Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Sonos Era: tilaäänen uusi aikakausi?

Monihuonejärjestelmien ja älykaiuttimien kruunu ojennetaan takaisin Sonokselle, jonka uusi sarja lyö äänen suhteen kaikki valmistajan aiemmat tuotteet.

/ 22.02.2023 - 15:30
Sonos Era: tilaäänen uusi aikakausi?

Sonos on tuomassa uusia kaiuttimia markkinoille – minkä tiesimmekin, sillä olemme saaneet kutsun katsomaan niitä ensi viikolla. Sonos ei kuitenkaan ole paljastanut, millaisista uutuuksista on kyse. Huhut kuitenkin kertovat, että kyseessä on aivan uusi tilaääneen (spatial audio) keskittyvä mallisto.

Tekniikkasivusto The Vergen mukaan tuleva lanseeraus käsittää kaksi kaiutinta nimeltään Sonos Era 100 ja Sonos Era 300. Nimi “Era” on hyvin valittu, sillä kaiuttimet vaikuttavan tuovan mukanaan uuden aikakauden Sonokselle, joka on vuosikausia tunnettu lähinnä monihuonekaiuttimistaan. Nyt kruunua kiillotetaan korostamalla audiomaailman uusinta trendiä: 3D-ääntä.

era300atmos
Sonos Era 300 tukee tilaääntä ja on siten täydellinen valinta kotiteatteriin. Kuva: Sonos via The Verge

Soittaa joka suuntaan

Kaiuttimista suurempi, Era 300, on varustettu kuudella kaiutinelementillä, jotka lähettävät ääntä eteenpäin, ylöspäin ja sivuille. Vaikuttaa siltä, että kaksi tai useampi Era 300 voisi olla kiinnostava kumppani Dolby Atmosta tukevalle Sonos Arc -soundbarille, etenkin nyt, kun Netflixin tapaiset suoratoistopalvelut ovat ottamassa 3D-ääntä laajemmin käyttöön. Vielä on epäselvää, tukeeko Era 300 myös tilalliseksi miksattua musiikkia – ja mistä musiikkipalveluista.

Lue myös: Sonos Arc – Sonos kurkottaa uusiin korkeuksiin

Sonos Era 300 on hieman pienempi kuin Sonos Five, joka vanhana huippumallina näyttäisi jatkavan mallistossa. Veikkaammepa silti, että Sonoksella saattaa olla jo isompi Era 500 kehitteillä…

Pienempi Era 100 taas ei tue 3D-ääntä, mutta soittaa stereona – toisin kuin Sonos One, jonka Era 100 korvannee. Era 100 -kaiuttimessa on kaksi diskanttia ja yhdistetty basso/keskirekisteri, joka soittaa monona.

Sonos oli aikanaan tienraivaaja käyttämällä iPhonea mittamikrofonina pienten kaiuttimien Trueplay-huonekorjaimessa. Molemmat uudet kaiuttimet on varustettu sisäänrakennetuilla mikrofoneilla ja huonekorjauksella, joten myös Android-käyttäjät pääsevät nauttimaan tilan mukaan säädetystä äänestä.

era100white
Sonos Era 100 soittaa stereona – toisin kuin Sonos One, jonka se korvaa. Kuva: Sonos via The Verge

Bluetooth – vihdoin

Tilaäänen lisäksi uutta Era-kaiuttimissa on Bluetooth-tuki. Bluetoothin äänenlaadullisista heikkouksista huolimatta se on tervetullut lisä valikoimaan. Voihan sen avulla soittaa vaikka musiikkia YouTubesta puhelimen kautta. Kaiuttimissa on myös USB-C-sisääntulo, mutta 3,5-millinen kuulokeliitäntä on hyvästelty.

Sonos on jo pitkään tukenut puheohjausta Google Assistantin kautta. The Vergen mukaan tämän yhteistyön jatkumisesta ei vielä ole tietoa, sillä Sonos mainitsee Amazon Alexan ja oman puheohjauksensa, mutta ei Google Assistantia. Koska Alexa ei tue pohjoismaisia kieliä ja on siten meillä päin hyödytön, on Amazon-ohjaus vaihto huonompaan. Google Assistantin mahdollisesta puuttumisessa tosin on se hyvä puoli, etteivät kaiuttimet enää osallistu keskusteluun ilman, että niiltä kysytään mitään…

Sonos Era 300 ja Era 100 tulevat saataville maaliskuun lopulla. Suomen-hintoja ei vielä ole, mutta odotamme Era 300 -mallin on hieman Sonos Fivea halvempi, kun taas Era 100 maksanee vähän enemmän kuin Sonos One.

Lähde: The Verge

John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttäjät raivoissaan uudesta Sonos-sovelluksesta

Sonosin ensimmäiset kuulokkeet pian kaupoissa?

Tämä on kaiutin

Sonos helpottaa arkea uuden sovelluksensa avulla

Uusi kotiteatterimallisto Sony Bravia Theatre

Edullinen Atmos-soundbar Denonilta

Ääni & Kuva
Scroll to Top