Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Asus ZenBook Pro Duo UX582 LR-H2002R

Tilaa luovuudelle

Asus ZenBook Duo Pro on näyttötilan suhteen uniikki kannettava. Kahden näytön kannettavalla hintakin on valitettavasti lähes kaksinkertainen.

forfatter
Julkaistu 04.10.2021 - 09:00
Karakter
Asus ZenBook Pro Duo UX582 LR-H2002R
Ääni & Kuva kiteyttää
Kaksi upeaa ultrakorkearesoluutioista näyttöä, huippuluokan prosessori ja hyvä näytönohjain. Tässä on kaikki!
Hinta on kannettavien tyyriimmästä päästä. Suorituskyky on hyvä muttei ehkä ihan hintansa arvoinen.
 • Prosessori: 2,4 GHz Intel Core i9-10980HK octacore (16 säiettä)
 • Näyttö 1: 15,6-tuumainen OLED UHD (3840 x 2160) -kosketusnäyttö, 440 nitiä, DCI-P3
 • Näyttö 2: 14-tuumainen IPS UHD (3840 x 1100) -kosketusnäyttö
 • Muisti: 32 GB DDR4
 • Kovalevy: 1 TB SSD
 • Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 3070, jossa 8 GB GDDR6
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro, 64-bittinen
 • Mitat/paino: 36,0 x 2,2 x 25,0 cm/2,3 kg
 • Liitännät: WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, HDMI 2.1, 2 x USB-C (jossa Thunderbolt ja DisplayPort), USB 3.2 Gen 2, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • Verkkosivusto: asus.com
 • GeekBench 5: 6 709 multicore, 1 234 singlecore
 • PC Mark 10: 5 770
 • 3DMark TimeSpy: 8 910
 • 3DMark Fire Strike: 18 003
 • 3DMark Night Raid: 26 592
 • CineBench R15: 147 fps / 1511 cb
 • HD Tach: 711 MB/s
 • Akkutesti: 2:26 h
Hinta: 3800Pr. 04.10.2021

Kannettava tietokone on näppärä, kun tarvitsee kuljettaa töitä laukussa, mutta jos tarvitsee tehdä muutakin kuin vastailla sähköposteihin tai käytellä tekstinkäsittelyohjelmaa, loppuu näytöstä tila kesken. Luovaan työhön, kuten kuvien ja videoiden käsittelyyn tarvitaan enemmän ruutupinta-alaa!

Ensikohtaamisemme tuplanäyttöisen Asus ZenBook Pro Duo UX581 -kannettavan kanssa oli miellyttävä. Näppäimistön yläpuolelle sijoitettu toinen näyttö toimi ilahduttavan hyvin täysikokoisen OLED-näytön rinnalla.

Uusi ZenBook Pro Duo, mallinumeroltaan UX582, on edelleen kahdella näytöllä varustettu kone, mutta toki siihen on tehty päivityksiä tehokkaamman prosessorin ja näytönohjaimen muodossa. Lisänäyttöä on korostettu lisää – kirjaimellisesti. Kun kannen avaa, pienempi näyttö kallistuu ylöspäin, mikä tekee työskentelystä mukavampaa ja toimii myös jäähdytyksen suhteen paremmin. Jäähdytykselle onkin tarvetta, sillä prosessori ja näytönohjain kuumentavat konetta ihan kunnolla, kun kannettavan laittaa töihin. Vaikka tuulettimet hurisevat täysillä, kuumenee kone tuntuvasti, samoin kuin kaikki sen lähellä.

Lue myös: Asus ProArt StudioBook 16 – Kallista karkkia graafisiin töihin

132 prosenttia näyttöä

PC-valmistajat keulivat mieluusti niin sanotulla screen-to-body-ratiolla eli koneen rungon ja näytön välisellä suhteella. Tavallisesti 85 % on hyvä luku, mutta kahdella näytöllään ZenBook Pro Duo vie ylivoimaisen voiton kaikista älyttömällä 132 prosentin rungon ja näytön suhteellaan!

ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582 Product photo 1B Celestial Blue Web 01 NumberPad
Muiden kannettavien näyttöala ei pääse lähellekään ZenBook Pro Duo -malliston koneita! (Kuva: Asus)

Päänäyttönä on 4K-resoluution OLED (3840 x 2160 pikseliä), joka on lähes – mutta ei ihan – yhtä värikäs ja kirkas kuin juuri testaamamme Asus Pro Art StudioBook 16 -koneen näyttö. Erotuksena siihen Duon päänäyttö tottelee kosketusta.

Myös näppäimistön yllä on kosketusnäyttö, nimeltään SceenPad Plus. Vaakasuunnassa se on 4K-resoluution näyttö mutta pystysuunnassa on vain 1100 pikseliä johtuen ruudun 3:1-kuvasuhteesta. Päänäytöstä poiketen paneeli edustaa IPS-tyyppiä.

Kannettavan kahdella näytöllä työskentely sujuu kuten kahden ulkoisen näytön kanssa: Windows-työpöydän saa laajennettua molemmille ruuduille, jolloin ikoneja ja ikkunoita voi raahata näyttöjen välillä.

ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582 Scenario photo 01
Kaksoisnäytön ansiosta työkaluille ja aikajanoille on runsaasti tilaa. Kuva: Asus

 

Työkalut

Lisänäyttö on omimmillaan Photoshopin, Premiere Pron ja Auditionin kaltaisten ohjelmien kanssa, kun työkalupalkit ja aikajanat saa pidettyä koko ajan näkyvissä ilman, että ne vievät tilaa päänäytön varsinaiselta sisällöltä.

ZenBookit ovat ylellisiä kapistuksia, ja Pro Duo on tehty muiden mallien tapaan harjatusta alumiinista, joka on tyylikkään tummansininen. Kone ei ole erityisen litteä tai kevyt, ja se on suorastaan lihonut pari milliä ja parisataa grammaa sitten viime sukupolven.

Näppäimistö on aivan erinomainen (kuten tähän hintaan kuuluukin!). Kosketuslevy toimii myös numeronäppäimistönä, mikä on fiksu ominaisuus. Harmillisesti näppäimistö ja kosketuslevy on sijoitettu hieman hankalasti. Näppäimet on työnnetty aivan reunoille asti ja kosketuslevy löytyy näppäimistön oikealta puolelta, jotta lisänäytölle on saatu raivattua mahdollisimman paljon tilaa.

Työskentely sujuu silti melko ergonomisesti, vaikkakin useimmat varmasti liittäisivät koneeseen joka tapauksessa ainakin ulkoisen hiiren, ehkä myös erillisen näppäimistön.

Asus ZenBook Pro Duo UX582 back
Koneen muotoilu on houkuttelevan ylellistä ja linjakasta, mutta hinta karkottanee monet kuluttajat. Kuva: Asus

Lisää liitäntöjä, kiitos!

Liitäntöjä on karsittu, mikä voi hankaloittaa työskentelyä. USB-C-portteja on kyllä kolmin kappalein tarjolla, mutta USB-A-portteja vain yksi, vaikka kuitenkin useimmat hiiret, näppäimistöt ja ulkoiset kovalevyt edelleen käyttävät A-tyyppiä.

Kunnon luova työ vaatii kunnon rautaa ja ZenBook Pro Duo UX582 -testikannettava olikin varustettu 8-ytimisellä Intel Core i9 -prosessorilla, Nvidia GeForce RTX 2070 -näytönohjaimella, 32 GB:n RAM-muistilla ja 1 TB:n SSD-tallennustilalla.

Benchmarkit

Intel Core i9-10980HP on kymmenennen sukupolven prosessori kahdeksalla ytimellä, 16 säikeellä ja 2,4 GHz:n kellotaajuudella. Malli ei siis ole uusinta uutta mutta silti huippumalli yhtä kaikki. Geekbench-tulokset 6 709 pistettä (multicore) ja 1 234 pistettä (singlecore) ovat siinä mielessä hyvät mutta eivät mitenkään ihmeelliset. PC Mark 10 -toimisto-ohjelmatesti antaa 5 770 pistettä eli kutakuinkin saman tuloksen kuin edeltäjässään, jossa tosin oli edullisempi kuudella ytimellä varustettu i7-prosessori.

Kun kyseessä on luoville tekijöille suunnattu kone, on näytönohjaimella iso rooli. 3DMark TimeSpy -tulos 8 910 onkin erinomainen. Se on silti hiukan hitaampi kuin esimerkiksi Asus Zephyrus M16 -koneessa, jossa rauta on näyttöä lukuun ottamatta samanlaista ja hintaa kolmanneksen vähemmän. Sama juttu 3DMark Fire Striken kanssa: 18 003.

ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582 Scenario photo 03
Ohjauslevy toimii myös numeronäppäimistönä, mutta harmillisesti sen sijainti ei ole järin ihanteellinen. Kuva: Asus

 

Asus on huolehtinut ZenBook Pro Duo UX582:n akunkestosta hyvin: PCMarkin akkutestissä kone jaksoi pyöriä lähes kaksi ja puoli tuntia, mikä ei ole erityisen pitkä aika sinänsä mutta kuitenkin melkein tuplasti edeltäjään verrattuna.

Asus ZenBook Pro Duolle on vaikea löytää vertailukohtia. Millään muulla kannettavalla ei ole näin isoa näyttöpinta-alaa, varsinkaan 15-tuumaisen kuoressa. Ammattilaiskäyttäjistä on kova kisa, joista pahimpia vastustajia on tällä saralla edelleen varsin suosittu Apple. Apple ei kuitenkaan tarjoa kannettavia, joissa olisi OLED-näyttö, eikä ylipäätään kahden näytön malleja.

Asus ZenBook Pro Duo UX582: Yhteenveto

Asus ZenBook Pro Duo UX582 on ainutlaatuinen kannettava luovien töiden ammattilaisille. Lisänäyttö on täydellinen työkaluvalikoiden ja pienten ohjelmien esillä pitämiseen, jolloin ne eivät vie tilaa työpöydän varsinaiselta ohjelmalta. Suuri OLED-kosketusnäyttö on vain todella hieno, ja koneessa riittää tehoja ja graafista suorituskykyä. Ikävä kyllä vastaavasti myös hinta on korkea. Jos tällaiselle näyttöpinta-alalle ei ole tarvetta, on Asuksen oma ProArt StudioBook 16 kiinnostava ja edullisempi vaihtoehto.

forfatter

John Hvidlykke

(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.
Leuat loksauttava pelinäyttö Asusin suuri ja mattapintainen OLED-paneeli tarjoaa täydellistä mustaa ja parhaan näkemämme pelikokemuksen.
Tervetuloa hybridielämään Koronapandemia hellitti vihdoin – mutta kotikonttorit jäivät. Vuodesta 2022 tuli vuosi, jolloin viimeistään opimme työskentelemään ja pelaamaan kaikkialla.
Nopein netti kotiin Kalliiksihan se tulee, mutta jos haluaa nopeimman ja vakaimman mesh-verkon, on Asus kukkulan uusi kuningas.
Tilaa luovuudelle MSI ei ole säästellyt luodessaan Creator Z17 -kannettavaansa – ja sen kyllä huomaa hinnassakin.
Edullisia pelinäppäimistöjä Logitechilta Pelatessa mekaanista näppäimistöä ei voita mikään. Logitech G413 SE on saatavilla kahtena versiona, joista kumpikin on kompakti ja edullinen.
4K-näyttö pelaamiseen ja töihin MSI:n pelinäyttö yhdistää Ultra HD -resoluution esimerkilliseen kontrastiin ja upeaan värintoistoon.