Radioita on kaupat pullollaan, ja monet niistä edustavat varsin tuntemattomia merkkejä. Tivoli-radiot ovat kuitenkin useimmille tuttuja ja monelta löytyy sellainen kotoa, sillä valmistaja on myynyt ennätysmäärän laitteita meidän leveysasteillamme.
Se on silottanut tietä monelle vähemmän menestyneelle kilpailijalle, jotka pakkaavat samankaltaista tekniikkaa värikkääseen pakettiin ja lyövät oman nimensä kylkeen.
Yksinkertaisin ei aina tarkoita parasta, ei ainakaan Tom DeVestolle, joka yhdessä Henry Klossin kanssa loi modernin radion menestystarinan, Tivoli Audion. Myytyään oman osuutensa yrityksestä ei kestänyt kauaakaan, kun DeVesto huomasi olevansa pitkästynyt. Niinpä DeVesto, joka aiemmin myi kaiuttimia ja soitti bändissä tarvitsi uutta sisältöä päiviinsä.
Hän olisi hyvin voinut lentää Kiinaan ja lätkäistä nimensä valkoisten, mustien ja punaisten radioiden päälle myydäkseen ne hyvällä voitolla kotopuolessa. Hänellä olisi ollut vähintään yhtä hyvät mahdollisuudet onnistua kuin muillakin tuntemattomilla valmistajilla.
Mutta Tom DeVesto päätti tehdä toisin.
Hän aloitti jälleen kerran alusta. Hän lainasi nimen Italian kolmanneksi suurimmalta järveltä ja nimesi uuden merkkinsä Como Audioksi. Ensimmäiset mallit Solo ja Duetto muistuttavat hänen aiempia menestysmallejaan niin paljon, että on suuri riski erehtyä luulemaan niitä kopioiksi. Mutta kopioita ne eivät todellakaan ole.
Suoratoisto ja monihuonesoitto
Radiot eivät enää aikoihin ole olleet pelkkiä radioita, vaan myös Bluetooth-kaiuttimia, joista löytyy sisäänrakennettuna Spotify Connect ja Google Cast. Ne yhdistetään wifillä kotiverkkoon tai johdolla ulkoisiin äänilähteisiin.
Esimerkiksi television äänen saa kuulumaan radiosta takapuolen optisen sisääntulon kautta. Como-radiota ohjataan kaukosäätimellä tai iOS:lle ja Androidille löytyvällä Como Control -sovelluksella.
Kaksi ensimmäistä radiota – tai kuten Como Audio nitä itse kutsuu, älykaiutinta – ovat lähes identtiset keskenään, erona on vain kaiutinelementtien lukumäärä. Pienemmässä Solo-radiossa on kaksi mono-ääntä soittavaa elementtiä ja suuremmassa Duetto-radiossa on kaksi elementtiä kanavaa kohden stereoääntä varten.
Teknisesti ne ovat lähes samanlaiset, molemmissa on FM- ja DAB+ -stereovastaanottimet ja käytännössä samat liitäntävaihtoehdot.
Molempia on saatavana pähkinä- tai hikkoriviilulla sekä korkeakiiltoisena valkoisena tai mustana (kolme viimeksi mainittua maksavat 50 euroa enemmän kuin perusmalli).
Molemmat myös toimivat osana monihuonejärjestelmää eri huoneissa eli alueilla. Alueiden määrä riippuu hieman verkon kapasiteetista, mutta joka alueella voi olla viisi laitetta.
Monihuonejärjestelmän omistaja voi ohjata useita laitteita kännykkäsovelluksesta ja soittaa vaikka joka kaiuttimesta eri musiikkia – tai kaikista samaa, kuinka sitten haluaakin. Pienemmän Solo-radion voi laajentaa stereoiksi yhdistämällä siihen Ambiente-nimisen kaiuttimen. Se on luonnollisesti saatavilla samoissa sävyissä kuin Solo ja maksaa 140 euroa.
Värinäyttö
Duetto on yhtä yksinkertainen käyttää kuin useimmat muutkin radiot. Radiokanavien tallennus onnistuu lähteestä riippumatta (FM, DAB+ tai nettiradio), samoin suosikkien valinta sovelluksella, kaukosäätimellä tai radiossa olevilla napeilla, joita löytyy kuusi kappaletta esivalittuja kanavia varten.
Ainoa hankalan tuntuinen asia on wifiin yhdistäminen, sillä se vaatii monta napinpainallusta onnistuakseen. Mutta tässä asiassa Como Audio ei ole yksin.
Värinäytön pitäisi kyllä olla kosketusherkkä, mutta on se ihan käytännöllinen näinkin, sillä se näyttää paljon tietoa soitettavasta musiikista. Se voi myös näyttää slideshow-esityksiä, kuvia ja videoita, mikäli sellaisia on tarjolla.
Mieletön ääni
37 cm leveän Como-radion – anteeksi, siis kaiuttimen – sisällä on 30 watin vahvistin, joka ohjaa neljää elementtiä: 76 mm:n keskirekisteriä/bassoa sekä jokaisesta kanavasta löytyvää 19 mm:n diskanttia. Subwooferia ei ole, mutta takapuolen bassorefleksiportti vahvistaa bassoa hieman.
Basson ja diskantin hienosäätö on mahdollista varsin monimutkaisten valikoiden kautta. Tähänkään vaivaan Como ei syyllisty yksin.
En tosin usko, että useimmilla on tarvetta ryhtyä säätämään soundia itse, sillä Dueton äänenlaatu on erittäin hyvä.
Como Audion radio on itse asiassa testaamistamme stereoradiolaitteista sieltä paremmasta päästä. Basso ei ole yhtä voimakas kuin suuremmassa ja kalliimmassa Revo Super System -radiossa, mutta Duetto soi kirkkaammin, vahvemmin ja hienostuneemmin kuin Tivoli Audion pienempi Music System Three.
Musiikin kuunteluun kannattaa etsiä radioasema, joka ei pakkaa ääntä liian paljon (64 kbit on liikaa, 160 kbit on vähän). Musiikkia voi striimata Bluetoothin kautta kännykästä. Optimaalisen äänen saamiseksi voi myös kytkeä kannettavan tai muun digitaalisen lähteen radion optiseen sisääntuloon. Tai sitten voi suoratoistaa musiikkia Google Cast Audiosta USB-liitäntää käyttäen.
Kun on tehnyt jonkin näistä, kuulee, miksi Tom DeVesto onnistui niin hyvin Tivolilla. Mutta tässä ääni puhtaampi ja tasapainoisempi ja diskantti raikkaampi. Soundi on kokonaisuudessaan avoimempi ja kirkkaampi.
Hyvän bassopohjan ansiosta soitto tempaa hyvin mukaansa ja erittäin erotteleva keskirekisteri tarjoilee selkeää ja kauniin sävyistä laulua. Kaiken kaikkiaan soundi on todella hyvä pöytäradioksi.
Johtopäätökset
Duetto on sekä hyvä soitin, loistava radio että kaunis esine. Hinta on koreka, mutta perusteltu, sillä tuskin kukaan muu onnistuu ahtamaan näin täyden paketin näin pieneen kuoreen. Como Audio tulee ehdottomasti selviytymään radioviidakossa.
Ääni & Kuva kiteyttää
Kompakti ja käytännöllinen vaihtoehto stereoille. Erittäin hyvä äänenlaatu ja hyvin varusteltu. Fiksu monihuonetoiminta ja monipuoliset radio- ja striimausominaisuudet. Käyttö paikoin hankalaa, valikot ovat monimutkaiset. Ei pysty soittamaan yhtä kovaa kuin vahvistimeen liitetyt stereokaiuttimet.
Hinta: 500 e €
Faktat
Como Audio Duetto
FM/DAB-radio
Bluetooth
Internetradio
DLNA
Spotify Connect
Google Cast
Tuki monihuonejärjestelmälle
Linja- ja USB-sisääntulot
Optinen sisääntulo
Värinäyttö
Kaukosäädin
Hinta: 500 €
Verkkosivusto: comoaudio.eu