: 6 edullista kotiprojektoria

Suuri kuva, pieni hinta

Videotykki takaa suurimman ja aidoimman elokuvateatterifiiliksen kotioloissa. Testasimme kuusi projektoria, joilla saa kotiin suuren kuvan ilman suurta lovea lompakkoon.

 itemprop

Valot sammutettu – check. Popcornit valmiina – check. Elokuva pyörimään! Täydellisen leffaillan tunnelmaa voi olla vaikea saavuttaa television kanssa, ainakaan jos budjetti on rajoitettu. Silloin ratkaisu on videotykki, joka tarjoaa juuri halutun kokoisen kuvan aina 300 tuumaan asti, eikä valkokankaaseenkaan tarvitse törsätä.

Hyvän kuvanlaadun saa edullisellakin projektorilla. Jos musta toistuu oikeasti tummana ja kirkkaus on hyvä, on tykki täyttänyt jo puolet tehtävästään. Jos projektoria käytetään hämärissä tiloissa, kuten kellarissa, on mustan mustuus tärkeintä, ja valoisammassa tilassa taas kuvan kirkkauden tulisi olisi mahdollisimman intensiivinen.

Kirkkaus – huomioi nämä

Useimmat projektoria hankkivat pitävät kuvan kirkkautta tykin tärkeimpänä ominaisuutena, joten se on myös valmistajien suurin mielenkiinnon kohde. Tämän vuoksi tykeistä pyritään tiristämään mahdollisimman paljon valoa ulos, mutta useinkaan koko värispektri ei seuraa mukana. Halvoissa DLP-projektoireissa on esimerkiksi erityinen valkoinen segmentti värispektrissä. Näin kuvan valkoiset alueet toistuvat valoisampana, mutta värikkäät alueet eivät. Tämä johtaa värikylläisyydeltään himmeämpään kuvanlaatuun, jossa kirkkaus on kuitenkin maksimoitu. LCD-projektoreissa tätä ongelmaa ei ole, koska niissä valkoista ei ole erikseen, vaan kaikki valo suodattuu värisuotimen läpi. Tämä ei kuitenkaan takaa hyvää väritasapainoa.

Kontrasti

Videotykin kontrastisuhde on tärkeä, sillä se kertoo kuinka mustaa kuvan musta on. Halvoissa laitteissa musta toistuu usein himmeämpänä. Sitä yritetään kompensoida niin kutsutulla dynaamisella kontrastilla – tekniikalla, joka avaa ja sulkee optista suljinta kuvan kirkkauden mukaan. Hämäräkohtauksissa dynaaminen iiris sulkeutuu, ja valoisissa kohtauksissa se avautuu.

Dynaamisen iiriksen huono puoli on siitä lähtevä ääni. Ongelmia syntyy myös silloin, kun kuvassa on samanaikaisetsti pimeitä ja valoisia alueita. Jos vaikkapa kohtauksessa on auto ajamassa yömaisemassa, saattaa kuva olla niin pimeä, etteivät ajovalot tahdo erottua lainkaan. Tästä syystä laitan dynaamisen kontrastin aina pois päältä.

Muuta huomioitavaa

Hyvä projektori toistaa kuvaa mahdollisimman häiriöttömästi. Klassinen ”mosquito noise” -efekti tarkoittaa kuvan kohinaa, joka muistuttaa parveilevia hyttysiä. Efektistä voi syyttää huonoa kuvaprosessoria tai liian suurta valkoisen osuutta DLP-projektorin väripyörässä.

Myös tuulettimen ääni kannattaa ottaa huomioon tykkiä valitessa. Edullisissa laitteissa tuuletin voi pitää melkoista meteliä, sillä tuulettimen kotelo on pienempi, jolloin tuulettimen pitää pyöriä nopeammin. Nopeammat kierrokset aiheuttavat enemmän ääntä. Lisäksi halvan tuulettimen kuulalaakeri voi olla heikkoa laatua, jolloin se synnyttää enemmän kitkaa ja sitä myöten melua. Niinpä suosittelemme käyttämään projektorin eco-asetusta ainakin ilta-aikaan: se vähentää kuvan kirkkautta ja sitä myöten tuulettimen tehoa. Valoisassa tilassa katselu vaatii lisää kirkkautta, joten silloin tuulettimen ääntä on vain kestettävä.

mainos

6 projektoria

Testin videotykit löytyvät hintaluokasta 700–1000 euroa. Viisi testilaitetta edustaa DLP-tekniikkaa, ja niissä on noin kaksi miljoonaa peiliä, jotka ovat päällä tai pois päältä riippuen siitä, mitä väriä kyseisen pikselin tulisi toistaa. Tämä erittäin edistynyt tekniikka on paitsi erittäin nopea, myös huoltovapaa. Ainoa haittapuoli on niin sanottu ”sateenkaariefekti”, joka tarkoittaa värien hajoamista katseen liikkuessa kontrastialueelta toiseen – mutta kaikki ihmiset eivät havaitse tätä virhettä. DLP-tykit tuottavat kerrallaan vain yhtä väriä, tosin niin nopeasti, että aivot tulkitsevat kokonaiskuvan oikein. Osa ihmisistä kuitenkin kokee tästä johtuen, että DLP-kuvaa pitkään katsellessa väsyy, toisin kuin LCD-kuvaa katsellessa.

mainos

Epson TW5200 on testin ainoa LCD-projektori. LCD-tekniikka heijastaa jokaisen värin oman värisuotimensa läpi samanaikaisesti. Kontrastialueien reunoilla väreilevää sateenkaariefektiä ei siis pääse syntymään. Haittapuolena on LCD:n vaatima pölysuodatin, joka tarvitsee säännöllistä putsausta tai vaihtamista.

Testistä

Tutkimme kaikki videotykit suoraan laatikosta otettuna. Sen jälkeen säädimme kirkkauden, kontrastin ja terävyyden kalibrointilevyä käyttäen. Värintoiston säädimme yksinkertaisesti valitsemalla valmiista asetuksista neutraaleimman näköisen moodin.

Projektorin asentamisen jälkeen käytimme yksinkertaista valomittaria valkoisena, mustana ja väreissä tarkistaaksemme, etteivät silmämme vääristä värien tulkintaa.

Testivideona käytimmw Blu-ray-dokumenttia ”Wonders of the Universe”, jossa on sekä hienoa grafiikkaa että upeita luontokuvia ja silloin tällöin myös kasvokuvia. Näin pystyimme tutkimaan sekä kontrastia että värintoistoa, ja katsomaan, tuleeko elokuvaan kohinaa.

mainos
 data-srcset

Iloinen yllätys

Acer ei kovin tunnettu kotiprojektoreistaan, joten on mukava huomata, että Acerin videotykki on varsin hyvä.

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä kirkkaus ja tumma musta, joten kuva on intensiivinen ja eläväinen. Kohinaa ei ole juurikaan. Kuva on terävä ja värit miellyttävän kylläiset. Erittäin hyvä kuvalaatu!
Tuuletin häiritsee. Projektori vaatii säätämistä. Kauko-ohjaimessa ei ole valaistuja nappeja.
DLP, 1080p, 3D

2 000 luumenia, kontrastisuhde 50 000:1

2 x HDMI

Etäisyys 100-tuumaiseen kuvaan 3,3–4 m

Tuulettimen ääni (eko) 26 dB

750 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Menu on selkeä ja asetuksia on monta. Pää- ja välivärejä voi säätää kylläisyyden, kirkkauden ja tasapainon suhteen. Henkilökohtaisesti en välitä vahvistaa valintoja kaukosäätimen oikealla nuolinäppäimellä enter-napin sijaan, mutta se on toki tottumiskysymys.

Automaattinen keystone-korjaus säätää kuvaa, jos videotykki kohdistuu huonosti kankaaseen nähden. Tietysti on parempi korjata kuvakulmaa itse ja jättää keystone omiin oloihinsa.

”Eco”-lamppumoodi ja ”Movie”-väriasetus toimivat parhaiten pimennetyssä huoneessa. Kirkkautta ja kontrastia kannattaa säätää, sillä kuva on eloton tehdasasetuksilla. Kirkkaus näyttää parhaalta tasolla 43 ja kontrasti tasolla 58.

H7532BD-tykissä on testin kovaäänisin tuuletin.

 Kuvanlaatu

Testin toiseksi suurin kirkkaus yhdistettynä syvään mustaan tekee kuvasta intensiivisen. Kohinaa ei juuri ole ja varjostukset liukuvat pehmeästi, mikä näkyy etenkin pilvissä – varjostukset ovat Acerilla vaaleampia kuin melkein millään muulla testin laitteella. ”Wonders of the Universe” -dokumentissa nähdyt galaksit näyttävät kauniilta ja vivahteikkailta. Kuva on myös luonnollinen, esimerkiksi auringon ympärille ei synny keinotekoista sädekehää kuten InFocuksen tykillä. Sinispektri voisi olla täyteläisempi, niin taivas näyttöisi sinisemmältä.

Värintoisto on hyvä, kasvot näyttävät neutraaleilta ja värikylläisyys ja terävyys on erinomainen.

Lampun tehon ollessa täysillä ei Acer yllä kilpailijoidensa kirkkauteen. Toisaalta H7532BD lyö laudalta Vivitekin, InFocuksen ja Optoman värikylläisyydellään.

mainos
mainos
 data-srcset
BenQ W1300
Testin voittaa DLP-projektori, jonka kuva on terävä ja värikäs. Lähes kohinattoman kuvan kontrastit ovat huippuluokkaa.
 data-srcset
Epson EH-TW5200
Testin ainoa LCD-projektori erottuu erinomaisilla väreillään, ja kuva on yhtä hyvä niin päivänvalossa kuin pimeässäkin.
 data-srcset
Infocus IN3128HD
Testin kirkkain projektori on vanhan testivoittajan seuraaja. Tässä tapauksessa kirkas kuva valitettavasti laskee kuvanlaatua.
 data-srcset
Optoma HD131XE
Testin halvimpiin kuuluva projektori ei tarvitse juuri lainkaan säätöä. Värit toistuvat hyvin mutta hieman kohinaakin kuvasta löytyy.
 data-srcset
Vivitek H1180HD
Hyvästä asetusvalikoimastaan huolimatta Vivitek ei onnistu kuvanlaadussa.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös