltään ”plasma ceramic aluminium”, jossa sormenjäljet eivät näy. Kuva: Asus

Ennalta-arvattava varustelu

Kuoren alta löytyy 13. sukupolven Intel Core i7 -prosessori sisäänrakennetulla Intel Iris Xe -näytönohjaimella. Useimmat tämän päivän kevyet kannettavat rakentuvat Intel EVO -alustan ympärille, mikä on tavallaan tehnyt PC-testauksesta aika tylsää. EVOn tavoite on kuitenkin tehdä kannettavista nopeita ja nopeasti uudelleenkäynistyviä, mikä on tietysti hyvä asia. Asus Zenbook S13 on yleisellä tasolla kannettavien nopeammasta päästä. Prosessori on Core i7-1355U 10 ytimellä ja 12 säikeellä – ja 4,9 GHz:n enimmäistaajuudella. 16 GB:n RAM ja esimerkillisen nopea SSD avittavat nopeutta vielä lisää.

Benchmarkit

Asus Zenbook S13 ei ole millään muotoa hidas. Ei se toki pelikoneiden kanssa kisaa, mutta on aika vaikuttavaa, millainen teho kilon painoisesta koneesta lähteekään.

GeekBench 6 -prosessoritesti antaa 7 354 pistettä (multicore) ja 2 215 pistettä (singlecore). Se on samaa luokkaa kuin paljon kalliimmalla Dell XPS 13 Plussalla tai hiukan kalliimmalla Microsoft Surface Laptop 5:llä.

Sama ilmiö näkyy Cinebench R23 -testissä, jossa tulokseksi tulee singlecorella 1 680 ja multicorella 6 267 pistettä. Toimisto-ohjelmasimulaattori PCMark 10:llä pisteitä tulee 5 262. Tulos tarkoittaa, että superkevyt kannettava on tehoiltaan useimpien pöytäkoneiden luokkaa toimisto-ohjelmien pyörittämisessä.

Zenbook S 13 OLED UX5304 Scenario photo 01
S13 on Asuksen kaikkien aikojen kannettavin kannettava. Kuva: Asus

Tyypillinen integroitu näytönohjain

Jotta Zenbook ei ylpistyisi liikaa, ajoimme myös 3DMark-grafiikkatestit sillä – odotetuin tuloksin. Intel Iris Xe -näytönohjaimella varustettua konetta ei ole tarkoitettu 3D-peleille. Time Spyn 1 564 pisteessä ei ole hurraamista. Kyllä se kuitenkin riittää yöllisiin CS:GO-hairahduksiin.

Akkutesti olikin sitten toista maata. Asus Zenbook S13 suoriutui melkein viiden tunnin kokoruudun intensiivisestä toimistosimulaatiosta ennen kuukahtamistaan. Se on ehdottomasti akunkeston laatuluokkaa. Vaikka se onkin kaukana Asuksen lupaamasta 12 tunnista, kestää kone eittämättä pitkän työ- tai opiskelupäivän lataamatta.

Yhteenveto: Asus Zenbook S13

Jos tavoitteena on mahdollisimman kannettava kannettava, on Asus Zenbook S13 onnistuneimpia testaamiamme ultrabookeja. Harva kone on näin kevyt ja kompakti! Ja useimmissa vastaavissa joko hinta on korkea tai suorituskyky rajallinen – tai molempia. Zenbook S13 ei ole halpa, mutta kuitenkin monen saavutettavissa. Eikä suorituskyvystä tarvitse tinkiä. Näyttö on korkearesoluutoinen ja värikäs kuten vain OLED osaa. Prosessori suoriutuu käden käänteessä toimistotöistä. Asus Zenbook 13 on tyylikäs, mutta ei yhtä designhenkinen kuin Dell XPS 13 Plus. Toisaalta Asus on huomattavasti halvempi eikä hinnan takia ole kuitenkaan tarvinnut tehdä kompromisseja tehoissa.

Zenbook S 13 OLED UX5304 Scenario photo 07
Zenbook S13 kulkee kevyenä minne vain, vaikka metsään. Kuva: Asus

Karakter
Asus Zenbook S13(UX5304VA-PURE15)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Hieno ja korkearesoluutioinen OLED-näyttö. Painaa vain 1 kg. Hinta on kohdillaan näin tyylikkäälle ultrakannettavalle. Ei kosketusnäyttöä. Samaa suorituskykyä saa halvemmallakin, mutta ei näin pienessä, kevyessä ja tyylikkäässä paketissa näin hyvän näytön kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

OLED-pelinäytöissä vihdoinkin valinnanvaraa

Ääni & Kuva
Scroll to Top