Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus ROG Zephyrus M16 GU603HR-K8004T

Huviksi ja luovan työn hyödyksi

Asuksen ylellinen tehokannettava on kallis – mutta huikeaan nopeuteensa nähden oikeastaan ehkä ihan asiallisen hintainen.

Julkaistu 01.07.2021 - 17:07
Asus ROG Zephyrus M16 GU603HR-K8004T
John Hvidlykke

Zephyrus on Asuksen tyylikäs pelimallisto, joka koostuu erittäin litteistä kannettavista, jotka sopivat ulkonäkönsä puolesta myös toimistoon. Ei siis vilkkuvaloja tai kulmikasta, raffia muotoilua, vaan hillityn mattamustaa tyyliä.

Asus ROG Zephyrus M16 on malliston uusin tulokas, joka noudattelee samaa tyyliä kuin edeltäjänsä. Kaikki on hiilenmustaa ja silkkisen mattainen pinta tuntuu ylelliseltä – näpeistä jää tosin myös ikävät sormenjäljet ylelliseen pintaan. Kansi on mustaa anodisoitua alumiinia, jonka pienet aukotukset paljastavat erivärisiä yksityiskohtia. Hyvin hillittyä ja tyylikästä. Metallinen kuori tuntuu vankalta.

2021 ROG Zephyrus M16 GU603 Scenario Photo 05
Kannettava on tyylikkään mattamusta ja silkkinen pinta tuntuu ylelliseltä. Kuva: Asus

Näppäimistö on tilava ja miellyttävä, kuten näppäimetkin. Jos aikoo pelata nopeustarkkoja pelejä, on oikea mekaaninen näppäimistö kuitenkin paikallaan. Tämä on kuitenkin hiljaisempi vaihtoehto. Vaikka kyseessä onkin 16-tuumainen kannettava, on Asus vastustanut kiusausta lisätä näppäimiä. Tosin peliominaisuuksille varatut näppäimet olisivat kyllä mahtuneet mukaan.

Mainos

Kunnon grafiikoille ja kunnon pelaamiseen

Ohjauslvey on suuri ja reagoi nopeasti. Siinä ei ole Zephyrus-kannettavissa yleensä esiintyvää integroitua numeronäppäimistöä, mutta se ei ole iso puute. Tuskinpa Asuksella onkaan ollut ammattiexcelöijät mielessä Zephyrus M16:a kehittäessään.

Näyttö on todella tyylikäs ja sen värit ovat vahvat ja täyteläiset. Pantone-hyväksynnän ja 100-prosenttisen DCI-P3-väriavaruuden ansiosta näyttö sopii ammattikäyttöönkin. Pelaajia väritarkkuus tuskin kiinnostaa, mutta 165 Hz:n virkistystaajuus kiinnostanee heitäkin.

Ja sitten vanhaa testaajaa miellyttävään yksityiskohtaan: vihdoin meillä on tässä pelikone, jonka resoluutio on järkevä. WQXGA-resoluutio (2560 x 1600 pikseliä) tarjoaa paljon, paljon parempaa kuvaa ja ennen kaikkea enemmän kuva-alaa kuin järjettömän vanhanaikainen Full HD, joka on jäänyt junnaamaan pelikonemaailmaan jo vuosien ajaksi.

Paremman resoluution ansiosta Cyberpunk 2077:n tapaisiin eeppisiin pelimaailmoihin saa enemmän todentuntua. Vielä vaativammat pelit tarvitsevat veitsenterävää näyttöä ja korkeaa virkistystaajuutta. Tätä konetta sopii käyttää luovan alan työhön, ja päivän päätteeksi kone muuntuu tehokkaaksi pelikannettavaksi.

2021 ROG Zephyrus M16 GU603 Scenario Photo 01Asus ROG Zephyrus M16 on riittävän litteä ja tyylikäs sopiakseen myös työkäyttöön. Kuva: Asus

Lämmin länsipuhuri

Zephyrus-sarja on saanut nimensä kreikkalaisen länsituulen jumalan mukaan. Ja mikäs sen sopivampaa. Kun asetukset ovat Turbolla ja peli käy kuumana, tarvitsee koneen jäähdyttää 200 wattia lämpöenergiaa – ja siitä lähtee puhinaa ihan kunnolla.

Ohuen muotoilun vuoksi Zephyruksessa on pitänyt käyttää innovatiivisia ratkaisuja lämmön jakamiseen. Näppäimistön siirto etureunaan jättää tilaa jäähdytykselle takareunasta. Zephyrus M16:ssa Asus on päätynyt erinomaisesti toimivaan low-tech-ratkaisuun, jossa kaksi kumijalkaa nostaa kannettavaa alustaltaan hieman ilmaan mahdollistaen ilman kiertämisen koneen alla. Tosin ratkaisun myötä kone ei oikeasti ole 1,99 cm paksu, kuten Asus väittää, vaan kumitassujen kanssa paksuus on 3,1 cm.

ROG Zephyrus M16 06 scaled 1
2 cm paksu ja 1,9 kg painava Zephyrus M16 menee vielä ultrabook-luokkaan. Kuva: Asus

Erinomaista rautaa

Asus ROG Zephyrus M16 on täynnä ilmiömäistä tekniikkaa. Suoritustehosta vastaa 2,5 GHz:n 11. sukupolven Intel Core i9-11900H-prosessori 8 ytimellä ja 16 säikeellä. RAM-muistia on 32 GB, mutta se on laajennettavissa 48 GB:iin. Tallennustilaa on 2 TB:n SSD:n verran.

Näytönohjain on Nvidia GeForce RTX 3070 8 GB:n RAM:lla. Ei parhaista parhainta, siis, mutta kuten benchmark-testitkin osoittavat, silti erinomaisesti 3D-peleistä suoriutuva. Kuten todettua, on 16-tuumainen näyttö resoluutioltaan 2500 x 1600 pikseliä ja sen virkistystaajuus on 165 Hz. Toki tarjolla on nopeampiakin näyttöjä (ennätys tällä hetkellä on 360 Hz), mutta silloin on tyytyminen Full HD -resoluutioon. Sitä paitsi 165 Hz riittää pelifanaatikkoja lukuun ottamatta lähes kaikille.

Benchmarkit

Tavalliseen i7-prosessoriin verrattuna tarjolla on tuplasti enemmän ytimiä ja säikeitä, joten odotukset Zephyrus M16:n i9:n suhteen ovat korkealla. GeekBench-pisteet 9 408 (multicore) onkin parhaita koskaan näkemiämme. 1 591 pistettä (singlecore) on normaalimpi tulos, sillä ytimien määrä yhteispelissä on oleellisempaa kuin yksittäisen ytimen suoritus. Toimisto-ohjelmatesti PCMark 10:ssä pisteitä tuli 7 161 – on melkeinpä loukkaus antaa tällaiselle koneelle suoritettavaksi tekstinkäsittelyä tai taulukkolaskentaa.

Kun teemme suoritustehotestejä, pidämme laitteet aina optimaaliasetuksillaan. Säädämme kaiken mahdollisen täysille ja virransäästön ja melunvaimennuksen pois. Yleensä tällaisella kikkailulla on merkitystä lopputuloksen kannalta, joskin pientä. Tällä kertaa Asus ROG Zephyrus M16:n Turbo-asetus kuitenkin pitää paikkansa: etenkin 3D-suorituksista saatiin irti tuplatehoja verrattuna perusasetuksiin.

3DMark TimeSpy -grafiikkatestissä pisteitä tuli 9 309 ja 3DMark Fire Strikessä 19 879, mitkä ovat tämän hetken parhaimmistoa. Vain MSi GE76 Raider on saanut paremmat pisteet, ja siinä on näytönohjaimena GeForce RTX 3080. On todella vaikuttavaa, että heikompi RTX 3070 saa näin kovat tehot irti.

Sen sijaan akunkesto ei tee vaikutusta, kuten käy yleensäkin erittäin tehokkailla prosessoreilla varustettujen koneiden kohdalla. PCMarkin akkutestissä virtaa riitti kahdeksi tunniksi ja 39 minuutiksi, vaikka testi ei edes vaadi graafiselta suorituskyvyltä ihmeempiä.

 

Asus ROG Zephyrus M16
Zephyrus M16 on toiseksi nopein kannettava, jonka olemme tähän mennessä testanneet. Mutta ei sentään toiseksi kallein. Kuva: Asus

Yhteenveto: Zephyrus M16

Olipa tarkoituksena työstää grafiikkaa ammattimaisesti tai pelata huipputasolla, suoriutuu ROG Zephyrus M16 hommasta ylivoimaisesti. Kaiken lisäksi Asus on onnistunut pakkaamaan loistotehot erittäin litteään ja tyylikkääseen pakettiin – tämän kannettavan kanssa kehtaa mennä niin laneihin kuin toimistollekin. Hinta on kova, mutta siihen nähden, että kyseessä on toiseksi nopein koskaan testaamamme kone, tuntuu se melkein edulliselta.

Karakter
Asus ROG Zephyrus M16 GU603HR-K8004T
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Käsittämättömän nopea prosessori – ja myös grafiikat, vaikka näytönohjain onkin ”vain” GeForce RTX 3070. Tarpeeksi tyylikäs töihinkin. Suorituskykyynsä nähden edullinen mutta silti kallis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

OLED-pelinäytöissä vihdoinkin valinnanvaraa

Ääni & Kuva
Scroll to Top