TESTISSÄ : Asus ProArt StudioBook 15 (H500GV-HC002R)

Kannettava videostudio

Asuksen uusi mallisto pyrkii Applen apajille ja houkuttelee luovien töiden tekijöitä väritarkkuudella ja tehoilla.

 itemprop
Asus ProArt StudioBook 15 (H500GV-HC002R)

Ääni & Kuva ajatella

Karkkia ammattilaisille. Hoitelee raskaimmatkin graafiset työt käden käänteessä.
Kallis omassa luokassaan. Prosessori ei ole parasta mallia.
 • Prosessori: 2,6 GHz:n Intel Core i7-9750H (6 ydintä, 12 säiettä)
 • Näyttö: 15,6-tuumainen UHD (3840 x 2160), 400 nitiä
 • Muisti: 16 GB DDR4
 • Kovalevy: 512 GB SSD
 • Näytönohjain: Nvidia GeForce GTX 2060, 6 GB:n GDDR6
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro, 64-bittinen
 • Mitat/paino: 36,0 x 1,9 x 25,2 cm/2,0 kg
 • Liitännät: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C Gen 2 (DisplayPort), 3 x USB 3,1, HDMI, Ethernet, 2 x 3,5 mm:n ääni
 • Verkkosivusto: asus.com
lisää
vähemmän

Tavoitehinta: 2300 €

 • Geekbench 5: 6 054 multicore, 1 202 singlecore
 • Geekbench 4: 23 710 multicore, 5 309 singlecore
 • PCMark 10: 4 725
 • 3DMark Time Spy: 5 773
 • 3DMark Fire Strike: 13 638
 • Cinebench R15: 121 fps / 1260 cb
 • HDTach: 1 687 MB/s
 • Akkutesti: 2:50 h

Asus on erikoistunut tekemään kevyitä ja kompakteja toimistokannettavia sekä erittäin tehokkaita pelikoneita. Olemme testanneet monia Asuksen koneita kummastakin ryhmästä, ja nyt onkin kiinnostavaa katsoa, kun taiwanilaisvalmistaja kurottelee uutta kohderyhmää kohti: luovia digitaiteilijoita.

A-sanaa ei mainita suoraan, mutta on selvää, että Asus tavoittelee samaa yleisöä kuin Apple. Uusi mallisto on nimeltään ProArt, ja se koostuu kannettavista ja pöytäkoneista, joiden rauta palvelee kovatehoista käyttöä.

Asus StudioBook 15 on varustettu väritarkalla 4K-näytöllä. Kuva: Asus

StudioBook 15 on ProArt-malliston pienin kone, mutta se ei tarkoita samaa kuin halpa. Testikoneemme oli ”myyntiin valmis” demoversio, jossa oli 6-ytiminen i7-prosessori, GeForce RTS 2060 -näytönohjain ja 48 (!) GB:n RAM. Kauppoihin tulevissa malleissa tulee kuitenkin olemaan vaihtoehtoine 16 GB:n tai 32 GB:n RAM. Levytilaa on 512 GB tai 1 TB.

StudioBook 15 on magnesiumista valettu kannettava, joka ei ole yhtä litteä tai pehmeälinjainen kuin Asuksen ultrabookit. Kone näyttää järeältä, mikä on varmasti tietoinen valinta. Vajaan 2 kilon painoinen kone kulkee kevyesti mukana, vaikka ei olekaan yhtä kevyt kuin ultrabookit.

Kuori on magnesiumseosta. Kuva: Asus

Näyttö on ympäröi hyvin ohut kehys (jonka markkinointinimi on ”NanoEdge”), eli suurin osa kannen pinta-alaa on omistettu kuvalle. Ja hyvä kuva se onkin: 4K IPS -paneeli (3840 x 2160 pikseliä) on Pantone-sertifioitu ja kattaa 100-prosenttisesti Adobe RGB -väritilan. Suomeksi sanottuna näyttö toistaa tarkasti sisällön, joka tulostetulle painotuotteelle tulee. Kuva ei ole yhtä herkullinen ja kuin joissakin näkemissämme Asuksen tai Alienwaren 4K OLED -näytöissä, mutta väritarkkuudella onkin näissä töissä enemmän merkitystä kuin vau-efektillä.

15-tuumaisessa kuoressa on hyvin tilaa näppäimistölle. Siihen ei ole yritetty tunkea numeronäppistä, vaan sen sijaan on panostettu ergonomiaan. Näppäimet tuntuvat napakoilta ja ylellisiltä, mikä hintalapun huomioiden on vain kohtuullista.

… näyttö toistaa tarkasti sisällön, joka tulostetulle painotuotteelle tulee.

mainos

 

mainos

Benchmarkit

Prosessori on 2,6 GHz:n Intel Core i7-9750H. Se on erinomainen 6-ytiminen työhevonen, mikä näkyy sekä Geekbench 5:n (6 054 pistettä multicorella ja 1 202 singlecorella) että PCMark 10 -toimisto-ohjelmatestin tuloksessa (4 725 pistettä). Rehellisesti sanoen odotin kyllä enemmän tämänhintaiselta koneelta. Jos Asuksella ei ollut varaa i9-prosessoriin, olisi edes uusin eli 10. sukupolven i7 ollut käypä vaihtoehto.

3D-grafiikkapisteet ovat hyvät, joskaan eivät uskomattomat. Nvidia GeForce RTX 2060 riittää pitkälle olematta hirveän hintainen. 3DMark Time Spy -testissä tulos oli 5 773, ja saman valmistajan Fire Strikessa pisteitä tuli 13 638. Sekä näytönohjain että prosessori ja niiden antamat tulokset ovat samat kuin Asus ZenBook Duossa.

Akkutestissä virtaa riittää melkein kolmeksi tunniksi, mikä on erinomainen tulos. Tavallisessa käytössä StudioBook 15:n akun pitäisi riittää yhdellä latauksella koko työpäiväksi.

Näyttö on Pantone-sertifioitu, joten valokuvaajat voivat olla varmoja, että näytöllä näkyvä kuva tulostuu oikein. Kuva: Asus

Näyttö on Pantone-sertifioitu, joten valokuvaajat voivat olla varmoja, että näytöllä näkyvä kuva tulostuu oikein. Kuva: AsusTekee mieli verrata StudioBook 15:sta ja Apple MacBook Prota. 16-tuumainen MacBookPro samoilla spekseillä (tosin vain QHD-näyttöresoluutiolla) maksaa noin puolitoistakertaisesti Asukseen verrattuna. Suorempi kilpailija on ehkä Asuksen oma ZenBook Pro Duo, jossa on sama prosessori ja näytönohjain kuin StudioBookissa, ja jossa on peräti kaksi 4K-näyttöä, joista toinen vieläpä OLED. Kannattaa seurailla tarjouksia, sillä joskus Pro Duon voi löytää samaan hintaan.

mainos

Johtopäätökset

Asus ProArt StudioBook 15 on tyylikäs kannettava luovan työn tekijöille, jotka kaipaavat järeää työkonetta (ja joilla on varaa siihen!). Siinä kaikki tarvittava: 4K-näyttö, hyvä näytönohjain ja riittävästi suoritustehoja. Rakenteeltaan kone on tavallista laadukkaampi. Kaikki tämä myös maksaa: alkaen-hinnat ovat yli 2 000 eurossa, joten kilpailu on kovaa. Myös Asuksen sisällä, jossa esimerkiksi ZenBook Pro Duo on varteenotettava vaihtoehto.

Lisää
Keskustelu

Lue myös

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Sonos Arc

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

LG NANO 90 (65NANO906)

Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

11 täysin langatonta kuuloketta

Täydellisen langatonta vapautta

Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

JBL Live 300TWS

Hifinapit korviin

JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

Sony Xperia 1 II

Loistava päivitys

Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

Vieritä ylös