Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Marshall Willen

Kannettavaa kivaa

Pikkuruisen Willenin äänen määrä on melkein yliluonnollinen ilmiö – miten jostakin näin pienestä voi lähteä näin iso ääni?

forfatter
Julkaistu 07.11.2022 - 12:50
Karakter
Marshall Willen
Ääni & Kuva kiteyttää
Paljon ääntä pienestä vedenkestävästä kaiuttimesta. Hyvä äänenpaine ja basso. 15 tunnin akunkesto ja kompaktit mitat tekevät tästä oivan reissukaverin.
Ei soita yhtä lujaa kuin isommat kaiuttimet. Sovelluksesta on melko vähän iloa.
Faktat
 • Tyyppi: Langaton kaiutin
 • Langaton käyttö: Bluetooth 5.1
 • Liitännät: USB-C
 • Elementit: 5 cm, kaksi passiivisäteilijää
 • Teho: 10 wattia
 • Äänenpaine: 82 dB
 • Taajuusalue: 100–20 000 Hz
 • Akunkesto: 15 h
 • Mitat/paino: 10 x 10 x 4 cm/310 g
 • Suojausluokka: IP67, roiskesuojattu
 • Sovellus: Marshall Bluetooth
 • Väri: Musta tai valkoinen
 • Verkkosivusto: marshallheadphones.coma
Hinta: 100Pr. 07.11.2022

Pienimmillä kannettavilla kaiuttimilla on kaikilla sama vika: ne eivät soita järin lujaa eikä bassoa ole yleensä nimeksikään. Suosittelemmekin yleensä valitsemaan vähän isomman kaiuttimen kuin mitä aluksi on ehkä suunnitellut.

Isompi koko ei kuitenkaan ole aina käytännöllinen, jos kaiutin halutaan hankkia nimenomaan reissuille ja retkille. Kuten tämä.

Marshallin pienin kannettava kaiutin mahtuu takintaskuun ja on niin kevyt, että sitä tuskin huomaa laukussa tai repussa. Hienoa on erityisesti se, ettei se ole yhtä aneeminen kuin useimmat pikkukaiuttimet.

Willen on mitoiltaan 10 x 10 cm ja 4 cm paksu. Painoa on vain 300 grammaa, joten verrattuna vaikkapa JBL Charge 5 -kaiuttimeen se on höyhenenkevyt. Silti kaiuttimeen on saatu mahdutettua akku, josta riittää virtaa 15 tunniksi. USB-C-laturia käyttäen saa 20 minuutin pikalatauksella 3 tuntia soittoaikaa.

Vedenkestävä kaiutin on tehty kestävistä materiaaleista. Silikonisen lenkin avulla kaiuttimen saa ripustettua vaikka pyörän kahvoihin tai reppuun.

Kaiuttimen sisäpuolella on yksi 5 cm:n kokoinen kaiutinelementti ja kaksi passiivisäteilijää, joiden on tarkoitus saada aikaiseksi painokkaampaa bassoa kuin mihin tämänkokoisten kaiuttimien kohdalla on totuttu.

Marshall Willen 4
Nappi Bluetooth-yhdistämiselle, mikrofoni ja akun tilaa näyttävä indikaattori. Volyymia säädetään messinginvärisestä nupista. Kuva: Lasse Svendsen

Sovellus

Kaiuttimelle on olemassa sovelluskin, ja sen toiminnot ovat meille ennestään tuttuja Marshallin langattomien kuulokkeiden ja kaiuttimien testeistä. Sovelluksessa voi valita kolmen EQ-asetuksen väliltä: klassista Marshall-sointia tarjoava asetus, bassoa ja diskanttia korostava asetus sekä etenkin podcasteille ja äänikirjoille sopiva asetus.

Säädettävää taajuuskorjainta ei sen sijaan ole. Sovellusta käyttäen voi kuitenkin yhdistää useampia Marshallin kaiuttimia ja soittaa niillä yhtä aikaa.

Kaiuttimen päältä löytyy pieni mikrofoni puheluita varten. Jos joku sattuu soittamaan kesken musiikin kuuntelun, voi kaiutinta käyttää handsfreena.

Marshall Willen 3
Silikonilenkki pitää kaiuttimen napakasti paikoillaan. Kuva: Lasse Svendsen

Äänenlaatu

Kaiuttimen pieni messinkinen nuppi toimii volyymisäätimenä (nostamalla ja laskemalla) ja pause-nappina. Kääntämällä oikealle tai vasemmalle saa vaihdettua kappaletta, ja painamalla pitkään kaiutin käynnistyy tai sammuu. Jäljellä olevasta akunkestosta kertovat viisi punaista valoviivaa kaiuttimen päällä.

Minusta sovelluksen valmiit EQ-asetukset ovat aika kummallisia. Ääni on parhaimmillaan Marshall-asetuksella. Jos valitsee bassoa ja diskanttia korostavan asetuksen, keskirekisteri katoaa lähes kokonaan, joten samalla myös laulu latistuu liian ohueksi. Esimerkiksi Khalidin Bad Luck -kappaleen kitara ja laulu muuttuvat aivan liian ohkaisiksi. Basso siis syö laulun lisäksi tilaa myös soittimilta.

Parasta on siis pysytellä Marshall-asetuksella, ja koska sovelluksella ei oikein muuta virkaa ole kuin vaihdella näiden kolmen asetuksen välillä, sen voi saman tien unohtaa. Kaiutin pärjää hyvin ilman sovellus.

Bassontoistoa auttaa, jos Willenin laskee tasolle. Basso on jo ennestään hyvä näin pienelle kaiuttimelle, mutta pieni apu lattialta tai pöydältä tekee siitä vielä täyteläisempää. Voimaa ei ole yhtä paljon kuin JBL Charge 5:ssä, mutta äänenpaine yllättää silti. Äänikuva on riittävän fokusoitunut ja puhdas, jotta jazzista tai klassisestakin pystyy nauttimaan. Jos kääntää volyymin liian isolle, alkaa äänikuvan puhtaus säröillä.

Willen kuulostaa parhaalta, kun se on lähellä kuulijaansa, joten emme valitsisi tätä kaiutinta kesäkekkereihin. Juhliin esimerkiksi jo mainittu JBL Charge 5 tai joku Marshallin suuremista kannettavista kaiuttimista ovat parempia valintoja.

Marshall Willen 2
IP67-sertifioinnin ansiosta Marshallin kaiutin on melkein täysin vedenkestävä. Kuva: Lasse Svendsen

Yhteenveto: Marshall Willen

Marshallin pieni Willen-kaiutin on kompakti matkakaveri, joka on kokonsa ja keveytensä ansiosta helppo ottaa mukaan minne tahansa. Kaiutin on täydellinen soitin terassille, puistoon, veneelle tai mökkireissulle.

Akunkesto on hyvä ja kaiutin on hyvin suojattu sateelta ja kolhuilta. Parasta on kuitenkin se, että Willen kuulostaa paremmalta kuin odottaisi. Äänenpainetta ei voi verrata suurempien Bluetooth-soitinten vastaavaan, ja bassontoistollakin on rajoitteensa. Sovelluskaan ei auta asiaa. Koon ja varsinkin hinnan huomioiden Marshall Willen on kuitenkin huippuostos.

forfatter

Lasse Svendsen

Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.
Nostalgiakaiuttimet herrain salonkiin Elipson Heritage XLS 11 on ranskalainen, mutta näyttää stereoiden kulta-ajan jenkiltä.
Parasta kuulemaamme Monitor Audion vihreät kaiuttimet ovat aikamoinen syntymäpäivälahja! Ne tarjoavat oikeasti kaiken yhdessä paketissa.
Keskihintaista ääntä kotikinoon Kuulostaako television lattealta ja heiveröiseltä? Testasimme viisi hyvää vaihtoehtoa parantamaan laimeaa bassontoistoa ja herättämään elokuvat eloon!
Kannettavaa kivaa Pikkuruisen Willenin äänen määrä on melkein yliluonnollinen ilmiö – miten jostakin näin pienestä voi lähteä näin iso ääni?
Sonyn suositeltavin soundbar? Sonyn keskitason soundbar vakuuttaa surroundillaan. Mutta pärjääkö HT-A5000 vertailussa Sonos Arciin?
Ilo irti television äänestä Useimmat televisiot kuulostavat sellaisenaan varsin latteilta ja kesyiltä. Käyttämällä soundbaria saa äänenlaatua parannettua huomattavasti, eikä investoinnin tarvitse edes olla kovin kallis!