TESTISSÄ : MSi GS66 Stealth 10SGS-017NE

Hupia aikuiseen makuun

Pois tieltä, nuoriso! MSin pelikannettava vetoaa keski-ikäisen miehen sisällä asuvaan lapseen.

MSi GS66 Stealth 10SGS-017NE

Ääni & Kuva kiteyttää

Hullun nopeat prosessori, näytönohjain ja näyttö. Harvinaisen tyylikäs.
Hullun kallis. Pelit eivät muutu sen nopeammiksi tälläkään. Näyttö on vain Full HD.
  • Prosessori: 3,1 GHz:n Intel Core i9-10980HK (8 ydintä, 16 säiettä)
  • Näyttö: 15,6-tuumainen Full HD (1920 x 1080), 300 Hz
  • Muisti: 32 GB:n DDR4
  • Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 2080 Super, 8 GB GDDR6
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home, 64-bittinen
  • Kovalevy: 2 TB SSD
  • Erityistä: HD-webkamera, wifi 6, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C (DisplayPort), 3 x USB 3.0, HDMI, ethernet, 3,5 mm:n plugi, SD-kortinlukija
  • Mitat/paino: 35,8 x 1,9 x 24,8 cm/2,1 kg
  • Verkkosivusto: msi.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 3900 €

GeekBench 5: 7 568 multi, 1 259 single

GeekBench 4: 30 564 multi, 5 631 single

PC Mark 10: 6 369

3DMark TimeSpy: 7 418

3DMark Fire Strike: 17 015

CineBench R15: 129 fps/1577 cb

HD Tach: 891 MB/s

Akkutesti: 1:50 h

Kokonaan musta kannettava – tyylikästä ja sopivan karua.

MSi GS66 Stealthissä on nimi konetta myöten: värimaailma on lainattu näkymättömäksi tarkoitetuilta hävittäjiltä. Kaikki, ihan kaikki on mustaa. Ja ylettömän tyylikästä – tämä pelikone on kaukana niistä vilkkuvaloilla varustetuista metallilaatikoista, jollaisia pelikannettavat pari vuotta sitten olivat.

RGB-valot ovat ainoa asia, joka rikkoo hiilenmustan designin. Kuva: MSi

GS66 Stealth ei ole suinkaan ensimmäinen testaamamme ”kypsempään makuun” suunniteltu pelikone. Mutta näin pitkälle ei ole kukaan muu tainnut aikuista muotoilua viedä. Jopa tyylikäs edeltäjänsä GS75 Stealth näyttää lähinnä riikinkukolta tähän verrattuna.

MSi on tietoisesti tavoittelemassa uutta yleisöä, mikä näkyy esimerkiksi tuotekuvissa. Niissä ei näy näy teini-ikäisiä, vaan kolmekymppisiä varakkaan näköisiä miehiä, joilla näkyy olevan silmää luksukselle. Miehiä, jotka menevät moottoripyörällään töihin – kannettava repussaan. Sillä tämä kannettava on riittävän tehokas vaikka mainosalalla tai 3D-grafiikoiden parissa työskentelevälle, ja niin tyylikäs, että sitä esittelee kokouksissa mielikseen.

Ulos peliluolasta ja mars toimistoon! MSi haluaa kannettavansa ammattilaisten työpöydille. Kuva: MSi

Koneen rauta edustaa uusimpia sukupolvia. Intel Core i9 -prosessori ja Nvidia GeForce RTX 2080 Super -näytönohjain. Molemmat lanseerattiin tämän vuoden huhtikuussa ja ovat nyt saatavilla ensimmäisissä koneissa. Testikoneessa oli 32 GB RAM-muistia ja uhkeat 2 TB SSD-tallennustilaa.

Ennätysnopea näyttö

Kaikki GS66:n tekniikka on siis parasta laatua, mutta jännittävin on näyttö, joka on nopein kannettavassa näkemämme: 300 Hz:n virkistystaajuus on ihan sairaan cool. Toki on reiluuden nimissä mainittava, että MSi ei ole yksin uutuutensa kanssa, vaan monelta kilpailijaltakin löytyy 300 Hz:n näyttö. Testaamme sellaista kuitenkin nyt ensimmäistä kertaa.

Aiemmin nopean näytön hintana oli huono kuvanlaatu. Ei enää. Nykyään salamannopea näyttö pystyy tarjoamaan samalla terävät värit ja hyvän katselukulman.

mainos

Nopeus vaikuttaa vielä resoluutioon. Kaikissa GS66-versioissa on vielä ”vain” Full HD -laadun kuva (1920 x 1080 pikseliä).

mainos
Äänestä vastaa Dynaudio ja näppäimistöstä SteelSeries. Kuva: MSi

Näppäimistö on tanskalaisen SteelSeriesin valmistama, kuten yleensäkin MSi:n kalliimmissa malleissa. Se on tyylikäs ja yhtä musta kuin muukin kone. Jokaisen näppäimen saa loistamaan omassa RGB-sävyssään, mikä tekee ainoan poikkeuksen mustuuteen.

Ääni tulee Dynaudiolta, ja vaikka kaiutinelementit eivät ole samoja kuin loistavassa Confidence 50 -kaiuttimessa, on äänessä hyvää painetta.

DisplayPort-ulostuloa ei GS66:n takaa löydy – DisplayPort on nimittäin integroitu USB-C-porttiin. Se toimii hyvin, mutta on ostettava adapterijohto, joka vie toisen USB-C-portin.

mainos

MSi GS66 on tyylikäs – mutta näppäimistöä on hyvä pyyhkiä liinalla, jotteivät sormenjäljet ala häiritä. Kuva: MSi

Hillittömän nopea kannettava

Työkseni erilaisia laitteita testaavani saan pöydälleni aina vain uusia koneita, joista jokainen sukupolvi on aina edeltäjäänsä hieman parempi. On kuitenkin aika harvinaista huomata ero heti, kun avaa kannen ja käynnistää kannettavan.

Näin kuitenkin käy GS66:n kohdalla. Olipa syynä sitten salamannopea prosessori, SSD tai antelias RAM-muistin määrä, pyörii Windows huomattavasti sulavammin kuin yleensä.

Nopeus ja tehot pääsevät oikeuksiinsa, kun konetta käyttää siihen, mihin se on tarkoitettu: pelaamiseen. En onnistunut löytämään peliä, joka olisi ollut GS66:lle liian raskas. Ainakaan, jos 3D-graffikoiden toistamiseen omalle silmälle riittää kannettavan oma Full HD -näyttö. Täytyy kyllä myöntää, etten havaitse kovin suurta parannusta 300 Hz:n virkistystaajuudessa 144 Hz:iin verrattuna. Joissakin kohdissa voi kääntyä kulman yli niin nopeasti, ettei 144 Hz:n näyttö ihan täysin sulavasti siihen pysty, mutta ne tilanteet ovat harvassa. Ja monissa peleissä on sisäänrakennettu rajoitin virkistystaajuudelle.

Koska MSi GS66 Stealth on ensimmäinen uuden sukupolven prosessorilla ja näytönohjaimella testaamamme kone, tulee suoria kilpailijoita mieleen vain muutama. Jos salamannopeat 3D-pelit eivät ole prioriteetti, voisi 4K-näytöllä varustettu kannettava, kuten Asus ProArt StudioBook olla vaihtoehto.

(Kuva: MSi)

Benchmarkit

GS66:n sisällä vaikuttaa upouusi 10. sukupolven Intel Core i9 -prosessori. 3,1 GHz:n kellotaajuus, 8 ydintä ja 16 säiettä on takaavat, että kone on kovimpia laskureita, joita olemme nähneet.

Geekbench 5 tuottaa 7 568 (multicore) ja 1 259 (singlecore) pisteen tuloksen. Vertailun vuoksi mainittakoon, että tulos on noin 20 % nopeampi kuin viime kuussa testaamassamme Asus ProArt StudioBook, ja yli kaksi kertaa nopeampi kuin pari kuukautta sitten testaamassamme MSi Prestige 14. MSi GS66 toki maksaa suurin piirtein yhtä paljon kuin nämä kaksi yhteensä.

PCMark 10 -toimisto-ohjelmatestillä pisteitä ropisee 6 369. Jälleen kova tulos – mutta ei sen kovempi kuin Acer Predator Helios 700:ssa, jossa oli sama prosessori mutta edellisen sukupolven mallina.

Tehokas työ on kivaa, mutta pelaamisessa tehot oikeasti punnitaan. MSi GS66:n näytönohjain on ihkauusi GeForce RTX 2080 Super. Odotukset nousevat korkealle – ja ne täyttyvät, ainakin melkein.

3D-grafiikkatesteissä 3DMark Time Spy ja Fire Strike pääsee MSi GS66 kunnolla pullistelemaan. Time Spyn 7 418 pistettä ja Fire Striken 17 015 pistettä ovat parhaita näkemiämme. Eivät ne silti ole ole sen korkeammat kuin tavallisella GeForce RTX 2080:lla varustetuilla koneilla. Ja tietysti peliasetukset täysille ruuvattuna.

Akkutestissä kävi kuten pelikannettaville yleensä: lyhyeen loppui. 1 tunti ja 50 minuuttia on hyvä osoitus siitä, että kovat tehot ja akunkesto eivät tule samassa paketissa.

Ylellisen elämän makuun päässeet aikuiset nauttinevat myös MSi:llä pelaamisesta. Teeskentelemme, ettemme huomaa jääpaloja viskilasissa, hyi hyi. Kuva: MSi

Johtopäätökset

MSi GS66 Stealth on todellinen luksuspelikannettava, jonka täysin musta ulkonäkö hurmaa. Luksus näkyy myös hinnassa, joka ei todellakaan ole lapsille sallittu! GS66 on osa viime vuonna voimistunutta trendiä, jossa pelikoneita muotoillaan yhä enemmän sekä tehokonetta tarvitseville ammattilaisille että aikuisille pelaajille. Jos rahaa on – tai työpaikka, joka maksaa tehokkaat työvälineet – ei valittamista ole. Sitä saa, mistä maksaa. Tässä tapauksessa supertehot tulevat kauniissa kuoressa, joka ei vie sen enemmän tilaa tai paina sen enempää kuin tavallinenkaan kannettava.

Lue myös

Asus ZenBook Flip S UX371 on tämän hetken parhaita hybridikannettavia, jonka näyttö tekee erityisen suuren vaikutuksen.
Philips on varustanut värikkään OLED-televisionsa vahvalla Bowers & Wilkinsin soundbarilla. Lopputuloksena on todellinen unelma-tv!
Himoitsetko 8K-televisiota, mutta pankkitili ei kannusta sellaisen hankkimiseen? Samsung Q700T saattaa olla oiva ratkaisu ongelmaan.
Applen ensimmäiset pantakuulokkeet ovat järjettömän hintaiset, mutta todella hyvät – melkein kaikessa.
Nikon on kuunnellut arvostelijoita ja hienosäätänyt Z6 II -malliaan tehden siitä tämän hetken parhaita kameraostoksia.
Uusien kuulokkeiden ostajat päätyvät nyt useimmiten täysin langattomiin nappikuulokkeisiin, eikä ihme.
Joskus harvoin tulee vastaan kaiutin, joka saa ihmisen pohtimaan olemassaoloaan ja elämäänsä.
Saitko juuri hankittua uuden PlayStation 5:n tai Xbox Series X:n? Ehkäpä parempi peliruutukin kelpaisi siinä tapauksessa. Testasimme parhaat pelitelevisiot!
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös