Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 4 paikanninta

Minietsivä löytää kadonneet tavarat

Polkupyörä, avaimet, auto, jopa lemmikkieläin… Mitä tahansa arvokasta ja tärkeää voi seurata pienen paikantimen avulla.

Julkaistu 25.03.2024 - 07:00
4 paikanninta
Pernille Redder

Tämän testin tuotteet

Paikannin (tag) on kuin moderni versio leivänmurujen ripottelusta reitille. Jos Hannulla ja Kertulla olisi ollut paikannin, he olisivat saattaneet välttyä noidan kohtaamiselta, sillä leivänmuruset joutuivat lintujen suihin eivätkä lapset enää löytäneet kotiin.

Paikannin auttaa jäljittämään tavaroita, jotka hukkuvat tai varastetaan, mutta se auttaa myös unohtelijaa. Jos avaimet ovat aina hukassa tai lapsi unohtelee, minne on pyöränsä jättänyt, on paikannin oiva apu.

Paikanninta voi ajatella vakuutuksena, josta tarvitsee maksaa vain kerran. Joka päivä sellaista ei tarvitse, mutta silloin kun tarvitsee, voi vain avata sovelluksen ja katsoa, missä jäljitettävä asia oikein on.

Mainos

Alle tags

Puhelinvalmistajat ja muut

Paikantimia on kahta tyyppiä. Toiset toimivat omalla sovelluksellaan ja sekä Android- että iOS-laitteilla. Ja sitten ovat puhelinvalmistajien omat mallit. Tässä vertailussa on mukana Applen ja Samsungin paikantimet, jotka ovat yhteensopivia vain saman valmistajien laitteiden kanssa. Se osaltaan rajoittaa niiden käyttöä, mutta vastineeksi niissä on usein edistyksellisempiä ominaisuuksia kuin geneerisissä paikantimissa.

Lue testit, niin voit arvioida, mikä on omassa käytössäsi tärkeintä!

Näin ne toimivat

Kun on lähietäisyydellä paikantimesta, se käyttää Bluetoothia tai ihan vain äänimerkkiä tullakseen löydetyksi. Usein paikanninta voi käyttää myös puhelimen löytämiseen – painamalla paikanninta puhelin alkaa soida.

Miinuspuolena on se, etteivät paikantimet toimi reaaliajassa. Sovelluksesta siis näkee niiden viimeisimmän sijainnin, mutta ei voi olla aivan varma, onko se myös tämänhetkinen sijainti.

Paikantimissa ei ole omaa GPS:ää. Ne toimivat verkossa, ja jos yhden ilmoittaa kadonneeksi, se lähettää viestin muille verkon laitteille, jotta ne ”pingaavat” kadonneen. Tarkkuus riippuu verkon koosta.

Heikommallakin verkolla paikannin voi toimia, mistä esimerkkinä seuraava tarina:

Pyörävaras

Tuttavani pyörä varastettiin, ja hän oli iloinen älyttyään piilottaa paikantimen pyörän satulan alle. Ellei pyörävaras olisi niin fiksu, että keksisi irrottaa paikantimen, oli tuttavani varma, että pyörä löytyisi vielä.

Kesti kuitenkin jonkin aikaa, että paikannin kertoi sijaintinsa. Kun tuttavani katsoi sovelluksesta sijaintia, se väitti pyörän olevan siellä, minne hän oli sen viimeksi jättänyt. Oli vain jatkettava tarkistelua.

Kun uusi sijainti vihdoin ilmestyi sovellukseen, se oli toisessa kaupungissa yli sadan kilometrin päässä. Pyörä oli matkannut niin kauas ilman, että paikannin oli rekisteröitynyt verkkoon. Ei myöskään ollut varmaa, että pyörä oli vielä ilmoitetussa lokaatiossa.

Tuttavani otti kuitenkin riskin ja hyppäsi autoon. Hän ajoi saman tien sovelluksen näyttämään osoitteeseen ja löysi kuin löysikin pyörän sieltä. Eli ei muuta kuin pyörä takakonttiin ja takaisin kotiin!

Tämän testin tuotteet

Samsung Galaxy SmartTag2

Samsungin uusi paikannin vakuuttaa

AR-tekniikalla ryyditetty SmartTag2 tekee kadonneiden asioiden etsimisestä hauskaa.

Paljon edistyksellisiä toimintoja, joiden avulla löytää etsimänsä.
Toimii vain Samsung Galaxy -puhelinten kanssa.
Lue koko testi

Tile Mate

Paikanninklassikko

Alkuperäisen markkinajohtajan ostamisessa on hyvät ja huonot puolensa.

Toimii useimmilla puhelimilla.
Edistyksellisemmät toiminnot vaativat tilauksen.
Lue koko testi

Chipolo One

Helppo ja toimiva paikannin

Chipolo One ei rajoitu vain yhteen puhelinvalmistajaan ja tarjoaa paljon toimintoja huokeaan hintaan.

Toimii sekä iOS- että Android-puhelimilla.
Muotoilu on kilpailijoihin verrattuna ikävää.
Lue koko testi

Apple AirTag

Tyylikäs ja salamannopea

Applen paikannin on ollut markkinoilla vasta pari vuotta, mutta se on jo vakiinnuttanut asemansa.

Luotettava etsintätoiminto.
Toimii vain Applen puhelinten ja tablettien kanssa.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sydän paikallaan

Älykäs laturi sähköautolle

Kokkaa kuin ammattilainen

Jäljitä arvotavarasi helposti

Pim-pom! Onko ketään kotona?

Talvea on vielä jäljellä

Ääni & Kuva
Scroll to Top