Mainos
Mainos
Mainos

6 edullista kotiprojektoria

Suuri kuva, pieni hinta

Videotykki takaa suurimman ja aidoimman elokuvateatterifiiliksen kotioloissa. Testasimme kuusi projektoria, joilla saa kotiin suuren kuvan ilman suurta lovea lompakkoon.

Valot sammutettu – check. Popcornit valmiina – check. Elokuva pyörimään! Täydellisen leffaillan tunnelmaa voi olla vaikea saavuttaa television kanssa, ainakaan jos budjetti on rajoitettu. Silloin ratkaisu on videotykki, joka tarjoaa juuri halutun kokoisen kuvan aina 300 tuumaan asti, eikä valkokankaaseenkaan tarvitse törsätä.

Hyvän kuvanlaadun saa edullisellakin projektorilla. Jos musta toistuu oikeasti tummana ja kirkkaus on hyvä, on tykki täyttänyt jo puolet tehtävästään. Jos projektoria käytetään hämärissä tiloissa, kuten kellarissa, on mustan mustuus tärkeintä, ja valoisammassa tilassa taas kuvan kirkkauden tulisi olisi mahdollisimman intensiivinen.

Kirkkaus – huomioi nämä

Useimmat projektoria hankkivat pitävät kuvan kirkkautta tykin tärkeimpänä ominaisuutena, joten se on myös valmistajien suurin mielenkiinnon kohde. Tämän vuoksi tykeistä pyritään tiristämään mahdollisimman paljon valoa ulos, mutta useinkaan koko värispektri ei seuraa mukana. Halvoissa DLP-projektoireissa on esimerkiksi erityinen valkoinen segmentti värispektrissä. Näin kuvan valkoiset alueet toistuvat valoisampana, mutta värikkäät alueet eivät. Tämä johtaa värikylläisyydeltään himmeämpään kuvanlaatuun, jossa kirkkaus on kuitenkin maksimoitu. LCD-projektoreissa tätä ongelmaa ei ole, koska niissä valkoista ei ole erikseen, vaan kaikki valo suodattuu värisuotimen läpi. Tämä ei kuitenkaan takaa hyvää väritasapainoa.

Kontrasti

Videotykin kontrastisuhde on tärkeä, sillä se kertoo kuinka mustaa kuvan musta on. Halvoissa laitteissa musta toistuu usein himmeämpänä. Sitä yritetään kompensoida niin kutsutulla dynaamisella kontrastilla – tekniikalla, joka avaa ja sulkee optista suljinta kuvan kirkkauden mukaan. Hämäräkohtauksissa dynaaminen iiris sulkeutuu, ja valoisissa kohtauksissa se avautuu.

Dynaamisen iiriksen huono puoli on siitä lähtevä ääni. Ongelmia syntyy myös silloin, kun kuvassa on samanaikaisetsti pimeitä ja valoisia alueita. Jos vaikkapa kohtauksessa on auto ajamassa yömaisemassa, saattaa kuva olla niin pimeä, etteivät ajovalot tahdo erottua lainkaan. Tästä syystä laitan dynaamisen kontrastin aina pois päältä.

Muuta huomioitavaa

Hyvä projektori toistaa kuvaa mahdollisimman häiriöttömästi. Klassinen ”mosquito noise” -efekti tarkoittaa kuvan kohinaa, joka muistuttaa parveilevia hyttysiä. Efektistä voi syyttää huonoa kuvaprosessoria tai liian suurta valkoisen osuutta DLP-projektorin väripyörässä.

Myös tuulettimen ääni kannattaa ottaa huomioon tykkiä valitessa. Edullisissa laitteissa tuuletin voi pitää melkoista meteliä, sillä tuulettimen kotelo on pienempi, jolloin tuulettimen pitää pyöriä nopeammin. Nopeammat kierrokset aiheuttavat enemmän ääntä. Lisäksi halvan tuulettimen kuulalaakeri voi olla heikkoa laatua, jolloin se synnyttää enemmän kitkaa ja sitä myöten melua. Niinpä suosittelemme käyttämään projektorin eco-asetusta ainakin ilta-aikaan: se vähentää kuvan kirkkautta ja sitä myöten tuulettimen tehoa. Valoisassa tilassa katselu vaatii lisää kirkkautta, joten silloin tuulettimen ääntä on vain kestettävä.

6 projektoria

Testin videotykit löytyvät hintaluokasta 700–1000 euroa. Viisi testilaitetta edustaa DLP-tekniikkaa, ja niissä on noin kaksi miljoonaa peiliä, jotka ovat päällä tai pois päältä riippuen siitä, mitä väriä kyseisen pikselin tulisi toistaa. Tämä erittäin edistynyt tekniikka on paitsi erittäin nopea, myös huoltovapaa. Ainoa haittapuoli on niin sanottu ”sateenkaariefekti”, joka tarkoittaa värien hajoamista katseen liikkuessa kontrastialueelta toiseen – mutta kaikki ihmiset eivät havaitse tätä virhettä. DLP-tykit tuottavat kerrallaan vain yhtä väriä, tosin niin nopeasti, että aivot tulkitsevat kokonaiskuvan oikein. Osa ihmisistä kuitenkin kokee tästä johtuen, että DLP-kuvaa pitkään katsellessa väsyy, toisin kuin LCD-kuvaa katsellessa.

Epson TW5200 on testin ainoa LCD-projektori. LCD-tekniikka heijastaa jokaisen värin oman värisuotimensa läpi samanaikaisesti. Kontrastialueien reunoilla väreilevää sateenkaariefektiä ei siis pääse syntymään. Haittapuolena on LCD:n vaatima pölysuodatin, joka tarvitsee säännöllistä putsausta tai vaihtamista.

Testistä

Tutkimme kaikki videotykit suoraan laatikosta otettuna. Sen jälkeen säädimme kirkkauden, kontrastin ja terävyyden kalibrointilevyä käyttäen. Värintoiston säädimme yksinkertaisesti valitsemalla valmiista asetuksista neutraaleimman näköisen moodin.

Projektorin asentamisen jälkeen käytimme yksinkertaista valomittaria valkoisena, mustana ja väreissä tarkistaaksemme, etteivät silmämme vääristä värien tulkintaa.

Testivideona käytimmw Blu-ray-dokumenttia ”Wonders of the Universe”, jossa on sekä hienoa grafiikkaa että upeita luontokuvia ja silloin tällöin myös kasvokuvia. Näin pystyimme tutkimaan sekä kontrastia että värintoistoa, ja katsomaan, tuleeko elokuvaan kohinaa.

Valot sammutettu – check. Popcornit valmiina – check. Elokuva pyörimään! Täydellisen leffaillan tunnelmaa voi olla vaikea saavuttaa television kanssa, ainakaan jos budjetti on rajoitettu. Silloin ratkaisu on videotykki, joka tarjoaa juuri halutun kokoisen kuvan aina 300 tuumaan asti, eikä valkokankaaseenkaan tarvitse törsätä. Hyvän kuvanlaadun saa edullisellakin projektorilla. Jos musta toistuu oikeasti tummana ja kirkkaus on hyvä, on tykki täyttänyt jo puolet tehtävästään. Jos projektoria käytetään hämärissä tiloissa, kuten kellarissa, on mustan mustuus tärkeintä, ja valoisammassa tilassa taas kuvan kirkkauden tulisi olisi mahdollisimman intensiivinen.

Kirkkaus – huomioi nämä

Useimmat projektoria hankkivat pitävät kuvan kirkkautta tykin tärkeimpänä ominaisuutena, joten se on myös valmistajien suurin mielenkiinnon kohde. Tämän vuoksi tykeistä pyritään tiristämään mahdollisimman paljon valoa ulos, mutta useinkaan koko värispektri ei seuraa mukana. Halvoissa DLP-projektoireissa on esimerkiksi erityinen valkoinen segmentti värispektrissä. Näin kuvan valkoiset alueet toistuvat valoisampana, mutta värikkäät alueet eivät. Tämä johtaa värikylläisyydeltään himmeämpään kuvanlaatuun, jossa kirkkaus on kuitenkin maksimoitu. LCD-projektoreissa tätä ongelmaa ei ole, koska niissä valkoista ei ole erikseen, vaan kaikki valo suodattuu värisuotimen läpi. Tämä ei kuitenkaan takaa hyvää väritasapainoa.

Kontrasti

Videotykin kontrastisuhde on tärkeä, sillä se kertoo kuinka mustaa kuvan musta on. Halvoissa laitteissa musta toistuu usein himmeämpänä. Sitä yritetään kompensoida niin kutsutulla dynaamisella kontrastilla – tekniikalla, joka avaa ja sulkee optista suljinta kuvan kirkkauden mukaan. Hämäräkohtauksissa dynaaminen iiris sulkeutuu, ja valoisissa kohtauksissa se avautuu. Dynaamisen iiriksen huono puoli on siitä lähtevä ääni. Ongelmia syntyy myös silloin, kun kuvassa on samanaikaisetsti pimeitä ja valoisia alueita. Jos vaikkapa kohtauksessa on auto ajamassa yömaisemassa, saattaa kuva olla niin pimeä, etteivät ajovalot tahdo erottua lainkaan. Tästä syystä laitan dynaamisen kontrastin aina pois päältä.

Muuta huomioitavaa

Hyvä projektori toistaa kuvaa mahdollisimman häiriöttömästi. Klassinen ”mosquito noise” -efekti tarkoittaa kuvan kohinaa, joka muistuttaa parveilevia hyttysiä. Efektistä voi syyttää huonoa kuvaprosessoria tai liian suurta valkoisen osuutta DLP-projektorin väripyörässä. Myös tuulettimen ääni kannattaa ottaa huomioon tykkiä valitessa. Edullisissa laitteissa tuuletin voi pitää melkoista meteliä, sillä tuulettimen kotelo on pienempi, jolloin tuulettimen pitää pyöriä nopeammin. Nopeammat kierrokset aiheuttavat enemmän ääntä. Lisäksi halvan tuulettimen kuulalaakeri voi olla heikkoa laatua, jolloin se synnyttää enemmän kitkaa ja sitä myöten melua. Niinpä suosittelemme käyttämään projektorin eco-asetusta ainakin ilta-aikaan: se vähentää kuvan kirkkautta ja sitä myöten tuulettimen tehoa. Valoisassa tilassa katselu vaatii lisää kirkkautta, joten silloin tuulettimen ääntä on vain kestettävä.

6 projektoria

Testin videotykit löytyvät hintaluokasta 700–1000 euroa. Viisi testilaitetta edustaa DLP-tekniikkaa, ja niissä on noin kaksi miljoonaa peiliä, jotka ovat päällä tai pois päältä riippuen siitä, mitä väriä kyseisen pikselin tulisi toistaa. Tämä erittäin edistynyt tekniikka on paitsi erittäin nopea, myös huoltovapaa. Ainoa haittapuoli on niin sanottu ”sateenkaariefekti”, joka tarkoittaa värien hajoamista katseen liikkuessa kontrastialueelta toiseen – mutta kaikki ihmiset eivät havaitse tätä virhettä. DLP-tykit tuottavat kerrallaan vain yhtä väriä, tosin niin nopeasti, että aivot tulkitsevat kokonaiskuvan oikein. Osa ihmisistä kuitenkin kokee tästä johtuen, että DLP-kuvaa pitkään katsellessa väsyy, toisin kuin LCD-kuvaa katsellessa. Epson TW5200 on testin ainoa LCD-projektori. LCD-tekniikka heijastaa jokaisen värin oman värisuotimensa läpi samanaikaisesti. Kontrastialueien reunoilla väreilevää sateenkaariefektiä ei siis pääse syntymään. Haittapuolena on LCD:n vaatima pölysuodatin, joka tarvitsee säännöllistä putsausta tai vaihtamista.

Testistä

Tutkimme kaikki videotykit suoraan laatikosta otettuna. Sen jälkeen säädimme kirkkauden, kontrastin ja terävyyden kalibrointilevyä käyttäen. Värintoiston säädimme yksinkertaisesti valitsemalla valmiista asetuksista neutraaleimman näköisen moodin. Projektorin asentamisen jälkeen käytimme yksinkertaista valomittaria valkoisena, mustana ja väreissä tarkistaaksemme, etteivät silmämme vääristä värien tulkintaa. Testivideona käytimmw Blu-ray-dokumenttia ”Wonders of the Universe”, jossa on sekä hienoa grafiikkaa että upeita luontokuvia ja silloin tällöin myös kasvokuvia. Näin pystyimme tutkimaan sekä kontrastia että värintoistoa, ja katsomaan, tuleeko elokuvaan kohinaa.
Pääsy kaikkiin Ääni & Kuvan sisältöihin | Kuukauden ilmainen tilaus | Testiarkistomme vapaa käyttö
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
-
Digitaalinen tilaus
0 €/kk1. kuukausi ilmaiseksi
Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle
-
Vain 5 €/kk, voit irtisanoa milloin tahansa
Bästa pris på 6 edullista kotiprojektoria

Esittely Vivitek H1180HD InFocus IN3128HD Optoma HD131Xe Acer H7532BD Epson EH-TW5200 BenQ W1300

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.