Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Nocs NS1100 Air

Monella tapaa yllättävät kuulokkeet

Vastamelukuulokkeiden viidakossa tarvitaan jotain erityistä, jotta erottuu joukosta. Ruotsalaisella Nocsilla on ainakin yritystä!

Julkaistu 07.02.2022 - 10:30
Nocs NS1100 Air
Åsa Warme

Ensikosketukseni Nocs NS1100 Air -kuulokkeisiin ei herätä minussa suurta ihastusta. Kun avaan pakkauksen, näen ensin mustan, varsin epähienostuneen kotelon, johon logo on kaiverrettu näkyvästi. Kuulokenapit vaikuttavat melko kookkailta, jopa kömpelöiltä. Visuaalinen yleisvaikutelma on karkea.

Bild-1-1 Bild-2-1
<
>
Nocs NS1100 Air. Kuva: Åsa Warme Hallén

 

Kokeilen nappeja ja tajuan heti, että minun vaihdettava ensitöikseni niihin sovitteet. Niitä tuleekin pakkauksessa peräti viidet erilaiset. Sovitteet vain ovat todella ohuita, mikä tekee niistä muodottomia löllöjä, joita on vaikea käsitellä. Kärsivällisyyteni loppuu siihen ja jätän kuulokkeet odottamaan uutta yritystä seuraavana päivänä.

Mainos
Nocs NS 11000 Air örontopp
Mukana tulevat sovitteet ovat niin lerppuja ja ohuita, että ne ovat melkein läpikuultavia. Niiden vaihtaminen vaatiikin aikamoista kärsivällisyyttä. Kuva: Åsa Warme Hallén

Kuuloketestihän ei toki ole kauneus- tai materiaalikilpailu, mutta henkilökohtaisesti pidän myös laitteen ulkonäköä tärkeänä. Vaikka 150 euron kuulokkeet eivät olekaan varsinaisesti kalliit, eivät ne ilmaisetkaan ole, joten niiltä sopii odottaakin jotain.

Nocs NS 1100 Air: paljon hyvää…

Mutta unohdetaan pinnalliset vaikutelmat ja keskitytään asian ytimeen. Nocs suosittelee lataamaan Nocs Design -sovelluksen ja tekemään sieltä kuulotestin, jonka avulla kuulokkeet määrittelevät kullekin sopivan äänikuvan. Testi vie pari minuuttia ja on hyvin helppo. Testasin kuulokkeita aluksi jonkin aikaa tekemättä äänen räätälöintiä enkä rehellisesti sanoen havainnut suurta muutosta ääneen kustomoinnin jälkeen – mutta ainakaan se ei huonontunut.

Bild-4-1 Bild-5-1
<
>
Oman ääniprofiilin luominen sujuu nopeasti tekemällä sovelluksen ”kuulotestin”. Kuva: Åsa Warme Hallén
Nocs Design
Kuva: Nocs

Testaan kuulokkeita tavallisella aivojentuuletuslenkkireitilläni, ja vasta kotona tajuan kuulleeni koko Volbeatin uusiman albumin ilman, että meillä päin alati puhaltava tuuli olisi häirinnyt musiikkia. Uskomatonta! Missään ei erikseen mainita, että Nocs olisi erityisesti huomioinut tuulimelun vaimennuksen, kuten esimerkiksi Jaybird Vista 2 mainostaa, mutta Nocs vie tällä saralla voiton kaikista testaamistani kuulokkeista. Todella iloinen yllätys!

Kuulokkeissa on sekä vastamelu että ympäristöäänet, ja molemmat toimivat odotetusti. Vaikka luonnollisesti huomaankin eron näiden kahden välillä, pidän siitä, jos kuulokkeet kertovat, kumpi asetus kulloinkin on päällä. Nocsilla kuuluu vain hiljainen ääni, kun asetusta vaihtaa – puhepalautteen lisääminen olisi hieno juttu.

Liikunnanohjaajana etsin jatkuvasti uusia kappaleita, joissa olisi sopiva rytmi ja meininki. EI ole epätavallista, että kuulokkeet pilaavat kuunteluilon tekemällä jotakin kummaa bassolle, diskantille tai keskirekisterille. Etsin yleensä biisejä, joiden basso erottuu hyvin olematta kuitenkaan hallitseva, ja Nocs onnistuu toistamaan basson kyllä todella hyvin. Kuulokkeet säilyttävät musiikin elon ja vauhdin mainiosti.

En itse valitsisi kuulokkeita klassisen musiikin kuunteluun, sillä minusta klassinen musiikki vaatii niin paljon ilmavuutta ja tilantuntua, ettei pienillä kuulokkeilla päästä siihen. Nocs toistaa kuitenkin klassistakin ihan hyvin, vaikka ei mitenkään loista juuri tässä genressä.

Plussaa myös siitä, että puheluiden puhuminen onnistui kuulokkeilla ilman, että vastapuolen tarvitsi kommentoida mitään äänenlaadusta.

… ja vähän huonoakin

Kuulun nyt itsekin koronan sairastaneiden joukkoon. Menemättä yksityiskohtiin sanon vain, että jouduin olemaan vuodepotilaana tarpeettoman pitkään ja kulutin aikaani muun muassa äänikirjoja kuuntelemalla. Siinäkin Nocs toimi hyvin. Yksi suosikkilukijoistani, Gunilla Leinings, kuulosti varsin läsnäolevalta, ja hänen puheensa sävyt erottuivat selkeästi.

Mutta – ja tämä on iso mutta – kuulokenappien muotoilusta johtuen sain korvalehteni hullun kipeiksi noin tunnin kuuntelun jälkeen, ja muutaman päivän kuunteluyritysten jälkeen korvani olivat niin hellinä, että jouduin vaihtamaan toisiin kuulokkeisiin.

Bild 7 1
Kuvasta koko ei niin ilmene, mutta Nocsin kuulokkeet ovat ”rungoltaan” 3 mm leveämmät kuin Jaybirdin. Ei ehkä kuulosta isolta erolta, mutta korvassa kolme milliä on paljon. Auts! Kuva: Åsa Warme Hallén

 

Kuulokenapit ovat yksinkertaisesti liian pyörät, suuret ja kömpelöt. Ymmärrän tietysti, että jokaisen korva on vähän erilainen, mutta kokemus herätti kuitenkin epäilyn siitä, onkohan muotoilua mietitty ihan loppuun asti. Mutta mitäpä minä tiedän…

Yhteenveto: Nocs NS1100 Air

Nocsin kuulokkeet toistavat musiikin ilon ja bassonkin vivahteet onnistuneesti. Näen, että Nocs on panostanut huomattavasti enemmän paukkuja kuulokkeiden sisäpuoleen kuin ulkonäköön ja muotoiluun, mikä ei välttämättä ole huono asia. Ottaen kuitenkin huomioon, millainen määrä täyslangattomia vastamelukuulokkeita markkinoilla on, olisi rakkaudella ja ajatuksella tehty viimeistely auttanut erottamaan Nocsit paremmin massasta. Jos sattuu olemaan isokorvaisempaa tyyppiä tai kuuntelee vain lyhyitä hetkiä kerrallaan tai ei vain ole kovin herkkäkorvainen, voi Nocs NS1100 Air olla hyvä vaihtoehto.

Karakter
Nocs NS1100 Air
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Äänikuvan räätälöinti ”kuulotestin” avulla on hauska yksityiskohta. Kuulokkeet vaimentavat tuulimelua paremmin kuin useimmat. Aika kömpelöt ja karkeatekoiset kuulokkeet. Sopivat parhaiten hieman isommilla korvilla varustetulle ihmiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top