Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Sony FE 85mm f1.8

Erinomainen muotokuvaobjektiivi

Sonyn paras muotokuvaobjektiivi ilahduttaa myös hinnallaan.

Julkaistu 04.09.2017 - 14:41
Sony FE 85mm f1.8
Lasse Svendsen

Sonyn 85 mm 1.4:n valovoimalla on parhaita muotokuvaobjektiiveja, joita olemme koskaan testanneet. Ja kalleimpia, hintaa on nimittäin reilut 2 000 euroa.

Niinpä on ilo esitellä FE 85mm f1.8. Tämä maksaa huomattavasti vähemmän, mutta hintaero ei merkittävästi näy kuvissa. Jos vedenkestävyys ja valovoima f1.4 eivät ole ehdottomia vaatimuksia, on tämä paljon parempi ostos.

Sonyn uusi 85-millinen on paljon pienempi ja kevyempi, mutta kalliimman objektiivin säänsuojaus puuttuu. Sisäänrakennettua kuvanvakaintakaan ei löydy, mutta kevyestä metallista tehty objektiivi tuntuu tukevalta. Siinä on yhdeksän linssielementtiä ja yhdeksän aukkoa, joista f22 on pienin.

Mainos

Mukana ei tule juuri muuta kuin vastavalosuoja. Sivusta löytyy kytkin, joilla valitaan automaattinen tai manuaalinen tarkennus sekä nappi, joka lukitsee fokuksen. Objektiivissa ei ole tarkennusskaalaa, joka on monien kuvaajien mieleen, mutta se ei ole kovin tärkeä muotokuvaobjektiivissa. Vaikka haluaisikin tarkentaa manuaalisesti.

Otimme testikuvat Sony a7r II -kameralla, ja paras tarkkuus saavutettiin aukoilla f4:stä f11:een. Tulos oli erinomainen myös f2.8:lla ja f16:lla, joten kuvaajalla on paljon liikkumavaraa. Terävyys on reunoiltakin tasainen lukuun ottamatta aukkoa f22, jossa koko kuva-alan terävyys heikkenee ja alkaa ilmetä diffraktiota.

Entäs aukko 1,8? Erittäin hyvä, suorastaan parhaita näkemiäni: koko kuva-ala nurkkiin saakka on erinomaisen terävää, eikä vinjetöintiä tai häiriötä näy juurikaan.

Kromaattista poikkeamaa ilmenee eniten kuvan nurkissa, keskellä sitä ei näy lainkaan, mikä todistaa erinomaisesta optisesta rakenteesta. Suosittelen käyttämään kuitenkin aurinkosuojaa, sillä objektiivi on herkkä suoraan edestä ja sivulta tuleville heijastuksille.

Sony FE 85mm f1.8 on erinomainen ja edullinen muotokuvaobjektiivi Sonyn täysikokoisiin järjestelmäkameroihin. Terävyys pysyy hyvin hanskassa kaikilla aukoilla aivan pienintä lukuun ottamatta. Se tarjoaa veitsenteräviä kuvia ja todella kauniin bokehin (fokuksen ulkopuolisten alueiden toiston) ja sen automaattitarkennus toimii hiljaa ja nopeasti.

picture5 picture4 picture3 picture2
<
>
Yhdessä Sony a7r II -kameran kanssa varjoisiin alueisiin syntyy erittäin hyvä kontrasti.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin hyvä ja tasainen terävyys, ei häiriötä, hyvännäköinen bokeh. Lievää rakeisuutta, pienimmällä aukolla terävyys kärsii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Paras ammattilaiskamera

Ääni & Kuva
Scroll to Top