TESTISSÄ: Yamaha A-S2200

Helmi vahvistimeksi

Joidenkin mielestä Yamahan vahvistimesta voi puuttua tärkeä ominaisuus, mutta äänenlaadusta ei ole puutetta.
Karakter
Yamaha A-S2200
Ääni & Kuva kiteyttää
Taivaallinen musiikinvälittäjä, joka tarjoaa uskomatonta tilantuntua ja kristallinkirkasta avoimuutta. Basso saa uskottavaa painoa. Erittäin hyvänkuuloinen phono-sisääntulo.
Ei digitaalisia sisääntuloja. Levysoitintuloa ei voi säätää.
Faktat
 • Tyyppi: Integroitu vahvistin
 • Tehot: 2 x 105 wattia 8 ohmilla, 2 x 190 wattia 4 ohmilla
 • Tekniikka: Transistori, AB-luokka
 • Liitännät: 5 balansoimatonta RCA:ta, 1 balansoitu XLR, Pre out/Main in
 • Levysoitinliitäntä: MC 150 uV/50 ohmia, MM 3,5 mV/47 kohmia
 • Kuulokeliitäntä: On, erillispiirillä (discrete circuit)
 • DAC: Ei ole
 • Verkko: Ei ole
 • Taajuusvaste: +0, –3 dB, 5–100 000 kHz
 • THD: 0,005 %
 • Signaali/kohina: 110 dB CD, 96 dB MM, 90 dB MC
 • Kaukosäädin: On
 • Väri: Hopea, musta
 • Mitat/paino: 43,5 x 15,7 x 46,3 cm/22,7 kg
 • Verkkosivusto: fi.yamaha.com
Mainos
Mainos
forfatter

En tiedä, oliko se Tony Bennett vai Diana Krall, joka avasi silmäni. Ehkä se oli Alright, Okay, You Win -kappaleen kertosäe, joka laukaisi jotakin alitajunnassani, mutta tunsin, miten Yamahan vahvistin ujui ihoni alle.

Aluksi ehkä ihastuin vahvistimen retrohenkiseen ilmeeseen, mutta parin viikon testauksen jälkeen oli selvää, että A-S2200:n ääni on vaikuttavin, jota olen vahvistimesta kuullut pitkään aikaan.

A-S2200 on Yamaha-sarjan keskimmäinen malli. Koko sarjassa on siis kolme premiumluokan vahvistinta: A-S1200, A-S2200 ja A-S3200. Kaikki ovat rakenteeltaan samanlaisia, mutta komponentit muuttuvat sitä ylellisemmiksi, virtalähteet tehokkaammiksi ja mekaaninen laatu paremmaksi, mitä korkeammalle hintaluokassa mennään.

Sarjan vahvistimet ovat täysin analogisia: niistä ei löydy digitaalisia liitäntöjä, suoratoistomahdollisuuksia tai verkkoyhteyttä. Monelle moinen lienee kauhistus, jos suosii Hegel H190:n tai Naim Uniti Atomin kaltaisia malleja – niissä on kaikki edellä mainitut. Niistä kuitenkin puuttuu jotakin, mitä Yamahalla on tarjota, nimittäin levysoitinliitäntä – sekä MM- että MC-rasialle.

A-S2200 on kahdella monokanavalla varustettu vahvistin, ja kanavat yhdistää esivahvistinpiiri ja symmetrinen phonovarsi. Kuva: Yamaha

Tästä näkökulmasta Yamaha kisaa ennemmin Marantzin Model 30 -vahvistimen kanssa, jossa myöskään ei DA-muunninta tai verkkoyhteyttä, vaan niiden sijaan loistavan kuuloinen levysoitinliitäntä.

Annons

Balansoitu ja analoginen

Yamahan kolme uutta integroitua vahvistinmallia lainaavat paljon highend-kombosta C-5000 + M-5000, ja Yamahan mukaan 5000-yhdistelmän perintö on pyritty säilyttämään kopioimalla mekaaniset ja elektroniset piiriratkaisut mutta integroituun vahvistimeen hillitymmin mitoitettuna.

Ratkaisun ansiosta kolmella vahvistimella on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja, joskin A-S1200:ssa ei ole balansoituja piirejä. Muuntajan alla ei myöskään ole messinkilevyä eikä ulostuloihin kalliita PC-Triple C -kaapeleita tai kuulokeliitännässä erillispiirejä (discrete circuit) kuten hintavammissa A-S2200- ja A-S3200-malleissa.

Yamahan vahvistin huokuu laatua. Kuva: Yamaha

Huikeaa laatua

Yamahan vahvistin on äärimmäisen hienosti valmistettu laite. Sivut ovat mustaksi pianolakattua puuta, etuosa harjattua alumiinia (mustaa tai hopeanväristä) ja analoginen tehomittari sekä silkkisen tuntuiset ohjaimet huokuvat ylellisyyttä.

Tyylikkäänä yksityiskohtana mainittakoon volyymisäätimen liikkuminen fyysisesti ylös ja alas, kun painaa mute-nappia. Takapuolella tyyli jatkuu: kaksoisterminaaleissa on kullatut liittimet, mukaan lukien balansoitu tulo (jonka polariteettia voi vaihtaa) ja levysoitintulo.

Balansoitu tulopari ja phono-sisääntulo MM- tai MC-rasialle. Kuva: Yamaha

A-S2200-vahvistimen kanssa voi käyttää useimpia MM- ja MC-rasioita, mutta MC-rasian kuormitusta ei pysty mätsäämään, kuten Marantzin Model 30:n kohdalla – vaihtoehtoina on 33, 100 ja 390 ohmia – tai Yamaha C-5000-vahvistimellaan.

Annons

Kullanhohtoa vai teräksenkiiltoa?

Siihen moittimisen aiheet loppuvatkin. Levysoitinliitäntä kuulostaa nimittäin huikean hyvältä: erottelevalta, avoimelta ja tylsätkin tallenteet uuteen kukoistukseen nostavan dynaamisen kontrastin ansiosta eläväiseltä. Kannattaa vain tarkistaa, että käytössä on 50 ohmin kuormituksella loistava MC-rasia. MM-rasiat ovat helppoa plug-and-play -kauraa 47 kilo-ohmin kuormituksellaan.

Kun käyttää balansoitua sisääntuloa ja CD-soitinta, alkaa Yamaha todella kipunoimaan väkevästi. Koska Yamahalla ei sattunut olemaan poistuvia malleja CD-S-mallistossaan, käytimme päälähteenä McIntosh MCD600:aa, jossa on digitaaliset tulot. Johan tuli touhuun vauhtia!

Vahvistin on saatavana myös mustana. Kuva: YamahaKun purimme A-S2200:n pakkauksestaan, laitoimme sen vertailuun Hegel H360:n kanssa. Hegelin basson dynamiikka on tiukempi, ja kovaa soittaessa musiikin voima ja kontrolli säilyvät hyvin. Yamahalla taas on täyteläisempi basso ja enemmän tilantuntua. Sonus faber Olympica III tarjoili Leif Ove Andsnen Beethoven-äänityksen syvän soinnin saattelemana, ja piano erottui Yamahalla paremmin kuin H360:lla.

Annons

Sama juttu toistui Hegelin H190:een verrattuna, joka H360:n tapaan on oman luokkansa referenssilaatua. Yamahan vahvistin toisti tässäkin musiikin kullanhohtoisesti ja silkinkiiltoisesti, kun taas Hegel käärii musiikin mieluummin neutraaliin, kiillotettuun teräkseen.

Ehkäpä yllättävintä A-S2200:ssa on sen bassontoisto, joka muistuttaa pikemminkin Pick Withersin tai Jack DeJohnetten rummunsoittoa, etenkin bassorumpujen kohdalla, mutta myös kontrabasson. Kontrabasso on H190:lla ehkä erottelevampi, mutta ei yhtä mehukas ja raskas kuin Yamahalla.

Pieni Audiovector R1 Arreté hyötyi suuresti Yamahan runsaista bassodynamiikoista ja Keith Jarrettin Kölnin-konsertissa äänitetty piano sai hienoa syvyyttä ja vakaan perustan.

A-S2200 saa myös laulun hehkumaan – iho menee kananlihalle niin ooppera-aarioita kuin Diana Krallin ja Tony Bennettin duettoja kuunnellessa. Kuorot kuulostavat harvoin näin erottelevilta ja soinnikkailta, ja vahvistin tuo esiin yksityiskohtia myös äärimmäisen hienojakoisesta äänikuvasta, mikä kertoo Yamahan onnistuneen monia vahvistimia vaivaavan harmaan hunnun poistamisessa.

Annons

Yhteenveto

Yamaha A-S2200 ei täytä kaikkien tarpeita, mutta ainakin analogisten äänilähteiden kanssa tämä integroitu vahvistin kuulostaa taivaalliselta. Se on wattimääriään tehokkaampi ja avaa musiikkia upeasti, kuin joku poistaisi verhon lavan edestä. Tekee mieli taputtaa kappaleen loppuessa, niin uskottavasti musiikki toistuu. A-S2200 toistaa bassoa ja rumpuja niin vakuuttavasti, että Lars Ulrichkin punastuu, sopraanot laulavat kuin enkelit ja romanttisten balladien lämpö tuntuu tihkuvan seinistä asti.

 

Yamaha A-S3200, A-S2200 ja A-S1200. Kuva: Yamaha

[ratemypost]

Vastaa

Lue myös

Joidenkin mielestä Yamahan vahvistimesta voi puuttua tärkeä ominaisuus, mutta äänenlaadusta ei ole puutetta.
Jos kaipaat vahvistinta työhuoneeseen tai nuorison käyttöön, ei tämän parempaa hinta-laatusuhdetta liene markkinoilta löydy!
Dynaudio iskee jälleen: Confidence 50 on uusi highend-luokan kaiutinreferenssimme.
Aloitteleva vinyyliharrastaja pääsee hyvin vauhtiin langattomilla kuulokkeilla ja Sonyn levysoittimella.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!
Jos tykkäät kunnon volyymistä ja rajusta rockista, on Marshall Mode II valintasi.
HEDDphone on todellakin uniikki tuote, joka valmistelee markkinaa uudenlaisille kuulokkeille. Et ole taatusti kuullut mitään tällaista!
Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Bang & Olufsen on ammentanut inspiraatiota 70-luvulta luodessaan uuden kannettavan musiikkisoittimensa.