Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA

Yksinkertaisuuden ylistys

Asusin meditatiivisen puhdaslinjainen läppäri on tyyliniekkojen valinta.

Julkaistu 15.09.2017 - 11:39
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA
John Hvidlykke

Tietokone on korvaamaton työväline, vaikka työpäivä kuluisikin tien päällä, junassa tai lentokoneessa. Siksi se ei saisi viedä liiemmin tilaa matkatavaroista eikä painaa paljoa. Eikä haittaa, jos kannettava aiheuttaa kateutta palaverin muissa osallistujissa, kun sen vetää laukusta pöydälle.

Moni kokee, että näihin toiveisiin vastaa vain MacBook Pro, mutta joukosta erottujille on tarjolla yksilöllisempiäkin vaihtoehtoja.

Pieni PC, iso näyttö

Asus ZenBook 3 Deluxe on mahdollisimman pieni PC mahdollisimman isolla näytöllä. Applen ja monen muun tapaan, Asus lupaa 14 tuuman näyttöä 13-tuumaiselle koneelle. Näyttö ei kuitenkaan ole aivan 14 tuumaa diagonaalisesti mitattuna, vaikka onkin on myönnettävä, että näyttöä kiertävä reuna on erittäin ohut. Koneen paksuus on vaivaiset 1,3 cm ja paino 1 100 grammaa, joten ZenBook on ehdottomasti kannettavimpia kannettavia juuri nyt. Siitäkin huolimatta että sekä HP:lla että Acerilla on valikoimissa vieläkin ohuemmat laitteet.

Mainos

ZenBookin muotoilu on juuri niin niukka ja minimalistinen kuin nimi antaa olettaa. Kuori on alumiinia, joka näyttää ensisilmäyksellä mustalta mutta paljastuukin tarkemman tarkastelun jälkeen syvän siniseksi. Sisäpuoli on vieläkin tummempaa sinisenmustaa. Koko kuori on tehty yhdestä palasta alumiinia. Näytön lasi on Gorilla Glass 5, joka löytyy usein kännyköistäkin. Materiaaliensa puolesta kone ei ole täysin rikkoutumaton, mutta tekee siitä varsin kestävän kannettavan tavalliseen käyttöön nähden.

Sisäistä luksusta

Näin ohuessa laitteessa ei ole tilaa kovin syvälle näppäimistölle, ja näppäinten reagointi painallukseen voisikin olla selkeämpää vaikkapa Asusin omaan Zenbook Flip UX360:aan verrattuna. Parin sivun kirjoittelun jälkeen sormet kuitenkin tottuvat uuteen tunteeseen. Näppäimistö on taustavalaistu himmeästi kullanhohtoisella valolla. Hillityn tyylikästä.

Tummansinisen metallikuoren alla työskentelee kuudennen sukupolven i7-prosessori 2,9 GHz:n kellotaajudella. RAM-muistia löytyy kokonaiset 16 GB ja lisäksi SSD-levy on peräti 1 TB:n kokoinen. Täyttä luksusta, joka toki näkyy myös hinnassa. Toisaalta Asus ei ole juuri panostanut grafiikkaan, josta huolehtii Intel HD Graphics 620 -näytönohjain. Yllättäen näytön resoluutio on vain Full HD -tasoa (1920 x 1080 pikseliä).

Liitäntöjen katoamistemppu

USB-C on varmastikin tulevaisuutta, ja pienellä portilla onkin monta etua: se toimii kummin päin tahansa, nopeasti ja pystyy suorittamaan Thunderboltin kautta grafiikat salamannopeasti. Kunnes kaunis tulevaisuus kuitenkin on keskuudessamme, on hiukan epäkäytännöllistä, ettei kannettavassa ole muita liitäntämahdollisuuksia. Lataus, ulkoinen tallennustila ja lisänäyttö – kaikki on pystyttävä hoitamaan kolmen USB-C:n kautta.

Tämä tekee niinkin arkisesta asiasta kuin tiedostojen tallentamisesta USB-tikulle vaikeaa, joka vaatii kassillista adaptereita (USB ja HDMI). Myöskään kameran SD-kortin lykkääminen koneeseen ei onnistu, sillä Applen tyyliin kortinlukija on uhrattu yksinkertaisuuden nimissä. Vielä yksi adapteri kassiin, siis. Tässä asiassa Asusin ei tarvitsisi matkia Applea.

Suorituskyky

Koneen prosessori Intel Core i7-7500U, joka on 2,9 GHz:n dualcore-CPU. Se ei ole tehokkain i7 mutta riittää tavalliseen toimistokäyttöön. Geekbench-testin tulos oli 3 603 singlecorella ja 7 585 multicorella. Basemark 3.0 -testin loppulukema oli 535, mikä on hyvä muttei nopea.

Käytimme ZenBook 3 Deluxen myös graafisen puolen Cinebench- ja 3D Mark -testien läpi. Luvut osoittavat selkeästi, etteivät raskaat 3D-grafiikat ole tämän koneen heiniä: tämänhetkiset pelikoneet saavat viisi- jopa kymmenkertaisesti nopeampia tuloksia näissä testeissä. Kone kuitenkin suoriutui kaikista testeistä mallikkaasti, ja grafiikkatesti osoitti myös, että kannettavan tuuletin on erittäin hiljainen. Edes kovimmilla tehoilla ääni ei äitynyt häiritseväksi.

Matkustaville PowerPoint-sotureille akunkesto on elintärkeä kysymys. Asus ilmoittaa akun kestävän ”jopa yhdeksän tuntia”. Oma akkutestimme on keskivertoa vaativampi, joten kolme tuntia ja 18 minuuttia oli erinomainen suoritus kompaktilta i7-koneelta.

Johtopäätökset

Asus ZenBook 3 Deluxe on tyylikäs kannettava hänelle, joka tarvitsee – ja jolla on varaa – täysiverisen tietokoneen markkinoiden ohuimmasta päästä. Kone toimii pitkään yhdellä latauksella ja suoriutuu tavallisesta toimistotyöstä ilman, että aikaa turhaantuu odotteluun.

Päihittääkö se MacBookin? Asus on ainakin pyrkinyt tuomaan koneensa vertailukelpoiseksi kilpailijansa koon, painon ja ”vanhanaikaisten” liitäntöjen suhteen. Lopputuloksena on kannettava, joka on keskihintaisia ultrabook-koneita parempi, mutta johon kaikilla ei ole varaa. Jos vähempi kuin huippu kelpaa, on vaihtoehtoja onneksi tarjolla. Niissä on vähemmän RAM-muistia ja tallennustilaa mutta hintaakin on parisataa vähemmän.

picture2 picture1 picture4 picture3
<
>
ZenBookeissa on kolme USB-C-porttia, eikä lainkaan muita liitäntöjä. Niinpä käyttäjän on hankittava läjä adaptereita.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin ohut, kevyt ja kaunis. Luksusläppäri kevyttä kantamusta arvostavalle reissaajalle. Paljon tallennustilaa. Erittäin kallis. Grafiikaltaan raskaat ohjelmat ja pelit vaativat toisenlaisen PC:n. Liitäntöjä vain USB-C ja resoluutio vain Full HD.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

Ääni & Kuva
Scroll to Top