Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Nikon D850

Huikein ammattilaiskamera

Kaikilla osa-alueilla onnistuva kamera lienee fantasiaa, mutta Nikon D850 ei kyllä jää kauaksi.

Julkaistu 27.10.2017 - 21:52
Nikon D850
Lasse Svendsen

Tässäpä varmasti täydellisin kamera, jonka olemme koskaan testanneet. Se ei ole nopein, kallein eikä parhaiten varusteltu, mutta kokonaisuutena on vaikea löytää kritisoitavaa Nikon D850 -kamerasta.

Kuten tunnettua, kaikkea ei voi saada, ja se pätee myös tämän hintaluokan kameroihin. Esimerkiksi maksimikuvausnopeus (9 kuvaa sekunnissa) ei ole mahdollista ilman pystykuvauskahvaa, joka on ostettava erikseen.

Autofokus live-näkymässä (jossa näyttö toimii etsimenä) ei ole maailman paras, eikä D850:aa voi varsinaisesti kutsua edulliseksi.

Mainos

Näistä huolimatta D850 ei ole vain Nikonin kaikkien aikojen paras kamera, vaan yksi kaikkien aikojen parhaista, kameratyypistä riippumatta.

D850 ambience 2 22531
Nikon D850 -kameran etuja ovat laaja valikoima objektiivivaihtoehtoja.

 

Kamera sopii useimpiin käyttötarkoituksiin. Luontokuvaajat ihastuvat sen nopeuteen, maisemakuvaajat dynamiikkaan ja hää- ja muotokuvaajat tasapainoiseen värintoistoon. Vain ehkä kaikkein vaativimmat urheilukuvaajat voivat kaivata jotakin enemmän kuin mitä D850 pystyy tarjoamaan.

Huippuvarusteltu kamera

Nikon D850 on suuri ja melko painava johtuen 45,7 megapikselin 24 x 36 täyden koon kennosta, suuresta optisesta prismaetsimestä, liitäntäpaikoista, ohjaustikusta (joystick), UHS-II SD -muistikorttipaikasta ja nopeamman tiedostonsiirron mahdollistavasta XQD-korttipaikasta – sekä valtavasta akusta, joka kestää 1 840 kuvan ottamisen.

Kamerassa on myös kääntyvä kosketusnäyttö, taustavalaistut napit, 4K-video mikrofonilla ja kuulokeliitännällä, slowmotion-video 1080-resoluutiolla, 153 tarkennuspistettä ja kuvausnopeus täydellä resoluutiolla 7 fps (frames per second). Kaikki pakattuna vakaaseen ja säänkestävään runkoon, joka on muotoiltu Nikonille tuttuun, mukavan ergonomiseen tapaan.

Kamerassa on Snapbridge-toiminto, joka siirtää kuvat Bluetoothilla kännykkään ja pystyy kuvaamaan myös lyhyitä kuvasarjoja 30 ruutua sekunnissa, resoluutiolla 8,6 Mp.

D850 MBD18 magnesium alloy 21636
Suojakuoren magnesiumseos kestää pitkään ja sietää erinomaisesti erilaisia sääolosuhteita.

 

Kilpailijoita Nikon D850:ltä ei puutu. 50 Mp:n Canon EOS 5D on luonnollinen vastapari, vaikka se ei olekaan yhtä nopea. Ei myöskään Nikon D810, joka on edelleen saatavilla. EOS 5D Mark IV, Sony a7r II, a99 II ja ennen kaikkea Sony a9 kuvausnopeudellaan 20 fps ovat selviä kilpailijoita – mutta yksikään niistä ei ole niin monipuolisesti erinomainen kuin D850.

4K-video

Ei liene yllätys, että D850 kuvaa laadukasta 4K/30p-videota, joka poimii informaatiota koko kennoalalta. Ei siis rajattua kuvaa D7500-mallin tapaan. Korkeinta resoluutiota tarvitsevat ammattilaiset voivat suoratoistaa 4K-videota 8-bittisenä ja pakkaamattomana 4:2:2-laadulla ulkoiseen soittimeen, aikaleimoineen päivineen.

Myös 1080 HD -videon kuvaaminen sujuu 120 fps-nopeuteen asti slowmotion-videolla, ja ”focus peaking” onnistuu myös – tosin ei jostain syystä 4K-videon kanssa. Active D-Lighting (automaattinen dynaaminen kontrasti), ylivalotuksen varoitin ja elektroninen kuvanvakain eivät myöskään toimi 4K-tilassa.

D850 DoubleSlot 22534
Kaksi korttipaikkaa: yksi jopa UHS-II-nopealle SD-kortille ja toinen vielä nopeammalle XQD-kortti.

 

4K-videolla on 3840 x 2160 pikselin resoluutio joko 30, 25 tai 24 fps:n nopeudella, ja kuvaaja voi hallita aukkoa, suljinta, ISOa ja valotuksen korjausta videon käydessä. Samanaikaisesti voi myös tarkentaa haluamaansa kohtaan painamalla kosketusnäyttöä.

Kamerassa on yleinen videoprofiili, mutta ei Gamma Logia niille, jotka haluaisivat yhdistää neutraalin profiilin videoklippejä.

Nopeus

D850 on salamannopea, yksinkertaisesti vain nopeampi kuin yksikään vastaavalla resoluutiolla varustettu järjestelmäkamera, jota olemme testanneet. Sony a9 on vielä nopeampi mutta sen resoluutiolla 24 Mp tarvitsee tallentaa pienempiä kuvatiedostoja. Se yltää kuitenkin 20 fps:n nopeuteen.

Testissämme kaikista kuvista tuli teräviä, mutta silloin tällöin tarkennus kadotti kohteensa hetkeksi ennen kuin se löysi kohteen uudelleen.

Suhteellisen korkea nopeus 7 ruutua sekunnissa riittää monen tyyppisiin kohteisiin ja jopa 9 kuvaa sekunnissa onnistuu erillisellä MB-D18-pystykuvauskahvalla ja EN-EL18b-akulla. Lisävarusteet maksavat mannaa, mutta joillekin ne voivat olla rahan väärti. Bonuksena saa vielä paremman otteen ja tasapainon teleobjektiivia käyttäessä.

Välimuisti tallentaa 50–51 kuvaa raakatiedostoina (14-bittinen lossless) ja tuplasti enemmän JPEG-tiedostoina.

Kuten todettua, kamerassa on 153 tarkennuspistettä 99 ristipisteellä, ja kuvaaja voi kalibroida automaattitarkennuksen estämään kohteen taustatarkennusta.

Kamerassa on samat 180 000 väriherkkää valomittaria kuin D500-mallissa, ja herkkyys alhainen -3 ev.

Käyttö

Jos Nikonin uudemmat järjestelmäkamerat ovat tuttuja, ei D850 tuota yllätyksiä. Ominaisuuksia on vaikka millä mitalla, mutta selkeiden nappien ja fiksun sijoittelun ansiosta kamera on hyvin käyttäjäystävällinen.

Suuri valikkopyörä on etsimen vasemmalla puolella ja siitä saa valittua nopeuden, hiljaisen tilan ja peililukon, kätevästi sijoitettu ISO-nappi on laukaisijan vieressä ja taustavalaistut napit tekevät käytöstä mukavaa hämärässäkin. Useimpien nappien ja valikoiden käyttö onnistuu hyvin myös hanskat kädessä.

Nikon on jopa suunnittelut kääntyvän näytön toimivaksi jalustan kanssa. Esimerkiksi Sonylla näytön kääntäminen ei enää onnistu, jos kameran on jo ehtinyt ruuvata kiinni jalustaan.

D850 ambience 1 22528
Valaistut napit ovat hillityn tyylikkäät.

 

Aivan kuten muissakin uudemmissa Nikon-kameroissa onnistuu D850-mallissakin kuvien ja videoiden siirto langattomasti wifillä tai Snapbridgellä Bluetoothin kautta. Siirto tapahtuu automaattisesti, kun kamera ja kännykkä on yhdistetty, mutta se toimii hitaasti eikä 100-prosenttisella varmuudella. Wifi on näistä luotettavampi ja nopeampi, mutta se vaatii sovelluksen käynnistämistä ja siirrettävien kuvien valitsemista erikseen.

Laajasta ominaisuuksien kirjosta olisi vielä vaikka mitä kerrottavaa, mutta tila loppuu kesken. Mainittakoon äkkiä vielä timelapse-videoiden tekomahdollisuus.

Äärimmäistä kuvanlaatua

Kuvanlaadultaan D850 ei erotu vain äärimmäisellä resoluutiollaan. Se on samaa tasoa kuin Canon EOS 5Dsr:n ja Sony a7r II:n kanssa, mutta dynamiikallaan D850 voittaa edelliset, etenkin matalilla ISO-arvoilla: 64 3200:aan. Sama pätee korkeilla ISO-luvuilla kohinaan – se on tämän korkean resoluution kameralle huippuluokkaa. Tässä Pentax K-1 ja Fujifilm GFX 50S pääsevät samaan luokkaan, mutta ne molemmat ovat hitaampia kameroita.

Kohina ei ole ongelma ISO 6 400:ssa tai 12 800:ssa. Eikä vielä 25 600:ssa, jossa näkyy marginaalista rakeisuutta. ISO 102 400:ssä näkyy pilviä ja värikohinaa. Mutta niin käy kaikilla kameroilla ja näin suurella valoherkkyydellä, lukuun ottamatta Nikon D5:ä ja Sony a7s:ää.

Tämän luokan Nikon-kameralta on syytä odottaakin häikäisevää värintoistoa, ja ihonsävyt näyttävätkin kauniilta ja sävyalueet ovat luokkansa tasaisimpia. Fuji-kamera pääsee lähelle mutta sen kenno on suurempi kuin D850 ja se edustaa keskikokoisia kameroita.

Kuvien terävyys ja vivahteet ovat samaa luokkaa kuin Canon EOS 5Dsr -kamerassa, ja jopa hieman paremmat kuin Sony a7r II -kamerassa, GFX 50S -mallin kuvat tarjoavat vielä enemmän työstettävää kuvia terävöittäessä Photoshopissa.

4K-äänitteiden laatu on yhtä hyvä kuin still-kuvienkin. Lukuun ottamatta ”rolling shutter” -ilmiötä, joka voi aiheuttaa pieniä viivoja panoraamoihin, ovat videot veitsenteräviä, värintoistoltaan erinomaisia ja kohinaa on aivan marginaalisesti.

Johtopäätökset

Nikon D850 on hinnakas hankinta jopa ammattilaisille, mutta ajatellen kohderyhmää, joka tarvitsee hienon ja erinomaisesti varustellun kameran, ei parempaa peilillistä järjestelmäkameraa taida olla. D850 on nopeampi kuin muut vastaavat kamerat, kuvanlaadultaan virheetön ja ominaisuuksiltaan se sopii suurimpaan osaan kuvaustarpeista. Tämä on Nikonin paras kamera ja yksi kaikkien aikojen parhaista kameroista!

Ääni & Kuva kiteyttää

Äärimmäisen korkea kuvanlaatu parhaalla mahdollisella dynamiikalla. 4K-video, täydellinen ergonomia ja salamannopeasti toimivat kuvausnopeus ja autofokus. Kaksi korttipaikkaa, kosketusnäyttö ja valaistut napit. Tarkentamisen seuraus laahaa hieman, live-tilassa autofokus on laiskempi kuin tavallisesti ja tiedostojen siirto Snapbridgella toimii vaihtelevasti. Maksimaalinen kuvausnopeus vaatii pystykuvauskahvan ja lisäakun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Paras ammattilaiskamera

Ääni & Kuva
Scroll to Top