Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: SONY FDR-X3000R

Hintava ja hankala

Sonyn kuvanlaatu on erinomainen, mutta ulkoinen etsin ja monimutkainen käyttö tekevät käytöstä ikävää.

Julkaistu 16.06.2017 - 19:44
SONY FDR-X3000R
Mikael Hansen

Sonyn kamera eroaa kilpailijoistaan FDR-X3000R:n muotoilulla. Siinä missä muilla on pieniä laatikoita isoilla värinäytöillä, on Sony päätynyt tekemään pitkänomaisen kameran, jossa on sivussa harmaa näyttö. Tekniikkaan on todella panostettu, mutta samalla on tainnut unohtua käyttäjäystävällisyys.

Se on pitkä juttu

Sonyn design on kuten todettua, hyvin erilainen kuin Garminin ja GoPron kameroissa. Myös toimintaperiaate on erilainen. Sivulla on kyllä napit, ja näyttökin löytyy – ei tosin taustavalaistua – mutta kameran käyttö on silti liian monimutkaista. Löytääkseen jonkun yksinkertaisen asetuksen, on selattava valikkoa toisensa perään, mikä vie tuhottomasti aikaa.

Ulkoinen etsin

Sony on ainoa, joka on päättänyt jättää sisäänrakennetun etsimen pois kamerastaan. Homma on jätetty ulkoisen laitteen huolehdittavaksi, ja se liitetään kameraan Bluetoothilla. Idea on, että näin voi seurata kameran kuvaa livenä ja helposti aloittaa ja pysäyttää kuvaamisen. Etsin laitetaan kiinni vaikka käsivarteen tai pyörän kahvaan. Ajatus on todella hyvä mutta käytännössä ei niin toimiva kuin luulisi. Ulkoinen näyttö ei ole kosketusnäyttö ja napit toimivat huonosti. Koko ajatus siitä, että on jatkuvasti huolehdittava kahden laitteen akuista on myös aikaa ja energiaa vievää. Bluetooth syö lisäksi paljon akkua.

Mainos

Optinen kuvanvakain

Sony onnistuu sen sijaan erinomaisesti optisen kuvanvakaimensa kohdalla. Testin kahdessa muussa laitteessa oli digitaaliset kuvanvakaimet, mikä johtaa kuvan rajaamiseen, mutta Sonyn vakain on kennossa kiinni. Kuvanlaatu on aivan omaa luokkaansa, ja vakainta voi käyttää jopa 4K-videota kuvatessa, mikä ei onnistu Garminilla ja GoProlla. Kuva on todella hienostunut eikä väreissä ole mitään liioiteltua kuten GoProlla. Kaikkien kolmen kameran kohdalla kannattanee kuitenkin panostaa kuvan jälkikäsittelyyn eikä luottaa laitteen omaan laatuun. Kyseessä ovat kuitenkin hyvin pienet kamerat, joten valon määrä muodostuu usein ongelmaksi. FDR-X3000R erottuu siinä positiivisesti, sillä se onnistuu kuvaamaan hämärässä kahta muuta testilaitetta paremmin.

Heikko akku ja ääni

Akku kestää kokemuksemme mukaan noin tunnin ja 20 minuuttia, mikä on testin lyhyin aika. Akun kestoa voi parantaa sulkemalla joitakin älyominaisuuksia. Kameran mukana tuleva suojakotelo tekee äänestä onton ja suljetun.

Johtopäätökset

Sonyn FDR X3000 eroaa muista monella tapaa, ja suureksi osaksi ne eivät ole myönteisiä. Hyvistä puolista mainittakoon kuvanlaatu, joka on videoissa erinomainen. Sonyn pitkä historia kameroiden valmistajana näkyy. Optinen kuvanvakain on ehdottomasti plussa, ja värit ovat muita luonnollisemmat. Lataus on kuitenkin ongelma. Ulkoinen näyttö nostaa hintaa ja tekee kuvaamisesta turhan monimutkaista. Yleisvaikutelma on melko laimea.

Ääni & Kuva kiteyttää

Optinen kuvanvakain. Uskomattoman hyvä kuvanlaatu. Hinnan huomioiden on vaikea keksiä, miksi joku valitsisi Sonyn kilpailijoidensa sijaan. Hyvät puolet eivät riitä kattamaan huonoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Ääni & Kuva
Scroll to Top