ZenBook on Asuksen minimalistinen ultrabook-sarja. Olemme testanneet sarjan malleja useampia, viimeksi ylellisen ZenBook Pro 15:n. Yhteistä sarjan koneille on ollut puhdaslinjainen design, johon korkeahko hintalappu sopii kuin nenä päähän.
Edullisempiakin malleja kuitenkin löytyy, ja ZenBook 14 UX433 on tähän mennessä edullisin Zenbook.
Kalliin näköinen kannettava
Ensisilmäyksellä Zenbook 14:ssa ei ole mitään riisuttua tai halpaa. Kuori ja kansi ovat kiiltävää, sinistä alumiinia, joka huutaa ”business”. Näyttö on todella suuri ja kehys vain muutaman millin paksuinen. Kapeasta näytön reunasta huolimatta yläreunaan on mahdutettu webkamera, joka antaa paremman kuvakulman Skype-tapaamisiin kuin näppäimistön tasolla sijaitsevat kamerat.
Kaiuttimet on piilotettu laserperforoidun, koko näppäimistön levyisen alumiiniritilän alle. Vaikka litteän kannettavan äänenlaatu ei voikaan olla täyteläisimmästä päästä, on se tässä kuitenkin aivan hyväksyttävä. Ääni onkin Harman/Kardonin hienosäätämä.
Näytön saranaa ei ole kiinnitetty taakse, vaan alapuolelle. Niinpä kone nousee takareunastaan hieman ilmaan, kun kannen avaa. Sen ansiosta kannettavan tuuletus ja työskentelyasento paranevat. Fiksua!
Näppäimistö on (tietenkin) taustavalaistu, ja napit ovat suuret ja miellyttävä. 16 mm paksussa kannettavassa näppäimen liikkumismatka ei voi olla kovin pitkä, mutta näppäinten kytkeytymispaino on sopiva, joten koko päivän muistiinpanojen näpyttely ei ole ongelma.
13- tai 14-tuumaisessa kannettavassa on juuri ja juuri tilaa normaalikokoiselle näppäimistölle, mutta ei numeronäppäimistölle. Jos sellaista kaipaa, niin Zenbook 14:stä löytyy versio, jossa ohjauslevy muuttuu numeronäppäimistöksi pyyhkäisyllä. Ominaisuus kuitenkin maksaa lisää, ja testiversiossamme sitä ei ollut.
Kalliimmissa Zenbook-malleissa liitäntävalikoima on minimalistista sorttia, mutta Zenbook 14:ssä on melko täydellinen setti sisään- ja ulostuloja. Kaksi USB-porttia, USB-C ja HDMI takaavat, ettei adapterirumbaa tarvita. Myös SD-paikka löytyy.
Näyttö on ”vain” Full HD -laatua eikä se toimi kosketuksella. Kalliimmissa Zenbookeissa on hienommat näytöt, mutta kokoonsa ja etenkin hintaansa nähden tässä on aivan riittävän laadukas näyttö. Mikä tärkeintä, näyttö on kirkas, terävä ja värikäs.
Benchmarkit
Koska olemme tekemisessä mukavuushintaluokan kanssa, ei koneen sisuskaluilta kannata odottaa liikoja. Prosessori on 1,6 GHz:n Intel Core i5-8265U. Kyseessä on kahdeksannen sukupolven neliydinprosessori kahdeksalla ytimellä tehden siitä nopeamman kuin monista edellisen sukupolven i7-prosessoreista. Geekbench-testin tulos oli 4 341 (singlecore) ja 14 360 (multicore). PCMark 10 -testissä tulos oli 3 819 pistettä, mikä on erinomainen tulos toimistokäyttöön.
Katsastimme tuttuun tapaan Zenbook 14:n suorituksen myös Cinebench- ja 3DMark-grafiikkatesteissä. Tulokset olivat odotusten mukaiset: Intel HD Graphicsilla varustetut kevyet koneet eivät oikein sovi raskaiden 3D-grafiikoiden kaveriksi. Toiminta on jähmeää kuin siirapissa uisi ellei madalla asetuksia, jolloin yksityiskohdat hukkuvat.
Asus ZenBook 14 UX433toimii pitkään yhdellä latauksella. Asuksen mukaan ”jopa 13 tuntia”. Raskaassa akkutestissämme, joka simuloi intensiivistä toimistotyöskentelyä ilman kahvipausseja, akku jaksoi 3 tuntia 27 minuuttia. Se on loistavaa, sillä useimmiten laturin voi jättää matkasta.
Johtopäätökset
Asus ZenBook 14 UX433 on edullinen kannettava, joka tuntuu kalliilta. Se on kevyt ja tyylikäs ja kestää helposti työpäivän yhdellä latauksella. Nykyajan kalliimmista malleista poiketen siinä on myös kaikki tarvittavat liitännät. Prosessori ja näytönohjain eivät ole tämän hetken tehokkaimpia mutta peittoavat silti viime vuoden huippumallit, jotka maksoivat uutena tuplasti niin paljon Asus 14. Viimeistely on hyvää muttei huippulaadukasta, eikä koneessa ole kosketusnäyttöä. Hinnan huomioiden on kuitenkin vaikea keksiä kritisoitavaa.
Ääni & Kuva kiteyttää
Ohut ja fiksusti muotoiltu ultrabook. Sisältää kutakuinkin kaiken, mitä tuplasti kalliimmissa malleissa oli vuosi sitten. Vain 256 GB tallennustilaa, ei kosketusnäyttöä. Viimeistely ei ole aivan ylellisimmästä päästä ja pinta imaisee sormenjäljet helposti.