Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Pro-Ject RPM 1 Carbon

Aloittelijan levysoitin

Tyylikäs ja hyvänkuuloinen LP-soitin on täydellinen valinta vinyylikeräilyä aloittelevalle tai elvyttävälle.

Julkaistu 25.03.2015 - 04:15
Pro-Ject RPM 1 Carbon
Lasse Svendsen

LP-levyjen suosiolle ei näy loppua, ja harrastajia löytyy nyt kaikenikäisten joukosta. Toisaalta uusia vinyylisoittimia ostavat ne, jotka haluavat puhaltaa pölyt levykokoelmastaan, ja toisaalta nuorempi väki, joka on vasta levykeräilynsä alkuvaiheessa.

Levysoitinten valikoima onkin parempi kuin koskaan, ja kaikeksi onneksi käyttökelpoisen soittimen saa melko edullisestikin. Kokemuksesta tiedämme, että alle 250 euron soitinta ei kannata hankkia, mikäli haluaa vakaasti toimivan, helppokäyttöisen ja hyvänkuuloisen soittimen.

Noin 400-500 euron hintaluokassa kilpailu on kovaa – usein mallit tulevat samoilta valmistajilta eli Thorensilta, Regalta ja Pro-Jectilta. Kaikille yhteistä on kohtuuhintaan saatava erinomainen äänenlaatu sekä helppokäyttöisyys. Nyt testissä oleva pieni Pro-Ject RPM1 Carbon on mainio esimerkki tästä: yksinkertainen, manuaalinen levysoitin, joka näyttää siistiltä. Soittimen mukana tulee äänirasia, joten sen voi vain liittää stereoihin – kunhan muistaa, että vahvistimessa on oltava MM-äänirasialle tarkoitettu levysoitinsisääntulo. Muuten tarvitaan esivahvistin kaiuttimien ja soittimen välille. Sellaiset maksavat parikymppiä eivätkä vie paljoa tilaakaan, joten mikään kynnyskysymys se tuskin on.

Hiilikuitua

Nimensä mukaisesti RPM1 Carbon -soittimessa on käytetty hiilikuitua, mikä on parempi vaihtoehto kuin halvimpien mallien muoviset äänivarret. Tässä S-muotoinen äänivarsi on tehty alumiinista ja päällystetty hiilikuidulla resonanssin vaimentamiseksi. Värähtelemätön moottori pyörittää kumihihnaa, joka saa MDF:stä valmistetun levylautasen pyörimään. Lautanen lepää keraamisen kuulan päällä, mikä on usein nähty rakenne ja valmistajien mukaan saa lautasen pyörimään tasaisemmin.

Pro-Ject toimittaa levysoittimen Ortofonin yksinkertaisella mutta hyvällä 2M Red -äänirasialla. Neulan voi vaihtaa, mikä on kuluvan osan kohdalla fiksua. Äänivarressa ei ole lukitusta, mikä voi olla haaste, sillä laitteessa ei ole pölysuojusta. Niinpä pölyjä pyyhkiessä on riski, että vartta tulee vahingossa liikuttaneeksi, jolloin neula saattaa mennä rikki.

platine vinyle manuelle pro ject rpm 1 carbon
RP1M Carbonin saa myös punaisena. Kuva: Pro-Ject

Muuten kaikki on varsin laadukkaasti ja käytännöllisesti tehty, Pro-Ject on tehnyt paljon fiksuja valintoja. Erillinen moottori on sijoitettu lautasen viereen eikä se näin ollen ole kosketuksissa itse soittimeen – vain hihna yhdistää osat. Tämäkin ratkaisu vähentää värähtelyä ja epätoivottuja ääniä sointiin.

RPM1 Carbon soi yllättävän koherentisti ja tasapainoisesti. Bassotaajuuksissa ei ole samanlaista joustavuutta kuin kalliimmissa soittimissa kuten Pro-Ject Xtensionissa tai Rega RP6:ssa. Ei se silti huono ole! Tähän hintaan ääni on oikein hyvä, levy pyörii tasaisesti ja saa esimerkiksi pianon sävyt toistumaan ilman pienintäkään vinkumista. Ääni tempaa mukaansa, ja esimerkiksi Dire Straitsin remasteroitu live-tallenne soi mahtavana ja vakuuttavana RPM1 Carbonilla.

Äänikuva ei leviä järisyttävänä syväksi, mutta stereokuva on vakaa ja dynamiikoissa on riittävästi kontrastia, jotta jalka alkaa naputtaa tahtia. Mukana tulevan äänirasian kanssa yksityiskohtien määrä on rajoittunut, eikä diskantti ole yhtä ilmava kuin kalliimmilla äänirasioilla.

Laulu toistuu kirkkaasti ja mukavalla etäisyydellä säestyksestä, joten äänikuvassa on syvyyden tuntua. Usein halvemmissa soittimissa äänikuva on hyvin lattea, joten tämä on varsin hyvä suoritus.

Yhteenveto: Pro-Ject RPM1 Carbon

Pro-Jectin mainiot levysoittimet ovat usein hauskoja sekä kuunnella että katsella. Vanha LP-kokoelma saa uuden elämän tai aloitteleva harrastaja pääsee käyntiin RPM1 Carbonin kanssa. Laadukas soitin tuottaa iloa moneksi vuodeksi eteenpäin, ja jos innostuu harrastuksestaan enemmänkin, voi siihen vaihtaa paremman äänirasian, jolla äänenlaadun saa nostettua vielä paremmalle tasolle. Varaukseton suosituksemme!

Karakter
Pro-Ject RPM 1 Carbon
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Edullinen levysoitin, joka kuulostaa hyvältä ja näyttää coolilta. Erittäin laadukas ja helppokäyttöinen laite, jonka äänivarteen voi liittää paljon kalliimmankin äänirasian. Kasvaa tehtävänsä mukana ja lupaa hienoja musiikkielämyksiä vuodesta toiseen. Äänivarressa ei jostain syystä ole lukitusta. Soittimen dynaaminen skaala ja bassontoiston syvyys eivät ole samalla tasolla kuin kalliimmissa malleissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa

Täysautomaattinen levysoitin

Dynamiikat esiin!

Studioääntä olohuoneeseen

Kompakti suoratoistovahvistin

Laatuluokan integroitu vahvistin

Scroll to Top