Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Sony Cyber-shot RX10 IV

Tyyris superkamera

Sony on tehnyt parhaasta superzoomkamerastaan vieläkin paremman, ja siitä saa kyllä pulittaakin pitkän pennin.

Julkaistu 16.12.2017 - 11:39
Sony Cyber-shot RX10 IV
Lasse Svendsen

Sony on tehnyt uuden version parhaasta superzoomkamerasta, jonka olemme tähän mennessä testanneet. RX10 III on saanut seuraajan RX10 IV:stä, eikä menestymallia ole suuremmin näpelöity. Silti kamera on paikoin vieläkin parempi kuin ennen.

Kameran edellinen versio – joka on yhä myynnissä – on poikkeuksellisen onnistunut keitos, joka koostuu 25x zoomista, korkeasta kuvanlaadusta ja hyvästä käytettävyydestä. Mutta täydellinen se ei ole.

25-kertaisen zoomin mahdollistavasta hämmästyttävästä optisesta suorituskyvystään huolimatta siinä on selkeitä virheitä, jotka Sony on nyt yrittänyt korjata tähän sarjan neljänteen malliin.

Mainos

Uusi kamera ei kisaa vain RX10 III:n kanssa, vaan myös Canon PowerShot G3X:n ja Panasonic Lumix FZ2000:n kanssa. Niitä yhdistää kaksi oleellista seikkaa, eli suuri 1-tuumainen kuvakenno (13,2 x 8,8 mm) sekä tehokas zoom.

Sony Cyber shot RX10 IVbak 26053
Kosketusnäyttöä voi kääntää ja tarkennus onnistuu etusormella.

 

Huomattavasti parempi autofokus

Neljännessä versiossa on samat 24–600 mm:n zoom f2,4–4 valovoimalla sekä optinen kuvanvakain kuin kolmannessakin. Samoin 20 Mp:n kenno, 4K-video, vedenkestävyys ja esimerkiksi 2,36 Mp:n elektroninen etsin ovat aivan vastaavat kuin viime vuoden mallissa.

Sarjakuvauksen nopeus on lähes tuplaantunut 14 ruudusta 24 ruutuun sekunnissa, jatkuvalla automaattitarkennuksella tietysti. Kuvanopeus yhdistettynä suljinaikaan 1/32 000 tekee kamerasta luokkansa nopeimman.

Toinen merkittävä parannus on vahvistettu autofokus, jossa on 315 tarkennuspistettä, jotka peittävät suurimman osan kuva-alasta.

Ja sen huomaa. Sony RX10 IV on merkittävästi RX10 III:a nopeampi. Ei vain kuvanopeudessa, joka mahdollistaa noin 250 JPEG-kuvaa ja 110 raakatiedostoa sarjassa – kunhan muistikortin nopeus vain riittää. Automaattitarkennusjärjestelmä on sama kuin Sony a9 -järjestelmäkamerassa, eli salamannopea ja tarkka. Nyt tarkennus on vihdoin kohdillaan ja sellainen kuin olisimme edeltäjältä jo toivoneet, ja ilahduttavasti myös sarjakuvauksessa kuvien terävyys on taattu.

Pieniä muutoksia

Ergonomialtaan juuri mikään ei ole muuttunut. Kameraan on lisätty kääntyvä kosketusnäyttö sekä tarkennusalueen valitseva nappi linssin viereen. Ohjauspyörää ei ole kameran takana. Olisi ollut kätevää muuttaa tarkennuspisteitä etsintä käyttäessä. Nyt se on tehtävä näytöltä sormella painellen, mikä ei ole yhtä käytännöllistä.

Sony Cyber shot RX10 IVtop 26052
RX10 IV on suurempi kuin luulisi mutta sen ergonomia on hyvä.

 

Zoomiobjektiivista löytyy sekä zoom- että aukkosäädin ja lisäksi fokussäädin, jonka kyljessä on tarkennusnappi. Pienenä yksityiskohtana kerrottakoon, että tarkennusasetuksessa on automaattiasetus ja aktiiviasetus jatkuvan (c) tai ensimmäisen kuvan tarkennuksen (s) lisäksi.

Kameran 4K-video tarjoaa yleensä 3840 x 2160 pikselin resoluutiota ja se tukee ammattilaisformaatteja, kuten XAVC S -kuvaprofiilia ja SLog2/3-gammaprofiilia. Kuuloke- ja mikrofoniliitännät ovat tutut jo edeltäjästä. Slow motion -video onnistuu 1000 fps:n nopeuteen asti.

Kuvanlaatu

Odotetusti tallennuslaatu on 4K-videolla terävää ja kohinatonta, ja videoissa on hyvä kontrasti ja tasainen värintoisto. Huomattavasti paranneltu automaattitarkennus on vihdoin tehnyt mahdolliseksi käyttää nopeaa ja hiljaista tarkennusta kuvauksen aikana.

Taustavalaistu 20 Mp:n kenno luo still-kuviin yhtä teräviä yksityiskohtia kuin RX10 III:ssakin. Laatu ei ole merkittävästi parempi kuin Panasonic Lumix FZ2000:ssa, mutta Sonyn kameroiden Zeiss-optikka antaa optiselle suorituskyvylle pienen lisäpotkun.

Kromaattista väripoikkeamaa ei ole juuri lainkaan, häiriötä ei ole nimeksikään ja vinjetöintiä tapahtuu hyvin vähän, mikä todistaa hyvin korjaavasta zoomista.

Kohinaa ei näy häiritsevästi ISO 1600:n asti, ja se on niin hyvin hallinnassa, että vasta ISO 3200 on käännekohta. Kuvat ovat käyttökelpoisia vielä ISO 6400:ssa, mutta rakeisuus lisääntyy korkeilla ISO-luvuilla näkyvästi samalla, kun dynamiikka ja värikylläisyys heikkenevät.

Kallis yleiskamera

Sony RX10 IV -kameraa on päivittetty onnistuneesti tehden siitä parhaan testaamamme superzoomkameran. Kamerassa yhdistyvät valovoimainen 25x zoom luotettavaan kuvanlaatuun, 4K-videoon ja edeltäjäänsä huomattavasti parempaan kuvanopeuteen ja tarkennukseen. Tässä paketissa saa todella kaiken kerralla, mutta se myös maksaa. Paljon. Hinnan vuoksi on vaikea antaa täysiä pisteitä, vaikka kamera muuten onkin täydellinen.

Ääni & Kuva kiteyttää

Entistä tarkemmat kuvat nopealla automaattitarkennuksella ja äärimmäisellä kuvanopeudella tekevät tästä lähes täydellisen superzoomkameran. Luokkansa kallein kamera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Ääni & Kuva
Scroll to Top