TESTISSÄ: Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700)

PC-näyttö onkin älytelevisio

Työskenteletkö kotona? Katsotko televisiota kotona? Tältä näytöllä onnistuu kaikki!
Karakter
Samsung M7 Smart Monitor (LS32AM700)
Ääni & Kuva kiteyttää
Samsungin näyttö on terävä ja käyttäjäystävällinen, ja sopii niin työskentelyyn kuin viihtymiseenkin.
Kirkkaus melko rajoittunut. Näyttöä voi kallistaa, mutta ei nostaa tai laskea. Sisäänrakennettujen kaiuttimien ääni ei ole kovin vakuuttava.
Faktat
  • Koko/tyyppi: 32-tuumainen LED LCD
  • Resoluutio: 3840×2160 (Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: Tizen 5.5
  • Sisääntulot: 2 HDMI (2.0b), 3 USB
  • Ulostulot: HDMI ARC
  • HDR: HDR10+
  • Erityistä: Sisäänrakennetut stereokaiuttimet
  • Verkosto: samsung.com/fi
Mainos
Mainos
forfatter

Samsung on maailman suurimpia tv- ja näyttövalmistajia – ja nyt he ovat keksineet yhdistää nämä kaksi yhdeksi laitteeksi: uusi M7 Smart Monitor näyttää PC-näytöltä mutta on varustettu älytelevisio-ominaisuuksilla, joten sitä voi käyttää päivällä työskentelyyn ja illalla viihtymiseen. Itse asiassa on aika kummallista, ettei kukaan ole keksinyt tätä aiemmin?

Samsung M7 Smart Monitor

M-sarjan älykkäät näytöt ovat saatavilla kolmena eri versiona, joista tutustumme nyt tarkemmin niistä hienoimpaan eli M7-malliin. Se on 32-tuumainen PC-näyttö 4K-resoluutiolla ja varustettuna monilla tv-puolelta tutuilla ominaisuuksilla.

Samsung M7 Smart Monitor toimii sekä PC- että tv-näyttönä. Kaksi yhden hinnalla, siis! Kuva: Samsung

Tietokoneen näyttö on yleensä aika ”tyhmä” ja passiivinen laite, joka on yhdistettävä tietokoneeseen, jotta se voi näyttää sisältöjä. Samsungin näyttö on älykkäämpi ja monipuolisempi.

Perusnäytöstä poiketen siinä on kaukosäädin, sisäänrakennetut kaiuttimet ja suoratoistopalveluilla täytetyt valikot – aivan kuin uusissa televisioissakin. Kahden HDMI-liitännän lisäksi siinä on kolme USB-porttia ja erikseen vielä USB-C.

Samsungin näytöstä puuttuu oikeastaan vain yksi asia, joka erottaa sen täysiverisestä tv:stä: televisiovastaanotin. Siinä ei siis ole antennisisääntuloa tai paikkaa tv-kortille, joten lineaarisen television katselu vaatii erillisen laitteen käyttöä. Nykyaikana ongelma ei tosin ole kovin suuri, kun suurin osa televisiosisällöistä on striimattavissa netin kautta.

Annons

Design

Ulkonäössä ei ole valitettavaa: M7 o ohut näyttö, jonka kapea mattamusta kehys suojaa silkkisen mattaa kuvapaneelia. Jalusta on metallia eikä vie juuri tilaa pöydältä.

Näyttöä voi kallistaa, mutta korkeussäätöä ei ole. Kotitoimistokäytössä säätö olisi hyvä lisä ja ammattikäytössä varsinkin. Sellaisissa tapauksissa voi harkita näyttövarren hankkimista.

Näytön peilaus ja pilvipalvelut, check!

Samsungin näytössä on Wi-Fi ja Bluetooth, joiden ansiosta se tarjoaa muutamia kiinnostavia mahdollisuuksia. Näytön pystyy esimerkiksi yhdistämään Microsoft Office 365 -pilvipalveluun, jolloin kotona voi työskennellä ilman tietokonetta – hiiri ja näppäimistö riittävät!

 

Annons

Toinen mahdollisuus avautuu Samsung DEXin muodossa; kyseessä on toiminto, joka peilaa Samsung Galaxy -kännykän ruutua eli muuttaa puhelimen mini-PC:ksi. Kännykän ruudun peilaaminen onnistuu myös täppäämällä sitä näytön reunaan (ja Tap View -toiminnolla). AirPlay 2 löytyy myös Apple-laitteiden käyttäjiä ajatellen.

Samsung-M7-Remote-Access-scaled Samsung-M7-Netflix-bar-scaled Samsung-M7-remote-scaled Samsung-M7-inputs-scaled
<
>
M7 pyörii Samsungin Tizen-käyttöliittymällä, josta meillä on vain hyviä kokemuksia valmistajan televisioissa. Kuva: Audun Hage

Tärkeintä Wi-Fi-yhteydessä on kuitenkin pääsy Samsungin älykkääseen maailmaan, josta löytyvät lähes kaikki suoratoistopalvelut, kuten Netflix, HBO Nordic, Viaplay ja Disney+.

Kaukosäädin toimii Bluetoothilla ja tottelee käskyjä nopeasti. Onkin helppo vaihtaa työ- ja vapaa-ajan välillä vain yhdellä napinpainalluksella.

Meistä vaikutti jopa siltä, että M7 latasi valikot hiukan nopeammin ja sulavammin kuin vähän aikaa sitten testaamamme Samsungin 32-tuumainen The Frame. Nopeus viittaa runsaaseen muistiin ja suoritustehoon.

Lue myös: The Frame 32” – Tyylikäs minitelkkari

Annons

Terävä tietokonenäyttö

PC-näyttöjen markkinoilla on kaiken kokoisia ja muotoisia malleja, eri tarpeisiin räätälöitynä. Samsung M7 puolestaan ei kuulu mihinkään tiettyyn kategoriaan, vaan on enemmänkin yleisnäyttö tavalliseen tehokkaaseen työhön. 32-tuumainen näyttö toimii hyvin tekstinkäsittelyyn ja nettiselailuun, ja ruudulle mahtuu paljon samanaikaisesti.

Kuvan terävyys ihastuttaa ensimmäisenä, tai oikeastaan näkyvien pikselien puuttuminen. Vaikka istuisi nenä kiinni ruudussa, ei pikselirakennetta erota. Kunhan vain tietokone suoriutuu 4K-resoluutiosta, on kuva veitsenterävää ja saumatonta – todella miellyttävää katsella!

Kuva: Audun Hage

Värintoisto on neutraalia. Se ei tee yhtä suurta vaikutusta kuin terävyys: olemme nähneet väreiltään dynaamisempiakin PC-näyttöjä, mutta M7 tuo esiin vivahteita liioittelematta kylläisyyden kanssa. Samsungin näytössä on myös silmille hellävarainen asetus, joka vähentää sinisen valon määrää ja tekee pitkistä tai myöhäisistä työpäivistä miellyttävämpiä.

Vaste on hyvä: hiiren osoitinta ja selaimen ikkunaa voi siirrellä nopeastikin eikä kuva rikkoudu tai jää jälkeen. Mittasimme HDMI-tulon viiveeksi noin 30 millisekuntia, mikä on hyvä tulos mutta ei mikään ennätys.

Paneelin nopeus eli virkistystaajuus on rajoitettu 60 Hz:iin. Pelaajille nopeus on pettymys, sillä moni pelaa mieluiten 120, 144 tai räiskintäpeleissä jopa 240 hertsin nopeudella. Samsung M7 ei tue Nvidia G-Synciä tai AMD Freesynciä, mikä voi pelatessa johtaa screen tearing -efektiin.

Annons

Yleisesti ottaen Samsung M7 toimii hyvin tavallisessa tietokonenäyttökäytössä, kunhan työ on tavallista kotitoimistohommaa eikä tarvitse mitään ihmeellistä. Jos tarvitsee nopeaa pelinäyttöä tai superväritarkkaa näyttöä kuvankäsittelyyn, on tarjolla parempiakin (ja kalliimpia) vaihtoehtoja. Yleisnäyttönä M7 on täydellinen etenkin hinnan huomioiden.

Entä televisiokuva?

Samsungin näyttö tarjoilee silmäkarkkia, kun vaihtaa television katseluun: terävyys tekee jälleen vaikutuksen ja taas voi istua lähelläkin ilman pelkoa shakkiruudukosta. Televisio toistaa 4K-sisältöjä sisäänrakennetuista palveluista (YouTube, Netflix jne), joten katseltavaa riittää! Laitoimme YouTuben veitsenteräviä 4K-videoita pyörimään ja nautimme tasaisesta ja saumattomasta kuvasta.

Samsung-M7-PQ-blue-scaled Samsung-M7-lizard-scaled Samsung-M7-PQ-yellow-scaled Samsung-M7-blue-scaled Samsung-M7-cat-scaled
<
>
Samsung M7:n kuva on terävä ja erinomainen 4K-laadulla. Kuva: Audun Hage

M7-näytön kuvanlaatu on monessa hyvä, mutta yhdessä suhteessa löytyy moitittavaakin: enimmäiskirkkaus on noin 250 nitiä. Näytölle aika keskinkertainen siis, mutta vähänlaisesti televisiosta – etenkin HDR-videoiden katseluun. HDR-tv saisi mielellään olla kirkkaudeltaan 1000 nitiä tai enemmän.

Samsungin kuvanlaatu tuntui välillä myös hiukan valjulta. Kontrastiltaan vahvoissa kuvissa vaaleampia vivahteita puuttuu. Myös tummimmilla alueilla on puutteita, kun mustan määrä on melko rajallinen. Näyttö on reunaledeillä valaistu LCD-paneeli ilman paikallista himmennystä, joten parasta kontrastia ei oikein voikaan odottaa.

Samsungin kuva on terävä mutta vaativimmissa HDR-kohtauksissa hiukan valju. Vuorossa Netflixin Extraction. Kuva: Audun Hage

 

Annons

Useimpien LCD-näyttöjen tapaan näytön katselussa on huomioitava kapeahko katselukulma. Kuva näyttää siis parhaalta aivan suoraan edestä katsottuna. Pöydän ääressä istuessa se ei tietystikään ole ongelma, mutta televisiokatselua varten asia on syytä huomioida. Hyvä puoli on ruudun melko mattainen pinta, joten heijastukset eivät häiritse katselua.

M7:n kuva-asetukset ovat kuten monissa testaamissamme televisioissa: Standard, Dynamic, Natural, Movie ja jopa superneutraali Filmmaker Mode. Kirkkauden haaleus tosin sai meidät käyttämään perusasetusta lähes kaikkeen.

Kuvanlaatua arvioidessa on hyvä muistaa, että olemme viime aikoina testailleet paljon kalliita OLED-televisioita, kuten LG OLED48CX-mallia, joka on myös tarkoitettu yhdistämään televisio ja näyttö (etenkin pelinäyttö). Samsungin näyttö ei yllä samalle tasolle kontrastiltaan ja mustaltaan, mutta se tosin maksaakin vain noin 400 euroa. M7 on mielestämme todella hyvä näyttö hinta-laatusuhteeltaan.

Äänenlaatu

Samsung M7 -näytössä on myös sisäänrakennetut kaiuttimet. Ne toistavat musiikkia ja puhetta ihan hyväksyttävästi, mutta etenkin tv-käytössä voi ulkoisen kaiuttimen hankkiminen olla järkevää. Näytön oma ääni on melko lattea eivätkä ääniefektit herää kunnolla eloon.

Erilliset kaiuttimet tekevät oikeutta kuvalle. Onkin käytännöllistä, että Samsungilla on tarjota että Bluetooth että HDMI ARC, jonka avulla ääni on helppo nostaa paremmalle tasolle – ehkäpä Atmos-soundbarilla?

Annons

Yhteenveto

Samsung on tehnyt fiksun tuotteen, joka ei ole ”paras” missään, mutta toimii loistavasti niin työssä kuin vapaalla. 400 euron hintainen älynäyttö ei ole paljon kalliimpi kuin tavalliset 32-tuumaiset 4K-näytöt, ja televisiopuoli tulee vähän niin kuin kaupan päälle! Täydellinen kotitoimiston näyttö, siis. Vaikka Samsungin näytössä on puutteensa, kun sitä kriittisin televisiotestaajan silmin katselee, se on kuitenkin hinta-laatusuhteeltaan oivallinen ostos. Meistä näytön ja television yhdistelmä on hauska ja kätevä, ja toivoisimmekin näkevämme tällaisia jatkossa enemmänkin. Ehkäpä M9-versio olisi kuvaltaan ja ääneltään vielä parempi?

 

 

[Smart Monitor] Lifestyle Image 19 [Smart Monitor] Lifestyle Image 18 Teenager playing games on PC Teaching from home during isolation period [Smart Monitor] Lifestyle Image 7 [Smart Monitor] Lifestyle Image 15 [Smart Monitor] Lifestyle Image 14
<
>

 

[ratemypost]

Vastaa

Lue myös

Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!
Jos tykkäät kunnon volyymistä ja rajusta rockista, on Marshall Mode II valintasi.
HEDDphone on todellakin uniikki tuote, joka valmistelee markkinaa uudenlaisille kuulokkeille. Et ole taatusti kuullut mitään tällaista!
Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Bang & Olufsen on ammentanut inspiraatiota 70-luvulta luodessaan uuden kannettavan musiikkisoittimensa.