TESTISSÄ

Argon SA1

 itemprop
TESTISSÄArgon SA1
Argon SA1

Täydellinen vahvistin aloittelijalle

Jos kaipaat vahvistinta työhuoneeseen tai nuorison käyttöön, ei tämän parempaa hinta-laatusuhdetta liene markkinoilta löydy!

Mahtuu uskomattoman pieneen tilaan eikä paina tai maksakaan juuri mitään. Silti kyseessä on kunnon vahvistin, joka kuulostaa hyvältä ja tukee hyvin kaiuttimia.
Ei verkkoyhteyttä, ei sovellusta. Tähän hintaan valitettavaa ei kyllä oikeastaan ole.

Hifillä on maine keski-ikäisten miesten kalliina harrastuksena – eikä ihan suotta. Argon Audio pyrkii markkinoille integroidulla vahvistimellaan SA1, jolla houkutellaan harrastuksen pariin myös uusia ja nuorempia käyttäjiä.

Argon on Suomessa ehkä vielä harvinaisempi brändi, sillä alun perin kyseessä on muun muassa Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa toimivan HiFi Klubben -viihde-elektroniikkaketjun halpamerkki. Nykyään Argon Audio on itsenäinen merkki, jonka tuotevalikoimaa on viilattu hifimpään suuntaan. Saavutettavasta hintatasosta on silti pidetty kiinni. Testaamamme Forte A4 -uutuuskaiutin yllätti meidät iloisesti.

Argon Audio SA1 on kompakti ja hienostuneen näköinen vahvistin, joka on sekä leveys- että korkeussuunnassa ehkä puolet perinteisen vahvistimen koosta. Kuori on silkinsileää metallia ja reunat kauniin pyöristetyt. Etupuolella erottuvat vain virtakytkin, suuri volyymisäädin sekä valittua sisääntuloa osoittavat ledvalot. Näppärää! Kaukosäädin on pieni muovinen kapula, joka tuskin on tuonut montaakaan senttiä lisähintaa kokonaisuuteen.

Takapuolelta taas löytyvät sisääntulot levysoittimelle, linjasisääntulolle (vaikkapa CD-soittimelle) ja kaksi optista sisääntuloa. Kaiutinterminaalit tuntuvat jämäköiltä, ja alipäästösuodattimella varustettu ulostulo löytyy ulkoiselle päätevahvistimelle, aktiivikaiuttimille tai subwooferille. USB-latausportin kautta voi kokonaisuuteen kytkeä helposti Chromecastin.

Tehoja löytyy 2 x 40 wattia. Monien D-luokan vahvistinten tapaan se antaa saman tehon 4 ja 8 ohmin kuormaan. Nykymittapuulla melko vaatimaton esitys, siis, mutta enemmän kuin ne 15–30-wattiset vahvarit, joista moni on harrastuksensa 70-luvulla aloittanut. Muuta mukavaa: DA-muunnin on ESS:n Sabre ja Bluetooth tukee aptX HD -protokollaa, joka tuo äänenlaadun lähemmäs CD-tasoa kuin aiemmat Bluetooth-audiosiirrot.

Vahvistimen takaa löytyvät liitännät levysoittimelle ja esimerkiksi CD-soittimelle, sekä kaksi optista digitaalista sisääntuloa. Kuva: Argon Audio

Äänenlaatu

L&B Ääni ja Kuvassa arvioimme laitteet aina hintaluokkansa mukaan. Selvyyden vuoksi olemme jaotelleet luokat kolmeen: Basic, Premium ja High-end. Argon SA1 edustaa Basic-luokan edullinta häntää.

Sitä ei kyllä arvaisi äänenlaadusta. Kaiuttimet tarjoilevat nimittäin hyvin tyylikästä ääntä. Musiikki asettuu tummaa taustaa vasten, soittimet löytyvät äänimaisemasta omilta paikoiltaan eikä ääni ole terävä. D-luokan vahvistimille ominaisesti äänikuva on tasapainoinen eikä mikään taajuusalue korostu.

mainos

Basso pysyy todella hyvin hallinnassa 40-wattiseksi, eikä SA1 paukuta rockia turhalla paineella. Tämä näkyy hyvin vaikkapa hiljattain edesmenneen Ginger Bakerin Time Be Time -kappaleessa, jossa bassosta vastaa Jonas Hellborg.

mainos

Keskirekisteri toistuu miellyttävästi. On selvää, että tämä pikkuinen valkoinen kuutio on muutakin kuin kiva pöytäkoriste.

SA1 vie hämmästyttävän vähän tilaa ja hintakin on todella pieni. Silti se on ihan oikea vahvistin, joka tarjoaa tukea kalliimmillekin kaiuttimille. Kuva: Argon Audio

Suurin osa testistä tehtiin käyttämällä SA1:n digitaalisisääntuloa, joka toimii loistavasti. Eikä ehkä ihme: ESS Saber-DA-muunninta käytetään nimittäin paljon kalliimmissakin laitteissa. Kokeilimme myös kalliimpaa DACia analogisen linjasisääntulon kautta liitettynä, ja se kaivoi vahvistimesta lisää vivahteikkuutta ja tilantuntua. Perustasollakin on siis kaikki erinomaisesti.

Emme toki siirry käyttämään Argon Audio SA1 -vahvistinta referenssinä, johon vertaisimme muita vahvistimia. Pikkuvahvarilla on rajoitteensa. Monitahoinen musiikki ja kova volyymi eivät esimerkiksi ole sen suosikkiruokaa. Silloin bassosta puuttuu pontta ja monet yksityiskohdat hukkuvat. Vaikka akustisen musiikin kanssa tilantuntu onkin hyvä, on markkinoilla monia vahvistimia, jotka hoitelevat sen puolen tarkemmin ja isommin. Mutta herttinen sentään, tähän hintaan kilpailijaa ei löydy!

Argon Audio SA1 ei ole vain todella edullinen, se on varmaankin halvin koskaan testaamamme vahvistin. Sillä on vaikutusta arvioomme. Tässä hintaluokassa on vaikea löytää kilpailoita, jos ei mene markettiin. Lähin vastus on varmaankin NAD C338, jonka supervoima on sisäänrakennettu Chromecast – mutta sekin maksaa kaksi kertaa niin paljon kuin SA1. Jopa tuplasti kalliimpiin vahvistimiin verrattuna SA1 ei kalpene – kunhan ei yritä kohtuuttomuuksia, kuten soittaa näin vähillä tehoilla kovaa isossa tilassa.

mainos

Johtopäätökset

Argon Audio SA1 on ehta stereovahvistin, jolla on kaikki integroidun vahvistimen edut – ja pari digitaalistakin. Se hanskaa kaiken LP-levyistä striimaukseen. Se suorastaan vaatii pääsevänsä television ja hyvän kaiutinparin kaveriksi. Äänenlaatu on hintaan nähden ilmiömäinen, ja tyylikäs ulkonäkö ja pieni koko täyttävät kriittisenkin kuulijan vaatimukset. Monihuonesoitto sillä ei onnistu, mutta vahvistin maksaakin vähemmän kuin useimmat monihuonekaiuttimet.

Faktat

 • Tehot: 2 x 40 wattia (4/8 ohmia)
 • Sisääntulot: 2 x optinen digitaalinen (Toslink), levysoitin (RCA), aux (RCA), Bluetooth (aptX HD)
 • Ulostulot: Kaiutin, pre out (RCA), USB (lataus)
 • Resoluutio: 24 bittiä/192 kHz (optiset liitännät)
 • Ohjaus: Kaukosäädin
 • Mitat: 22,0 x 6,3 x 25,2 cm
 • Paino: 2,2 kg
 • Väri: Valkoinen
 • Verkkosivusto: argonaudio.com

Hinta

350 €

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu

  Lue myös

  Hifiman HE1000se

  Suloista hulluutta

  Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

  Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

  JBL Bar 9.1

  Iskevää 3D-ääntä

  JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

  Sonos Arc

  Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

  Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

  Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  Vieritä ylös