Rakastan puhtaita ikkunoita, mutta vihaan niiden pesua: se on vain märkää ja tylsää.
Aiemmin testaamani Ecovacs Winbot W1 Pro ja sen seuraaja Winbot W2 Omni suoriutuivat hyvin, mutta Ecovacs on näemmä kokenut valikoiman kaipaavan laajennusta.
Ecovacs Winbot Mini on aiempia malleja peräti kuusi senttimetriä pienempi sekä leveys- että pituussuunnassa ja kaksi senttiä matalampi. Luonnollisesti pienemmät mitat tekevät Winbot Ministä myös aiempaa kevyemmän, mikä helpottaa samalla sen kiinni pysymistä märillä pinnoilla.

Ecovacs Winbot Mini muistuttaa eniten W1 Pro -mallia, sillä Minikään ei ole ladattava, vaan vaatii pistorasiaa lähelle.
Tällä kertaa robotin mukana ei toimiteta pussukkaa, johon laitteen saisi säilöön. Minusta pussi oli varsin käytännöllinen, koska siihen sai kaikki osat siististi säiliöön, jolloin ne löytyvät taatusti samasta paikasta seuraavan kerran, kun ikkunanpesupuuhiin on ryhdyttävä. Säilytyspussukan voi kuitenkin ostaa Ecovacsin verkkosivuilta, samoin kuin lisää pesuliinoja.

Ecovacs Winbot Mini on varustettu valmistajan WIN-SLAM-reittisuunnitteluksi kutsumalla ohjelmalla sekä antureilla, jotka tunnistavat ikkunan reunat. Pesukuvion luvataan olevan optimaalinen ja käännösten tehokkaita.
Winbot Minin luvataan toimivan myös kippi-ikkunoissa, mutta koska kotoani ei sellaisia löydy, en voi todentaa väitettä.

Käyttö
Ennen pesua on tarkistettava, että lähellä on pistorasia ja johto riittää ikkunan joka kulmaan. Sitten kastellaan pesuliina ja kiinnitetään se paikoilleen. Samalla täytän robotin nestesäiliön pesuaineella. Sen jälkeen nostan Evocacs Winbot Minin ikkunaa vasten, painan käynnistysnappia ja odotan, että tuuletin käynnistyy ja tunnen robotin tarttuvan pintaan kiinni. Sitten voin vain istua ihailemaan, kun robotti hoitaa ikkunanpesun puolestani.
Kokonsa ansiosta robotti liikkuu ikkunalla sulavammin kuin edeltäjänsä. Vaikuttaa siltä, ettei robotin tarvitse taistella niin kovasti pysyäkseen kiinni lasissa. Mini pysähtyy reunan tullessa vastaan ja vaihtaa suuntaa.

Laitteen kahdella sivulla on suuttimet, jotka suihkuttavat pesuainetta. Oma havaintoni tästä on, että pesuainetta tulee hyvin hillitysti, ja jos on tuulinen päivä, sekin vähä lentää tiehensä. Kannattaa siis valita tyyni päivä ikkunoiden pesuun.
Sovellus
En oikeastaan tarvitse sovellusta ikkunoiden pesemiseen, ja vaikka asetuksia ei hirveästi olekaan tarjolla, niin onpahan jotain. Sovelluksella voi sitä paitsi kauko-ohjata robottia, mikä varmasti on joillekin tuiki tarpeellinen ominaisuus ja toisille täysi turhake.
Siivousjälki
Laitteen aiempaa pienemmästä koosta on selvää hyötyä, mutta myös haittaa. Koska pesuliina on paljon pienempi ja suuttimet suihkuttavat pesuainetta niin niukalti, ei ikkuna oikein kastu kunnolla.

En sanoisi, että robotti pesee huonosti, ja pilvisellä säällä ikkunat näyttävät oikein hyviltä. Auringonpaiste on kuitenkin armoton, ja silloin näkee, ettei pesutulos ole aivan moitteetonta. Raitoja ja länttejä on siellä täällä.
Huomoitavaa
Siivoustuloksesta tulee kaikkein paras, jos aloittaa kauden pesemällä ikkunat itse (tai palkkaamalla hommaan jonkun muun). Sen jälkeen ikkunanpesurobotti on kätevä apu pitämään ikkunat puhtaina. Ei ole hirveästi järkeä yrittää saada kuivuneita linnunkakkoja robotilla pois – se ei vain onnistu.
Ei myöskään kannata odottaa robotin pärjäävään itsekseen. Se ei hyppää ikkunasta toiseen, ja käyttäjän on muutenkin aina oltava lähettyvillä siltä varalta, että jotakin sattuu.
Yhteenveto
Ecovacs Winbot Mini voi olla hyvä apu ikkunoidenpesuun, jos ikkunanpesu on inhokkipuuhaasi tai et pysty tekemään sitä itse. Täydellistä siivousjälkeä ei kannata odottaa, mutta ikkunat näyttävät toki paremmilta robotin jäljiltä kuin pesemättöminä.
