Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan)

Musiikin hehkua

Audio-Technica Kokutan toistaa musiikin lämpimän hehkun saattelema ja tekee sen paremmin kuin oikeastaan mikään muu luokkansa highend-kuulokemalli.

Julkaistu 02.12.2021 - 10:00
Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan)
Geir Gråbein Nordby

Asada Zakuran kalliimpi versio on nimeltään Kokutan, tai virallisesti ATH-AWKT. Kokutanin nimellä Audio-Technica kuitenkin toivoo saavansa kuulokkeet kansan huulille.

Audio-Technica ATH-AWKT Kokutan angle(2)
Kuva: Audio-Technica

Nimi juontaa juurensa eebenpuuhun, joka tunnetaan japaniksi kokutanina. Tummanruskeassa puussa on melkein musta syykuvio, joka näyttää todella kauniilta ja mattapintaiselta puolikiiltäväksi lakattuna. Päivänpaisteessa tai lampun valossa katsottuna kuulokkeet hohtavat hienosti. Edullisempi Asada Zakura -malli on punainen ja näyttää kuvissa ehkä kiehtovammalta, mutta luonnossa Kokutan on mielestäni vieläkin kauniimpi.

Lue myös: Audio-Technica ATH-AWAS (Asada Zakura) – Avointa sointia suljetuista

Mainos

Rakenne

Kokutan on kovaa ja tiukkaa puuta, jota käytetään paljon puupuhallinten materiaalina. Se kestää lämpötilojen ja ilmankosteuden vaihtelua paremmin kuin moni muu puulaji, mikä tekee siitä erinomaisen materiaalin paljon matkustajien muusikoiden käyttöön. ATH-AWAS-kuulokkeisiin eebenpuu on valittu erityisesti sen epätoivottuja resonansseja vaimentavien ominaisuuksiensa vuoksi, jotta kuulokkeista toistuva ääni olisi mahdollisimman luonnollista ja kirkasta.

ATH-AWKT_sec_190913
53-millinen elementti on sijoitettu kahden kammion sisään, mikä tarjoaa tuplavaimennuksen. Kuva: Audio-Technica

Elementit ovat halkaisijaltaan 53 mm, mikä antaa lähes 80 % enemmän kalvoalaa kuin tavalliset 40 mm:n elementit. Kalvo pystyy täten liikuttelemaan suurempia ilmamääriä. Puhekelassa on käytetty hapetonta ja erittäin puhdasta (6N) kuparia.

Elementit sijaitsevat tuplasti vaimennetun rakenteen sisällä kahdessa erillisessä kammiossa. Rakenne vähentää suljettuja kuulokkeita vaivaavaa yli- ja alipaineistusta.

Edullisempien Asada Zakura -kuulokkeiden toivomusluuta muistuttavien rautakiinnikkeiden sijaan Kokutanissa on käytetty kalliimpaa magnesiumseosta. Tavoite on molemmissa sama eli vähentää häiriöääniä.

Audio-Technica Kokutan cable XLR Audio-Technica Kokutan cable jack
<
>
Balansoitu nelinapainen XLR-kaapeli. Kuva: Audio-Technica

Ei mobiiliin käyttöön

ATH-AWKT on impedanssiltaan 48 ohmia, joka yhdistettynä 102 dB:n herkkyyteen (1mW) tekee kuulokkeista melko kevyttoimiset. Kuulokkeiden mukana toimitetaan kaksi kolmemetristä johtoa: balansoimaton 6,3 mm:n plugilla ja balansoitu nelinapainen XLR. Mobiilia käyttöä ajatellen ei minijakkia ole tarjolla.

Istuvuus

AWKT on 10 grammaa painavampi kuin 405 gramman painoinen AWAS (405 g), joten mitkään höyhenenkevyet kuulokkeet eivät ole kyseessä. Istuvuus on silti todella mukava, eivätkä kuulokkeet purista. Samalla melunvaimennus on vain kohtalaista moniin muihin suljettuihin malleihin verrattuna. Sisäkäytössä ei tarvetta tehokkaammalle melunvaimennukselle yleensä olekaan, ja kuulokkeet estävät mikrofonin kautta tulevaa ääntä sen verran, että ne sopivat vaikkapa musiikin äänittämiseen tai podcastien tekoon.

Audio-Technica Kokutan cushions
Pehmusteet istuvat todella mukavasti korvien ympärille. Kuva: Audio-Technica

Kokutanin ääni

Siinä missä ATH-AWAS kuulostaa erittäin dynaamiselta ja kirkkaalta mutta kallistuu steriilin puolelle, on Audio-Technica lämmittänyt ATH-AWKT:n eli Kokutanin sointia. Ei paljoa eikä varsinkaan niin, että ääni olisi mitenkään värittynyttä – ero on paljon hienovaraisempi.

Asada Zakura toistaa keskirekisteriä viileämmin kuin Sennheiser HD 800S tai Audio-Technican avoin ATH-ADX5000. Kokutan sen sijaan on täyteläisempi ja eläväisempi ja pystyy haastamaan avoimet kuulokkeet tältä osin. Baritoniäänet soivat muhkeammin kuin Asada Zakuralla, ja sopraanot toistuvat pyöreämmin ja pehmeämmin.

Audio-Technica Kokutan box
Kuulokkeet toimitetaan tyylikkäässä puulaatikossa. Kuva: Audio-Technica

Klassisen kuunteluun

The Armed Man sopraanonaan Lucy Kay ja orkesterinaan Prahan FILMharmonic kuulostaa kauniilta ja ilmavalta, ja jouset soivat lämpimämmin hehkuen kuin Asada Zakuralla. Kuulijasta voi tuntua kuin olisi siirtynyt pari riviä taaemmaksi, sillä soittimet eivät erotu niin alastomina ja terävinä kuin Asada Zakuralla. Kokutan on vähemmän terävä, mikä tekee minun korvissani kokonaisuudesta paremman.

Audio-Technica Kokutan side
Kuva: Audio-Technica

Kokutan on myös vähemmän tarkka vahvistimen suhteen. Steriili vahvistin saa hieman lisähehkua kuulokkeista, kun taas täyteläisempi vahvistin ei erityisesti muutu muhkeammaksi. Toisin sanoen lämminsointinen Auralic Taurus toimii aivan loistavasti Kokutanin kanssa, kuten se teki Asada Zakurankin kohdalla.

Siinä missä neutraali Sennheiser HDV 820 ei ollut erityisen hyvä yhdistelmä Asada Zakuran kanssa, saa Kokutan kaivettua sen hyvät puolet esiin ja toistamaan musiikkia tarvittavalla loistolla.

Audio-Technica Kokutan headband
Kuva: Audio-Technica

Pop

Adelen ääni soi vieläkin suurempana hänen uuden 30-albumin Oh My God -raidalla, ja bassolinjoissa on enemmän energiaa kuin Asada Zakuralla. Valitettavasti kappale itsessään ei ole järin dynaaminen, vaan kertosäe painuu vähän kasaan. Ongelma on enemmän esillä Asada Zakuralla kuin anteeksiantavalla Kokutanilla.

Ei ihan rokkikuuloke

Kokutan ei ole paras valinta raskaamman musiikin ystäville, vaan rokkimenoa arvostavien kannattaa mieluummin tutustua massiivisemman ja fyysisemmän soinnin Sony HDR-Z1R -kuulokkeisiin tai dynaamisempiin ja yleisominaisuuksiltaan parempaan Focal Stelliaan. Molemmat mainituista toimivat paremmin kannettavien soitinten kanssa, sillä ne eivät vaadi yhtä kovia vahvistintehoja. Kokutanin sointirakenne on bassossa parempi kuin Sonylla ja diskantti hallitumpi kuin Focalilla.

 

Audio-Technica Kokutan angle
Kuva: Audio-Technica

Yhteenveto: Audio-Technica ATH-AWKT

Audio-Technica ATH-AWKT eli eebenpuun mukaan nimetty Kokutan on yhtä kaunis katsoa kuin kuunnella. Hyvän vahvistimen kanssa kuulokkeet loistavat ja kuulostavat parhaimmillaan viettelevän upeilta. Keskirekisterin lämmin hehku ja pehmeä diskantti ovat poikkeukselliset – en ole koskaan tainnut kuulla suljetuista kuulokkeista näin upeaa keskirekisteriä!

Basso on täyteläinen ja soinniltaan erinomaisesti hallinnassa. Kovaa bassoa kaipaavien mielestä tästä ehkä puuttuu tarpeeksi iskua, mutta jos haluaa istua ja nautiskella musiikista tuntitolkulla, on Kokutan varmastikin oikea valinta.

Karakter
Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Upean musikaalinen sointi, jossa yhdistyvät erottelukyky ja hallittu tarkkuus, johon harvat avoimet kuulokkeet yltävät. Basso on vähän liiankin hallittu, ja markkinoilla on dynamiikoiltaan reippaampiakin kuulokkeita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Kestävä, kestävämpi, Jabra?

Ääni & Kuva
Scroll to Top