6 edullista kotiprojektoria

 itemprop
6 edullista kotiprojektoria

Suuri kuva, pieni hinta

Videotykki takaa suurimman ja aidoimman elokuvateatterifiiliksen kotioloissa. Testasimme kuusi projektoria, joilla saa kotiin suuren kuvan ilman suurta lovea lompakkoon.

Valot sammutettu – check. Popcornit valmiina – check. Elokuva pyörimään! Täydellisen leffaillan tunnelmaa voi olla vaikea saavuttaa television kanssa, ainakaan jos budjetti on rajoitettu. Silloin ratkaisu on videotykki, joka tarjoaa juuri halutun kokoisen kuvan aina 300 tuumaan asti, eikä valkokankaaseenkaan tarvitse törsätä.

Hyvän kuvanlaadun saa edullisellakin projektorilla. Jos musta toistuu oikeasti tummana ja kirkkaus on hyvä, on tykki täyttänyt jo puolet tehtävästään. Jos projektoria käytetään hämärissä tiloissa, kuten kellarissa, on mustan mustuus tärkeintä, ja valoisammassa tilassa taas kuvan kirkkauden tulisi olisi mahdollisimman intensiivinen.

Kirkkaus – huomioi nämä

Useimmat projektoria hankkivat pitävät kuvan kirkkautta tykin tärkeimpänä ominaisuutena, joten se on myös valmistajien suurin mielenkiinnon kohde. Tämän vuoksi tykeistä pyritään tiristämään mahdollisimman paljon valoa ulos, mutta useinkaan koko värispektri ei seuraa mukana. Halvoissa DLP-projektoireissa on esimerkiksi erityinen valkoinen segmentti värispektrissä. Näin kuvan valkoiset alueet toistuvat valoisampana, mutta värikkäät alueet eivät. Tämä johtaa värikylläisyydeltään himmeämpään kuvanlaatuun, jossa kirkkaus on kuitenkin maksimoitu. LCD-projektoreissa tätä ongelmaa ei ole, koska niissä valkoista ei ole erikseen, vaan kaikki valo suodattuu värisuotimen läpi. Tämä ei kuitenkaan takaa hyvää väritasapainoa.

Kontrasti

Videotykin kontrastisuhde on tärkeä, sillä se kertoo kuinka mustaa kuvan musta on. Halvoissa laitteissa musta toistuu usein himmeämpänä. Sitä yritetään kompensoida niin kutsutulla dynaamisella kontrastilla – tekniikalla, joka avaa ja sulkee optista suljinta kuvan kirkkauden mukaan. Hämäräkohtauksissa dynaaminen iiris sulkeutuu, ja valoisissa kohtauksissa se avautuu.

Dynaamisen iiriksen huono puoli on siitä lähtevä ääni. Ongelmia syntyy myös silloin, kun kuvassa on samanaikaisetsti pimeitä ja valoisia alueita. Jos vaikkapa kohtauksessa on auto ajamassa yömaisemassa, saattaa kuva olla niin pimeä, etteivät ajovalot tahdo erottua lainkaan. Tästä syystä laitan dynaamisen kontrastin aina pois päältä.

Muuta huomioitavaa

Hyvä projektori toistaa kuvaa mahdollisimman häiriöttömästi. Klassinen ”mosquito noise” -efekti tarkoittaa kuvan kohinaa, joka muistuttaa parveilevia hyttysiä. Efektistä voi syyttää huonoa kuvaprosessoria tai liian suurta valkoisen osuutta DLP-projektorin väripyörässä.

Myös tuulettimen ääni kannattaa ottaa huomioon tykkiä valitessa. Edullisissa laitteissa tuuletin voi pitää melkoista meteliä, sillä tuulettimen kotelo on pienempi, jolloin tuulettimen pitää pyöriä nopeammin. Nopeammat kierrokset aiheuttavat enemmän ääntä. Lisäksi halvan tuulettimen kuulalaakeri voi olla heikkoa laatua, jolloin se synnyttää enemmän kitkaa ja sitä myöten melua. Niinpä suosittelemme käyttämään projektorin eco-asetusta ainakin ilta-aikaan: se vähentää kuvan kirkkautta ja sitä myöten tuulettimen tehoa. Valoisassa tilassa katselu vaatii lisää kirkkautta, joten silloin tuulettimen ääntä on vain kestettävä.

mainos

6 projektoria

Testin videotykit löytyvät hintaluokasta 700–1000 euroa. Viisi testilaitetta edustaa DLP-tekniikkaa, ja niissä on noin kaksi miljoonaa peiliä, jotka ovat päällä tai pois päältä riippuen siitä, mitä väriä kyseisen pikselin tulisi toistaa. Tämä erittäin edistynyt tekniikka on paitsi erittäin nopea, myös huoltovapaa. Ainoa haittapuoli on niin sanottu ”sateenkaariefekti”, joka tarkoittaa värien hajoamista katseen liikkuessa kontrastialueelta toiseen – mutta kaikki ihmiset eivät havaitse tätä virhettä. DLP-tykit tuottavat kerrallaan vain yhtä väriä, tosin niin nopeasti, että aivot tulkitsevat kokonaiskuvan oikein. Osa ihmisistä kuitenkin kokee tästä johtuen, että DLP-kuvaa pitkään katsellessa väsyy, toisin kuin LCD-kuvaa katsellessa.

mainos

Epson TW5200 on testin ainoa LCD-projektori. LCD-tekniikka heijastaa jokaisen värin oman värisuotimensa läpi samanaikaisesti. Kontrastialueien reunoilla väreilevää sateenkaariefektiä ei siis pääse syntymään. Haittapuolena on LCD:n vaatima pölysuodatin, joka tarvitsee säännöllistä putsausta tai vaihtamista.

Testistä

Tutkimme kaikki videotykit suoraan laatikosta otettuna. Sen jälkeen säädimme kirkkauden, kontrastin ja terävyyden kalibrointilevyä käyttäen. Värintoiston säädimme yksinkertaisesti valitsemalla valmiista asetuksista neutraaleimman näköisen moodin.

Projektorin asentamisen jälkeen käytimme yksinkertaista valomittaria valkoisena, mustana ja väreissä tarkistaaksemme, etteivät silmämme vääristä värien tulkintaa.

Testivideona käytimmw Blu-ray-dokumenttia ”Wonders of the Universe”, jossa on sekä hienoa grafiikkaa että upeita luontokuvia ja silloin tällöin myös kasvokuvia. Näin pystyimme tutkimaan sekä kontrastia että värintoistoa, ja katsomaan, tuleeko elokuvaan kohinaa.

mainos

Faktat

Esittely Vivitek H1180HD InFocus IN3128HD Optoma HD131Xe Acer H7532BD Epson EH-TW5200 BenQ W1300

Paras hinta

Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Acer ei kovin tunnettu kotiprojektoreistaan, joten on mukava huomata, että Acerin videotykki on varsin hyvä.

Menu on selkeä ja asetuksia on monta. Pää- ja välivärejä voi säätää kylläisyyden, kirkkauden ja tasapainon suhteen. Henkilökohtaisesti en välitä vahvistaa valintoja kaukosäätimen oikealla nuolinäppäimellä enter-napin sijaan, mutta se on toki tottumiskysymys.

Automaattinen keystone-korjaus säätää kuvaa, jos videotykki kohdistuu huonosti kankaaseen nähden. Tietysti on parempi korjata kuvakulmaa itse ja jättää keystone omiin oloihinsa.

”Eco”-lamppumoodi ja ”Movie”-väriasetus toimivat parhaiten pimennetyssä huoneessa. Kirkkautta ja kontrastia kannattaa säätää, sillä kuva on eloton tehdasasetuksilla. Kirkkaus näyttää parhaalta tasolla 43 ja kontrasti tasolla 58.

H7532BD-tykissä on testin kovaäänisin tuuletin.

 Kuvanlaatu

Testin toiseksi suurin kirkkaus yhdistettynä syvään mustaan tekee kuvasta intensiivisen. Kohinaa ei juuri ole ja varjostukset liukuvat pehmeästi, mikä näkyy etenkin pilvissä – varjostukset ovat Acerilla vaaleampia kuin melkein millään muulla testin laitteella. ”Wonders of the Universe” -dokumentissa nähdyt galaksit näyttävät kauniilta ja vivahteikkailta. Kuva on myös luonnollinen, esimerkiksi auringon ympärille ei synny keinotekoista sädekehää kuten InFocuksen tykillä. Sinispektri voisi olla täyteläisempi, niin taivas näyttöisi sinisemmältä.

Värintoisto on hyvä, kasvot näyttävät neutraaleilta ja värikylläisyys ja terävyys on erinomainen.

Lampun tehon ollessa täysillä ei Acer yllä kilpailijoidensa kirkkauteen. Toisaalta H7532BD lyö laudalta Vivitekin, InFocuksen ja Optoman värikylläisyydellään.

mainos
mainos
Faktat

DLP, 1080p, 3D

2 000 luumenia, kontrastisuhde 50 000:1

2 x HDMI

Etäisyys 100-tuumaiseen kuvaan 3,3–4 m

Tuulettimen ääni (eko) 26 dB

750 €


PlusHyvä kirkkaus ja tumma musta, joten kuva on intensiivinen ja eläväinen. Kohinaa ei ole juurikaan. Kuva on terävä ja värit miellyttävän kylläiset. Erittäin hyvä kuvalaatu!
MiinusTuuletin häiritsee. Projektori vaatii säätämistä. Kauko-ohjaimessa ei ole valaistuja nappeja.
 data-srcset
BenQ W1300
Testin voittaa DLP-projektori, jonka kuva on terävä ja värikäs. Lähes kohinattoman kuvan kontrastit ovat huippuluokkaa.
 data-srcset
Epson EH-TW5200
Testin ainoa LCD-projektori erottuu erinomaisilla väreillään, ja kuva on yhtä hyvä niin päivänvalossa kuin pimeässäkin.
 data-srcset
Infocus IN3128HD
Testin kirkkain projektori on vanhan testivoittajan seuraaja. Tässä tapauksessa kirkas kuva valitettavasti laskee kuvanlaatua.
 data-srcset
Optoma HD131XE
Testin halvimpiin kuuluva projektori ei tarvitse juuri lainkaan säätöä. Värit toistuvat hyvin mutta hieman kohinaakin kuvasta löytyy.
 data-srcset
Vivitek H1180HD
Hyvästä asetusvalikoimastaan huolimatta Vivitek ei onnistu kuvanlaadussa.
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös