Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Samsung Galaxy Note 10+

Samsung tekee paluun

Jos raha ei ole este ja haluaa puhelimen kaikilla herkuilla, niin saammeko esitellä: Samsung Galaxy Note 10!

Julkaistu 23.08.2019 - 12:57
Samsung Galaxy Note 10+
Peter Gotschalk

Samsung tarvitsee onnistumisen. Viime vuoden huippumalli, Samsung Galaxy S10, oli pienoinen pettymys, ja aiemmin tänä vuonna korealaisvalmistaja joutui lykkäämään taittuvan Galaxy Foldin julkaisua näytön jatkuvien teknisten ongelmien vuoksi.

Niinpä Samsung on panostanut huolella uutuusmalleihinsa Galaxy Note 10 ja Note 10+, jotka jatkavat suosittua Galaxy Note -sarjaa. Suuret, S Pen -kosketuskynällä varustetut puhelimet ovat olleet menestys jo ensijulkaisustaan saakka eli vuodesta 2011 lähtien (jos jätämme laskuista surullisenkuuluisan Galaxy Note 7:n, jolla oli ikävä taipumus räjähdellä itsestään).

Note-sarja on tunnettu jättinäytöistään ja stylus-kynästään – yhdistelmä, jonka Samsung on luonut oikeastaan yksinään. Etenkin työssään paljon kännykkää käyttävälle Galaxy Note tarjoaa monia ominaisuuksia, joita muilla ei ole.

Mainos

Maailmanlaajuisesti Note-puhelimia on myyty miljoonia; edeltäjä Note 9 meni kaupaksi lähes 10 miljoonan kappaleen verran. Ei epäilystäkään, etteikö Samsung toivoisi Note 10 ja Note 10+ -malleista samanlaista myyntihittiä.

Mitä eroa on Note 10- ja Note 10+ -malleilla?

note10 10

Galaxy Note 10 ja Galaxy Note 10+ ovat suurimmaksi osaksi sama puhelin, mutta erojakin löytyy.

Note 10:ssä näyttö on 6,3 tuumaa, kun taas Note 10+:ssan jättinäyttö on 6,8-tuumainen. Suuremmassa plus-mallissa on resoluutiokin 3040 x 1440 pikseliä (498 ppi), kun taas perusmallissa 2280 x 1080 pikseliä (401 ppi).

Vaikka Note 10:n näytön koko vastaa Galaxy Note 8:n näyttöä, on se pienempi kuin Samsung Galaxy S10 niin pituuden, leveyden kuin paksuudenkin suhteen. Ja kevyempikin se on.

Ikävä kyllä se tarkoittaa myös sitä, että 3 500 mAh:n akku on yhtä pieni kuin S10-mallissa, jossa oli 4 100 mAh:n akku. Galaxy Note 10+ on puolestaan varustettu 4 300 mAh:n akulla, mutta isompi näyttö syö enemmän tehojakin. Kummankin mallin voi ladata tyhjästä täyteen Super Fast Charge -laturilla 65 minuutissa.

Kummassakaan ei ole 3,5 mm:n kuulokeliitäntää. Sen tarvitsemalla tilalla on saatu paikka 100 mAh:n lisäakulle.

Muistia on Note 10 -mallissa 8 GB ja tallennustilaa 256 GB, kun Note 10+ -mallissa muistia on 12 GB ja tallennustilaa tarvitseva voi valita myös 512 GB:n version. 1 TB:n tallennustilavaihtoehtoa ei sarjassa ole, mutta 10+ -malliin saa halutessaan 1 TB:n microSD-kortin, jolloin enimmillään tallennustilaa 1,5 TB.

Vaikka testiimme päätyikin toiseksi mehukkain versio Note 10+:sta (jossa on 256 GB tallennustilaa, kalleimmassa mallissa on 512 GB), ovat erot tavallisen ja plus-mallin välillä niin pieniä, että tämän testin voi ottaa todesta, vaikka suunnittelisikin hieman edullisemman ja pienemmän Note 10 -mallin hankintaa.

note10
Näyttö on 6,8 tuumaa ja se peittää lähes koko etuosan lukuun ottamatta pientä selfiekameran läpäisyä. Sormenjälkilukija on kätketty näyttöön itseensä. Kuva: Samsung

Ulkonäkö ja rakenne

Syy, miksi emme saaneet testiin Note+ -mallin suurinta versiota 512 GB:n tallennustilalla, on se, että korealaiset halusivat esitellä uutta Aura Glow -väritystään, joka on saatavilla vain 256 GB:n Note 10 ja Note 10+ -malleihin. Aura Glow muistuttaa kovasti Aurora-sävyä, jonka Huawei toi kamerakännykkä P30 Prohon. Väritys shiftaa yhtä kauniisti erilaisten sävyjen välillä, kun puhelinta kääntelee valossa.

Sekä etu- että takapuoli ovat Corning Gorilla Glass 6 -lasia, ja vaikka näyttö on lähes kehyksetön, mikä tekee 10-mallista kaikkien aikojen kevyimmän ja ohuimman Galaxy Noten. Siitä huolimatta Note 10+ tuntuu kestävältä ja laadukkaalta. Kännykkä on kuitenkin kovin liukas ja takalasi imee sormenjälkiä kuin paraskin imuri. Kannattaa siis pitää kiillotusliina käden ulottuvilla – tai hankkia kotelo.

Näyttö ja ääni

6,8 tuumallaan ja 3040 x 1440 pikselin (499 ppi) resoluutiollaan Note 10+.ssa on kirjoitushetkellä isoimpien valmistajien lippulaivamalleista suurin näyttö, ja omasta mielestäni vain OnePlus Pro 7:ssa ja Samsung Galaxy S10:ssä on hitusen parempi näytön laatu.

Galaxy Note 10+:ssa on nimittäin sama Dynamic AMOLED -näyttö kuin Galaxy S10:ssäkin. Kuten todettua, näyttö kattaa lähes koko etuosan ja HDR10+ -sertifikaatilla varustettu Note 10+ tarjoaa vaikuttavan dynaamisen värikirjon. Tämän huomaa etenkin Netflix- tai YouTube-videoita katsoessa. 1 200 nitin kirkkaus (sisällä, ulkona on ”tyydyttävä” 800 nitiin) takaa hienon kontrastin ja tekee näytöstä lukukelpoisen melko kirkkaassakin päivänvalossa.

Äänen suhteen Galaxy Note 10+ on huomattava parannus Galaxy S10:een verrattuna. Kuulokeliitäntä on poistettu ja tilalla on 100 mAh:n lisäakku, joten kuulokekäyttöön on omistettava Bluetooth-kuulokkeet. Testasimme äänenlaatua täysin langattomilla Libratone Track Air+ -kuulokkeilla, jolla äänikuva oli dynaaminen ja vahva kaikissa taajuusrekistereissä.

Puhe erottuu hyvin, ja erityisesti vaikutuksen tekevät sisäänrakennetut stereokaiuttimet, jotka tarjoavat vahvaa ääntä. Tällä saralla vain OnePlus 7 Pro suoriutuu paremmin.

01 galaxynote10plus product images aura glow back with pen 59705
Samsung Galaxy Note 10+:n takakamerassa on peräti neljä linssiä, kuten syvyyttä mittaava Time-of-Flight-objektiivi. Kuva: Samsung

Kamera

Molemmissa Note-malleissa on käytännössä sama kamera kuin Galaxy S10:ssä – erona on vain se, että Galaxy Note 10+:ssä on myös neljäs DepthVision Time-of-Flight -objektiivi, joka mittaa syvyyttä. Kolme muuta linssiä ovat ultralaajakuvalinssi, tavallinen laajakuvalinssi ja 52 mm:n telefoto. Hyvä yhdistelmä polttovälejä, jotka sopivat arkikuvaamiseen mainiosti.

note 10 pg1
Galaxy Note 10+:lla kuvaaminen on ilo: tavanomaisissa olosuhteissa automaatio hoitaa valotuksen, valkotasapainon ja värit hienosti. Kuva: Peter Gotschalk

Kamerasovelluksessa on runsaasti kuva- ja videoasetuksia, ja automaattikuvauksella käyttö on yksinkertaistettu polttovälin, suodattimien ja automaattisen avun suhteen. Manuaaliasetuksilla voi tuttuun tapaan säätää ISO-arvoa, kohdennuspisteitä, valkotasapainoa ja valotusta. Myös kontrastin ja värikylläisyyden säätö onnistuvat, samoin manuaalinen vaihto f/1,5- ja f/2,4-aukkojen välillä.

Lyhyesti sanottuna: Galaxy Note 10+:lla kuvaaminen on ilo, ja automaattiasetuksella kuvaaminen onnistuu hyvin valotuksen, valkotasapainon ja värien suhteen.

note10 pg2
Jopa etukameran 10 MP:n kameralla saa kuviin bokeh-efektin. Kuva: Peter Gotschalk

Galaxy S10:een verrattuna videokuvaus on parantunut. Uutuuksiin kuuluvat muun muassa Live Focus Video, joka on markkinointikieltä ja tarkoittaa bokehia (sumennettua taustaa). Zoom-In Mic mahdollistaa tiettyyn äänilähteeseen kohdentamisen kuvatessa. Kun kamera tunnistaa äänen lähteen, se osaa terävöittää kohteen kuvasta ja myös vahvistaa ääntä samalla kun se vaimentaa taustaääniä.

Molemmat ominaisuudet toimivat loistavasti, ja muutaman muun hieman simppelimmän ominaisuuden, kuten AR Doodlen kanssa, onnistuu Galaxy Note 10+ tarjoamaan kamerapaketin, joka haastaa Huawei P30 Pron. Note 10+ on monellakin tapaa markkinoiden paras kännykkäkamera.

note10 pg4
Galaxy Note 10+:lla saa hienoja lähikuvia, joissa pääsee todella lähelle kohdetta. Kuva: Peter Gotschalk

Suorituskyky ja ominaisuudet

Ensinnäkin: annetaanpa aplodit Samsungille siitä, että KAIKKI napit on sijoitettu Note 10+:n vasemmalle sivulle. Näin ei tarvitse enää sekoilla virhepainallusten kanssa ja saada aikaiseksi kuvakaappauksia silloin, kun yrittää esimerkiksi vain sammuttaa näytön.

Toiseksi annamme pisteet siitä, että Samsung antaa käyttäjän itse valita, mitä pieni sivunappi tekee yhdellä tai kahdella painalluksella (iso nappi säätelee muun muassa volyymiä). Kahdella painalluksella nappi voi esimerkiksi avata kameran ja pitkä painallus voi sammuttaa puhelimen tai aktivoida Bixbyn, Samsungin puheassistentin.

Suorituskyvyn tarkastelu on myös ilahduttavaa. Isot pelit kuten Asphalt 9 pyörivät sulavasti puhelimessa, kiitos ainakin Game Boosterin, joka vastaa OnePlus 7 ProN Fnatic-asetusta; se siis parantaa pelikokemusta ja optimoi prosessorin, grafiikkaprosessorin ja RAM-muistin toimintaa.

not10 pg3
Uuden yömoodin ansiosta Galaxy Note 10+ ottaa hyviä kuvia myös iltavalaistuksessa. Kuva: Peter Gotschalk

Galaxy Note 10+ on maailman nopeimpia puhelimia tällä hetkellä. Benchmark-testeissämme se pärjää yhtä hyvin kuin muut huippupuhelimet, kuten aiemmin mainittu OnePlus 7 Pro sekä Sony Xperia 1 ja Samsungin oma Galaxy S10+.

Fyysisen kuulokeliitännän poistaminen on ollut hyvä veto, sillä sen tilalle saatu suuri akku tekee Note 10+:n akunkestosta paremman kuin kilpailijoilla. Kun puhelinta sitten jossain vaiheessa pitää ladata, on siihen tarjolla 25-wattinen ”Super Fast Charging” -laturi, joka lataa kännykän tyhjästä täyteen noin 65 minuutissa. Erikseen on saatavilla myös 45-wattinen laturi, jolla akun kapasiteetista saa 80 % käyttöön puolessa tunnissa.

Galaxy Note 10+ tukee myös langatonta latausta, ja kuten Galaxy S10 ja Huawei P30 Pro, voi Note 10+:aa käyttää myös muiden laitteiden langattomaan lataamiseen, kunhan ne tukevat QI-standardia: esimerkiksi kännyköitä, älykelloja ja nappikuulokkeita.

note10 benchmark
Suorituskykytesteissämme Galaxy Note 10+ pärjää yhtä hyvin kuin muutkin huippupuhelimet, kuten OnePlus 7 Pro, Sony Xperia 1 ja Samsungin oma Galaxy S10 +. Kuva: Peter Gotschalk

S Pen

Galaxy Notea ei voi testata mainitsematta S Pen -kynää, jota on paranneltu uuden sukupolven kunniaksi.

Kynässä on muun muassa sisäänrakennettu Bluetooth, joten sovelluksia voi käyttää etänä S Penin ja Air Gestures -nimisen ominaisuuden avulla. Esimerkiksi kamerassa homma toimii siten, että kynällä voi muun muassa laukaista kameran, vaihtaa asetuksia, zoomata. Edistyksellisimpiä liikkeitä pitää harjoitella ennen kuin ne saa toimimaan, mutta idea on hyvin mietitty ja selvästi käyttökelpoinen.

Sama pätee parannettuun käsialan tunnistukseen: Samsung Notes -sovelluksessa voi tehdä käsin muistiinpanoja, jotka laite sitten muuntaa digitaaliseksi tekstiksi. Oma käsialani on varmaankin maailman lukukelvottomimmasta päästä, ja silti Note 10+ onnistui tulkitsemaan harakanvarpaitani niin, että sain niistä siistin Word- tai PDF-dokumentin. Todella kätevää!

note10 lataus
Galaxy Note 10+ tukee myös langatonta latausta, ja kuten Galaxy S10 ja Huawei P30 Pro, voi Note 10+:aa käyttää myös muiden laitteiden langattomaan lataamiseen, kunhan ne tukevat QI-standardia: esimerkiksi kännyköitä, älykelloja ja nappikuulokkeita. Kuva: Samsung

Johtopäätökset

Samsung Galaxy Note 10+ ei sovi kaikille. Monen mielestä se on varmastikin aivan liian suuri (vaikka se onkin pienempi kuin aiemmat Note-versiot) eivätkä kaikki keksi käyttöä S Pen -kynälle.

Silti Galaxy Note 10+ on kirjoitushetkellä markkinoiden paras puhelin. Se on ohut, kevyt ja hyvin suunniteltu. Näyttö on suuri, ääni erinomainen, kamera maailman paras ja suorituskyky samalla tasolla (joissain parempikin) kuin kilpailijoiden huippumalleissa. Puhelin on saatavana myös hieman pienempänä ja edullisempana Note 10 -mallina, joka tarjoaa lähes kaikki samat ominaisuudet kuin isompi 10+.

Jos Samsung Galaxy Note 10+ ei muodostu jättimenestykseksi, ei maailmassa ole enää oikeutta!

Karakter
Samsung Galaxy Note 10+

Erinomainen ja suuri näyttö, tyylikäs ja laadukas muotoilu, mahtava ääni, ehkäpä kaikkien aikojen paras kännykkäkamera, joka on varustettu lukuisilla siisteillä video-ominaisuuksilla, upea suorituskyky ja pitkä akunkesto. Ja S Pen, tietysti. Saatavilla ei ole 1 TB:n muistilla varustettua versiota. Liukas kuori, johon sormenjäljet suorastaan imeytyvät. Joitakin S Penin Air Gesture -toimintoja on vaikea saada onnistumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Pixel 7a - keskihintaisten puhelinten uusi kunkku

Ääni & Kuva
Scroll to Top