Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Argon Audio Solo

Digitaalinen päivitys vahvistimelle

Argon Audio Solo päivittää vanhan analogivahvistimen verkkosoittimeksi, joka striimaa musiikkia kunnollisella laadulla.

Julkaistu 11.01.2022 - 10:42
Argon Audio Solo
John Hvidlykke

Vinyyleissä on tunnelmaa ja CD-levyt ovat taas trendikkäitä, mutta musiikin suoratoisto ei ole katoamassa mihinkään – onhan se vain todella kätevä tapa kuunnella musiikkia. Suurimmalle osalle netin loputon suoratoistotarjonta onkin korvannut täysin tai ainakin isolta osalta fyysiset äänitallenteet.

Argon Audio Solo langaton verkkosoitin, joka päivittää vanhan analogisen vahvistimen hetkessä nykypäivän striimauskulttuuriin sopivaksi.

Argon Audio Solo on hieman CD-koteloa suurempi neliskulmainen laatikko. Erittäin minimalistinen muotoilu hieman pyöristettyine kulmineen ja silkkisine mattapintoineen solahtaa sisustukseen helposti: musta kotiteatterihuoneeseen ja valkoinen olohuoneeseen. Laitteen hinnan huomioiden laatu vaikuttaa erinomaiselta.

Mainos

Edessä on yksi ledvalo, joka kertoo laitteen tilan. Takana puolestaan on kolme ulostulovaihtoehtoa: optinen, koaksiaali ja analoginen (RCA). Wi-Fi- ja Bluetooth-antennit löytyvät sisäänrakennettuina.

ARGSOLOBK O 4
Ulostuloille vaihtoehdot ovat optinen, koaksiaali ja RCA. Kuva: Argon Audio

AirPlay, Chromecast – ja Roon!

Langattoman verkon asentaminen sujuu näppärästi. Spotifyn käyttäjät voivat hyödyntää Spotify Connectia. Jos taas haluaa kuunnella korkearesoluutioista musiikkia vaikkapa Tidalista tai Qobuzista, se on tehtävä puhelimen kautta AirPlay 2:a (iOS) tai Chromecastia (Android) käyttäen. Argon Audio Sololla ei nimittäin ole omaa sovellusta. Kiinnostavaa kyllä, soitin on ”Roon Ready” eli sitä voi käyttää HD-laatuista ääntä toistavan monihuonejärjestelmän osana. Ja jos kätevyys on tärkeämpää kuin musiikin tekninen laatu, onnistuu langaton striimaus toki myös suoraan puhelimesta Bluetoothin kautta.

Jos omistaa vahvistimen, jossa on digitaalinen sisääntulo mutta ei suoratoistomahdollisuutta, voi ottaa käyttöön Argonin soittimen toisen digitaalisista ulostuloista. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että vahvistimen DAC olisi parempi kuin Argonin, sillä valmistaja on varustanut Solo-soittimen itse asiassa paljon paremmilla komponenteilla kuin mitä hinta antaisi odottaa.

DA-muunnin on nimittäin ESS Sabre ES9018 ja analogiosan op-vahvistimet tulevat Burr-Brownilta. Verkkosivuillaan Argon kertoo, että soittimen mukana tulee kahdeksan erillistä virtalähdettä. Kaikki nauttivat jännitteensä toki mukana tulevan USB-adapterin kautta, mutta voisimme olettaa, että valmistaja on ottanut huomioon analogisen signaalin suojaamisen digitaaliselta osalta. DAC tukee jopa resoluutiota 24 bittiä/192 kHz.

Häviötön suoratoisto AirPlaylla ja Chromecastilla sujuu ongelmitta, mutta kuluttaa puhelimen akkua ja tehoja verrattuna tilanteeseen, jossa käytetään soittimeen itseensä integroituja suoratoistopalveluja. Striimaus toimii kuitenkin moitteettomasti ja laatu on tietysti paljon parempi kuin Bluetoothia käyttämällä. Ratkaisu mahdollistaa sitä paitsi suoratoiston miltä tahansa alustalta, vaikka YouTubesta.

Argon Audio Solo on huomattavasti edullisempi kuin useimmat testaamamme verkkosoittimet. Niinpä todennäköisin skenaario on, että se yhdistetään keskihintaisen, ilman suoratoisto-ominaisuuksia olevan vahvistimen pariksi, esimerkiksi testissä käyttämäni Quad VA-One: se on pieni ja hyvänkuuloinen putkivahvistin, jossa on digitaalinen sisääntulo mutta ei Wi-Fi-toimintoja.

IMG 20211205 162525 scaled 1
Argon Audio Solo on yksinkertainen ja toimiva verkkosoitin, joka päivittää vanhan vahvistimen HD-laatua striimaavaksi moderniksi soittimeksi. Kuva: John Alex Hvidlykke, L&B

Äänenlaatu

Kun kuuntelee musiikkia linjaulostulon – ja samalla Argonin oman DAC:n kautta – on äänikuva miellyttävä ja melko vivahteikas. Lauluäänet säilyttävät oman luonteensa, vaikka lavalla olisi paljon soittimia ja eri laulajia. Illuusio livekonsertin kuuntelusta on aika hyvä.

Kun vaihtaa optisen digitaalisen sisääntulon käyttämiseen, huomaa, että Argonin DA-muunnin on monelta osin parempi kuin Quadin vahvistimen. Tämä koskee sekä akustiikan syvyyttä että musiikin dynamiikkojen toistoa.

Tämän hintaluokan verkkosoittimia ei montaa ole. Hall Audio Streamer tarjoaa hieman enemmän ominaisuuksia, mutta ei ole muotoilultaan ja käyttäjäkokemukseltaan yhtä suoralinjainen. Seuraavalla hintapykälällä on Bluesound Node (N130), joka tarjoaa kaikki suoratoistopalvelut integroituna ja joka myös maksaakin tuplasti enemmän.

ARGSOLOWH O 1
Solo-soitin on tyylikkään minimalistinen ja saatavana mustana tai valkoisena. Kuva: Argon Audio

Yhteenveto: Argon Audio Solo

Argon Audio Solo on simppeli ja toimiva verkkosoitin, joka päivittää vanhan vahvistimen hetkessä HD-laadulla striimaavaksi soittimeksi. Se on tyylikäs ja helppokäyttöinen, ja äänenlaadultaan parempi kuin hinnan huomioiden odottaisi. Olisi hienoa, jos siinä olisi integroidut suoratoistopalvelut (Spotifyta ei lasketa, sillä se ei tue häviötöntä ääntä), mutta mahdollisuus käyttää sitä Roonin kanssa paikkaa puutteet.

Karakter
Argon Audio Solo
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä ääni. Roon-yhteensopiva. Helppokäyttöinen. Täydellinen pari täysin analogiselle vahvistimelle. Ei Tidal Connectia. Ei HDMI-sisääntuloa. Kaukosäädin olisi ollut hyvä lisä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Erikoisversiosta parempaa ääntä

Upean kuuloinen stereovastaanotin

Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa

Täysautomaattinen levysoitin

Dynamiikat esiin!

Studioääntä olohuoneeseen

Ääni & Kuva
Scroll to Top