Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Argon SA1

Täydellinen vahvistin aloittelijalle

Jos kaipaat vahvistinta työhuoneeseen tai nuorison käyttöön, ei tämän parempaa hinta-laatusuhdetta liene markkinoilta löydy!

Julkaistu 29.01.2020 - 18:00
Argon SA1
John Hvidlykke

Hifillä on maine keski-ikäisten miesten kalliina harrastuksena – eikä ihan suotta. Argon Audio pyrkii markkinoille integroidulla vahvistimellaan SA1, jolla houkutellaan harrastuksen pariin myös uusia ja nuorempia käyttäjiä.

Argon on Suomessa ehkä vielä harvinaisempi brändi, sillä alun perin kyseessä on muun muassa Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa toimivan HiFi Klubben -viihde-elektroniikkaketjun halpamerkki. Nykyään Argon Audio on itsenäinen merkki, jonka tuotevalikoimaa on viilattu hifimpään suuntaan. Saavutettavasta hintatasosta on silti pidetty kiinni. Testaamamme Forte A4 -uutuuskaiutin yllätti meidät iloisesti.

Argon Audio SA1 on kompakti ja hienostuneen näköinen vahvistin, joka on sekä leveys- että korkeussuunnassa ehkä puolet perinteisen vahvistimen koosta. Kuori on silkinsileää metallia ja reunat kauniin pyöristetyt. Etupuolella erottuvat vain virtakytkin, suuri volyymisäädin sekä valittua sisääntuloa osoittavat ledvalot. Näppärää! Kaukosäädin on pieni muovinen kapula, joka tuskin on tuonut montaakaan senttiä lisähintaa kokonaisuuteen.

Mainos

Takapuolelta taas löytyvät sisääntulot levysoittimelle, linjasisääntulolle (vaikkapa CD-soittimelle) ja kaksi optista sisääntuloa. Kaiutinterminaalit tuntuvat jämäköiltä, ja alipäästösuodattimella varustettu ulostulo löytyy ulkoiselle päätevahvistimelle, aktiivikaiuttimille tai subwooferille. USB-latausportin kautta voi kokonaisuuteen kytkeä helposti Chromecastin.

Tehoja löytyy 2 x 40 wattia. Monien D-luokan vahvistinten tapaan se antaa saman tehon 4 ja 8 ohmin kuormaan. Nykymittapuulla melko vaatimaton esitys, siis, mutta enemmän kuin ne 15–30-wattiset vahvarit, joista moni on harrastuksensa 70-luvulla aloittanut. Muuta mukavaa: DA-muunnin on ESS:n Sabre ja Bluetooth tukee aptX HD -protokollaa, joka tuo äänenlaadun lähemmäs CD-tasoa kuin aiemmat Bluetooth-audiosiirrot.

Argon SA1W back 63852
Vahvistimen takaa löytyvät liitännät levysoittimelle ja esimerkiksi CD-soittimelle, sekä kaksi optista digitaalista sisääntuloa. Kuva: Argon Audio

Äänenlaatu

L&B Ääni ja Kuvassa arvioimme laitteet aina hintaluokkansa mukaan. Selvyyden vuoksi olemme jaotelleet luokat kolmeen: Basic, Premium ja High-end. Argon SA1 edustaa Basic-luokan edullinta häntää.

Sitä ei kyllä arvaisi äänenlaadusta. Kaiuttimet tarjoilevat nimittäin hyvin tyylikästä ääntä. Musiikki asettuu tummaa taustaa vasten, soittimet löytyvät äänimaisemasta omilta paikoiltaan eikä ääni ole terävä. D-luokan vahvistimille ominaisesti äänikuva on tasapainoinen eikä mikään taajuusalue korostu.

Basso pysyy todella hyvin hallinnassa 40-wattiseksi, eikä SA1 paukuta rockia turhalla paineella. Tämä näkyy hyvin vaikkapa hiljattain edesmenneen Ginger Bakerin Time Be Time -kappaleessa, jossa bassosta vastaa Jonas Hellborg.

Keskirekisteri toistuu miellyttävästi. On selvää, että tämä pikkuinen valkoinen kuutio on muutakin kuin kiva pöytäkoriste.

Argon SA1 03 63850
SA1 vie hämmästyttävän vähän tilaa ja hintakin on todella pieni. Silti se on ihan oikea vahvistin, joka tarjoaa tukea kalliimmillekin kaiuttimille. Kuva: Argon Audio

Suurin osa testistä tehtiin käyttämällä SA1:n digitaalisisääntuloa, joka toimii loistavasti. Eikä ehkä ihme: ESS Saber-DA-muunninta käytetään nimittäin paljon kalliimmissakin laitteissa. Kokeilimme myös kalliimpaa DACia analogisen linjasisääntulon kautta liitettynä, ja se kaivoi vahvistimesta lisää vivahteikkuutta ja tilantuntua. Perustasollakin on siis kaikki erinomaisesti.

Emme toki siirry käyttämään Argon Audio SA1 -vahvistinta referenssinä, johon vertaisimme muita vahvistimia. Pikkuvahvarilla on rajoitteensa. Monitahoinen musiikki ja kova volyymi eivät esimerkiksi ole sen suosikkiruokaa. Silloin bassosta puuttuu pontta ja monet yksityiskohdat hukkuvat. Vaikka akustisen musiikin kanssa tilantuntu onkin hyvä, on markkinoilla monia vahvistimia, jotka hoitelevat sen puolen tarkemmin ja isommin. Mutta herttinen sentään, tähän hintaan kilpailijaa ei löydy!

Argon Audio SA1 ei ole vain todella edullinen, se on varmaankin halvin koskaan testaamamme vahvistin. Sillä on vaikutusta arvioomme. Tässä hintaluokassa on vaikea löytää kilpailoita, jos ei mene markettiin. Lähin vastus on varmaankin NAD C338, jonka supervoima on sisäänrakennettu Chromecast – mutta sekin maksaa kaksi kertaa niin paljon kuin SA1. Jopa tuplasti kalliimpiin vahvistimiin verrattuna SA1 ei kalpene – kunhan ei yritä kohtuuttomuuksia, kuten soittaa näin vähillä tehoilla kovaa isossa tilassa.

Johtopäätökset

Argon Audio SA1 on ehta stereovahvistin, jolla on kaikki integroidun vahvistimen edut – ja pari digitaalistakin. Se hanskaa kaiken LP-levyistä striimaukseen. Se suorastaan vaatii pääsevänsä television ja hyvän kaiutinparin kaveriksi. Äänenlaatu on hintaan nähden ilmiömäinen, ja tyylikäs ulkonäkö ja pieni koko täyttävät kriittisenkin kuulijan vaatimukset. Monihuonesoitto sillä ei onnistu, mutta vahvistin maksaakin vähemmän kuin useimmat monihuonekaiuttimet.

Karakter
Argon SA1
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Mahtuu uskomattoman pieneen tilaan eikä paina tai maksakaan juuri mitään. Silti kyseessä on kunnon vahvistin, joka kuulostaa hyvältä ja tukee hyvin kaiuttimia. Ei verkkoyhteyttä, ei sovellusta. Tähän hintaan valitettavaa ei kyllä oikeastaan ole.

Erikoisversiosta parempaa ääntä

Upean kuuloinen stereovastaanotin

Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa

Täysautomaattinen levysoitin

Dynamiikat esiin!

Studioääntä olohuoneeseen

Ääni & Kuva
Scroll to Top