Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Pro-Ject Xtension 9

Viettelevän musikaalinen LP-soitin

Pro-Jectin highend-levysoitin hakkaa useimmat CD-soittimet tenhoavalla soinnillaan ja soiton ilolla.

Julkaistu 19.09.2014 - 04:00
Pro-Ject Xtension 9
Lasse Svendsen

Vinyylirenessanssi on tuonut markkinoille tulvan LP-soittimia kaikissa mahdollisissa hintaluokissa parin sadan euron markettisoittimista kymppitonnin highend-laitteisiin. Useimmat eivät investoi levysoittimeen ihan niin paljon, ja testiemme perusteella onkin todettava, että 300-600 euron hintaluokasta löytyy paljon erinomaisia soittimia.

Budjettiluokassa laatuääntä edustavat useimmiten Rega ja Pro-Ject, mutta molemmat valmistavat myös kalliimpia soittimia vaativampaan makuun.

Kalliimmat soittimet noudattavat yleensä samaa rakennetta kuin halvemmatkin. Niissä on käytetty laadukkaampia materiaaleja, tehokkaampaa vaimennusta, tarkempaa mekaniikkaa ja parempaa moottoriohjausta – minkä ansiosta äänikin on parempi.

Kalliimmat soittimet kestävät terävämpiä ja hienostuneempia äänirasioita, tarjoten samalla soittonautintoa vuosiksi eteenpäin.

Kevyttä massaa

Pro-Jectin uusi huippuluokan malli on hyvä esimerkki tällaisesta. Se on tuplasti kalliimpi kuin viimeksi testaamamme malli samalta valmistajalta ja kisaa samassa hintaluokassa Rega RP8:n kanssa, joka on kevyen ja jäykän kaksikerrosrakenteensa vuoksi aivan erilainen kuin nyt testaamamme Xtension 9.

Siinä missä Regan englantilaiset suunnittelijat ovat panostaneet kevyeen ja jäykkään massoitteluun, jossa paino keskittyy lasisen levylautasen ulkoreunoille, ovat Pro-Jectin itävaltalaisinsinöörit valinneet aseekseen painavan ja kestävän sisäkuoren. Molempien pyrkimys on vaimentaa resonanssia, mutta ratkaisut ovat erilaiset.

Regan soittimessa on erillinen virtalähde ja kiinteät johdot, kun taas Pro-Ject on valinnut irrotettavan johdon ja sisäänrakennetun virtalähteen.

PJ Phono Xtension9 olive cover
Xtension 9 on saatavana neljällä eri viimeistelyllä: valkoinen tai musta korkeakiilto, mahonki ja kuvan oliivipuu. Kuva: Pro-Ject

Käyttöönotto

Kuten highend-malliin kuuluukin, ovat kaikki osat kalliita. Varsi on hiilikuitua, jonka ansiosta se on kevyt ja jäykkä, ja levylautanen on metalliseosta, joka on vaimennettu sisäpuolelta termoplastisella materiaalilla. Pro-Ject on tehnyt vieläpä käytetyistä vinyylilevyistä valmistetun akryylimaton, joka lepää 5,4-kiloisen lautasen päällä tarjoten lisäpehmustetta. Kaikkiaan levysoitin painaa 16 kg – kun taas Rega RP8 painaa 6,3 kg.

Lautasen kara on ripustettu magneettisesti keraamisen kuulan päälle, jotta kitka ei häiritsisi pyörimistä.

Testikappaleessamme on Ortofonin MC-äänirasia (800 €) ja käyttöönotto sujuu kätevästi LP-levyihin tottuneelle. Jos vinyylit ovat itselle vielä uusi juttu, kannattaa pyytää liikettä asentamaan osat valmiiksi, sillä muuten se voi olla vaikeaa. Varren anti-skating (joka pitää neulan paikallaan levyn urassa) on vanhanaikaista tyyppiä, jossa vedetään nylonlanka varren läpi. Äänivarsi on tärkeää saada oikeaan asentoon ja säätää neulan paino ja anti-skating kohdilleen, joten on helpompaa, mikäli näistä on jo kokemusta.

Soittimen pohjassa on kolme pehmustettua tassua, jotka on ripustettu magneetilla. Laitteen mukana tulee myös levypaino. Jos olet ensi kertaa asentamassa levysoitinta, kannattaa seurata käyttöoppaan ohjeita huolellisesti.

Viehättävä äänikuva

Kun kaikki on saatu paikoilleen, tarvitsee vain asettaa levy lautaselle. Jokapäiväisessä käytössä Xtension 9:n käyttö on äärettömän yksinkertaista: käynnistä soitin, liu’uta äänivarsi levyn päälle ja laske haluttuun kohtaan.

Rehellisesti sanottuna Pro-Ject Xtension 9 ei kuulosta lainkaan Rega RP8:lta, ei sitten vähääkään. Äänikuva on suuri, vahva, lämmin ja todella täyteläinen. Rega puolestaan on kirurgisen tarkka ja analyyttinen. Siihen verrattuna Pro-Ject toistaa musiikkia upean pehmeästi ja vaivattomasti. Eikä kumpikaan ole toista parempi – suhtautuminen äänentoistoon on vain yhtä erilainen kuin Regan ja Pro-Jectin rakenteellisetkin erot.

PJ Phono Xtension9 feets
Isoissa tassuissa on magneettikiinnitys, mikä vaimentaa resonanssia paremmin. Kuva: Pro-Ject

De stora fötterna har magnetisk upphängning för att dämpa bättre.

Jan Gunnar Hoffin Living-albumi toistuu miellyttävästi: sointi on lämmin ja sävykäs. Soinnut valuvat kaiuttimista kuin hunaja ja äänikuva on vakaa, suuri ja bassoltaan mukavan painokas. Tämän soittimen kanssa ei koskaan tunnu siltä, että bassosta puuttuisi viimeinen oktaavi. Pienen hienosäädön, pintakokeilujen ja ehkäpä hivenen liian pehmeiden tassujen säätäminen voi tehdä äänestä tiukemmin, mutta nämä ovat makuasioita. Pro-Ject ei ole yhtä tarkka kuin Rega, mutta musiikki hehkuu luonnollisen viehättävän, joten sillä ei ole niin väliäkään.

Toinen pianoäänite vain vahvistaa musikaalisen lämmön vaikutelmaa. Keith Jarrett Trion Still Live soi upean dynaamisen kontrastin saattelemana, ja symbaalit ja reunoille lyövät rumpukapulat erottuvat erittäin selkeästi. Xtension 9:n musiikkiin tuoma lämpö ei ole pois mistään muusta, vaan pikemminkin lisää musiikkiin lisäkerroksen, jota joko rakastaa tai vihaa – mutta väärin se ei ole.

Laulu tulee esiin hienosti eikä se toistu liian pehmeästi, suttuisesti tai vetäytyneesti. Sen sijaan laulu soi sävykkäästi ja selkeän artikuloidusti. Sylvien Sweet Honey in the Rocks -kappaleen lauluharmonioista ei puutu mitään. Rega toistaa saman tarkemmin mutta sävyiltään köyhempänä. Se tarjoaa tosin selkeämmin kolmiulotteisen äänikuvan kuin Xtension 9, joka suosii skaalaa ja painoa, etenkin bassontoistossa. Dynamiikan kannalta erot eivät ole suuria: Rega on hieman nopeampi, mutta myös Xtension 9 tarjoaa runsaasti dynaamista kontrastia.

Yhteenveto: Pro-Ject Xtension 9

Pro-Jectin ylelliset levysoittimet ovat hyvä vaihtoehto saman hintaluokan Rega RP8:lle. Valmistajien ääniprofiilit ovat hyvin erilaiset, joten kannattaa selvittää oma makunsa ennen kuin tekee valintansa.  Xtension 9 on äänikuvaltaan laajempi ja soi lämpimämmin, sävykkäämmin ja bassoltaan täyteläisemmin, mutta ei yhtä tarkasti ja rytmisesti kuin Rega. Pro-Ject Xtension 9 on ihastuttavan eläväinen ja tenhoava levysoitin, ja yhdessä Ortofonin Quintet Black -äänirasian kanssa kombo on aivan loistava ja todella kilpailukykyinen.

 

Karakter
Pro-Ject Xtension 9
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Miellyttävän lämmin sointi ja suuri äänikuva ovat levysoittimille tunnusomaisia piirteitä, ja tässä ne ovat hehkeimmillään. Sijoittelu vaatii huomiota, jotta soitin pääsee oikeuksiinsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa

Täysautomaattinen levysoitin

Dynamiikat esiin!

Studioääntä olohuoneeseen

Kompakti suoratoistovahvistin

Laatuluokan integroitu vahvistin

Scroll to Top