Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: 3 action-kameraa

Valot, kamera, käy!

Löydä sisäinen toimintasankarisi ja videoi stunttisi itse.

Julkaistu 16.06.2017 - 19:13
3 action-kameraa
Mikael Hansen

Tämän testin tuotteet

Adrenaliini sähköistää koko kropan, kun laskettelen Vallée Blanchea Chamonix’n Mont Blancilla. Lumi pöllyää ja mietin, olikohan kuitenkaan niin hyvä idea laskea off-piste-alueella. Väliäkö sillä, koska tästä saa todella makeaa videota!

Niin, tietenkin minulla kypärässäni kamera, joka tallentaa laskuni mahtavuuden – ja jonka saan jaettua heti alas päästyäni kaikille Facebook-kavereilleni.

Amerikkalainen GoPro oli vuosia jokaisen laskettelijan, lautailijan, skeittarin ja wakeboard-surffarin ykkösvalinta, kun oman elämänsä toimintasankarit halusivat tallentaa temppujaan muiden ihasteltavaksi. Ensimmäinen GoPro lanseerattiin 2002, ja sen jälkeen on ehtinyt tapahtua action-kameroiden saralla paljon. Markkinoilla on nykyään laaja valikoima eri valmistajien ja eri hintaluokkien action-kameroita.

Mainos

Niille on yhteistä se, että ne saa asennettua mihin haluaa: rintaan, otsalle, auton tuulilasiin tai hiihtosauvaan. Mitä erikoisempi kiinnityspaikka, sen jännittävämpää kuvamateriaalia, jolla voi tehdä kaverit kateelliseksi ja rikastuttaa omaa digialbumiaan. Mahdollisuudet action-kameran kanssa ovat rajattomat!

Action-kameran on nimensä mukaisesti kestettävä vähän kaikkea. Rakenne niissä on usein jämäkämpi kuin tavallisissa kameroissa, joten se sietää kolhujen lisäksi vettä ja pölyä. Moniin kameroihin saa vielä muovisen kotelon, jonka ansiosta niiden kanssa voi sukeltaakin. Kalleimpien mallien hintaan usein kuuluu tällainen kotelo, mutta halvimpien kanssa sellaisen joutuu hankkimaan erikseen.

Joillakin valmistajilla muovikotelo on läpinäkyvä, sillä kamera itsessään kestää jo niin paljon menoa, että ylimääräistä suojaa kohuilta ei tarvita. Läpinäkyvyydestä on etua, sillä muutoin kameran käsittely olisi paljon hankalampaa.

GoPro Hero5 Black Seeker PDP 1 7236
Kuva: GoPro

 

Kosketusnäyttö ja ääniohjaus

Kuten muissakin tuoteryhmissä, on action-kameroidenkin valmistajilla täysi työ pysyä mukana kuluttajien mieltymyksissä. Jatkuvasti on kehiteltävä uusia ominaisuuksia, sillä miksi maksaa uudesta kamerasta, jos vanha toimii ihan hyvin ja on varustelultaankin kuin uusi?

Vastaus on uusi tekniikka ja sen mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet!

Action-kameroiden kohdalla tämä merkitsee esimerkiksi ääniohjausta, kosketusnäyttöä ja langatonta yhteyttä kameran ja kännykän tai tietokoneen kanssa. Osa ominaisuuksista on tasoa kiva lisä, mutta osa tekee todella huomattavan eron kameran käytettävyyteen. Kypäräkameraa voi esimerkiksi olla hankala ohjata – oikean napin löytäminen on vähän arpapeliä. Uusilla malleilla kameraa voi käskyttää puhumalla. Wi-Fin ja Bluetoothin avulla kameran saa yhdistettyä kännykkään, jolloin puhelin toimii kameran kaukosäätimenä. Kauppaan kuuluva sovellus tarjoaa editointiohjelman, jonka jälkeen valmis video siirtyykin applikaatiosta helposti someen!

Videota 4K-laadulla

Toinen seikka, jossa action-kamerat ovat ottaneet harppauksia, on resoluutio, aivan kuten on laita televisioissa ja tavallisissa kameroissa. Resoluutio ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa, vaan kuvanopeus vaikuttaa laatuun myös. Nopeutta mitataan fps-luvulla, joka kertoo montako ruutua sekunnissa (frames per second) laite pystyy toistamaan.

Uusimmat ja kalleimmat action-kamerat, jotka kuvaavat 4K-laadulla, rajoittuvat nopeudeltaan 30 ruutuun sekunnissa. Halvemmat ja vanhemmat mallit yltävät vain 15 fps:ään, ja isompi luku tarkoittaa siis parempaa videota. 30 fps on hyväksyttävä, mutta 60 fps on toivottavampi. Jos haluaa aivan saumatonta kuvaa, kannattaa pysyä resoluutiossa 1080p ja valita nopeudeksi 60 fps, sillä 4K-resoluutiolla 60 fps ei vielä onnistu. Sekin päivä kuitenkin koittaa, ja tähän pystyviä malleja odotetaan kauppoihin vielä tämän vuoden puolella.

Saat sitä mitä tilaat

Viimeisimmät teknologiset saavutukset ovat tapahtuneet lähinnä hinnakkaammissa kameramalleissa. Maksamalla hieman enemmän saa muutakin kuin langattoman yhteyden, GPS:n ja ääniohjauksen: kameran tärkeimpiin osiin kuuluva objektiivi on kalliimmissa laitteissa parempi, jolloin tietysti myös video näyttää paremmalta. Kuten aina, hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Siksi päätimme testata kolmea kalliimman hintaluokan laatukameraa GoProlta, Sonylta ja Garminilta. Ne edustavat markkinoiden parhaita action-kameroita tällä hetkellä, ja niiden tekniikkakin on uusinta uutta.

17 in 1 Essential font b GoPro b font Accessories font b Bundle b font K...
Kuva: GoPro

 

Näin testasimme

Haastoimme kamerat erityyppisillä toiminnoilla. Kiinnitimme ne auton tuulilasiin, polkupyörän kahvaan, kypärään ja ripustimme gimbal-kiikkuun ja teleskooppivarteen. Pyrimme pitämään kuvausolosuhteet mahdollisimman samanlaisina.

Kiinnitys

Kamera voidaan kiinnittää melkein kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiinkin pintoihin. Yleensä mukana tulee pieni muovinen kiinnike, joka ruuvataan haluttuun paikkaan. Kiinnikkeitä on saatavilla erilaatuisia ja -hintaisia, ja kameran saa kiinni myös ihmisiin ja eläimiin.

Tämän testin tuotteet

SONY FDR-X3000R

Hintava ja hankala

Sonyn kuvanlaatu on erinomainen, mutta ulkoinen etsin ja monimutkainen käyttö tekevät käytöstä ikävää.

Optinen kuvanvakain. Uskomattoman hyvä kuvanlaatu.
Hinnan huomioiden on vaikea keksiä, miksi joku valitsisi Sonyn kilpailijoidensa sijaan. Hyvät puolet eivät riitä kattamaan huonoja.
Lue koko testi

GOPRO HERO5 BLACK

GoPro pitää johtoasemansa

GoPron kamera on aina ollut varma valinta, eikä Hero5 Black ole poikkeus!

Erinomainen kuvanlaatu. Helppo käyttää. Vedenkestävä.
Akulla on tässäkin rajoitteensa, joten onkin harmi etteivät vanhat akut sovi uusiin kameroihin.
Lue koko testi

GARMIN VIRB ULTRA 30

Aito haastaja GoProlle

Garminin mittausmahdollisuudet antavat videolle uuden ulottuuvuuden.

Garminista on tullut varteenotettava vaihtoehto GoProlle. Mahdollisuus kerätä dataa G-Metrixillä ja siirtää se videoihin on todella siisti ominaisuus.
Akku kuluu nopeasti. Tiedostonsiirto koneelle tapahtuu vanhalla mini-USB:llä uudempien mikro-USB:n tai USB-C:n sijaan.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Ääni & Kuva
Scroll to Top