TESTISSÄ: Nikon Nikkor Z 50mm f1.2 S

Poikkeuksellisen hyvä normaaliobjektiivi

Nikonin uusi Nikkor Z 50mm f1.2 on edullisempi vaihtoehto ylelliselle Nikkor Z 58mm Noctille.
Karakter
Nikon Nikkor Z 50mm f1.2 S
Ääni & Kuva kiteyttää
Loistava terävyys, korkea kontrasti, hyvä resoluutio ja hyvin vähän vääristymiä. Säänkestävä.
Kasvaa vastavalosuojan kanssa melko massiiviseksi. Fokusmoottori on yllättävän äänekäs. Kirkkaudesta huolimatta melko kallis.
Faktat
  • Tyyppi: Normaaliobjektiivi
  • Polttoväli: f1,2–16
  • Kuvanvakain: Ei ole
  • Kuvausetäisyys: 45 cm
  • Suotimen halkaisija: 82 mm
  • Linssielementti: Yhteensä 17, 15 ryhmää
  • Mitat/paino: Ø 90 mm, 150 mm/1 090 g
  • Erityistä: Vastavalosuoja, säänkestävä
  • Yhteensopiva: Nikon Z -sarja
  • Verkkosivusto: nikon.fi
Mainos
Mainos
forfatter

Monella kuvaajalla 50-millinen objektiivi osuu kahden tarpeen väliin. Se ei ole laajakuva- eikä telelinssi, ei edes lyhyt telelinssi. Hyviä maisemakuvia saa kuitenkin muillakin kuin 24-millisillä, eivätkä muotokuvat vaadi 85-millistä objektiivia onnistuakseen.

50-millinen sopii itse asiassa paljon enempään kuin mitä useimmat kuvaajat kuvittelevat. Kuvakulma ei anna tilaa perspektiivivääristymille, ja objektiivi on helppo tehdä kevyeksi, valovoimaiseksi ja edulliseksi.

Lyhyt polttoväli antaa muotokuviin elämää ja tiivistää maisemakuvan osia. Jos kirkkaus riittää, voi syväterävyyttäkin vähentää ilman, että kuvaan syntyisi kohinaa tai nurkkiin valohukkaa.

Nikon Nikkor Z 50mm f1.2 S on yksi Nikonin täyskennollisten, peilittömien kameroiden 50-millisten objektiivien mallistosta. Suhteellisen edullinen Z 50mm f1.8 on toinen ja kaksikiloinen ja huikean kallis 58mm f0,95 Noct malliston kolmas jäsen.

 

Annons

Z 50mm f1.2 S ei ole aivan yhtä kallis, mutta kolme kertaa tyyriimpi kuin Z 50 f1.8, ja siinä on lisätilaa polttovälissä kuvaajille, jotka haluavat vielä vähemmän syväterävyyttä. 50/1,8:n tapaan objektiivi on säänkestävä, mutta siinä on kuitenkin sekä fokusrengas että ohjelmoitava asetusrengas, jota käytän yleensä polttovälin säätämiseen.

Noctin tapaan objektiivissa on pikkuruinen OLED-näyttö, joka kertoo muun muassa fokusetäisyyden, ja jossa on ohjelmoitava nappi toiminnoille.

Äärimmäistä kirkkautta ja korkeaa optista suorituskykyä. Kuva: Lasse Svendsen

Rakenne

Samoin kuin Noct ja Canonin RF 50mm f1.2L USM, on Nikkor Z 50mm f1.2 erittäin iso 50-milliseksi objektiiviksi. 15 cm pitkänä se on yhtä pitkä kuin Noct ja yli 4 cm pidempi kuin Canonilla – joka on myös Nikonin 50/1.2:a kevyempi.

Nikonin objektiivissa on kaikkiaan 17 linssielementtiä, mikä on paljon 50-milliselle. Kolme niistä on asfäärisiä ja kaksi ED-elementtejä korjatulla valonjakautumisella. Nikon käyttää sekä Arneo- että Nano-pinnoitteita lasin pinnassa torjuakseen pölyn ja pisarat sekä minimoidakseen hajavalon ja heijastukset.

Suotimen kanta on 82 mm. Kuva: Lasse Svendsen

Objektiiviin sopivat 82-milliset suotimet, ja sen mukana tulee vastavalosuojus ja tekonahkainen kotelo. Noctin tapaan linssissä ei ole optista kuvanvakainta, mutta kaikissa Nikonin kameroissa on viisiakselinen kuvanvakain.

Annons

Reilun kilon painoinen objektiivi sietää sadetta. Fokusoidessa ei tapahdu heiluntaa, mitä varmasti videokuvaajat arvostavat. Fokusointi kannattaa tosin tehdä manuaalisesti, sillä kameran oma mikrofoni samoin kuin ulkoinen mikrofoni nappaavat kyllä tarkennusmoottorin äänen nauhalle.

Optinen suorituskyky

Polttovälien 1,2 ja 0,95 välillä ei ole huomattavaa eroa, mitä tulee syväterävyyteen. Ei myöskään f1,2 ja 1,8 välillä, vaikka jotakin näkyykin. Jos f1,8 ei riitä, on Nikonin 50mm f1,2 parempi vaihtoehto kuin neljä kertaa kalliimpi kuin 58 mm f0,95 Noct.

Kallis Noct on hitusen terävämpi f1-polttovälillä, mutta ero hämärtyy pienemmillä polttoväleillä, ja f2.8:ssa eroa terävvyydessä ei enää huomaa: se on tasaista koko kuva-alalla käytännössä kaikilla polttoväleillä. Bravo!

Ohjelmoitava nappi toiminnoille ja asetusrengas. Kuva: Lasse Svendsen

Sammuttamalla linssikorjauksen vinjetöintiä silti vähemmän ja hillitymmin f1,2:lla kuin Noctissa, ja 2:lla ei lainkaan. Kun korjaus on päällä, on vinjetöinti marginaalista täydellä aukolla.

Kuvissa ei ilmene häiritsevää kohinaa ja kromaattisia poikkeamia. Ei-toivotut vääristymät ja poikkeamat vaimentuvat tehokkaasti, eikä sirovalokaan haittaa.

Annons

Bokeh-efekti tuottaa täydellä polttovälillä niin pehmeän taustan kuviin, että se vetää vertoja Noct-objektiiville polttovälillä f1,2, ja kuva on pehmeämpi ja kauniimpi kuin 50 mm f1,8:lla, ei lainkaan pöllömpi suoritus.

Kuvausetäisyys 45 cm on 5 cm lyhyempi kuin Noctilla, mutta terävyys nurkissa ei ole samalla tasolla, kun polttovälit ovat yli f4. Niinpä lähikuvat vaativat pienemmän polttovälin (isomman f-luvun), jos terävyyden haluaa säilyvän reunoille saakka.

Ilman vastavalosuojaakin Nikonin objektiivi on varsin suuri. Kuva: Lasse Svendsen

Johtopäätökset

Nikkor Z 58mm f0.95 S Noctiin verrattuna Nikkor Z 50mm f1.2 on paljon parempi ostos. Rakenne on vankka ja säänkestävä, hyvä säätörengas toimintoineen ja terävyys on tasainen ja hyvä kaikilla polttoväleillä. Kyllähän valovoimaisempi Noct on terävämpi, mutta ei paljoa – ja hintaakin on neljä kertaa enemmän. Paljon edullisempi 50mm f1.8 on paras valinta, jos ei tarvitse 1,2-polttoväliä, sillä se tarjoaa yhtä virheetöntä ja terävää kuvaa, ja maksaa kolmanneksen Nikkor Z 50mm f1.2:sta.

[ratemypost]

Lue myös

Joidenkin mielestä Yamahan vahvistimesta voi puuttua tärkeä ominaisuus, mutta äänenlaadusta ei ole puutetta.
Jos kaipaat vahvistinta työhuoneeseen tai nuorison käyttöön, ei tämän parempaa hinta-laatusuhdetta liene markkinoilta löydy!
Dynaudio iskee jälleen: Confidence 50 on uusi highend-luokan kaiutinreferenssimme.
Aloitteleva vinyyliharrastaja pääsee hyvin vauhtiin langattomilla kuulokkeilla ja Sonyn levysoittimella.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.
Kaipaatko simppeliä soundbaria, josta ei tarvitse maksaa liikoja? TCL:llä on tähän hyvä vaihtoehto.
TCL P815 ei ehkä ole nykytekniikoiden äärimmäisin ilmentymä, mutta edullinen ja hyvä perustelkkari!
Jos tykkäät kunnon volyymistä ja rajusta rockista, on Marshall Mode II valintasi.
HEDDphone on todellakin uniikki tuote, joka valmistelee markkinaa uudenlaisille kuulokkeille. Et ole taatusti kuullut mitään tällaista!
Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.
Bang & Olufsen on ammentanut inspiraatiota 70-luvulta luodessaan uuden kannettavan musiikkisoittimensa.