Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Xperia 5 II

Vihdoinkin huippupuhelin, joka mahtuu käteen

Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!

Julkaistu 03.11.2020 - 21:40
Sony Xperia 5 II
John Hvidlykke

Moni on tykännyt Sonyn Compact-malleista, joissa ei ole kompaktista koosta huolimatta tingitty suorituskyvystä. Viime vuonna, kun Xperia 1 esiteltiin uutena lippulaivamallina, katosi Compact-nimi käytöstä, ja sen sijaan saimme Xperia 5 -mallin. Pidimme siitä kyllä, mutta ei se mitenkään erityinen ollut. Nyt tarjolla on II-malli (kuten aiemmin tuli jo Xperia 1 II), johon on paitsi tuotu isoveljen ominaisuuksia, myös lisätty uutuuksia, jollaisia olisimme odottaneet näkevämme vasta Xperia 1 III -mallissa.

Xperia 5 II group grey

Ulkonäkö ja rakenne

Etu- ja takapuolet on päällystetty Gorilla Glass 6:lla, ja kehys on alumiinia. Erikoista kyllä, reunat on pyöristetty erotuksena aiempien Xperia-mallien tavaramerkiksi muodostuneisiin kulmikkaisiin linjoihin. Uusi muoto tuntuu kädessä mukavammalta mutta näyttää tavanomaisemmalta. Sony jatkaa 21:9-formaatin näytön käyttämistä – sen ansiosta puhelin on kapeampi ja reilusta koosta huolimatta pysyy paremmin kädessä. Toisaalta se tekee kännykästä myös korkeamman, joten näytön yläreunaan voi olla hankala osua peukalolla.

Mainos

Xperia 5 II audio black 16.9 Large

Oikeasta reunasta löytyy volyymin ohjaus ja virtanappi, johon on integroitu sormenjälkilukija. Se tuntuu kokeneen uuden ylösnousemuksen sen jälkeen, kun itse Apple odottamatta esitteli sillä varustetun uuden iPad Airin. Napin alla on Google Assistantille omistettu nappi, joka on eittämättä parempi kuin Samsungin vihattu Bixby-nappi, mutta silti aika ärsyttävä. Rivin alimpana komeilee mukavampi tuttavuus eli kameran suljin. Vasemmalla puolella on korttipaikka, johon saa joko kaksois-SIM-kortin tai yhden SIMin ja yhden SD-kortin. Ja vaikka kuori ei vaadi työkaluja auetakseen, on Sony onnistunut pitämään puhelimen IP68-luokiteltuna eli vedenkestävänä!

Näyttö

Näyttö eroaa isosti Xperia 1 II -mallin näytöstä. Se on toki hieman pienempi eikä resoluutio ole yhtä korkea. Toisaalta se on Sonyn ensimmäinen näyttö 120 Hz virkistystaajuudella. Jos pitää valita tökkivien animaatioiden ja tarpeettoman ison resoluution välillä, on valinta helppo. selvä. Xperia 5 II:ssa on itse asiassa siis parempi näyttö kuin isommassa lippulaivamallissa! OLED-näyttö on todella kirkas, ja Sony on hyödyntänyt tv-puolen osaamistaan onnistuneen värintoiston ja kuvanlaadun luomiseksi.

Xperia 5 II cinema pro

Kuten sanottua, näyttö on 21:9-formaatissa, mikä perustelee itsensä silläkin, että monet elokuvat kuvataan siihen kokoon. Ongelma vain on, ettei tarjolla ole juurikaan mobiiliystävällisiä elokuvia. Tavallisilla puhelimilla elokuvien ylä- ja alareunaan tulee mustat palkit – tässä niin ei käy, vaan mustat palkit ilmestyvät, kun lukee sivuja. Toisaalta formaatti on ihan kätevä sosiaalisen median käytössä, kun ruudulle mahtuu enemmän sisältöä kerralla ennen kuin tarvitsee skrollata alaspäin.

Xperia 5 II camera specific

Kamera

Xperia 5 II:n kamera on kokenut saman päivityksen kuin Xperia 1 II: kenno on entistä huomattavasti isompi ja kamerassa on ultralaajakuvalinssi sekä 3x zoom 2-kertaisen sijaan. TOF-kennoa ei kuitenkaan ole, eli kamera ei tarkenna niin nopeasti. Sony pitäytyy kaikilla polttoväleillä 12 megapikselin resoluutiossa, mikä nopeuttaa kuvausta. Toisin kuin monet valmistajat, ei ultralaajakuva oli sivuosassa, vaan sen laatu vastaa muita objektiiveja.

Xperia 5 camera apps
Välttämättömimpiä ominaisuuksia lukuun ottamatta kuvauksen säädöt on siirretty Pro-sovellukseen. Kuva: L&B

Sonyn peruskamerasovelluksella saa yleensä hyviä kuvia arkisista tilanteista, ja telefotolinssillä saa 3-kertaisella zoomilla tarkempia kuvia kuin monilla kilpailijoilla. Värit ovat vaisummat kuin kilpailijoilla, sillä Sony pyrkii realistisempaan vaikutelmaan. HDR:n ja tummien ympäristöjen kanssa on silti vaikeuksia. Ongelmaa voi korjata käyttämällä Pro-sovellusta, josta löytyvät kaikki Sonyn järjestelmäkameroiden säätömahdollisuudet. Hassua, etteivät amatöörit pääse niihin käsiksi automaattiasetuksilla?

ultrawide xperia 5 ii normal xperia 5 ii tele 3x xperia 5 ii
<
>
Ultrawide
dark xperia 5 ii scaled
Perussovellus ei pärjää hämäräkuvauksessa yhtä hyvin kuin kilpailijat. Kuva: L&B

Ääni

Sony on yksi harvoja valmistajia, joita näyttää kiinnostavan kännykän äänenlaatu. Esimerkiksi kuulokeliitäntä on säilytetty, mikä ei ehkä ole ihme – valmistaahan Sony myös laadukkaita kuulokkeita! Näytön ylä- ja alareunassa on pieni nykämä, johon on saatu piilotettua eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet. Sisältä löytyy korkearesoluutioinen ääni, Dolby Atmos ja Sonyn LDAC-koodekki langattomalle audiolle ja pakatun äänen skaalaukselle.

Xperia 5 II front stereo speaker Large scaled
Eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet sopivat elokuvien katseluun ja tarjoavat paremman musiikkikokemuksen. Kuva: Sony

Käyttö

Saadakseen kaiken irti pitkästä ja kapeasta näytöstä on Sony lisännyt muutaman näppärän ominaisuuden. Näytön jakamiselle on oma järjestelmänsä, eli ei tarvitse pitää kahta sovellusta samanaikaisesti päällä. Sivuvalikon yleisimpine sovelluksineen ja asetuksineen saa esiin peukalon pyyhkäisyllä. Tätä lukuun ottamatta Sony pitäytyy selkeässä ja Android 10 -standardin mukaisessa ilmeessä. On vain kestettävä se, että valitettavasti puhelimessa on valmiina paljon Sonyn omia sovelluksia ja valitettavasti myös joitakin kolmannen osapuolen sovelluksia.

Xperia 5 settings scaled
Sonylla on aika viihdyttäviä keksintöjä puhelimessaan. Kuva: L&B

Suorituskyky

Edellisen sukupolven mallissa oli Snapdragon 855, joka on vaihtunut myös Xperia 1 II -mallista löytyvään Snapdragon 865:een. Puhelin on siis 10-20 % nopeampi kuin ennen, mittausohjelmasta riippuen, ja 3D-grafiikat ovat peräti 25 % nopeampia. Kyseessä onkin tämän hetken nopeimpia kännyköitä, vaikka Xperia 5 II onkin pienimpiä ja edullisimpia huippupuhelinmalleja. Päivityksen myötä mallissa on 5G, joka mittauksissamme ylsi gigabittiluokan nopeuksiin, mutta on silti 20 % hitaampi kuin Samsung ja Huawei.

Xperia 5 performance scaled
Lippulaivan suorituskykyä sekä pitkää akunkestoa pienessä kännykässä. Kuva: L&B

Koon huomioiden on vielä vaikuttavampaa sekin, että akku on kasvanut 3 140 mAh:sta 4 000 mAh:iin, eli kapasiteetti on sama kuin isommassa Xperia 1 II -mallissa. Akunkestokin on sama 120 Hz:n virkistystaajuudella, ja 1,5 tuntia nopeampi kuin samalla näytön taajuudella varustettu isoveljensä. Parempaa akunkesto löytyy vain suuremmista Xiaomi Mi 10 Prosta ja Oneplus 8 Prosta. On silti harmi, ettei Sony tue langatonta latausta kuten muut nykypäivän valmistajat.

Johtopäätökset

Monet valmistajat ovat yrittäneet tehdä pienempiä ja edullisempia versioita huippumalleistaan, mutta lopputuloksena on aina kompromissi. Sony puolestaan on kutistanut huippumallinsa suorituskyvyn, samat kamerat, nopeamman näytön ja pidemmän akunkeston pienempään Xperia 5 II -malliin – jonka hintakin on miellyttävämpi! Kännykässä on jopa kuulokeliitäntä ja stereokaiuttimet. Xperia 5 II on Sonyn vaikuttavin kännykkämalli pitkään aikaan – kilpailijoiden kannattaa olla nyt tarkkana!

Karakter
Sony Xperia 5 II
High End

Luotettava kamera. Huippusuorituskykyä ja pitkä akunkesto. Erinomainen 120 Hz:n näyttö. Kuulokeliitäntä ja hyvä ääni. Ei langatonta latausta. Vanhahtava selfie-kamera. Kameran automatiikka ei hyödynnä koko potentiaaliaan.

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Ääni & Kuva
Scroll to Top