Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: MSi GE76 Raider 10UH

Gaming-generaation vaihdos

Ensimmäinen pelikone GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella on nyt saatu kauppoihin, ja jälleen pelien 3D-suorituskykyä on saatu venytettyä pidemmälle.

Julkaistu 12.03.2021 - 10:46
MSi GE76 Raider 10UH
John Hvidlykke

Testaamme vuosittain lukuisia pelikoneita, ja vaikka erojakin on, ovat monet hyvin samankaltaisia ominaisuuksiltaan. Tärkeimpänä pelien nopeuteen vaikuttavana elementtinä on näytönohjain. Se on yleensä Nvidian valmistama, ja koska uusi sukupolvi julkaistaan kahden vuoden välein, astuu kehitys aina eteenpäin tällä aikavälillä. Uusin sukupolvi on viime syksynä esitelty GeForce RTX 30xx-sarja.

MSi GE76 Raider on ensimmäinen testiin saamamme pelikone, jossa Nvidian uusimman sukupolven näytönohjain. Ja heti aloitetaan huipulta: GE76 Raiderissa on nimittäin GeForce RTX 3080, joka on sarjan toiseksi tehokkain versio.

MSI NB GE76 RaiderStandard photo04
Kannettavan kuori on metallia. Kuva: MSi

MSi GE76 Raider on iso kannettava, mutta ei tarpeettoman iso 17,3-tuumaisen näyttönsä ansiosta. Ja mikä näyttö se onkaan! Virkistystaajuus on 300 Hz eli se on viisi kertaa nopeampi kuin tavallisen työkannettavan näyttö. Ei ennätysnopea, mutta todella mahtava silti.

Mainos

MSin kannettava on aika tyylikäs, mutta ei erityisen hillitty. Kansi on siniharmaata metallia, ja reunat on vähän jännästi viistetty. Muut kone näppäimistö mukaan lukien on mustaa.

Näppäimistö on MSin kannettaville tuttuun tapaan tanskalaisen Steelseriesin valmistama. Vaikka se ei ylläkään perinteisen mekaanisen näppäimistön tasolle, on tuntuma tiukempi ja tarkempi kuin tavallisella kannettavan näppiksellä. Painallus on hieman pidempi ja näppäimistöä on laskettua pari milliä niin, että yksittäiset näppäimet nousevat korkeammalle. 17-tuumaisessa koneessa on toki tilaa myös numeronäppäimistölle.

GE76 Raider Scenario Photos 3
Saranat on vahvistettu. Kuva: MSi

Vaikka näyttö on todella hieno ja iso, voivat ulkoiset näytöt olla tarpeen. GE76 Raiderissa on peräti kaksi DisplayPort-ulostuloa, toinen erillisenä liitäntänään ja toinen USB-C-porttiin integroituna. Tämä tarkoittaa sitä, että samanaikaisesti voi käyttää kolmea nopeaa näyttöä.

Odotetun GeForce RTX 3080 -näytönohjaimen lisäksi koneessa hurisee 10. sukupolven Intel Core i7 -prosessori, jossa on kahdeksan ydintä ja 16 säiettä. Erinomainen suoritin, mutta ei ihmeellinen. RAM-muistia on 32 GB ja SSD-tallennustilaa 2 TB.

Lue myös: 12 pelikuuloketta

Kaikki hoituu

Kun ostaa MSi GE76 Raiderin kaltaisen tietokoneen, se ostetaan yhtä tarkoitusta varten: voidakseen pelata mitä tahansa peliä ja parhaalla mahdollisella graafisella laadulla. Tämä tietokone onnistuu siinä. Mikään peli ei ole sille liian raskas. Jos vääntää kaikki grafiikka-asetukset täysille, tippuu kuvanopeus jonkin verran, mutta esimerkiksi todella raskasta Cyberpunk 2077 -peliä voi toistaa Full DH -laadulla 60 kuvaa sekunnissa.

GE76 Raider Scenario Photos 11
Pitkään saa etsiä, jos aikoo löytää pelin, jonka edessä tämä näytönohjain joutuisi nöyrtymään. Kuva: MSi

Benchmarkit

Prosessori on Intel Core i7-10870H, joka 2,2 GHz:n 8-ytiminen ja 16-säikeinen suoritin. Se ei ole markkinoiden tehokkain, mutta täysin riittävä pelaamiseen, jossa näytönohjaimelle osuu raskain kuorma. Geekbench 5 tuottaa 7 618 pistettä (multicore) ja 1 225 pistettä (singlecore). Suurin piirtein samaa luokkaa kuin tyyliniekoille suunnatussa MSi GS66 -mallissa.

Toimisto-ohjelmatesti PCMark 10 antaa tulokseksi 6 098. Jälleen (luonnollisesti) korkeat pisteet, mutta ei sen korkeammat kuin monilla muilla testaamillamme. Loistavimmat lukemat tulevat tietysti 3D-testeistä. 3DMark Time Spy antaa 10 977 ja 3DMark Fire Strike 22 594 pistettä. Poikkeukselliset pisteet ja Time Spyn osalta ennätys. Todellisuudessa suorituskyky on kuitenkin samaa luokkaa kuin  Acer Predator Helio 700:ssä, jossa oli ”vain” GeForce RTX 2080. Mutta siihen oli yhdistetty tehokkaampi Core i9.

Akkutesti meni jos ei nyt yllättävän hyvin niin ainakin odotuksiin nähden vähemmän huonosti. Akunkesto kun ei pelikannettavien vahvuus, ja tämä on tehokkaimpia testaamiamme kannettavia. Sen huomioiden on hyvä tulos, että GE76 Raiderin akku kesti lähes kolme tuntia. Tosin tulos liittynee siihen, että testi simuloi toimistokäyttöä eikä käytä 3D-grafiikkaa lainkaan.

MSI NB GE76 RaiderStandard photo14
Etuosaa koristaa RGB-valolista – nimeltään Mystic Light – joka tuo eloa pelaamiseen. Kuva: MSi

Johtopäätökset

MSi GE76 Raider 10UH on – pienellä erolla – nopein koskaan testaamamme kone 3D-grafiikoilla. Ansiot tästä kuuluvat Nvidialle ja uudelle GeForce RTX 3080 -näytönohjaimelle. Tulemme näkemään monia muitakin samaa näytönohjainta käyttäviä koneita seuraavien 18 kuukauden aikana, mikä on tavallinen sukupolvien välinen elinikä. Edellisiin sukupolviin verrattuna ero on selvä mutta ei mullistava. Koska hintakin on sama kuin aiemmilla malleilla, ei ole enää syytä ostaa RTX 2080 -konetta, ellei sitä saa huomattavalla alennuksella.

GE76 Raider on tyylikäs ja laadukas pelikannettava kaikilla herkuilla, joita sopii odottaa yli kolmen tonnin hintaiselta koneelta. Puhtaasti tietojenkäsittelynopeuden suhteen se on nopea muttei supernopea, sillä tarjolla on tehokkaampiakin prosessoreita. Mutta eipä tätä ole laskentataulukoita varten tehtykään.

Karakter
MSi GE76 Raider 10UH
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Graafinen suorituskyky on parantunut. Kone on iso mutta ei liian. Ja hinta on edullisempi kuin viime vuoden parhailla malleilla. Vaikka hinta ei olekaan noussut, on huipulla silti kallista. GeForce RTX 3080 -näytönohjaimen hinnalla saa keskinkertaisen PC:n.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

OLED-pelinäytöissä vihdoinkin valinnanvaraa

Ääni & Kuva
Scroll to Top