Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Jabra Elite 85t

Vastameluluksusta minikoossa

Jabran suurin täysin langaton kuulokemalli ei ole järin suuri. Silti se on täynnä hienoja ominaisuuksia!

Julkaistu 27.11.2020 - 18:17
Jabra Elite 85t
John Hvidlykke

Tanskalaisen kuulolaitevalmistaja GN Audion tytäryritys Jabra pääsee hyödyntämään korvaan mahtuvan minielektroniikan suunnittelua ilmaiseksi. Ehkäpä tästä syystä valmistaja on lanseerannut täysin langattomia kuulokkeita vauhdilla.

Viime aikoina olemme testanneet Jabra Elite 75t -kuulokkeet ja niiden sporttiversion Elite Active 75t:n. Molemmat olivat loistavia ja ovat sittemmin saaneet ohjelmistopäivityksen myötä aktiivisen vastamelun (Active Noise Cancelling, ANC), jonka saa ladattua sovelluksesta.

Nyt vuorossa on brändin uusin huippumalli Jabra Elite 85t, joka hyödyntää Jabran tehokkainta vastamelua nimeltään Jabra Advanced Active Noise Cancellation. Ja täysin langattomasti tietysti.

Mainos
Jabra Elite 85 Exploded Portrait LB
Jabralla on vuosien kokemus korvaan mahtuvasta tekniikasta emoyrityksensä, muun muassa kuulokojeita valmistavan GN Audion ansiosta. Kuva: Jabra

Hallittu vuoto

Istuvuus on nappikuulokkeissa erityisen tärkeä ominaisuus. Jos napit eivät tiivisty kunnolla korvaan, häviää basso taivaan tuuliin, ja ympäristön äänet pääsevät läpi. Jos taas tuntuma on täydellisen tiivis, tulee helposti olo kuin istuisi juustokuvun alla. Elite 85t on rakenteeltaan puoliavoin, eli tuuletusaukot estävät paineen syntymistä korvaan. Ratkaisu toimii todella hyvin ja napit tuntuvat mukavammilta kuin monet täysin tiiviit kuulokkeet.

Kaiutinelementit ovat 12-milliset. Ei siis kovin paljon, mutta nappien kokoon suhteutettuna elementit ovat valtavat. Täysin langattomissa kuulokkeissa elementit ovat usein jopa vain 6 mm halkaisijaltaan. Kummassakin napissa on kuusi mikrofonia: kaksi puhetta varten ja neljä vastamelulle.

Elite 85t:n akunkesto on vastamelu päällä 5 tuntia, ja latauskotelosta saa neljä lisätäyttöä eli 20 tuntia ekstraa. Kotelon voi ladata langattomasti Qi-alustalla.

Jabra Elite 85 Angle 2 LB Titanium Black
Latauskotelosta saa 20 tuntia lisäsoittoaikaa kuulokkeiden oman 5 tunnin lisäksi, ja kotelon voi ladata langattomasti. Kuva: Jabra

Äänenlaatu

Onneksi Jabra Elite 85t -kuulokkeilla ei ole omaa soundia – mikään rekisteri ei korostu tai jää muiden varjoon, vaan ääni on varsin tasapainoinen. Kun vastamelu on alimmalla tasolla, se ei juurikaan vaikuta ääneen. Siitä pykälä ylöspäin ja heti huomaa, että osa ilmavuudesta katoaa. Laulun vapaus tuntuu rajoittuneemmalta ja symbaalien kirkkaus himmenee. Myös tilavaikutelma tuntuu heikommin.

Edellinen voi kuulostaa äänenlaadun vakavalta heikkenemiseltä, mutta kovin pahasta ongelmasta ei ole kyse. Ensinnäkin näin käy lähes kaikilla vastamelukuulokkeilla, ja toiseksi on huomioitava tilat, joissa vastamelua yleensä käytettäisiin – eli hälyisät. Hurisevat lentokoneet, junat ja bussit ovat muutenkin paikkoja, joissa on turha kuvitella kokevansa mitään hifielämyksiä. Vastamelun häivyttämät musiikilliset yksityiskohdat hukkuisivat siis hälyyn joka tapauksessa, jos vastamelua ei olisi.

Suosittelemme kuitenkin pitämään vastamelun aina pienimmällä tasolla, kun mahdollista. Silloin musiikki kuulostaa parhaimmalta. Ihme kumma, ei siis silloin, kun vastamelu on kokonaan pois päältä – silloin ääni on hiukkasen ohut.

Onnistunut sovellus

Jabra Sound+ on nappikuulokkeiden ohjauksessa välttämätön sovellus. Sovelluksesta tehdään kaikki säädöt, mutta lisäksi ääni räätälöidään omille korville sopiviksi ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen. Säätö tehdään samalla tavalla kuin lääkärin kuulotestissä – ja aivan kuten Voight Kampff -testissä, on tässäkin aika tärkeä tekijä, joten on syytä keskittyä!

Sovellus on yksi laajimmista kuulokesovelluksista, joita olen nähnyt. Ensinnäkin vastamelun tason voi valita sieltä. Verkkosivuillaan Jabra kertoo tarjoavansa 11 vastamelun tasoa, joiden välillä on aina noin 3 dB:n ero. Sovelluksessa voi kuitenkin valita viiden tason väliltä. Ympäristön ääniä läpi päästävä Hear Through -toiminto toimii toisaalta niin ikään viidellä tasolla, joten siinä mielessä matikka pitää kutinsa.

Ääntä voi lisäksi säätää viisikaistaisella taajuuskorjaimella ja tallentaa suosikkiasetuksensa valikkoon niiden kuuden lisäksi, jotka ovat tarjolla jo valmiiksi.

Ääni- ja vastameluasetukset voi kaiken huipuksi tallentaa niin sanotuksi momentiksi, johon pääsee käsiksi yhdellä napinpainalluksella. Matkoille ja toimistoon on valmiiksi omat momentinsa.

Ja jos vastamelun tarjoama hiljaisuus käy liian painostavaksi, tarjoavat kuulokkeet 11 äänimaisemaa kattotuulettimen kohinasta lintujen viserrykseen ja virtaavista koskista ihmisjoukon hälinään – viimeisin voisi tuoda mukavaa vaihtelua koronaeristykseen.

Jabra Elite 85t:ssä on tuki SBC:lle ja AAC:lle mutta ikävä kyllä ei aptX- tai aptX HD -koodekeille. Niillä ääneen olisi saanut enemmän hifiä – mutta toki valinta olisi nostanut myös kuulokkeiden hintaa.

Elite 85t colour line up high res scaled 1

Jabra Elite 85t on saatavilla viidessä väriyhdistelmässä. Kuva: Jabra

Yksinkertaisinta puheohjauksella

Kuulokkeiden ohjaus on, useimpien täysin langattomien nappikuulokkeiden tapaan, kompromissi. Vastamelun tai ympäristön äänet saa päälle ja pois, vastattua puheluihin ja vaihdettua kappaletta painamalla jompaakumpaa kuulokenappia yksi, kaksi tai kolme kertaa. Tällaisissa tapauksissa Siri ja Google Assistant todella todistavat hyödyllisyytensä.

Vaikka nappikuulokkeet ovat luonnollisesti kaukana korvista, nappaavat neljä mikrofonia puheen hyvin, joten puheluissa on oikein selkeä äänenlaatu. Mikrofonit ovat tosin herkkiä myös muille ympäristön äänille kuten nariseville lattioille ja paperin rapinalle, jotka vahvistuvat kuulijalle.

Jabra Elite 85t:n erikoisjuttu on sen asteittainen vastamelu. Isoimmalla tasolla se poistaa auton huminan, juttelun ja näppäimistön naputtelun lähes kokonaan, mutta se ei ole yhtä hyvä kuin täysikokoisissa kuulokkeissa, joissa Sony WH-1000XM4 on paras. Kun vastamelua vaimentaa, tunkevat muut äänet enemmän läpi. Samalla musiikki saa lisää avoimuutta ja ilmavuutta. Kuten useimmat kuulokkeet, joissa on elektroninen vastamelu, myös Elite 85t:ssä sen olemassa olon huomaa äänenlaadun heikkenemisessä, mutta vaikutus on onneksi vähäinen.

Kilpailu täysin langattomien kuulokkeiden keskuudessa on käynyt kiivaana viimeisen vuoden aikana. Jos vastamelu ei ole itselle välttämätön, on JBL Live 300TWS lähes yhtä hyvä malli, mutta edullisempi. Kalliimmassa päässä lähin kilpailija on Sennheiser Momentum True Wireless 2, jonka ääni on vapaampi ja jossa on hieman pidempi akunkesto – mutta se on myös kalliimpi.

Jabra Elite 85 Angle 1 LB Titanium Black
Elite 85t on Jabran pieni lippulaivamalli. Kuva: Jabra

Johtopäätökset

Jabra Elite 85t on erittäin onnistunut täysin langaton kuulokemalli, jonka hintakin on kohtuullinen. Olemme tänä vuonna testanneet useita täysin langattomia kuulokkeita samassa hintaluokassa – mutta niissä ei ole ollut vastamelua. Vastamelu tekeekin Elite 85t:stä erittäin houkuttelevan vaihtoehdon. Jabran sovellus on kouluesimerkki siitä, miten tehdään vain käytännöllisillä ominaisuuksilla varustettu ja toimiva sovellus. Viiden tunnin akunkesto on tietysti vähän lyhyt Atlantin ylityslennolle, mutta koska kuulokkeita ei muutenkaan saa kytkettyä johdolla lentokoneen viihdejärjestelmään, ei asialla ole suurta väliä. Elite 85t sopiikin parhaiten arkeen, ja siinä se toimii virheettömästi.

Karakter
Jabra Elite 85t
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Erinomainen säätyvä vastamelu. Kotelon lataus onnistuu langattomasti. Ei aptX-tukea. Vastamelu syö äänenlaatua.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Kestävä, kestävämpi, Jabra?

Ääni & Kuva
Scroll to Top