Microsoft Surface oli ensimmäisiä hybridikannettavia eli tietokone, joka toimii sekä kannettavana että tablettina. Edelleen se erottuu edukseen.
Microsoft Surface Pro 9 kulkee muotoilultaan aiempien sukupolvien jalanjäljissä ja on litteähkö 13-tuumainen tabletti. Takapuolella on koko koneen levyinen taitettava tuki, jota vasten näytön saa tasolle nojaamaan.
Näyttö on samanlainen kuin Surface Laptop 5 -mallissakin, eli 3:2-formaatin ja 2 880 x 1 920 pikselin resoluution kosketusnäyttö. Microsoft kutsuu näyttötekniikkaansa PixelSenseksi, sillä se eroaa tavallisesta kosketusnäytöstä siten, että se tottelee sormen painallusten lisäksi myös esimerkiksi siveltimen vetoja. Virkistystaajuus on enimmillään 120 Hz.
Siinä missä useimmissa hybridikannettavissa on kiinteä taittuva näppäimistö, on Microsoft Surface Pro 9:n näppäimistö irrotettava ja sitä paitsi erikseen ostettava lisävaruste. Testasimme kannettavaa näppäimistön kanssa, mutta se ei kuulu yllä ilmoitettuun hintaan, vaan maksaa parisataa euroa päälle.
Näppäimistö on aiempien versioiden tapaan pari milliä paksu ja hieman joustava. Se on aika fiksua, sillä hieman koholla oleva näppäimistö antaa illuusion siitä, että näppäimet liikkuisivat, kun niitä painaa. Tuntuma on melko kuminen. Näppäimistössä on magneettikiinnitys kynälle.
Täydellinen kynä
Kynä ansaitsee erityiskiitokset – en ole ennen käyttänyt näin luontevan tuntuista digitaalista kynää. Useimmissa stylus-kynissä on pienen pieni viive, joka pilaa piirtämisen tunnun. Surface Pen sen sijaan reagoi heti ja siinä on juuri sopivasti kitkaa, kun sillä tekee vetoja näyttöä vasten. Tuskinpa tulen koskaan kirjoittamaan käsin tietokoneen näytölle – vaadittaisiin aivan uudenlaista tekoälyä tulkitsemaan käsialaani – mutta kuvankäsittelyssä ja piirtämisessä kynä on paljon parempi työkalu kuin hiiri.
Vain kaksi porttia
Porteista sen sijaan ei tule erityiskiitosta, sillä magneettisten lataus- ja näppäimistöliitäntöjen lisäksi koneessa on vain kaksi USB-C-porttia, joista toinen on Thunderbolt 4. Ymmärrän, ettei yhdeksän milliä paksuun kannettavaan mahdu kaikkea, mutta ehkä sentään kuulokeliitännälle olisi ollut tilaa? Ongelman voi ratkaista Corsair TBT200:n tyylisellä telakalla, mutta silloin taas koneen kokonaishinta kasvaa.
Microsoft Surface Pro 9 on – toisin kuin iPad Pro – ihan kunnon tietokone tablettimuodossa. On todella vaikuttavaa, miten kaikki onkin saatu mahtumaan tähän tilaan. Rauta ei tosin ole kaikkein tehokkaimmasta päästä: Intel Core i5 -prosessori, 8 GB:n RAM ja 256 GB:n SSD. Rehellisyyden nimissä tosin mainittakoon, että kyseinen testattu kokoonpano on sarjan halvin, joten enemmänkin muistia, tallennustilaa ja suoritustehoa on rahaa vastaan tarjolla. Kaikissa versioissa näytönohjaimena on prosessoriin integroitu Intel Iris Xe Graphics, joka jakaa muistin Windowsin kanssa.
Benchmarkit
Prosessori on 2,5 GHz:n Intel Core i5-1235U. Siinä on 10 ydintä ja 12 säiettä, ja se onnistuu todistamaan ennakkoluuloni i5-prosessoreista vääräksi. Se nimittäin osoittautuu monessa tapauksessa vähintään yhtä nopeaksi kuin i7-prosessorilla varustettu, paljon kalliimpi Surface Laptop 5!
GeekBench-prosessoritesti antaa tulokseksi 8 424 pistettä (multicore) ja 1 551 pistettä (singlecore). Cinebench R23 -testistä tulee 1 597 pistettä (singlecore) ja 6 855 pistettä (multicore). Toimisto-ohjelmasimulaatio PCMark 10 antaa 4 980 pistettä. Tulokset ovat oikein hyvät ja aivan riittävät tavalliseen toimistokäyttöön.
Lue myös: Asus ROG Flow Z13 – Supertehoja tablettitietokoneesta
Ei liene yllätys kenellekään, että graafisen suorituskyvyn testeistä tulokset ovat vähemmän vaikuttavat. Intel Iris Xe riittää Windowsin perustoimintoihin, mutta ei sen kummempaan. Jälleen on toki todettava, etteivät tulokset ovat sen huonompia kuin lähes tuplasti kalliimmalla Surface Laptopilla – tai lähes kaikilla Iris Xetä käyttävillä ultrabookeilla. Käytännössä siis graafinen suorituskyky on yhtä hyvää kuin parhaissakin ultrakevyissä kannettavissa, mutta vain vielä kevyempään ja edullisempaan pakettiin kääräistynä.
Akunkesto on kevyille kannettaville tärkeä ominaisuus, sillä tarkoitushan on kantaa laite mukana kaikkialle. Microsoftin Surface Pro 9 pärjää tällä saralla vähän paremmin kuin useimmat ultrabookit: akkutestissä kone jaksoi neljä tuntia, mikä vastaa kokonaista työpäivää tavallisella käytöllä. Laturia ei siis ole pakko ottaa mukaan päivän tapaamisiin.
Kilpailijat
Apple on tablettimarkkinoilla niin iso tekijä, että iPad on melkein synonyymi tabletille. Applen suorin kilpailija Surface Pro 9:lle on iPad Pro 12, josta on vastaavalla tallennustilalla varustettuja versioita. Se on kymmenisen prosenttia kalliimpi kuin Surface Pro 9, mutta myös hiukan nopeampi. Samsung Galaxy Tab S8 Ultra on toinen kova vastus. Molemmilla kilpailijoilla vaivana on kuitenkin se, että ne ovat puhtaita tabletteja mobiilikäyttöjärjestelmillä, kun taas Surface Pro 9 on oikea täysin varusteltu PC. Paras vertailukohta onkin Asus ROG Flow Z13, joka on paljon nopeampi, mutta myös kalliimpi – ja jonka akunkesto on kiusallisen lyhyt.
Yhteenveto: Surface Pro 9
Microsoft Surface Pro 9 on tabletiksi naamioitunut kannettava. Sillä voi käyttää kaikkia tavallisia PC-ohjelmia ja se toimii yllättävän nopeasti. Tablettimuodon ansiosta se on kevyempi ja kompaktimpi kuin tavalliset kannettavat. Näppäimistö toimii sähköpostien ja lyhyiden tekstien kirjoittamiseen, mutta on lopulta koneen heikoin lenkki. Jos on graafisen alan osaamista, on kynä aivan loistava lisä.
Ääni & Kuva kiteyttää
Ultrakompakti, uskomattoman kevyt ja litteä kannettava. Yllättävän nopea prosessori. Hieno kosketusnäyttö ja terävä kuva. Näppäimistö ei yllä oikein näppäimistöjen tasolle. Melko lyhyt akunkesto.
Hinta: 1370 €
Faktat
- Prosessori: 2,5 GHz Intel Core i5-1235U (10 ydintä, 12 säiettä)
- Näyttö: 13” kosketusnäyttö (2880 x 1920), 120 Hz
- Muisti: 8 GB
- Näytönohjain: Intel Iris Xe Graphics
- Käyttöjärjestelmä: Windows 11 Home, 64-bittinen
- Tallennustila: 256 GB SSD
- Mitat/paino: 28,7 x 0,9 x 20,9 cm/879 g
- Liitännät: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1, 2 x USB-C (yksi Thunderbolt 4:llä), FHD-webkamera edessä, 10 Mp:n kamera takana, Surface Connect -portti
- Verkkosivusto: microsoft.com
Suorituskyky
- Geekbench 5: 8 424 multicore, 1 551 singlecore
- Geekbench 5 Compute: 13 816
- PCMark 10: 4 980
- 3DMark Time Spy: 1 418
- 3DMark Fire Strike: 3 996
- 3DMark Wild Life: 10 642
- 3DMark Night Raid: 14 252
- Cinebench R15: 88 fps/1 558 cb
- Cinebench R23: 6 855 multicore, 1 597 singlecore
- HDTach: 1 071 MB/s
- Akkutesti: 3:47 h