Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung HW-S810B / HW-S811B

Litteä soundar soi muhkeasti

Samsung Ultra Slim Soundbar on takuulla littein näkemämme soundbar, mutta ääni yllättää muhkeudellaan!

Julkaistu 08.08.2022 - 11:25
Samsung HW-S810B / HW-S811B
Audun Hage

On yleisesti tunnettu tosiasia, että soundbar parantaa merkittävästi television ääntä. Silti moni ei sellaista halua, useimmiten ulkonäkösyistä – kömpelö ja iso kaiutin litteän seinä-tv:n alla ei välttämättä ole mikään kaunistus.

Ratkaisu voi olla kompakti design-soundbar, jonka ulkonäköä on mietitty. Usein niillä tosin on puutteita muilla osa-alueilla, kuten toiminnoissa ja ennen kaikkea äänenlaadussa.

Tämän Samsung on selvästi halunnut korjata HW-S810B-mallillaan!

Mainos

Uusi soundbar on muotoiltu litteäksi, jotta se sopisi paremmin esimerkiksi suositun The Framen kumppaniksi. Kaiutin tukee tämän päivän ääniformaatteja, kuten Dolby Atmosta ja DTS Virtual:X:ää. Ja sen äänentoisto todella teki meihin vaikutuksen, kun laitoimme pari haastavaa testiraitaa soimaan!

HW S810B 002 Set R Perspective Black
Samsung HW-S810B on suunniteltu The Framen ja muiden designtelevisioiden pariksi. Kuva: Samsung

Samsung HW-S810B: Design

Samsungin uusi soundbar on saatavana sekä mustana (HW-S810B) että valkoisena (HW-S811B), ja lisänimi Ultra Slim Soundbar tuntuu varsin sopivalta. Kaiuttimen mitat ovat nimittäin 116 x 4 x 4 cm, joten se yhtä leveä kuin Sonos Arc, mutta paljon litteämpi.

Litteys tekee siitä paitsi tyylikkään, myös helposti tv:n alle sujahtavan. Suunnittelipa soundbaria sitten tasolle tai seinälle kiinnitettäväksi, sopii HW-S810B kumpaankin, sillä se ei juuri työnny esiin. Mallin mukana toimitetaan muuten myös seinäkiinnikkeet.

Toinen pakkauksesta löytyvä iloinen yllätys on langaton subwoofer. Se on saatavana mustana tai valkoisena, ja sekin on pieni kuin mikä: 24 x 24 x 24 cm. Silti se on välttämätön, jotta kaiutinjärjestelmästä saisi nimeksikään bassoa irti.

Huom! Kahden värivaihtoehdon lisäksi huhutaan, että Samsung S810B olisi tulossa tarjolle myös eriväristen verhoilujen tai etulevyjen kanssa (”skins”), jotka sopisivat The Framen värivaihtoehtoihin. Kirjoitushetkellä tästä ei ollut enempää tietoa, mutta päivitämme tiedot, kun kuulemme asiasta lisää!

Samsung HW S810B Netflix The Gray Man Samsung HW S810B ultra slim soundbar Samsung HW S810B subwoofer
<
>
Langaton subwoofer tuo ääniefekteihin eloa aktiivisen ja passiivisen bassoelementtinsä avulla. Kuva: Audun Hage

Viisi kanavaa ja Dolby Atmos

Samsung S810B on varustettu kahdeksalla pienellä kaiutinelementillä, joista kaksi on suunnattu kattoa kohden. Konfiguraatio on 3.1.2, eli oikealle, vasemmalle ja keskikanavalle on omat kaiutinelementtinsä.

Kahden korkeuskanavan ansiosta ääni heijastuu katon kautta, minkä pitäisi tuoda Dolby Atmos -raitoihin korkeusulottuvuutta. Sama ratkaisu on myös esimerkiksi Sonos Arcissa, kun taas pienemmät mallit, kuten Sonos Beam, joutuvat yleensä tyytymään virtuaalisiin korkeuskanaviin.

Näin pienen kaiuttimen ollessa kyseessä on subwoofer välttämätön bassontoiston aikaansaamiseksi. Samsungin subwooferissa on kaksi bassoelementtiä, aktiivinen ja passiivinen.

Jos taas haluaisi täyden 5.1-surroundäänen, sekin onnistuu. HW-S810B on yhteensopiva langattomien SWA-9100S-takakaiuttimien kanssa. Muotoilultaan ne eivät tosin ole yhtä litteän linjakkaat kuin S810B, ja tietääksemme saatavana vain mustana.

STV D44285 H 2 STV D44285 H
<
>
Samsung HW-S811B (valkoinen)

Langatonta tv-ääntä

Asennus sujuu helposti SmartThings-sovelluksen avulla. Omasta tv-mallista riippuen kaiutin yhdistetään näyttöön joko mukana tulevan HDMI-kaapelin tai Bluetoothin kautta. Jos omistaa uudehkon Samsungin television, onnistuu yhdistäminen myös langattomasti Wi-Fin kautta!

Jälkimmäinen on erityisen kätevä, sillä Wi-Fillä kaista riittää langattomaan Dolby Atmos -raidan siirtämiseenkin, jolloin surroundääntä saadakseen ei enää tarvita HDMI-kaapelia.

Huom: Atmos-signaalin langattomaan siirtoon Samsung käyttää pakattua Dolby Digital+ -standardia. HDMI-liitäntä on HDMI ARC eikä uudempi eARC.

Johtosotkun minimoiminen on tietysti hyvin tervetullutta, etenkin The Framen tai litteän OLED-television kanssa. Wi-Fi-yhteyden huono puoli on se, että se vaatii mallivuoden 2022 Samsungin television toimiakseen. Testasimme soundbarin yhdistämistä The Frame QE55LS03B:hen ja QE65S95B OLEDiin, ja molemmat toimivat virheettömästi eikä kuvan ja äänen synkassa ollut mitään ongelmia. Samalla saimme kokeiltua Q Symphonya, joka täydentää soundbarin ääntä television omilla kaiuttimilla.

Samsung HW S810B sound over Wi Fi Samsung HW S810B HDMI ARC cable
<
>
Samsung HW-S810B tukee langatonta ääntä Wi-Filn kautta, mutta se edellyttää 2022-mallivuoden Samsungin televisioiden kanssa. Kuva: Audun Hage

Helppokäyttöinen soundbar

Kaiuttimella on oma kaukosäätimensä, ja lisäksi itse laitteessa on ohjausnapit. Soundbaria voi kuitenkin ohjata myös television kaukosäätimellä (HDMI CECin kautta).

Näyttöä siinä ei ole, vaan tilasta ja valinnoista kertovat pienet värivalot. Sisääntuloa, ääniasetusta ja sen sellaista valittaessa soundbar antaa myös äänimerkin.

HW-S810B tottelee myös Samsungin SmartThings-sovellusta. Sovelluksesta pääsee käsiksi eri musiikkipalveluihin Wi-Fin kautta. Soundbarissa on myös AirPlay 2-, Spotify Connect- ja Chromecast Audio -tuki, joten vaihtoehtoja musiikin soittamiselle piisaa.

Samsung HW S810B remote
Pieni kaukosäädin ladataan USB-C:llä. Subwooferille on oma volyyminsäätönsä. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Muihin kompakteihin soundbareihin verrattuna Samsung on valinnut vähän erilaisen lähestymistavan muotoiluun. Miksi kaiutin on niin leveä ja litteä? Ratkaisulla lienee tavoiteltu tietynlaista ääntä. Kun soundbar on leveä – S810B vastaa leveydeltään 55-tuumaista televisiota – kanavien väliin jää paremmin ääntä erottelevaa tilaa kuin tiiviimmässä paketissa.

Lopputuloksen kuulee: HW-S810 maalaa laajan ja vakuuttavan äänikuvan, joka venyy sekä korkealle että leveälle. Äänikuva aukeaa samaan tapaan kuin kookkaammissakin soundbareissa, mikä on todella vaikuttavaa.

Samsung loistaa myös puheentoistossa. Saamme helposti selvää Ryan Goslingin ja Billy Bob Thorntonin dialogista Netflixin The Gray Man -uutuudessa.

Myös tilantuntu toimii: ympäristön pienetkin yksityiskohdat erottuvat hyvin äänikuvasta, ja kokonaisuudessaan ääniraita levittäytyy laajalle. Samsungilla useat sellaisetkin vivahteet, jotka hukkuvat monella muulla kaiuttimella, erottuvat hyvin.

HW-S810 i hätkähdä toimintaakaan: Kun CIA-agentti Sierra Sixiä esittävä Ryan Gosling on eliminoimassa pahiksia, on ääniefekteissä kunnon painetta ja surroundkanavissa eloisaa menoa. Subwoofer pääsee myös töihin ja tarjoilee mehevää bassoa istuen kuitenkin samalla luontevasti äänimaisemaan.

Toimii musiikkikaiuttimenakin

Tietysti S810B-soundbaria piti päästä testaamaan myös musiikin kuunteluun, ja hyvinhän se siitäkin suoriutuu. YouTubesta löytyvä Metallican uusin livekonsertti toistuu suuren ja mehevän äänimaiseman muodossa, ja kitarariffeissä on kunnon painetta. Basson ja rumpujen rytmit pysyvät vakaina. Tästä on helppo tykätä!

Teemme subwooferista huomion: soundbarin pienten kaiuttimien vuoksi Samsung on valinnut melko korkean jakotaajuuden (eli pisteen, jossa subwoofer ottaa äänen haltuun). Se tekee bassoäänien paikantamisesta helpompaa. Koimme äänikuvan olevan koherentein, kun sijoitimme subwooferin television lähelle sen sijaan, että se olisi huoneen takanurkassa, kuten usein.

Äänenpaine on hyvä muttei rajaton

Kun äänentoisto on näin vakuuttavaa, tulee houkutus nostaa volyymia. Samsungin soundbarilta kuitenkin loppuu puhti nopeammin verrattuna isompiin soundbareihin. Vaikka ääni on mehukas, äänenlaatu alkaa jossain vaiheessa kärsiä – puhe alkaa puuroutua ja ääniefektit muuttua rasittaviksi.

Jos naapurisopu on kunnossa ja haluaa usein pitää kovaa volyymia elokuvissa, peleissä ja musiikissa, voi olla paikallaan harkita suurempaa soundbaria. Esimerkiksi Samsung HW-Q810B-mallia, joka on samaa hintaluokkaa tämän litteämmän version kanssa.

Yhteenveto: Samsung HW-S810B

Samsungin Ultra Slim Soundbar ei ehkä ole äänenpaineeltaan, bassoltaan tai surroundefekteiltään kovin testaamamme soundbar, mutta linjakkaan ulkomuotonsa huomioiden se suoriutuu aivan erinomaisesti.

Äänimaisema aukeaa suurena ja leveänä, ja puhe erottuu kirkkaana. Kompakti subwoofer tuo musiikkiin ja ääniefekteihin täyteläistä bassoa, kunhan ei yritä soittaa liian kovalla. Volyymivarannot paljastavat, ettei S810B ole suurten tehosoundbarien tasolla.

Jos kaipaa parasta mahdollista kotiteatteriääntä ja Dolby Atmos -kokemusta, kannattaa valita isompi kaiutin. Mutta hillityn näköistä soundbaria etsivälle (esimerkiksi The Framen pariksi) S810B sopii täydellisesti!

Karakter
Samsung HW-S810B / HW-S811B
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung HW-S810B on todella litteä soundbar, jonka ääni on puhdas ja uskottava. Langaton subwoofer tarjoaa erinomaisen, täyteläisen bassoon. Litteän soundbarin volyymivarannoilla on rajansa. Jos kaipaa kovempaa ääntä, on siis parempiakin vaihtoehtoja tarjolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Vertailussa Dolby Atmos -soundbarit

Säveliä seinästä

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Ääni & Kuva
Scroll to Top