Vuoden parhaat 2022-2023

Sony Cyber-shot RX100 V

Salamannopea luksuskamera

Sonyn RX100V lyö vastustajat laudalta kaikessa paitsi helppokäyttöisyydessä ja kuvanlaadussa.

forfatter
Julkaistu 12.06.2017 - 16:12
Ääni & Kuva kiteyttää
Poikkeuksellisen nopea. Terävät kuvat ja virheetöntä 4K-videota. Ihanan pieni ja kevyt.
Napit ovat liian pienet. Heikko akunkesto. Ei kosketusnäyttöä. Luokkansa kallein kompaktikamera.
Faktat

Sony Cyber-shot DSC-RX100 V

Tyyppi: 20 Mp kompaktikamera 1 tuuman kennolla

Objektiivi: 24–70 mm/f1,8–2,8

Näyttö: 7,6 cm taittuva 1,28 Mp:n näyttö

Etsin: 2,36 Mp:n ja 0,59x suurennoksen OLED

Ominaisuudet: Wifi, 4K-video, 315 pisteen autofokus, 24 kuvaa/s, kääntyvä näyttö, 220 kuvan akunkesto

Hinta: 1 100 €

Verkkosivusto: sony.fi

Sony asetti riman korkealle jo aikoja sitten sen suhteen, kuinka hyvä kuvanlaatu pienessä pokkarissa voi olla. Sen jälkeen alkuperäinen Cyber-shot RX100 on saanut jo kolme seuraajaa, jotka ovat vuorollaan hivuttaneet rimaa yhä ylemmäs. Nyt ollaan päästy jo viidenteen versioon maailman parhaasta kompaktikamerasta: RX100 V.

Lisätään tuohon vielä että ”maailman kallein”, sillä tämän hintaluokan pokkareissa ei ole tunkua. Ellei sitten törmää RX100:n Hasselblad-klooniin jossakin.

Aina kun sarjan edelliset mallit lanseerattiin, oli niissä entistä enemmän ja parempia ominaisuuksia, parempi kuvanlaatu – ja isompi hintalappu. Kaupoissa on yhä vanhoja malleja, joista ensimmäisen saa noin 400 eurolla ja tämän edeltäjästä, RX100 IV:stä saa jo pulittaa lähemmäs tonnin.

Uusin on kallein, ja tietenkin uusimmassa on myös edeltäjiään enemmän ominaisuuksia. Monessa asiassa V on kuitenkin hyvin samanlainen kuin IV. Molemmissa on erinomainen taustavalaistu 20 Mp:n kenno, jonka halkaisija on 1 tuuma – paljon suurempi kuin tavallisissa pokkareissa, siis. Molemmissa on hieno taittuva OLED-näyttö, jossa on isompi etsin kuin ensisilmäykseltä arvelisi. Kätevä asetuspyörä on valovoimaisen 25–70 mm:n zoomin ympärillä. Kirkkaus f1,8–2,8, joka tarkoittaa parempia kuvia hämärässäkin ja hyvää syväterävyyden hallintaa esimerkiksi muotokuvissa. 4K-video, kääntyvä näyttö ja sisäänrakennettu salama löytyvät myös molemmista malleista.

Lähimmät kilpailijat ovat noin puolet edullisempi Canon Power-Shot G7X II, Panasonic Lumix LX15 ja tietenkin Sony RX100 IV ja RX100 III.

Sony RX100 V 3 15845
Erinomaisen tarkka etsin, mutta ei kosketusnäyttöä. Kuva: Sony

 

Salamanopea ja veitsenterävä

RX100 V on täydellinen kamera hänelle, joka haluaa pienen ja huomaamattoman, taskuun mahtuvan kameran, jonka kuvanlaatu on erinomainen useimmissa olosuhteissa. Se sopii niin muotokuvaukseen kuin lomamatkojen maisemakuvaukseenkin.

Kamera sopii urheiluun ja muiden liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Kuvanopeus on nimittäin järjetön 24 fps täydellä resoluutiolla ja kaikilla valotuksilla toimivalla fokuksella, jota tukemassa on salamannopea automaattifokus 315 tarkennuspisteellään. Se peittää 65 % kuva-alasta. Edeltäjän nopeus oli 16 kuvaa sekunnissa, eli ei mikään etana sekään, mutta se ei pystynyt tarkentamaan erikseen joka kuvan välissä, kuten V-malli tekee.

4K-video

Ultrakorea resoluutio 4K-videossa on sama kuin edeltävässä IV-mallissa ja monilla kilpailijoilla. Prosessori on tässä kuitenkin paljon nopeampi ja pystyy ylisämpläämään 5K-viedostriimiä, mikä tuottaa lähes jatkuvasti pyörivän sulkimen(rolling shutter) ja puhtaamman videotiedoston. Samalla fokusointi tapahtuu äänettömästi ja salamannopeasti, joten fokusoinnista ei tarvitse huolehtia kuvatessa.

Videolaadusta kiinnostuneet valokuvaajat ovat varmasti mielissään kuullessaan, että kamerassa on tuki XAVC-S-videoformaatille ja S-Log2-videoprofiilille. Se toistaa myös tavallista HD-videota sekä hidastettua slow motion -kuvaa 240 bps-nopeuteen asti.

Ei kosketusnäyttöä

Näin pieneksi kameraksi laite on varsin vaikuttava. Ikävä kyllä kosketusnäyttö puuttuu ja napit ovat kovin pieniä. Niinpä koko ajan on klikkailtava tiensä monimutkaisen valikkorakenteen läpi pikkuruisia nappeja painellen, kun haluaa muuttaa jotakin asetusta.

Päävalikkoa olisi helpompaa käyttää suoraan näytöltä. Puhumattakaan tarkennuspisteen valinnasta etenkin videokuvatessa, mutta myös sulkimen kanssa käytettäessä. Panasonicilla ja monella muulla on pokkarikameroissaan kosketusnäytöt.

Kuvanlaatu

Kuvissa ei ole mitään nurisemista. Sony ei kuitenkaan ole enää luokkansa johtava, sillä kilpailijat ovat saaneet kennonsa yhtä hyviksi ja lisäksi monella on terävämmät zoom-objektiivit, jotka ulottuvat pidemmälle ja joiden valovoimaisuus on parempi.

24–70 mm:n zoom on silti terävimmästä päästä, joita kompaktikameroista testanneet. Still-kuvien laatu on täsmälleen sama kuin edeltäjässä. RX100 V:n kohinan määrä on korkeissa valoherkkyyksissä marginaalisesti parempi. Jos vertaa JPEG-kuvia, on uudessa mallissa hieman vähäisemmin rakeita arvoilla ISO 3200 ja 6400.

Parhaimpiin kännykkäkameroihin verrattuna on Sonyn kamera parempi kohinan kannalta. Kuvien dynamiikka, resoluutio ja terävyys ovat paremmat ja värintoisto tasaisempi.

DSC0002
Kuva: Lasse Svendsen

 

Kallein ja (paikoin) paras

RX100 V on luokkansa nopein kamera, jonka olemme testanneet, ja monien tarpeisiin se on varmasti paras pokkarikamera. Ei se kuitenkaan täydellinen ole. Monet ohjelmoitavat eivät ilahduta, kun ne ovat liian pieniä. Kosketusnäyttöä ei ole, akku kestää heikosti ja valikot ovat monimutkaiset. Kuvanlaatu ja 4K-videolaatu on kuitenkin kilpailijoiden kanssa samalla tasolla. Vaikka monet valmistajat ovat kirineet Sonyn etumatkaa ja osa on mennyt ohikin, on Sony still-kuvissa ykkönen. Hintaeroa Sony ei ole yrittänyt kaventaa.

forfatter

Lasse Svendsen

Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.
Lähes täydellinen yleisobjektiivi Ei ole helppo löytää makro-objektiivia ilman rajoitteita – mutta Fujifilm on onnistunut hyvin.
Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen Muotokuvaobjektiivi voi tuskin olla tätä parempi.
Retroilijan unelmakamera Fujifilm X-T5 säilyttää klassiset käyttöominaisuudet, mutta harppaa kuvanlaadussa kunnolla eteenpäin.
Vuoden parhaat kamerat 2022-2023 Ennen kameran valintaa tarvitsee tietää, mihin sitä aikoo pääasiallisesti käyttää.
Luokkansa tarkin kamera Fujifilm X-H2 on niin erinomainen, että lyö laudalta monet paljon kalliimmat kamerat.
Video- ja stillkuvaajan unelma Fujifilm X-H2S on mahtava järkkäri urheilu- ja luontokuvaukseen - niin video- kuin still-kuvien osalta.