TESTISSÄ : Audio-Technica ATH-ADX5000

Höyhenenkevyttä ääntä

Audio-Technican huippumalli on maailman parhaita kuulokemalli – ja paljon kevyempi kuin kilpailijansa.

Audio-Technica ATH-ADX5000

Ääni & Kuva kiteyttää

Musiikki toistuu ihmeellisellä tarkkuudella, sekä transienttien että koko äänikuvan suhteen. Erittäin kevyet pitää päässä. Yksi suosikeistamme!
Korkea impedanssi voi saada kuulokkeet soimaan ohuella ja elottomalla soundilla, jos kuulokkeiden kanssa käyttää vääränlaista vahvistinta.
  • Tyyppi: Avoin, over-ear
  • Kokoontaittuva: Ei ole
  • Mikrofoni/kaukosäädin: Ei/ei
  • Johto: Suora (3 m) 6,3 mm
  • Elementit: 58 mm, volframia
  • Impedanssi/herkkyys: 420 ohmia/100 dB
  • Paino: 270 g (ilman johtoa)
  • Väri: Musta
  • Verkkosivusto: eu.audio-technica.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 2200 €

Audio-Technican kuulokkeet ansaitsevat parasta myös äänilähteen suhteen. ATH-ADX5000 toistaa musiikkia niin yksityiskohtaisesti ja dynaamisesti, että vahvistimelta vaaditaan paljon. Liian alhaisella ulostulon impedanssilla ääni vaimenee, jolloin basso jää latteammaksi ja viileämmäksi. Jos siis ei ole mahdollisuutta säätää ääntä itse. Audio-Technican oma AT-HA5050H-vahvistin korjaa tilanteen: se on hybridivahvistin, jossa on esivahvistin putkilla ja transistorit ulostuloilla. Vakauden ja tehon lisäksi se tarjoaa mahdollisuuksia ulostulon impedanssiin. Kuulokeliitäntöjä on neljä, ja jokaisella on oma impedanssi: 120, 82, 33 ja 0,1 ohmia Alhaisin impedanssi vaimentaa eniten ja päinvastoin. Jos valitsee korkeammalla impedanssilla varustetun ulostulon, tapahtuu ihme ja yläpään yksityiskohdat tulevat esiin loistavasti. Yhdistämällä ATH-ADX5000:n ja AT-HA5050H:n saa yksinkertaisesti upeaa ääntä – parhaimpia kuulemiamme.

Työskenneltyään yli vuosikymmenen uupumatta levysoittimen rasioiden valmistajana hiffasi Audio-Technica, että tarkkuustyön osaamista voisi hyödyntää myös kuulokepuolella. Ensimmäiset mallit julkaistiin 1974, ja neljä vuotta myöhemmin alkoi tippua palkintoja. Siitä lähtien Audio-Technica on tunnettu sekä hifimaailmassa että ammattilaispiireissä luotettavana ja laadukkaana merkkinä. On vaikea kuvitella sellaista studiota, josta ei valmistajan kuulokkeita tai mikrofonia löytyisi.

Audio-Technica tekee kuulokkeita kaikissa hintaluokissa ja onnistuu yleensä kaikessa. Joten missäpä luulette odotustemme olevan, kun testiin tulee huippumalli – Japanissa käsintehty ja 2 200 euron hintalapulla varustettu?

Pelkkä vilkaisu riittää vakuuttamaan Audio-Technica ATH-ADX5000-kuulokkeiden erinomaisuudesta. Saman valmistajan muiden avointen kuulokkeiden tapaan kaiutinelementit on suojattu ulkokuorena toimivalla metalliverkolla. Elementit on päällystetty volframilla kestävyyden ja jäykkyyden lisäämiseksi, mikä tarjoaa myös paremmat dynamiikat soundiin. Elementit ovat halkaisijaltaan 58 mm, mutta koska ne myötäilevät kuppien reunoja, ovat kuulokkeet melko kompaktit siihen nähden, miten suuret ne voisivat olla. Vaikka onhan kyseessä edelleen melko iso malli.

Istuvuudesta

Runko on magnesiumia, mikä tekee kuulokkeista sekä vahvat että kevyet – 270 grammaa tässä laatuluokassa on höyhenenkevyt. Veluurityynyt istuvat korville unelmanpehmeästi, ja sanka on tukeva. Istuvuus on samaa vankkaa laatua kuin Sennheiser HD 800 ja HD 800 S -malleissa, mutta Audio-Technican etuna on edellisiä kevyempi paino.

270-grammaiset kuulokkeet ovat tässä laatuluokassa harvinaisuus. Kuva: Audio-Technica

Kuulokkeiden mukana tulee yksi 6,3 mm:n liittimellä varustettu ja 3 metriä pitkä johto. Johto on irrotettavissa, joten tilalle voi halutessaan vaihtaa balansoidun XLR-johdon.

Tehosyöppö

On olemassa highend-kuulokkeita, jotka eivät vaadi kovaa tehoa, mutta sillä on hintansa. Tässä impedanssi on 420 ohmia, joten on turha kuvitella soittavansa kuulokkeita kovalla volyymilla kännykkää tai peruskuulokeulostuloa käyttäen. Siinä on toinenkin haitta. Mallille ei ole tehty kuulokevahvistinta, joten basso on lattea ja ylärekisteri analyyttisempi. Aloitin testaamisen noin tonnin hintaisella Questyle CMA 400i -vahvistimella, joka saa soundista vivahteikkaan mutta jäin kaipaamaan energiaa Pink Floydin Hey Youn rumpuihin. Myös Wargasmin Ministry-industrialmetallibiisi jää laimeaksi. Soundi on kyllä hifiä, mutta viihdyttävyys, lämpö ja meininki puuttuvat.

ATH-ADX5000 on hintaansa sopiva kotelo. Kuva: Audio-Technica

Onneksi sain lainaan AT-HA5050H-vahvistimen. Se on kylläkin kallis (yli 5 000 euroa!), mutta tarjoaa mahdollisuuden valita ulostuloon erilaisia impedansseja, joista matalin (0,1 ohmia) vaimentaa ääntä tehokkaammin kuin korkein (120 ohmia).

mainos

Taikuutta tapahtuu, kun ulostulon impedanssia pykältää muutaman napsun ylemmäs. Kyse on tasapainon hakemisesta, eli siitä, että löytää ylärekisteristä erottuvimmat dynamiikat ja bassoon täyteläisimmän tason.

mainos

Tällä pienellä säädöllä äänikuva kasvaa hyvin. Soundi on pyöreä, lämmin ja kaunis. Lady Gagan pianoversio countrykappalestaan Joanne soi isosti ja pianossa on upeaa ilmavuutta, ja laulu tulee kauniisti esiin.

Kaipaatko mieluummin rajumpaa menoa? Kokeillaanpa countryrockia. Jos Son Voltin Sinking Down ei saa kuulokkeista tihkumaan kunnon meininkiä, niin ei sitten mikään. Steel-kitaraa, bluesia ja bisseä alkaakin heti tehdä mieli, kun Jay Farrarin laulu asettuu äänikuvan keskelle – olen näin harvoin kuullut näin musikaalista ja dynaamista versiota kappaleesta.

Balansoidun kappaleen voi ostaa lisävarusteena. Kuva: Audio-Technica

 

Kilpailijat

Audio-Technican kuulokkeet toistavat musiikkia lineaarisesti ja neutraalisti, samaan tapaan kuin Sennheiser HD 800 S. Edullisempi Sennheiser onkin Audio-Technican luontainen vihollinen, mutta omaan makuuni ADX5000:n energisempi basso, lämpimämpi sointi ja mukavuus pidemmän päälle vievät voiton.

mainos

Audio-Technica sopii musiikin kuuntelun lisäksi myös omaan miksailuun. Toisin kuin Sonyn suljetut MDR-Z1R-kuulokkeet, ei ADX5000 kärsi bassorekisterin vääristymästä, joka naamioisi äänityksen puutteita ääniteknikolta. Jos verrataan tuplasti kalliimpaan Focal Utopiaan, pitäydyn yhä kannassani ja sanon, että ne ovat maailman parhaat kuulokkeet hifi-kuunteluun, mutta ne eivät ehkä ole aivan yhtä lineaariset ja neutraalit kuin Audio-Technica.

Voisin kuunnella musiikkia tuntikausien ajan myös ja miksata musiikkia Beyerdynamicin suljetulla DT 1770 Pro -mallilla. Vain 500 euron hintaisena se tarjoaa rahoille vastinetta mutta ADX5000 on selvästi parempi kuulokemalli. Pääsemme taas painoon: 270 grammallaan Audio-Technica on kevyempi kuin Sonyn reissukuulokkeet WH-1000XM2. Lähes kaikki muut painavat tässä luokassa ainakin 100 grammaa enemmän.

Kaiutinelementit ovat 58 mm:n kokoiset ja ulottuvat kehykseen asti, mikä tekee ATH-ADX5000-mallista odotettua kompaktin. Kuva: Audio-Technica

Johtopäätökset

Audio-Technica on suosikkejamme kuulokevalmistajista. Huippumalli ATH-ADX5000 on insinöörien taidonnäyte: pienintäkin yksityiskohtaa myöten harkittu ja mielettömän mukava – parhaimpia highend-kuulokkeita, joita olen kokeillut.

Ääni on neutraali ja erittäin erotteleva. Ylä-äänet soljuvat vapaasti ja kauniin dynaamisesti. Samalla soundi on sen verran lämmin, että soitinten ydin pääsee upeasti esiin.

Kunhan ei käytä vääränlaista vahvistinta. En suosittele kovin analyyttistä vahvistinta, vaan täyteläisempää sointia tarjoilevan.

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös