Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: JBL Live Pro+

Mahtava ääni - vain sovelluksen päässä

JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!

Julkaistu 06.04.2021 - 20:39
JBL Live Pro+
Geir Gråbein Nordby

JBL tähtää korkealle Live Pro+ -kuulokkeillaan: niissä on vastamelu, pitkä akunkesto ja 11-millisten kaiutinelementtien tuottama loistava äänenlaatu. Yleensä täysin langattomissa nappikuulokkeissa elementit ovat luokkaa 6-10 mm, joten nämä ovat ehdottomasti isoimmasta päästä. Live Pro+ muistuttaa ulkonäöltään Applen Airpodeja, joissa mikrofonit on sijoitettu kahden pitkulaisen kuuloketikun päähän. Ideana on saada mikrofonit tuotua edes hieman lähemmäs puhujan suuta, jotta vastapuoli kuulee puheen selkeämmin.

Lue myös: Apple AirPods Pro – Ja kaikki tahtoo

Live Pro+ on varustettu aktiivisella vastamelulla ja äänet läpipäästävällä toiminnolla. Molemmat saa aktivoitua ja niiden välillä vaihdettua vasenta kuulokenappia näpäyttämällä. Lataamalla My Headphones -sovelluksen saa lisäksi käyttöönsä vastamelun eri asteita.

Mainos
JBL Live Pro+ Plus
JBL Live Pro+ tarjoaa yhdellä latauksella 7 tunnin akunkeston itse napeista ja kaksi latauskertaa kotelosta. Kuva: JBL

Eri vastameluvaihtoehtoja

Everyday-vastameluasetus on standardi, Travel on suunniteltu poistamaan nimenomaan lentokoneen ja junan taustahälyä ja Active on tarkoitettu ulkokäyttöön. En toki päässyt testaamaan kuulokkeita lentokoneessa, mutta valitsipa minkä vastameluasetuksen tahansa, vaimenee melu miellyttävästi ilman, että korvissa tuntuu ikävää vakuumipainetta. Active-asetuksella ääntä vaimennetaan laajimmilla taajuuksilla, ja vain ylä-äänien annetaan olla. Kuulen tällä asetuksella esimerkiksi tietokoneen näppäimistön kilkatuksen hiljaisemmalla mutta myös kirkkaampana.

Lue myös: Beats Powerbeats Pro – Edelleen suosikkejamme

Myös äänten läpipääsyn voimakkuutta voi säätää sovelluksessa. Ambient Aware päästää kaikki äänet läpi, ja TalkThru laittaa musiikin hiljaiselle, niin että voi puhua muille ilman, että tarvitsee laittaa musiikkia ensin pois. Toimistolla tykkään itse käyttää Ambient-asetusta, jotta kuulen jos kollegat sanovat minulle jotain. Kotitoimistollakin se on kätevä, sillä silloin kuulen, jos lähetti soittaa ovikelloa.

JBL LIVE PRO+ Plus colors
JBL Live Pro+ on saatavilla neljässä värissä: vaaleanpunainen, musta, beige ja valkoinen. Kuva: JBL

Puheavustaja

JBL Live Pro+ tukee puheavustajien käyttöä, ja sovelluksesta saa valita, haluaako assistentin aktivoituvan vasempaa vai oikeaa kuulokenappia painamalla. Kannattaa huomata, että puheavustajatoiminto korvaa kyseisen napin esiasetetun toiminnon, joka vasemmalla on vastamelu/äänten läpipääsy ja oikealla musiikin aloitus/pysäytys. Puheavustajista tarjolla ovat Google Assistant ja Amazon Alexa, mutta ei Siriä. JBL luottaa ilmeisesti siihen, että iPhonen käyttäjät valitsevat AirPodsit, mutta en ole ihan varma, kannattaisiko näin ajatella…

Hyvä akunkesto

Live Pro+ on akunkestoltaan täysin langattomien kuulokkeiden paremmasta päästä: 7 tuntia napeista ja kaksi täyttä latauskertaa kotelosta. Vastamelun ollessa päällä akku kestää 6 tuntia.

Istuvuus

Kuulokenapit ovat erittäin kompaktit ja istuvat omaan korvaani hyvin mukana tulevien silikonisovitteiden kanssa. Eri kokovaihtoehtoja on viisi – enemmän kuin useimmilla kilpailijoilla.

JBL LIVE PRO+ Plus pink
Kuva: JBL

Valitse Bluetooth-liitäntäsi

Live Pro+ tarjoaa muutaman vaihtoehdon Bluetooth-liitännälle, mitä tulee äänenlaatuun. Tavallisesti käytetään SBC-äänikoodekkia, joka lupaa vakaamman yhteyden hieman heikommalla äänenlaadulla.  Audio on tarkoitettu musiikin kuunteluun ja Video tarjoaa lyhyimmän viiveen ja tarkimman huulisynkan elokuviin ja peleihin. iPhonen kanssa nämä tilat ovat identtiset niin pitkälle kuin kuulin, mutta ehkä se toimii eri tavalla Androidin kanssa.

Mainitsemisen arvoista lienee sekin, että vain yhden kuulokenapin käyttö onnistuu, jos haluaa vaikkapa pääosin puhua jollekin eikä kuunnella musiikkia.

Taajuuskorjain

Äänenlaadun kannalta vielä tärkeämpää on JBL:n taajuuskorjain, joka on paras kuulokkeissa näkemäni. Säätövaraa on 32 Hz:sta 16 kHz:iin, ja käyrältä voi valita niin monta pistettä kuin haluaa ja nostaa tai laskea mitä tahansa taajuutta 3 dB:n verran.

JBL MyEQ
Tehdasasetuksilla JBL Live Pro+ -kuulokkeiden ääni on aivan hyvä, mutta kun tekee pari säätöä sovelluksen taajuuskorjaimessa, on ääni loistava. Kuva: kuvakaappaus

Äänenlaatu tehdasasetuksilla

Tehdasasetuksillaan kuulokkeiden bassontoisto on täyteläinen ja painetta riittää mukavasti elektronisessa popmusiikissa. Diskantti on erottuva, ja symbaalit kuuluvat erityisen hyvin. Keskirekisteri puolestaan on vetäytynyt, ohut ja eloton, joten laulu ei välttämättä erotu hyvin soitinten keskeltä. Äänimaisema on lattea ja epädynaaminen, melkein tylsä.  Diskantti on liiankin terävä verrattuna kovin valjuun keskirekisteriin.

Ääni ei ole pilalla, mutta Huawei Freebuds Pron kaltainen avoimuus puuttuu. Sennheiser CX 400BT taas on keskirekisteriltään vähemmän energinen kuin Freebuds Pro, mutta sointivärejä erottuu enemmän kuin JBL Live Pro+ -kuulokkeilla.

JBL LIVE PRO+ Plus spread(2)
Kuva: JBL

Äänenlaatu taajuuskorjaimen säädön jälkeen

Sovelluksen EQ osoittautuu hyödylliseksi. Kuulokkeiden kolmesta valmiista asetuksesta yksikään ei toiminut minulle, joten päätiin säätää oman käyräni. Minun ei tarvinnut hienosäätää montaakaan pistettä käyrältä. Halusin korostaa keskireksiteriä noin 1 kHZ:n kohdalta, joten iskin palluran siihen ja nostin sitä kunnolla. Sitten asetin toisen pisteen 6 kHz:iin pitääkseni sen paikallaan ja nostin yhtä pistettä 16 kHz:n kohdalta saadakseni lisää ilmavuutta ylä-ääniin.

Säätöjen jälkeen on kuin kuulokkeet olisivat vaihtuneet aivan toisiksi. Ääni on energinen ja eläväinen, ja erottelevuus ja ilmavuus aivan eri tasolla. Mehukas basso pysyy tasaisempana, laulu toistuu moitteettomasti ja akustisten soittimien sointi aivan toisenlaista.

Tim Scott McConnelin The Man I Am Exit-tv-sarjasta toistuu herkästi, ja McConnelin tunteellinen ääni asettuu kauniisti pianon eteen. Kaikki kuulostaa todella hyvältä, paljon paremmalta kuin Huaweilla tai Sennheiserilla. Yksi henkilökohtaisista suosikeistani, Beats Powerbeats Pro, jonka viihdyttävä ja energinen sointi bassossa ja keskirekisterissä on makuuni, häviää niin ikään JBL:lle.  Gwen Stefanin uusi Slowclap saa veren virtaamaan, ja Dagnyn Somebody on tuskin koskaan kuulostanut yhtä hyvältä tämän luokan langattomilla kuulokkeilla.

JBL LIVE PRO+ Plus white
Kuva: JBL

Hyvä puheluiden laatu

Lopuksi pari sanaa puheen äänenlaadusta. JBL Live Pro+ välittää käyttäjänsä äänen esimerkillisen hyvin. Puhe on selkeää ja erottuvaa, ja S- ja F-äänteet erottaa toisistaan helposti – mitä ei voi sanoa useimmista kuulokkeista. JBL:llä esiintyy hieman pakkaamisesta johtuvaa häiriötä ylä-äänissä, mutta ei mitään hälyttävää. JBL on tässäkin paremmasta päästä.

JBL Live Pro+: johtopäätökset

JBL Live Pro+ on varsin mainio langaton nappikuuloke. Ne istuvat hyvin korviin, ominaisuudet ovat hyvät ja sekä vastamelu että äänten läpipääsy toimivat hyvin.

Tehdasasetuksilla ääni on aivan ok, joskin keskirekisteri turhan vaisu. Onneksi sovelluksen tarjoama erinomainen taajuuskorjain mahdollistaa äänen säätämisen niin tarkkaan, että äänestä saa mieleisensä. Pienellä hienosäädöllä sain Live Pro+:sta parempaa ääntä kuin monesta tämän hintaluokan suosikistani.

Voisi toki sanoa, että äänen näpelöinti on huijausta. Jos taajuuskorjainta ei olisi ollut tarjolla, olisimme saman tien antaneet Live Pro+:lle yhden tähden vähemmän. Jos taas ääni olisi tehdasasetuksillaan ollut näin hyvä kuin mihin päädyin, olisimme antaneet kuulokkeille maksimipisteet. Nyt taas päädyimme viiteen tähteen, sillä kaikki käyttäjät eivät välttämättä ole mukavuusalueellaan EQ:n kanssa.

 

Karakter
JBL Live Pro+
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Erinomainen puhelulaatu! Käytännöllinen sovellus, jossa ehkä markkinoiden paras taajuuskorjain – unelmiesi ääni on siis parin klikkauksen päässä! Tehdasasetuksilla keskirekisteri on liian lattea ja kömpelö etenkin laulun osalta. Sovelluksen valmisasetukset äänelle eivät ole kovin hyviä. Toimii huonommin iPhonen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Kestävä, kestävämpi, Jabra?

Bose palasi huipulle

Luokkansa paras sointi

Loistavan hinta-laatusuhteen budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top