11 soundbaria

 itemprop
11 soundbaria

Television uusi paras kaveri

Soundbar tai tasokaiutin pystyy luomaan vivahteikkaan äänimaiseman, josta perinteiset tv:t jäävät kauaksi jälkeen.

Tuttu tilanne: vasta hankittu televisio kiiltelee olohuoneen paraatipaikalla. Kuva on suuri ja värit mahtavat. Mutta jokin tuntuu olevan pielessä. Hahmojen puhe kuulostaa lattealta. Urheilukatsomon mylvivä yleisö on vain vaimea kopio todellisuudesta.

Mitä ohuempi tv, sitä ohuempi ääni. Ja nykypäivän televisiothan ovat ohuistakin ohuimpia. Usein tv:n omat kaiuttimet sijaitsevat vielä laitteen takaosassa, mikä vielä lisää äänen niukkuutta.

Soundbarit

Onneksi television omaa ääntä voi parannella, ja vieläpä ilman massiivisia kotiteatterijärjestelmiä ja johtoviidakoita. Ratkaisu on soundbar-kaiutin: litteä paneeli, jossa on sisäänrakennetut kaiuttimet ja vahvistimet. Soundbareja saa kahta mallia: pitkulaisia seinämalleja ja litteitä tasokaiuttimia. Soundbarin avulla televisioäänestä saa elävämmän ja täydemmän, ja osa soundbareista pyrkii jopa tuottamaan surround-tyyppisen kokemuksen. Joissakin soundbareissa on ulkoinen subwoofer, joka sijoitetaan lattialle. Subwoofer toimii yhä useammin langattomasti, mikä tekee asennuksesta helppoa. Suurin osa soundbareista sopii asennettavaksi seinälle, jolloin seinästä kimpoava basso saa puheen kuulostamaan täyteläisemmältä. Jos televisio on tason päällä, voi kaiuttimen sijoittaa tarvittaessa kaappiin.

Tasokaiuttimet

Tason päälle sijoitetun tv:n kumppaniksi sopii paremmin tasokaiutin, joka toimii kuin sokkelina televisiolle. Koska tasokaiuttimet ovat seinä-soundbareja huomattavasti syvempiä mitoitukseltaan, on niiden pohjassa tilaa yhdelle tai useammalle subwooferille. Niinpä tasokaiuttimissa basso on usein seinäversioita syvempi ja täyteläisempi eikä erillistä subwooferia välttämättä tarvita – tosin joissain malleissa sellainenkin löytyy.

Valinnan paikka

Erilaisia soundbareja on valtavasti, ja hintahaarukkakin ulottuu muutamista satasista reiluun tonniin. Me keskityimme vertailemaan keskihintaisia soundbareja. Jos budjettisi on yli 800 euroa, voi olla järkevämpää tutkia kotiteatteri- tai stereosysteemejä, joiden soundi on soundbareja voimakkaampi ja suurempi.

HDMI vai ei?

Joissakin soundbareissa on HDMI-liitäntä ja toisissa ei. HDMI:n avulla soundbariin voi liittää vaikkapa Blu-ray-soittimen ja kytkeä toisen HDMI-kaapelin televisioon. Jos televisiossasi on kahdensuuntainen äänen paluukanava ARC (Audio Return Channel), se pystyy lähettämään äänen samaa kaapelia pitkin, jolloin kaikki ääni- ja kuvalähteet voi kytkeä suoraan televisioon, ja näin myös muista laitteista tuleva ääni soi soundbarin kautta.

Soundbarit ilman HDMI-liitäntää ovat myös hyvin yleisiä. Ne turvautuvat optiseen äänensiirtoon. Yhteyden muodostaminen on helppoa, mutta huonona puolena on äänen ja kuvan synkronointi: jos laite ei osaa tehdä sitä oikein, on tuloksena epätahtinen huulisynkka, jolle ei mahda mitään. Testissä käytetyn television (Samsung 55H6475) kanssa ongelmaa ei syntynyt kertaakaan.

mainos

Monissa kaiuttimissa on langaton Bluetooth-yhteys, joka toimii kätevästi useimpien televisioiden kanssa. Bluetoothia käyttäessä voi esiintyä samaa ongelmaa kuin optisessa äänensiirrossakin. Jos televisio ja soundbar ovat samaa merkkiä, niissä voi olla sisäänrakennettu synkronointi, jolloin epätahtisuutta ei pääse syntymään.

mainos

Melkein täydellinen

Edulliset soundbarit ovat suuri editysaskel verrattuna television omiin kaiuttimiin, ja parhaimmat yllättävät kuulijansa muhevalla ja täyteläisellä äänellään. Soundbarit eivät kuitenkaan korvaa kunnollista kotiteatterijärjestelmää, sillä mitä enemmän kaiuttimia, sitä kattavampi äänikokemus toki on. Vaikka soundbarit onnistuvatkin melko hyvin simuloimaan ääntä, joka tuntuu tulevan kuulijan takaa – etenkin, jos istuu aivan vastapäätä kaiutinta – eivät ne tietenkään yllä oikeasti takana sijaitsevan kaiuttimen tasolle. Erillinen vahvistin tuottaa myös voimakkaamman ja paremmin erottelevan äänen. Soundbar sopiikin sellaiselle, joka kaipaa huomattavaa parannusta television omaan ääneen ilman kaiutin- ja johtohässäkkää.

Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Philipsin soundbar on markkinoiden litteimpiä. Onneksi sama ei päde ääneen!

Philipsin soundbar on markkinoiden ohuimpia ja näyttää hyvältä seinätelevision alla. Kaukosäätimessä on erilliset pois/päälle-napit surround-tilan, automaattisen äänenvoimakkuuden ja yömoodin säätämiseen, mikä on erittäin kätevää, mikäli nämä ominaisuudet ovat ahkerassa käytössä.

Musiikkia voi soittaa USB:n tai APTX- ja AAC-tuetun Bluetoothin kautta, jolloin kännykästä saa paremman äänen.

HDMI-liitännän ansiosta kaiuttimen käyttö TV:n ARC:n kautta on luontevaa, ja suoraan televisioon liittää mieluummin esimerkiksi Blu-rayn, pelikonsolin ja kaapeliboksin.

Philips päästelee pieniä posahduksia ja rahinoita, kun laittaa Blu-ray-soittimen päälle ja pois, samoin elokuvan alkaessa ja pysähtyessä.

Elokuva kuulostaa Auto-tilassa parhaimmalta, muut äänimoodit tekevät ääneen hieman terävän ja teennäisen efektin. Warm-niminen tila ei tunnu lämpimältä vaan kuulostaa ennemminkin metalliselta.

Musiikki kuulostaa vaikuttavalta, kun ottaa huomioon, miten litteästä laitteesta se soi. Niin korkeat äänet kuin bassotkin kuulostavat erinomaisilta. Äänentuotto on vähän rajoittunutta, mikä johtuu keskitaajuuksien terävästä soundista.

Elokuviin ei synny yhtä hyvää surround-efektiä kuin vaikkapa Samsungilla. Puhe kuulostaa ohuemmalta ja terävämmältä, ja äänimaailma on suljetumpi. Philips on kuitenkin erittäin tyylikäs valinta seinälle, joten lopullinen valinta riippuu siitä, millaisen kompromissin on valmis tekemään ulkonäön ja äänenlaadun välillä.

mainos
mainos
Faktat

HDMI: 1 sisääntulo, 1 ARC:llä varustettu ulostulo

Digitaalinen sisääntulo: Optinen + USB-liitin

Bluetooth (aptX ja AAC)

Analoginen sisääntulo: 3,5 mm

Langaton subwoofer

Mitat: 104,6 x 7,2 x 3 cm + subwoofer

Hinta: 499 €


PlusElegantti ja ohutrakenteinen HTL6140 näyttää hyvältä seinällä. Ääni on isompi kuin ulkonäöstä voisi päätellä ja basso kuulostaa hyvältä.
MiinusÄäni voi olla hieman terävä ja osa tilavaihtoehdoista kuulostaa metalliselta
 data-srcset
Sonyn tasokaiutin tuottaa avoimen äänen, joka on edukseen erityisesti puheen toistamisessa.

Sonyn tasokaiutin on helppo yhdistää televisioon, ja kolme HDMI-paikkaa riittää useimmille. Käyttö on helppoa, vaikka kaukosäädin ei olekaan kovin hyvä: pieni ja nätti se kyllä on, mutta ei kovin intuitiivinen, sillä volyyminapit sekoittuvat helposti valikon selausnappeihin.

Laitteella on muutama erilainen tilavaihtoehto, joskaan suurta eroa niissä ei ole. Päädyimme käyttämään musiikinkuunteluun Music-tilaa ja elokuvien katseluun Movie-tilaa, joka pyrkii luomaan surround-kokemuksen.

Testasimme elokuvaa Hobitti: Smaugin autioittama maa, jonka dialogi erottui yllättävän selkeästi, ja bassovoimakkuuden ollessa säädettynä tasolle 9 kuulostivat alataajuudet melko täyteläisiltä. Ääni on selvästi parempi kuin perinteisessä televisiossa. Diskanttiäänet toistuvat hitusen terävinä ja kylminä, mutta suoritus on silti varsin mainio tämän hintaluokan kaiuttimella. Yllätyin monta kertaa äänen muhkeudesta, ja välillä todella tuntui siltä kuin ääni kuuluisi takaa. Miinuksena basson yksiulotteisuus, joka tulee esiin etenkin tietyllä taajuudella.

Musiikin kuunteluun Sonyn tasokaiutin ei puolestaan toimi yhtä hyvin. Kun basso on täysillä, kuulostaa soundi pompöösiltä ja poukkoilevalta, mutta muuttuu heti aivan liian hinteläksi, kun voimakkuutta säätää pienemmälle. Ääni on kuitenkin selkeä, etenkin naisten ja muiden kirkasäänisten laulajien kohdalla.

Hinnan huomioon ottaen Sony HT-XT1 tekee vaikutuksen elokuvakaiuttimena, mutta basson laatu ei ihan riitä musiikin kuunteluun.

Faktat

HDMI: 3 sisääntuloa ja 1 ulostulo varustettuna ARC:llä

Digitaalinen sisääntulo: Optinen

Bluetooth NFC-toiminnolla

Analoginen sisääntulo: 3,5 mm

Kaksi 4-tuumaista bassoelementtiä

Mitat: 72 x 7,2 x 31 cm

 

Hinta: 370 €


PlusSonyn tasokaiutin tarjoaa selkeän puheäänen ja melko tuhdin soundin lisäksi paljon liitäntävaihtoehtoja, kuten kolme HDMI-paikkaa ja NFC:llä varustetun Bluetoothin.
MiinusBassotaajuudet kuulostavat hieman monotonisilta, mikä pilaa osan stereomusiikista.
 data-srcset
Samsung HW-H750
…ja tarjoaa loistavan äänen lisäksi monia hauskoja ominaisuuksia.
 data-srcset
Yamaha YSP-2500
Yamaha hyödyntää kehittynyttä äänenkäsittelyä surround-äänen luomiseen. Subwoofer voisi olla parempikin.
 data-srcset
Panasonic SC-HTB880
Panasonicin soundbarin voi asettaa pystyyn tai vaakaan. Valitettavasti ääni ei ole kovin hyvä, etenkään vaakatasossa.
 data-srcset
Q Acoustics Media 4
Q Acousticsin soundbar maalaa hallitun mutta toisinaan liian hiljaisen äänimaiseman.
 data-srcset
Orbitsound M10
Surround-simulaation sijaan Orbitsound tarjoaa tilavaa stereoääntä parannellun tekniikan avulla.
 data-srcset
Canton DM 50
Canton voittaa puolelleen kompaktilla ja harvinaisen soinnikkaalla tasokaiuttimellaan.
 data-srcset
LG LAB540
LG tarjoaa ainoana testatuista sisäänrakennetun Blu-ray-soittimen. Langaton subwoofer viimeistelee kokonaisuuden.
 data-srcset
Klipsch SB120
Klipsch SB120 on markkinoiden kovimpia tasokaiuttimia.
 data-srcset
LG LAP340N
LG:n halvin tasokaiutin näyttää hyvältä, mutta ääni ei yllä designin tasolle.
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Vieritä ylös