Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Asus ProArt StudioBook 15 (H500GV-HC002R)

Kannettava videostudio

Asuksen uusi mallisto pyrkii Applen apajille ja houkuttelee luovien töiden tekijöitä väritarkkuudella ja tehoilla.

/ 01.05.2020 - 10:34
Asus ProArt StudioBook 15 (H500GV-HC002R)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Karkkia ammattilaisille. Hoitelee raskaimmatkin graafiset työt käden käänteessä.
  • Kallis omassa luokassaan. Prosessori ei ole parasta mallia.

Asus on erikoistunut tekemään kevyitä ja kompakteja toimistokannettavia sekä erittäin tehokkaita pelikoneita. Olemme testanneet monia Asuksen koneita kummastakin ryhmästä, ja nyt onkin kiinnostavaa katsoa, kun taiwanilaisvalmistaja kurottelee uutta kohderyhmää kohti: luovia digitaiteilijoita.

A-sanaa ei mainita suoraan, mutta on selvää, että Asus tavoittelee samaa yleisöä kuin Apple. Uusi mallisto on nimeltään ProArt, ja se koostuu kannettavista ja pöytäkoneista, joiden rauta palvelee kovatehoista käyttöä.

H500 Web 15 scaled 1
Asus StudioBook 15 on varustettu väritarkalla 4K-näytöllä. Kuva: Asus

StudioBook 15 on ProArt-malliston pienin kone, mutta se ei tarkoita samaa kuin halpa. Testikoneemme oli ”myyntiin valmis” demoversio, jossa oli 6-ytiminen i7-prosessori, GeForce RTS 2060 -näytönohjain ja 48 (!) GB:n RAM. Kauppoihin tulevissa malleissa tulee kuitenkin olemaan vaihtoehtoine 16 GB:n tai 32 GB:n RAM. Levytilaa on 512 GB tai 1 TB.

StudioBook 15 on magnesiumista valettu kannettava, joka ei ole yhtä litteä tai pehmeälinjainen kuin Asuksen ultrabookit. Kone näyttää järeältä, mikä on varmasti tietoinen valinta. Vajaan 2 kilon painoinen kone kulkee kevyesti mukana, vaikka ei olekaan yhtä kevyt kuin ultrabookit.

H500 Basic 18 scaled 1
Kuori on magnesiumseosta. Kuva: Asus

Näyttö on ympäröi hyvin ohut kehys (jonka markkinointinimi on ”NanoEdge”), eli suurin osa kannen pinta-alaa on omistettu kuvalle. Ja hyvä kuva se onkin: 4K IPS -paneeli (3840 x 2160 pikseliä) on Pantone-sertifioitu ja kattaa 100-prosenttisesti Adobe RGB -väritilan. Suomeksi sanottuna näyttö toistaa tarkasti sisällön, joka tulostetulle painotuotteelle tulee. Kuva ei ole yhtä herkullinen ja kuin joissakin näkemissämme Asuksen tai Alienwaren 4K OLED -näytöissä, mutta väritarkkuudella onkin näissä töissä enemmän merkitystä kuin vau-efektillä.

15-tuumaisessa kuoressa on hyvin tilaa näppäimistölle. Siihen ei ole yritetty tunkea numeronäppistä, vaan sen sijaan on panostettu ergonomiaan. Näppäimet tuntuvat napakoilta ja ylellisiltä, mikä hintalapun huomioiden on vain kohtuullista.

… näyttö toistaa tarkasti sisällön, joka tulostetulle painotuotteelle tulee.

 

Benchmarkit

Prosessori on 2,6 GHz:n Intel Core i7-9750H. Se on erinomainen 6-ytiminen työhevonen, mikä näkyy sekä Geekbench 5:n (6 054 pistettä multicorella ja 1 202 singlecorella) että PCMark 10 -toimisto-ohjelmatestin tuloksessa (4 725 pistettä). Rehellisesti sanoen odotin kyllä enemmän tämänhintaiselta koneelta. Jos Asuksella ei ollut varaa i9-prosessoriin, olisi edes uusin eli 10. sukupolven i7 ollut käypä vaihtoehto.

3D-grafiikkapisteet ovat hyvät, joskaan eivät uskomattomat. Nvidia GeForce RTX 2060 riittää pitkälle olematta hirveän hintainen. 3DMark Time Spy -testissä tulos oli 5 773, ja saman valmistajan Fire Strikessa pisteitä tuli 13 638. Sekä näytönohjain että prosessori ja niiden antamat tulokset ovat samat kuin Asus ZenBook Duossa.

Akkutestissä virtaa riittää melkein kolmeksi tunniksi, mikä on erinomainen tulos. Tavallisessa käytössä StudioBook 15:n akun pitäisi riittää yhdellä latauksella koko työpäiväksi.

ProArt Scenario2 scaled 1
Näyttö on Pantone-sertifioitu, joten valokuvaajat voivat olla varmoja, että näytöllä näkyvä kuva tulostuu oikein. Kuva: Asus

Näyttö on Pantone-sertifioitu, joten valokuvaajat voivat olla varmoja, että näytöllä näkyvä kuva tulostuu oikein. Kuva: AsusTekee mieli verrata StudioBook 15:sta ja Apple MacBook Prota. 16-tuumainen MacBookPro samoilla spekseillä (tosin vain QHD-näyttöresoluutiolla) maksaa noin puolitoistakertaisesti Asukseen verrattuna. Suorempi kilpailija on ehkä Asuksen oma ZenBook Pro Duo, jossa on sama prosessori ja näytönohjain kuin StudioBookissa, ja jossa on peräti kaksi 4K-näyttöä, joista toinen vieläpä OLED. Kannattaa seurailla tarjouksia, sillä joskus Pro Duon voi löytää samaan hintaan.

Johtopäätökset

Asus ProArt StudioBook 15 on tyylikäs kannettava luovan työn tekijöille, jotka kaipaavat järeää työkonetta (ja joilla on varaa siihen!). Siinä kaikki tarvittava: 4K-näyttö, hyvä näytönohjain ja riittävästi suoritustehoja. Rakenteeltaan kone on tavallista laadukkaampi. Kaikki tämä myös maksaa: alkaen-hinnat ovat yli 2 000 eurossa, joten kilpailu on kovaa. Myös Asuksen sisällä, jossa esimerkiksi ZenBook Pro Duo on varteenotettava vaihtoehto.

Karakter
Asus ProArt StudioBook 15 (H500GV-HC002R)
High End
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Pistimme näppimme peliin: suuri pelinäppäimistövertailu!

Ääni & Kuva
Scroll to Top