Testissä

Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R

 itemprop
TestissäAsus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R
Asus ZenBook Pro Duo UX581GV-H2004R

Tuplaherkut

Jos yksi laatunäyttö on hyvä, niin kahden on oltava vielä parempi? ZenBook Pro Duo on tuore innovaatio tuplanäytöllä.

Supertyylikäs kannettava ja mahtava suorituskyky. Kaksoisnäyttö 4K-resoluutiolla on upea.
Hinta vastaa tehoja – ja niin tekee painokin. Markkinoilta löytyy 15-tuumaisia, jotka painavat puolet vähemmän.

Näyttötilaa ei voi koskaan liikaa – pöytätilaa vain voi olla liian vähän. Kirjoitan tätä juttua 27-tuumaisella 4K-näyttö edessäni, ja sen vieressä on 3K-näyttö. Yhdistelmä riittää juuri Wordin, Outlookin, Chromen ja Slackin käyttöön. Jos avaan vielä Photoshopin, alkaa olla liian ahdasta. Jos olen reissussa ja kaikki on tehtävä 13-tuumaisella kannettavalla, hajoaa koko prosessi!

Niinpä ymmärrän oikein hyvin, mihin tarpeeseen Asus on ajatellut ZenBook Pro Duo UX581 -kannettavansa. Ratkaisu on todella omaperäinen.

Silmiinpistävin ominaisuus ZenBook Pro Duossa on sen näytöt: niitä on toden totta kaksi. Isompi on 15-tuumainen 4K OLED -kosketusnäyttö. Näppäimistön yläpuolelta taas löytyy puolet pienempi versio. Teknisesti se on 14-tuumainen, mutta 3:1-kuvasuhteella se kattaa tietokoneen koko leveyden.

Cinerama-formaatin lisänäyttö

Näyttöjä voi käyttää laajentamaan Windows-näkymää samalla tavalla kuin käyttämällä pöytäkoneen kanssa kahta ulkoista näyttöä. Graafisten ohjelmien leijuvat valikot voi lisätä pienempään näyttöön, ja suunnittelijat ja piirtäjät voivat käyttää mukana tulevaa kynää ergonomisesti täydellisenä digitoijana. Lisäksi leveä ja matala ”ScreenPad Plus” -näyttö (3840 x 1 100 pikseliä) sopii niin kutsuttujen Task Groupien käyttöön, jossa työkalut aktivoidaan napinpainalluksella. Tietysti lisänäyttö sopii myös excelöinnin ohessa viihtymiseen. Sen leveys riittää vaikka Ben Hurin katsomiseen!

Ammattilaislaatua

OLED-päänäyttö on ammattitasoa, josta osoituksena Pantone ja VESA (HDR) -sertifikaatit, sRGB (133 %) -väritila, Adobe RGB ja elokuvateollisuuden käyttämä DCI-P3 (100 %) -väritila.

Kannettava on toki muutakin kuin näyttöä (vaikka tässä tapauksessa näyttö viekin kolme neljäsosaa tietokoneesta kannen ollessa auki). Kuori on laivastonsinistä harjattua alumiinia, ja ilme on juuri niin tyylikäs kuin lähes kolmen tonnin koneelta sopii odottaakin. Näppäimistö on samanvärinen kuin kansi ja mukava käyttää: näppäinten välissä on hyvin tilaa ja kytkeytymismatka on hyvä. Näppäimistön oikealta puolelta löytyy kosketuslevy, joka toimii myös numeronäppäimistönä. Liitännät ovat hyvät: 2 x USB ja yksi USB-C (Thunderbolt 3). Uusi WiFi 6 -standardi on tuettu.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun näen Asukselta lisänäytön. Viime vuonna testaamani ZenBook Pro 15 sisälsi minikokoisen lisänäytön kosketuslevyssä. Tässä erona on, että lisänäyttö on tarpeeksi suuri ollakseen käytännöllinen, joten sillä on muutakin kuin huomioarvoa.

mainos

Painavaa rautaa

Sinisen metallikuoren alla – joka valitettavasti imaisee sormenjäljet kovin herkästi – piilee 6-ytiminen Intel Core i7 -prosessori (vaihtoehtoisesti saatavilla on myös 8-ytiminen i9, mutta se on KALLIS!) sekä Nvidia GeForce RTX 2060 -näytönohjain.

mainos

ZenBook Pro Duosta on eri versiosta saatavilla. Testikappaleessamme oli 16 GB:n RAM ja 512 GB:n SSD. Kannattaa tutustua vaihtoehtoihin huolella – kirjoitushetkellä versio, jossa on lähes tuplasti tallennustilaa, maksoi melkeinpä saman verran kuin tämä niukempi. Joka tapauksessa rauta on kovempaa kamaa kuin useimmissa vastaavissa koneissa.

Benchmarkit

Intel Core i7-9750H -prosessori on tämän hetken toiseksi paras, mutta GeekBench-pisteet 22 689 (multicore) ja 5 126 (singlecore) on kuitenkin äärimmäisen kova. Sama pätee CineBench-testin tulokseen 112,5 fps/1 151 cb. PC Mark 10 puolestaan osoittaa 5 153 pisteen tuloksellaan, että ZenBook Pro Duo ojaksaa pyörittää kaikkia toimisto-ohjelmia vaivatta.

Näytönohjaimena on Nvidia GeForce RTX 2060, joten 3D-grafiikat pyörivät voimalla. 3DMark TimeSpy -testissä pisteitä ropisee 5 776 ja hieman vanhemmassa 3DMark Fire Strikessa tulos on 13 177.

Videoille ja valokuville

Suorituskyvyn suhteen olemme pelikoneluokan paremmalla puolella lukuun ottamatta näyttöjä. 4K-näyttö 60 Hz:n virkistystaajuudella ei ole pelaamiseen kaikkein paras valinta, vaikka olemme ennenkin nähneet moista. Grafiikkatehoista on kuitenkin iloa kuvien ja videoiden käsittelyyn, sillä siinä alhaisesta virkistystaajuudesta ei ole samalla tavalla haittaa kuin pelatessa. Moni ohjelma pystyy sitä paitsi hyödyntämään grafiikkaprosessorin tehoja numeroiden käsittelyyn.

mainos

Akunkesto on lyhyempi kuin useimmissa tämän päivän työkoneissa. 1 tunti ja 25 minuuttia osoittaa, että kaksi korkearesoluutioista näyttöä ja tujakat 3D-grafiikat syövät hirmuisesti virtaa. Tietysti akku kestää tosielämässä pidempään kuin vaativassa akkutestissä, mutta laturia on syytä pitää mukana.

Aivan omanlaisensa kannettava

Meillä on tapana tehdä testeissämme vertailua kilpailijoihin, mutta on vaikea löytää sopivaa vertailukohtaa ZenBook Pro Duolle. Ainakin olemme Pro-luokassa, joten siinä mielessä sukunäköä voisi löytyä Lenovo ThinkPad X1 Extremestä ja Apple MacBook Prosta, jotka maksavat paljon enemmän kuin Asus, mutta niissä on kuitenkin ”vain” yksi näyttö eikä suorituskyky vastaa Asusta. Jos kaivetaan vanha kunnon ”Macin tappaja” -teesi esiin, niin kyllä Asus ZenBook Pro sen tekee – ja syö samalla kaikki muut Macin tappajat aamiaiseksi.

Johtopäätökset

Asus ZenBook Pro Duo UX581 on kannettava hälle, jonka tarvitsee saada koko työarsenaalinsa kannettua paikasta toiseen. Se on nopea kuin pöytäkone, vaikka sen pistäisikin rouskuttamaan vaativaa grafiikkaa. Näyttötilaa on enemmän kuin monella työpöydällään. Hintaa tämmöiselle erikoisuudelle toki kertyy, ja painoa myös. Jos kuitenkin miettii hinta-laatusuhdetta, on ZenBook Pro Duo melkeinpä edullinen, sillä hinnalla saa kaksi korkearesoluutioista OLED-kosketusnäyttöä ja näytönohjaimen paremmasta päästä. Kannettavuus kyllä kärsii, kun ihanuus painaa karvan päälle kaksi kiloa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on kuitenkin todella onnistunut laite, joka uudistaa omaa genreään hienosti.

Faktat

Prosessori: 2,6 GHz Intel Core i7-9750H (hexacore, 12 säiettä) Näyttö 1: 15,6-tuumainen OLED UHD (3860 x 2140) -kosketusnäyttö, 60 Hz Näyttö 2: 14,1-tuumainen IPS UHD (3860 x 1100) -kosketusnäyttö, 60 Hz Muisti: 16 GB DDR4 Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 2060, 6 GB GDDR6 Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro, 64-bittinen Kovalevy: 512 GB SSD Mitat/painot: 35,9 x 2,4 x 24,6 cm/2,5 kg Ominaisuudet: WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, HDMI, 1 x USB-C (Thunderbolt 3), 2 x USB 3.1, 3,5 mm:n ääniulostulo Verkkosivusto: asus.com Hinta: 2 800 €

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös