Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Ilicon hypƐar CIEM’s

Mahtavat nappikuulokemonitorit

Yksilöllisesti muovaillut ja pehmeästä silikonista valmistetut nappikuulokkeet istuvat todella mukavasti. Suotimen ansiosta kuulee halutun määrän ympäristön ääniä.

Julkaistu 20.12.2022 - 10:45
Ilicon hypƐar CIEM’s
Geir Gråbein Nordby

Ruotsalainen Ilicon on erikoistunut yksilöllisesti asiakkaan korvan mukaan 3D-tulostettujen silikonisovitteiden valmistamiseen. Sovitteita tehdään lukuisille eri valmistajien nappikuulokemalleille sopiviksi, ja mallinnuksia voi kysellä audionomeilta, jonka jälkeen korvan mukaan tehty muotti lähetetään Iliconille tulostettavaksi. Toki voi mennä myös korvan 3D-skannaukseen Iliconin omalle toimistolle Jönköpingiin.

Itselläni on ollut kunnia testata Iliconin kustomoituja silikonisovitteita, jotka paitsi istuvat täydellisesti, myös paransivat testaamieni ACS Evolve Studio Universal -kuulokkeiden äänenlaatua dramaattisesti. Ensin niiden ääni tuntui vähän ohuelta, mutta sointi tiukkeni ja muuttui fyysisemmäksi uusien sovitteiden myötä. Samalla dynamiikat paranivat painetta tasapainottavan suotimen ansiosta, joka päästää jonkin verran ympäristön ääntä sisään ja vähentää näin vedenalaista tunnelmaa, joka hyvin tiiviisti istuvilla nappikuulokkeilla voi alkaa vaivata.

Ilicon CIEMs
Ilicon hypƐar CIEM’s. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Balansoidut kalvot

Ilicon on nyt mennyt askeleen pidemmälle ja luonut 3D-tulostetut nappimonitorit. Kummassakin kuulokenapissa on kaksi elementtiä: 10-millinen basso ja niin sanottu balansoitu kalvo, joka huolehtii ylemmästä taajuusalueesta.

Mainos

Balansoitu kalvo eroaa tavallisesta dynaamisesta elementistä ylimääräisen magneetin muodossa. Kalvo riippuu kahden magneetin välissä, ja ne vuorotellen työntävät kalvoa eri suuntiin. Toisin kuin dynaamisessa elementissä, jossa yksi magneetti vetää ja työntää kalvoa. Näin liike on tarkempaa, mikä johtaa parempiin dynamiikkoihin ja puhtaampaan sointiin.

Edistyksellistä 3D-tulostusta

Pehmeiden silikonisovitteiden haittana voidaan pitää sitä, että sisäpuolella olevilla kaapeleilla ja elementeillä on suurempi riski rikkoontua, kun kovamuovi ei suojaa niitä.

Ilicon on ratkaissut ongelman 3D-tulostustekniikallaan, joka luo silikoninappien sisään monimutkaisen kanavajärjestelmän. Komponentteja ei siis ole valettu silikonin sisään, vaan ne on sijoitettu omiin ilmataskuihinsa. Kaapelit kulkevat vapaasti kanavia pitkin. Jos siis jokin menisikin rikki, sen pystyy korjaamaan.

Ilicon hypEar CIEMs Casting shell
Ilicon hyödyntää 3D-tulostustekniikkaa, jolla rakenteeseen on saatu luotua kaapeleille liikkumatilaa. Kuva: Ilicon

Vaihdettavat kaapelit

Ilicon on valinnut Shuren kaapelin (EAC64CL), jossa on nappikuulokkeissa yleisesti käytetyt MMCX-liittimet. Näin kaapeli on helposti vaihdettavissa toisen valmistajan tai eripituiseen versioon, tai vaikkapa balansoituun.

Äänisuodin

Iliconin 3D-tulostettujen sovitteiden tapaan kuulokkeissakin on äänisuodin kummassakin kuulokenapissa. Kuulokkeiden hintaan kuuluu yksi pari suotimia, ja vaimennuksen tason voi valita eri vaihtoehdoista. Musta suodin vaimentaa eniten ja turkoosi vähiten. Valkoinen suodin vaimentaa kaikkein lineaarisimmin, noin 15–17 dB koko taajuusalueelta.

Oman kokemukseni mukaan valkoinen suodin luo luonnollisimman tunnelman, mikä on avuksi etenkin esiintyville muusikoille, sillä se vaimentaa tasaisesti yleisön ja ympäristön ääniä kaikista rekistereistä. Kokeilin tätä keikalla oman bändini kanssa, ja hyvin toimi. Sama päti päivittäiseen musiikinkuunteluun: ympäristö vaimenee mutta kuulostaa silti ilmavammalta ja luonnollisemmalta kuin täysin tiiviillä kuulokkeilla.

Ilicon hypEar Shure cable
HypƐar CIEM’s:n kaapeli on Shure EAC64CL. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ilicon hypƐar CIEM’s:in äänenlaatu

Kun on kerran kokeillut yksilöllisesti muotoiltuja kuulokkeita, voivat tavalliset nappikuulokkeet olla sen jälkeen pettymys. Ne tippuvat korvista, eivät tiivistä tarpeeksi eivätkä onnistu kuulostamaan samalta kummassakin korvassa.

Muiden kustomoitujen kuulokenappien tapaan HypƐar CIEM’s kierretään korvaan, mutta se sujuu näillä helpommin kuin kovamuovista valmistetuilla versioilla. Eikä kuulokkeiden pukeminen ole niin kivuliasta kuin kovamuovisilla – ellei niitä ole ensin liukastanut.

Kun kuulokkeet ovat korvissa, on aika vain nauttia. Mikä ääni! Musiikki tarjoilee suuren ja ihastuttavan keskirekisterin, jossa laulu soi mahtavan realistisesti. Bassorekisteri soi täyteläisesti ja energisesti, ja sekä bassokitara että bassorumpu toistuvat fyysisesti ja autenttisesti.

Ilicon hypEar CIEMs scaled
Kuva: Ilicon

Vaatii vahvistintehoja

Toki markkinoilla on nappikuulokkeita, jotka tyytyvät vähempään tehoon kuin nämä, sillä nämä vaativat säätöä, että volyymia saa tarpeeksi. Ei kuitenkaan ole mahdotonta soittaa tarpeeksi lujalla, ja jos niissä olisi enemmän herkkyyttä, kuuluisi langattoman monitorin suhina selkeämmin, kuten ongelmana on esimerkiksi Ultimate Ears UE-18+ Pro -kuulokkeiden kohdalla.

Usein nappikuulokkeet välittävät ärsyttävää vedenalaisen oloista ääntä, kun nielaisee, mutta tässä se jää suotimen ansiosta pois. Fiksua, ja samalla dynamiikat toistuvat vapautuneemmin.

Suotimella paremmat dynamiikat

Kun vaihdan suotimen täysin suljettuun versioon, kaikki kuulostaa latteammalta ja kesymmältä, vaikka kuulokkeiden sointi sinänsä pysyy samana ja tunnistettavana. Suotimen antama lisä transienttivasteeseen on minusta erittäin hyvä asia, jota ilman sointi muuttuu vähän varovaiseksi. Silti dynamiikat eivät yllä Ultimate Ears UE 18+ Pron tasolle – tosin Ilicon maksaakin vain kolmanneksen UE:n versiosta.

Lähempi vertailukohta onkin ACS Evolve. Voin verrata vain Universal-versioon, jossa tosin on Iliconin 3D-tulostetut silikonisovitteet. Sointi ei ihan yllä samaan. HypƐar CIEM’s:in ääni on huomattavasti dynaamisempi ja eläväisempi.

Muusikoille bonus on sekin, että tilan tunnelman voi kuulla suotimen läpi, jolloin monitoriteknikon ei tarvitse lisäillä ambienssimikrofoneja.

Ilicon hypEar CIEMs white filter copy
Tiivis pää voidaan vaihtaa suotimeen, joka päästää jonkin verran ääntä läpi. Parhaimman kokemuksen tarjosi valkoinen suodin, joka vaimensi ääntä 17 dB koko kuuluvan taajuusalueen osalta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Ilicon hypƐar CIEM’s

Ilicon hypƐar CIEM’s on erityisen hyvänkuuloinen monitorinappikuuloke. Korvan mukaan 3D-tulostettu silikonisovite tekee istuvuudesta täydellisen, ja sointi on ensiluokkaista niin esiintyvän muusikon kuin musiikin kuuntelijankin kannalta. Siisteintä kuulokkeissa on – pehmeän ja mukavan istuvuuden lisäksi, joka pysyy tiiviinä myös leukoja liikuteltaessa – vaihdettavat suotimet, jotka tasaavat painetta ja päästävät yleisön äänet läpi. Lavalla ollessaan ei tarvitse siten sulkeutua omaan kuplaansa.

Karakter
Ilicon hypƐar CIEM’s
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Uskomattoman luonnollinen ääni! Pehmeä silikoni istuu paremmin ja mukavammin kuin kovamuoviset versiot. Vaihdettava suodin tasapainottaa painetta, parantaa dynamiikkoja ja päästää yleisön äänet läpi. Ei kaikkein räjähtävimmät dynamiikat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Kestävä, kestävämpi, Jabra?

Bose palasi huipulle

Luokkansa paras sointi

Loistavan hinta-laatusuhteen budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top