Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: JVC XP-EXT1

Leffateatterin ääntä päähän

JVC XP-EXT1 on ensimmäinen kuulemamme langaton kuulokemalli, jossa on aito Dolby Atmos ja DTS:X-dekoodaus. Ja se toimii!

Julkaistu 30.04.2021 - 11:42
JVC XP-EXT1
Geir Gråbein Nordby

Kun Dolby Atmoksella ja DTS Headphone: X:llä varustettuja pelikuulokkeita alkoi ilmaantua kauppoihin, aloin odottaa kotiteatterikäyttöön vastaavia. Sellaisia, joissa surround tuntuisi kunnolla. Mietipä tilannetta, jossa lojut illalla sohvalla ja haluat vain rauhassa katsoa hyvää elokuvaa – mutta nukkuvat perheenjäsenet ja seinänaapurit pidättelevät säätämästä volyymia tarvittavalle tasolle. Uusimman Avengers-elokuvan tunnelma ei ihan välity, jos volyymi on kuiskailutasolla.

Ratkaisu on kotiteatterikuulokkeet, joilla voi kuunnella niin kovalla kuin haluaa ilman, että muut häiriintyvät. Ja surround-efektitkin toimivat realistisesti joka suunnasta, jopa pään päältä.

JVC-XP-EXT1
Kuva: JVC

JVC:llä äsken kuvattu ongelma on selvästi tuttu, sillä XP-EXT1 täyttää kaikki vaatimukset kotiteatterin suhteen. Kuulokkeet kytketään langattomasti ulkoiseen prosessoriin, jossa on sekä HDMI-sisääntulot että ulostulo laajennetulla äänenpalautuskanavalla (eARC). Kuulokkeet tukevat korkearesoluutiosta ääntä televisiosta eli muita sisääntuloja ei tarvita. 4K/60 Hz- ja HDR-tuki löytyvät, mutta Dolby Visionia ei. Lisäksi löytyy optinen digitaalinen sisääntulo ja analoginen stereosisääntulo. Koska kyseessä on kuitenkin erityisesti kotiteatterikäyttöön tarkoitetut kuulokkeet, jotka tukevat sekä Dolby Atmos -että DTS:X-formaattia simuloidulla 7.1.4.-surround-äänellä, on HDMI pääasiallisessa käytössä.

Mainos

Ääni siirtyy häviöttömästi prosessorista kuulokkeisiin. Kuulokkeet ovat rakenteeltaan suljetut, eli muut eivät häiriinnyt elokuvan räjähdyksistä – ja samalla saa itse vaimennettua hyvin taustalla pyörivän astianpesukoneen tai imurin äänen.

JVC XP-EXT1 calibration
Kun kuulokkeet ottaa käyttöön, on ensin tehtävä kalibrointi omille korville Exofield Theatre -sovelluksesta. Kuva: kuvakaappaus

Käyttöönotto

Ennen kuulokkeiden käyttöönottoa ladataan JVC Exofield Theatre -sovellus. Se etsii kuulokkeet ja yhdistää ne. Sovellus saattaa suosittaa ohjelmistopäivityksen tekemistä heti kärkeen. Sen jälkeen kuulokkeet kalibroidaan omille korville: kuulokkeet laitetaan päälle ja kalibrointi aloitetaan, ja sille valitaan toinen muistipaikoista. Näin siis kuulokkeet voi optimoida kahdelle eri käyttäjälle.

Tämän jälkeen valitaan, haluaako kuunnella stereona vai Exofield Theatre -asetuksella, joka siis on surroundin nimi JVC:llä. Itse valitsisin lähes aina jälkimmäisen, mutta musiikin kuunteluun stereo on toki ok. Kuten pian näemme, stereomusiikki ei kylläkään ole XP-EXT1:n vahvuus.

Ääniasetukset

Äänelle on tarjolla erilaisia valmiita asetuksia, joiden pääasiallinen ero piilee bassontoistossa. Itse suosin Movie-asetusta kaiken surroundilla kuunneltavan sisällön kanssa, myös musiikin. Tavalliseen stereokuunteluun Movie tarjoaa liikaa bassoa, jolloin Flat on parempi. Myös omat säädöt onnistuvat: valitsemalla Custom pääsee taajuuskorjaimeen. Bassoa voi vaimentaa hiukan 80 ja 400 Hz:n kohdalla ja tehdä pienen korostuksen 1 kHz:n kohdalla, jolloin laulu tai puhe selkiytyy. Myös 4 kHz:n kohdalla voi harkita pientä nostoa, mutta liioittelu tekee äänestä nasaalin.

JVC XP-EXT1 angle
JVC XP-EXT1 antaa hyvän surroundvaikutelman. Kuva: JVC

Mahtava surroundvaikutelma

Tuoreessa muistissani on elokuvakäyttöön testattuja kaiuttimia ja soundbareja, joten odotin mielenkiinnolla, mihin JVC:n kuulokkeilla pääsee. Kuinka paljon elokuvateatterin tunnelmaa kuulokkeet – joissa kuitenkin on vain yksi elementti per kuppi – voivat oikeasti välittää?

Ja onneksi kuulokkeet vakuuttavat heti. Netflixin Annihilation toistuu isona ja kattavana. Kyseessä on jännityselokuva, mutta äänimaisemassa pääosassa on hiljaisuus. JVC:n kanssa kuulee, miten ilma kulkee pään ympärillä ja tuntuu kuin olisi keskellä äänimaisemaa.

Dialogit

Yhdellä erotuksella. Dialogit eivät leiju edessäni kuten parhaiden kaiuttimien ja soundbarien kanssa tapahtuu, vaan ne keskittyvät keskelle ja hyvällä tahdolla saa ehkä vaikutelman siitä, että puhe tulee pään ulkopuolelta.

JVC XP-EXT1 Atmos sound
Sovellus kertoo, onko kuunneltavassa sisällössä käytössä Dolby Atmos -raita. Kuva: kuvakaappaus

Atmos-ääntä

Black Panther -elokuvan soundtrack on todella hyvä, ja siinä on myös Dolby Atmos. Prosessorin sininen Atmos-valo syttyy, ja myös sovelluksesta voi tarkistaa, että formaatti on käytössä. Äänimaisemaan todella syntyy ylimääräinen ulottuvuus, jossa tuntuu kuin ääni tulisi ylhäältä. Ääni ympäröi kuuntelijan täysin.

Tietenkään vaikutelma ei ole yhtä kattava kuin kotiteatterijärjestelmällä, jossa on kaiuttimet sekä edessä, takana että ylhäällä. Väitän kuitenkin, että kuulokkeet pystyvät kisaamaan parhaita samaan vaikutelmaan pyrkiviä soundbareja vastaan.

Hyvä äänenlaatu

Myös äänenlaatu itsessään on hyvä. Puhe erottuu selkeästi, äänikuvassa on hyvin ilmaa ja basso on täyteläinen ja fyysinen. Voimaltaan kuulokkeet eivät yllä hyvän subwooferin tasolle, mutta ei tarvitsekaan. XP-EXT1 toimii todella hyvin surround-äänellä varustettujen elokuvien kanssa. Myös musiikki, etenkin Dolby Atmos -koodattu klassinen, toimii hyvin. Luulen, että useimmat kuitenkin käyttäisivät JVC:n kuulokkeita elokuvien katseluun ja vähemmän musiikin kuunteluun.

JVC XP-EXT1 & Graabein
Kotiteatterikuulokkeet kuten JVC XP-EXT1 voi olla erinomainen korvike kotiteatterille, kun ei halua häiritä muita. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kovempaa, kiitos

Jäin kaipaamaan vain mahdollisuutta soittaa kovempaa. Kun haluan nauttia elokuvasta, haluan kuunnella sitä elokuvateatterin tasoisella volyymilla, mutta näillä se ei onnistu. Vahvistintehot eivät varmaankaan ole ongelma, sillä stereoasetuksella volyymia riittää. Ilmeisesti kyse on siitä, että simuloitu surround manipuloi faasia efektin aikaansaamiseksi, jolloin osa energiasta katoaa. JVC:n pitäisi kompensoida tätä nostamalla äänenvoimakkuutta surroundasetuksella. Minusta 3, 6 tai jopa 10 dB kovempi maksimivolyymi olisi ollut paikallaan, jotta saisin oikeasti elokuvateatterin jylinää!

Turpea stereo

Stereoäänessä tätä ongelmaa ei ole, sillä se soi erittäin kovaa – niin kovaa, etten pysty kuuntelemaan maksimivoimakkuudella kovinkaan kauaa. Etenkään, jos en ole ensin vaimentanut bassoa edellä kuvatulla tavalla.

Stereomusiikki toistuu melko epäselvänä möykkynä. Bassosoittimet kuulostavat turvonneilta eivätkä monimutkaiset sointirakenteet välity. Naislaulu ei pääsee oikeuksiinsa eivätkä akustiset soittimet erotu hyvin. Rytmit toistuvat energisesti ja kuulokkeet ovatkin melko fyysiset. Jos haluaa, saa näillä tehtyä mukavan bassohieronnan korvakäytäville.

JVC XP-EXT1
Kuva: JVC

Puutteita

Pakko todeta, että kohtasin muutamia ongelmiakin. Ensinnäkin HDMI ei tue Dolby Visionia, ja koska Netflixin kaltaiset palvelut ovat täynnä HDR-formaatin sisältöjä, on käytettävä HDMI-ulostulon äänenpalautuskanavaa ja yhdistettävä televisio prosessoriinTämä on myös helpoin ja usein paras tapa liitännöille, jolloin voi myös käyttää kuulokkeita PS5:n ja Xbox Series X:n kanssa 120 Hz:iin asti (JVC:n HDMI-sisääntulot tukevat 60 Hz:ä ja 8-bittistä väritilaa).

Minulla oli kuitenkin ongelmia äänenpalautuskanavan kanssa, sillä Atmos-valo ei syttynyt, vaikka olin aktivoinut eARC:n 77-tuumaisesta Sony AG9 OLED-televisioistani. Tv toimii moitteetta Sonos Arc -soundbarin kanssa eikä minulla ole ollut sen kanssa ongelmia myöskään testatessani surroundvahvistimia. JVC XP-EXT1 on kuitenkin sitä mieltä, ett käytössä on 5.1 Dolby Digital Plus -formaatti.

Epäilen silti, että sain Atmos-ääntä ulos, sillä kun vaihdoin eARC:n tavalliseen ARC:iin, vajosi äänikuva ja korkeuden tuntu katosi. Sovellus silti sanoo samaa:  5.1 Dolby Digital Plus. Toivottavasti kyseessä on vain bugi, joka korjataan jossain tulevassa päivityksessä.

JVC XP-EXT1
JVC XP-EXT1 on langaton kuuloke, jolla on HDMI-sisääntuloilla ja eARC-ulostulolla varustettu erillinen prosessori. Kuva: JVC

JVC XP-EXT1: Johtopäätökset

JVC XP-EXT1 on erittäin kiinnostava kuulokemalli ja tietääkseni ainoa laatuaan. Kyseessä on nimittäin kotiteatterikäyttöön tarkoitetut kuulokkeet, jotka toistavat Dolby Atmos- ja DTS:X-surroundääntä.

Ja homma toimii. Ääni ympäröi kuulijan täydellisesti ja siirtää tapahtumien keskelle. Kuulokkeet ovat näppärä vaihtoehto vaikkapa perheeseen, jossa lapsia ei haluta herätä myöhäisillan elokuvarymistelyillä – paljon parempi vaihtoehto kuin laittaa televisio superhiljaiselle ja menettää samalla puolet kokemuksesta!

Surroundilla ääni saisi olla kovempaakin – parin desipelin lisäys maksimivolyymin auttaisi. Testijakson aikana kohtasin muutamia ongelmia Atmos-äänen tunnistamisessa eARC:n kautta.

Stereona ääni on todella energinen, etenkin bassossa. Vähän ehkä liikaakin. Samalla ääneen toivoisi enemmän ilmavuutta ja vivahteikkuutta. Keskittyneeseen musiikinkuunteluun valitsisin jotakin muuta. Toisin sanoen JVC ei ehkä sovi kodin ainoaksi kuulokemalliksi, jota käytettäisiin kaikkeen.

Kuitenkin kokonaisuutena kyseessä on varsin onnistunut kuulokemalli, joka on ehkä hitusen kallis mutta toisaalta sen arvoinen, jos haluaa nauttia todella hyvästä kotiteatteriäänestä muita häiritsemättä.

JVC XP-EXT1 front
JVC XP-EXT1 -kuulokkeissa on paksut pehmusteet, joten niitä on mukava käyttää pitkääkin elokuvaa katsoessa. Kuva: JVC

Karakter
JVC XP-EXT1
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Valtava äänikuva, hyvä surround-vaikutelma. Erinomainen ääni elokuvien kanssa! Stereon ja surroundin välillä on iso ero volyymissa: surround on liian hiljainen ja olisimme mielellään ottaneet 3–6 dB korkeamman maksimivoimakkuuden. eARC ei toimi virheettömästi. HDMI ei tue Dolby Visionia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top