mainos

Testissä:
Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R

Tuplaherkut

Jos yksi laatunäyttö on hyvä, niin kahden on oltava vielä parempi? ZenBook Pro Duo on tuore innovaatio tuplanäytöllä.

Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R
mainos

Näyttötilaa ei voi koskaan liikaa – pöytätilaa vain voi olla liian vähän. Kirjoitan tätä juttua 27-tuumaisella 4K-näyttö edessäni, ja sen vieressä on 3K-näyttö. Yhdistelmä riittää juuri Wordin, Outlookin, Chromen ja Slackin käyttöön. Jos avaan vielä Photoshopin, alkaa olla liian ahdasta. Jos olen reissussa ja kaikki on tehtävä 13-tuumaisella kannettavalla, hajoaa koko prosessi!

Niinpä ymmärrän oikein hyvin, mihin tarpeeseen Asus on ajatellut ZenBook Pro Duo UX581 -kannettavansa. Ratkaisu on todella omaperäinen.

Silmiinpistävin ominaisuus ZenBook Pro Duossa on sen näytöt: niitä on toden totta kaksi. Isompi on 15-tuumainen 4K OLED -kosketusnäyttö. Näppäimistön yläpuolelta taas löytyy puolet pienempi versio. Teknisesti se on 14-tuumainen, mutta 3:1-kuvasuhteella se kattaa tietokoneen koko leveyden.

Cinerama-formaatin lisänäyttö

Näyttöjä voi käyttää laajentamaan Windows-näkymää samalla tavalla kuin käyttämällä pöytäkoneen kanssa kahta ulkoista näyttöä. Graafisten ohjelmien leijuvat valikot voi lisätä pienempään näyttöön, ja suunnittelijat ja piirtäjät voivat käyttää mukana tulevaa kynää ergonomisesti täydellisenä digitoijana. Lisäksi leveä ja matala ”ScreenPad Plus” -näyttö (3840 x 1 100 pikseliä) sopii niin kutsuttujen Task Groupien käyttöön, jossa työkalut aktivoidaan napinpainalluksella. Tietysti lisänäyttö sopii myös excelöinnin ohessa viihtymiseen. Sen leveys riittää vaikka Ben Hurin katsomiseen!

Ammattilaislaatua

OLED-päänäyttö on ammattitasoa, josta osoituksena Pantone ja VESA (HDR) -sertifikaatit, sRGB (133 %) -väritila, Adobe RGB ja elokuvateollisuuden käyttämä DCI-P3 (100 %) -väritila.

Kannettava on toki muutakin kuin näyttöä (vaikka tässä tapauksessa näyttö viekin kolme neljäsosaa tietokoneesta kannen ollessa auki). Kuori on laivastonsinistä harjattua alumiinia, ja ilme on juuri niin tyylikäs kuin lähes kolmen tonnin koneelta sopii odottaakin. Näppäimistö on samanvärinen kuin kansi ja mukava käyttää: näppäinten välissä on hyvin tilaa ja kytkeytymismatka on hyvä. Näppäimistön oikealta puolelta löytyy kosketuslevy, joka toimii myös numeronäppäimistönä. Liitännät ovat hyvät: 2 x USB ja yksi USB-C (Thunderbolt 3). Uusi WiFi 6 -standardi on tuettu.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun näen Asukselta lisänäytön. Viime vuonna testaamani ZenBook Pro 15 sisälsi minikokoisen lisänäytön kosketuslevyssä. Tässä erona on, että lisänäyttö on tarpeeksi suuri ollakseen käytännöllinen, joten sillä on muutakin kuin huomioarvoa.

mainos

Painavaa rautaa

Sinisen metallikuoren alla – joka valitettavasti imaisee sormenjäljet kovin herkästi – piilee 6-ytiminen Intel Core i7 -prosessori (vaihtoehtoisesti saatavilla on myös 8-ytiminen i9, mutta se on KALLIS!) sekä Nvidia GeForce RTX 2060 -näytönohjain.

mainos

ZenBook Pro Duosta on eri versiosta saatavilla. Testikappaleessamme oli 16 GB:n RAM ja 512 GB:n SSD. Kannattaa tutustua vaihtoehtoihin huolella – kirjoitushetkellä versio, jossa on lähes tuplasti tallennustilaa, maksoi melkeinpä saman verran kuin tämä niukempi. Joka tapauksessa rauta on kovempaa kamaa kuin useimmissa vastaavissa koneissa.

Benchmarkit

Intel Core i7-9750H -prosessori on tämän hetken toiseksi paras, mutta GeekBench-pisteet 22 689 (multicore) ja 5 126 (singlecore) on kuitenkin äärimmäisen kova. Sama pätee CineBench-testin tulokseen 112,5 fps/1 151 cb. PC Mark 10 puolestaan osoittaa 5 153 pisteen tuloksellaan, että ZenBook Pro Duo ojaksaa pyörittää kaikkia toimisto-ohjelmia vaivatta.

Näytönohjaimena on Nvidia GeForce RTX 2060, joten 3D-grafiikat pyörivät voimalla. 3DMark TimeSpy -testissä pisteitä ropisee 5 776 ja hieman vanhemmassa 3DMark Fire Strikessa tulos on 13 177.

Videoille ja valokuville

Suorituskyvyn suhteen olemme pelikoneluokan paremmalla puolella lukuun ottamatta näyttöjä. 4K-näyttö 60 Hz:n virkistystaajuudella ei ole pelaamiseen kaikkein paras valinta, vaikka olemme ennenkin nähneet moista. Grafiikkatehoista on kuitenkin iloa kuvien ja videoiden käsittelyyn, sillä siinä alhaisesta virkistystaajuudesta ei ole samalla tavalla haittaa kuin pelatessa. Moni ohjelma pystyy sitä paitsi hyödyntämään grafiikkaprosessorin tehoja numeroiden käsittelyyn.

mainos

Akunkesto on lyhyempi kuin useimmissa tämän päivän työkoneissa. 1 tunti ja 25 minuuttia osoittaa, että kaksi korkearesoluutioista näyttöä ja tujakat 3D-grafiikat syövät hirmuisesti virtaa. Tietysti akku kestää tosielämässä pidempään kuin vaativassa akkutestissä, mutta laturia on syytä pitää mukana.

Aivan omanlaisensa kannettava

Meillä on tapana tehdä testeissämme vertailua kilpailijoihin, mutta on vaikea löytää sopivaa vertailukohtaa ZenBook Pro Duolle. Ainakin olemme Pro-luokassa, joten siinä mielessä sukunäköä voisi löytyä Lenovo ThinkPad X1 Extremestä ja Apple MacBook Prosta, jotka maksavat paljon enemmän kuin Asus, mutta niissä on kuitenkin ”vain” yksi näyttö eikä suorituskyky vastaa Asusta. Jos kaivetaan vanha kunnon ”Macin tappaja” -teesi esiin, niin kyllä Asus ZenBook Pro sen tekee – ja syö samalla kaikki muut Macin tappajat aamiaiseksi.

Johtopäätökset

Asus ZenBook Pro Duo UX581 on kannettava hälle, jonka tarvitsee saada koko työarsenaalinsa kannettua paikasta toiseen. Se on nopea kuin pöytäkone, vaikka sen pistäisikin rouskuttamaan vaativaa grafiikkaa. Näyttötilaa on enemmän kuin monella työpöydällään. Hintaa tämmöiselle erikoisuudelle toki kertyy, ja painoa myös. Jos kuitenkin miettii hinta-laatusuhdetta, on ZenBook Pro Duo melkeinpä edullinen, sillä hinnalla saa kaksi korkearesoluutioista OLED-kosketusnäyttöä ja näytönohjaimen paremmasta päästä. Kannettavuus kyllä kärsii, kun ihanuus painaa karvan päälle kaksi kiloa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on kuitenkin todella onnistunut laite, joka uudistaa omaa genreään hienosti.

Prosessori: 2,6 GHz Intel Core i7-9750H (hexacore, 12 säiettä) Näyttö 1: 15,6-tuumainen OLED UHD (3860 x 2140) -kosketusnäyttö, 60 Hz Näyttö 2: 14,1-tuumainen IPS UHD (3860 x 1100) -kosketusnäyttö, 60 Hz Muisti: 16 GB DDR4 Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 2060, 6 GB GDDR6 Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro, 64-bittinen Kovalevy: 512 GB SSD Mitat/painot: 35,9 x 2,4 x 24,6 cm/2,5 kg Ominaisuudet: WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, HDMI, 1 x USB-C (Thunderbolt 3), 2 x USB 3.1, 3,5 mm:n ääniulostulo Verkkosivusto: asus.com Hinta: 2 800 €
PlusSupertyylikäs kannettava ja mahtava suorituskyky. Kaksoisnäyttö 4K-resoluutiolla on upea.
MiinusHinta vastaa tehoja – ja niin tekee painokin. Markkinoilta löytyy 15-tuumaisia, jotka painavat puolet vähemmän.
Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R
Geekbench: 22 689 (multi), 5126 (single) Geekbench OpenCL: 197 514 PCMark 10: 5153 3DMark Time Spy: 5776 3DMark Fire Strike: 13 177 CineBench R15: 112,5 fps / 1151 cb HD Tach: 629 MB/s Akkutesti: 1 h 25 min
  Lisää
  Keskustelu
  mainos

  Lue myös

  Parasta päihdettä?

  Investoimalla 1 500 euroa AP2000Ti-kuulokkeisiin saa kymppitonnin arvosta ääntä.

  Nappikuulokkeet ja johto on vieläkin hyvä yhdistelmä

  Näin hyvää ääntä ei langattomista kuulokkeista löydy!

  Hintaansa parempi

  Argonin edullinen minikaiutin leikkii Daavidia ja Goljatia testaajan stereoiden kanssa.

  Täydellinen vahvistin aloittelijalle

  Jos kaipaat vahvistinta työhuoneeseen tai nuorison käyttöön, ei tämän parempaa hinta-laatusuhdetta liene markkinoilta löydy!

  Paljon vastinetta rahoille!

  Jabra Elite 75t on markkinoiden paras täysin langaton kuulokemalli ilman aktiivista vastamelua.

  Loistoääntä huomaamattomassa paketissa

  Sennheiser pelaa varman päälle ja on päivittänyt laatumallinsa säätyvällä vastamelulla ja ääniohjauksella. Käyttöliittymä on ikävästi kärsinyt vähän matkan varrella.

  Luksustason kuuloke-elämys

  Bowers & Wilkins ei ole säästellyt laadussa uuden vastamelukuulokemallinsa kanssa.

  Väreissä piisaa

  Philips 65OLED804 yhdistää OLEDin kontrastin Ambilight-taustavalaistukseen, joten tunnelma on taattu.

  Huippua hipoen

  Panasonicin edullisin OLED tarjoaa supervahvan kuvan houkuttelevaan hintaan.

  Tuore haastaja TCL:ltä

  TCL 65EC785 on hyvin varustettu 4K HDR -televisio, joka tarjoaa Androidin äly-tv:n ja Onkyon soundbarin samaan hintaan. Riittääkö se hakkaamaan kilpailijat?